Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağa üzerindeki lekeler

gamze_

Yeni Üye
Katılım
29 Eki 2020
Mesajlar
3
https://imgyukle.com/i/IsSFLx

23 gün oldu alalı. Bu lekeler aldığımdan beri var. Hiç geçmiyor. Bir de ne kadar yem vermeliyim? Kuru karides ve stick yem veriyorum. Bir de gündüz uyuyup gece geziniyor. Neden sizce? Gece yakınındaki gece lambasını kapatınca da tıkır tıkır kabına vuruyor açayım diye. Neden geceleri uyanık? Onu gündüz uyandıramıyorum ne yapabilirim?
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Kara kaplumbağası bu. Siz o pembe şeyin içine taşlar koymuşsunuz bu ona zarar verebilir zaten ufacık bir canlı. O plastikten kurtulmalısınız. Geceleri mavi bir ışık açabilirsiniz ve kara kaplumbağası teraryumu kurmalısınız. Kara kaplumbağaları sıcağı daha çok sever. Teraryumun büyüklüğüne göre 1-2 tane ısıtma lambası koymalısınız. Daha sonrasında ise uvb lamba.

Ucuz yollu bir örnek vermek gerekirse;

https://www.youtube.com/watch?v=f0Hvfv6gauU


Sadece alt bağsını attığınız için türünü belirlemek çok zor ama Testudo hermanni olabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=edMno_HIpSs

Eğer geceleri eviniz soğuk oluyorsa Exo Terra Night Glo 40w alın. Isınma lambası için ise Jbl Reptilspot halo 70w uygun olabilir. Ya da ucuz yollu isterseniz halojen soft 60-70w lamba alabilirsiniz.

Kara kaplumbağaları karides yermi bilmiyorum genellikle sebze yerler. Marul, kıvırcık verebilirsiniz bunun haricinde sera herbivor alabilirsiniz.


Havalar soğuyor ve orada o sıcak ortamı yakalayamazsınız çünkü derinliği yok. O videolardakine benzer bir yer yaparsanız kışı güzel bir şekilde geçirecektir.

Güzel bir mağarada alabilirsiniz teraryum içerisine kaplumbağa içerisine girdiğinde kendisini güvende hisseder ve ısınır geceleri. Exo terranın L boyutlu mağrası sizin kaplumbağanızı 13-15cm kabuk boyuna kadar götürür. Daha büyük bir mağara yok ama daha sonrasında siz kendiniz taşlarla mağara yapabilirsiniz veya hiç almayıp direk taşlardan mağara yapabilirsiniz size kalmış.

Tabi ben kara kaplumbağası daha önce beslemedim mağaraya geceleri giriyormudur bilmiyorum.
 
Hayvanın daha göbek bağı izi duruyor. Üzerinde de deri parçaları var sen bu hayvanı suya mı koydun? Bu kara kaplumbağası suda olmaz o çenesindeki ve bacaklarındaki deri parçaları da ıslanmış gibi duruyor deriler kurumalı.

Kara kaplumbağaları otçuldur. Gammarus yemez. Stick yemde ise jbl agivert, sera vital,sera herbivor gibi yemler alacaksın. Agivert ufak, vital ise yumuşaktır. Herbivor için daha ufak bunun ortası mineral yemdir. Şu aşamada kullanamayacağına göre petshoptan vitamin damla al. Haftada iki defa bir yeme bir damla damlatıp ilk yem olarak ver. Normal verdiğin yemleri verirken üzerine bir damla su damlat. Eczaneden pipet damlalık alırsın. Fazla damlatma, hafif yumuşayacak kadar olsun, tadı kokusu gitmesin. Kara kaplumbağaları çok sıcak olmadığı sürece su içmez. Suyu yedikleri sebze ve meyveden alırlar. Dilimlenmiş salatalık , marul ve kıvırcığın körpe tatlı yapraklarından verebilirsin. Mevsim meyvelerinden çekirdekleri çıkarılmış halde dilimleyip verebilirsin, muz verebilirsin.

Hayvana bol gıda ver. Kış uykusuna yatma ihtimalini göz önünde bulunduralım. Hayvan kışa doğru durağanlaşırsa 15 dereceyi geçmeyecek bir ortamda mukavva kutu içine bez parçaları, gazete parçaları vs. Koyarak uyuyacağı bir ortam hazırlayabilirsin. Kullanmadığınız bir odanın kaloriferini kaparsınız.

Kara kaplumbağaları çekingendir. Kalabalık ortamı sevmez, geceleri dolaşmasının sebebi ortamın sakin olmasından kaynaklı. Büyüdükçe özgüveni artar ve normale döner. Şu an yavru olduğu için her türlü tehlike ve tehdite açık durumda. İçgüsel olarak kendini koruyor.

Bu hayvan yumurtadan çıkalı fazla olmamış. Tahminen ağustos eylül arası olabilir.

Hayvanın üstten, yandan ve önden resimlerini atabilir misin.

Altbağadaki siyah lekeleri kastediyorsan onlar hayvana özgü leke. Her tür kaplumbağada farklı desenler şeklinde bulunur.
 
Ya gerçekten mi? Bize su kaplumbağası dediler. Ben bunu akvaryumcudan aldım. Hatta onun için şöyle bir kap yaptım. Suda yüzememesi bundanmış demek ki. Ama ben iki kez veterinere götürdüm anlamamaışlar mı yani? Akvaryum ısıtıcısı bile almıştım.
https://imgyukle.com/i/IsdSJ1

https://imgyukle.com/i/IsducI bu da onun resmi.


Reptivit vitamini var. Onu kullanıyordum olur mu? Geceleri suda uyuyor ama. Kara kaplumbağaları suyu sever mi?


Tabanı için ne kullanabilirim teraryumun?
 
Su içmeyi bile sevmezler. Bir daha suya sokmayın hayvanı.

Şimdilik o attığınız kabta bir teraryum kurabilirsiniz. Zemin için torf uygun olabilir. Ve 50w bir ısıtma lambası almalısınız halojen olmalı.

Cem Bey'in yem önerilerini dikkate alarak o yemleri almalısınız. Sera reptilin kara kaplumbağalarınıda kapsayan bir sürüngen vitaminidir dediğiniz vitamin kara kaplumbağalarını kapsıyorsa kullanabilirsiniz.

O kabı komple boşaltıp altına torf koyarsınız ve daha sonra bir masa lambası alarak ısıtma ampülü takıp herhangi bir noktaya yerleştirirsiniz.

İlk videodaki kişide plastik kabtan yapıyor. İncelerseniz neye benzeteceğinizi anlarsınız.
 
Petshopçuya da yuh, hekimlere de! Kafa ve ayak yapısından da mı anlamamışlar. İyiki derin suya koymamışsın hayvan boğulurdu. O akıllının elinde başka varsa gittiğinde söyle millete su kaplumbağası diye satıp suda boğdurmasın!

Hayvan güvenli hissettiği için aşağı inmiş. Su için değil. Reptivitte olur oda sürüngenlerde kullanılıyor. Su yüzünden derisi kavlamış.

Akvaryumdaki suyu boşaltıp kurut. Kabın ölçüsünü bilmiyorum. Saksı toprağı diye satılan torf toprak al. 10 kg yeterli gelir sanırım. En az 7-8 cm yükseklik olacak kadar doldur. Ama nemli ise bunu gazete üzerine serip kurut.

Emrenin üstte verdiği linkteki videodaki gibi bir teraryum olsun. Isıtma lambasını doğrudan kaba da koyabilirsin. Kuru alan gerekli değil.

Yalnız gece için seramik ampul yada 40 wattlık mavi, kırmızı renk bunlar yoksa yeşil armut ampul kullan. Kalorifer gece yanıyorsa yakını bir yere koyarsın kap peteğe temas etmesin ama. Bu durumda gece lambasına gerek kalmaz.

Kara kaplumbağası fazla masraflı değildir. Yalnız dışarı odaya çıkarırsan yere temiz birşey ser. Üstü tozlanıp kirlenmesin. Enfeksiyon kapmasın. Hem de yere idrar dışkı yapmasın.

Doğaya salıverme durumunda insanlardan uzak, yeşilliği bol olan köy orman bir yere bırakılabilir ama eylül-mayıs arası değil. Bu da ek bilgi olsun.
 
https://imgyukle.com/i/I1Jz6t
Böyle bir şey yaptım. Sadece marul yiyor. Havuç falan yemedi. Bir de sürekli kafasını toprağın altına gömmeye çalışıyor. Uyuyor ne yapayım bilmiyorum
 
Semizotu, meyve çeşitleri de dene. Ispanak verme demir kabızlık yapabilir. Ama ishal olursa verirsin. Sera vitalde belli oranda var.

Taşları çıkar. Su kabı da büyük yerine çay tabağı yada ufak birşeyi toprağa biraz batırıp sabitle. O plastik çiçekleri de çıkar hayvan gerçek sanıp ısırabilir.

Aslında biraz daha büyük akvaryum yada kap kullansan iyi olur. Hayvana yürüyeceği alan lazım.

O koyduğun kabın içine giriyor mu? Daha doğrusu içine sığıyor mu? Kafasını nereye gömmeye çalışıyor bu haldeyken bir resmini atabilir misin? Belli bir yeri var mı?

Ahşaptan öyle bir barınak yapabilirsin. Ön kısım ile alt kısmı açık olacak geri tarafları kapalı olacak.

Sen sabah öğle akşam yediği sebzeleri yenile kendi haline bırak. Kış uykusu eğilimi olabilir.
 
Cvp: Kaplumbağa üzerindeki lekeler

Şu an için yeterli gözüküyor. O kahverengi yuvarlağın oraya masa lambasıyla beraber 40-60w ısıtma lambası takabilirsiniz eğer ısıtma lambası takmadıysanız. Taşlar kaplumbağanın alt bağsını çizebilir çıkarmalısınız ufacık kaplumbağa sonuçta.

Kışları toprağın altına girip kış uykusuna yatıyorlar. Belki o da bunu yapmaya çalışıyordur ama toprak nemliyse ağırlaşır ve kazamaz ufak olduğundan. Toprağı kuruttunuzmu acaba? Eğer cevabınız hayır ise saç kurutma makinesi ile kaplumbağayı oradan çıkardığınızda toprağı kurutabilirsiniz.

Isıtma lambasını almalısınız bu onu canlandırır. Bunlar soğukkanlı canlılar. Kara kaplumağaları zaten su kaplumbağalarından daha az hareket eder. Yani ısıtma lambası aldığınızda kendisini ısıtarak canlandıracaktır.

Link bırakıyorum lambanın isterseniz bunu alabilirsiniz ya da aynı özelliklere sahip farklı bir marka alabilirsiniz.

40w

https://www.gittigidiyor.com/ev-bahce/40-watt-e14-philips-gul-rengi-eski-tip-soft-ampul_pdp_501912656

60w

https://urun.n11.com/tasarruflu-ampul/60-w-philips-gun-isigi-soft-ampul-e27-duy-1-adet-P429622181


Mandallı masa lambası alarak bu ampulü takabilirsiniz.
 
Geri
Üst