Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalar Su Altında Uyuyabilir mi?​

Kaplumbağaların su altında uyuyabilir mi merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz.

Kaplumbağalar su altında uyuyabilirler. Kaplumbağalar günde 4 ila 7 saat arasında herhangi bir yerde uykuya dalabilirler. Bu süre zarfında dinleniyorlar. Akciğerlerini oksijenle doldurmak için bir an için başlarını suyun üzerinde çıkartacaklardır, ancak dinlenmeye devam etmek için tekrar suyun altına döneceklerdir.

Kaplumbağa uykusu ilgi çekici bir konudur ve beklediğinizden çok farklıdır. Uyku düzenlerine ve davranışlarına daha yakından bakalım!

Kaplumbağalar Su Altında Uyuyabilir mi?

Kaplumbağalar Nasıl Uyur?

Uyumaya gelince, kaplumbağalar pozisyon alabilecekleri ve rahat edebilecekleri yeterli sıcaklığa sahip bir yer seçmeyi severler. Kaplumbağa sahipleri, evcil hayvanlarının her zaman akvaryumda belirli bir noktada uyumayı sevdiğini fark ederler.

Kaplumbağalar derinlemesine uyumaz, daha çok dinlenme halidir. Su altında uyumaya gelince, kaplumbağalar bunu yapar!

Uzun süre su altında kalabilirler (ortalama 4-7 saat arasında herhangi bir yerde), ciğerlerini oksijenle doldurmak için sadece başlarını su yüzeyinin üzerinde bir an için çıkarır ve daha sonra uyumaya devam etmek için yüzeyin altına geri dönerler.

Bir kaplumbağa suya daldırıldığında, metabolizma hızı yavaşlayarak oksijeni daha verimli kullanmasına ve birkaç saat su altında kalmasına izin verir.

Tatlı su kaplumbağaları uyumak için kendilerini göletin dibine çamur veya kuma gömmeyi severler; su onlara ihtiyaç duydukları oksijeni sağlar. Bir tatlı su kaplumbağasının, 'yavaş metabolizma hızı ve' kabuğunun anatomisi nedeniyle uzun süre su altında yaşayabildiği belgelenmiştir.

Birçok kaplumbağa yüzeye yakın sığ suda uyumayı tercih eder, ancak bir kayanın veya bir tahta parçasının üzerinde uyumayı da severler.

Evcil hayvan olarak bir kaplumbağaya sahipseniz, bir kuru alan oluşturmak kaplumbağanın rahatlıkla dinlenmesine yardımcı olacaktır.

Zoo Med Floating Turtle Log , kaplumbağa sahipleri arasında popüler bir seçenek. Suya yarı yarıya yerleştirmek onlar için güvenlik, rahatlık ve stresi azaltır. Bu, kaplumbağaların kolayca üzerine çıkmasını sağlar.

Deniz Kaplumbağası Nasıl Uyur ?​

Deniz kaplumbağaları, okyanusun derinliklerinde ve su yüzeyinde uyuyabilirler; sığ suda dinlenmek için sarkan kayaların veya mercan çıkıntılarının altına sıkışırlar. Akciğerlerini oksijenle doldurmak için yüzeyde sadece birkaç saniyeye ihtiyaçları vardır. Bu hızlı nefesten sonra yüzeyin altına geri dönerler. Uyurken metabolizma hızları yavaşlar ve oksijeni daha verimli kullanmalarına olanak tanır ve bu da tekrar hava için yüzeye çıkmaya ihtiyaç duymadan önce birkaç saat su altında kalmalarına izin verir.

Diğer Tatlı Su Kaplumbağaları Nasıl Uyur ?​

Boyanmış kaplumbağalar uyumak için göletin dibine kum veya çamura gömülerek sudaki oksijeni emer. Yavaş metabolizma hızları, kabuklarının bileşimi ile birleştiğinde, bu kaplumbağaların bir seferde aylarca su altında hayatta kalmalarını sağlar.
Harita kaplumbağaları kendilerini kısmen veya tamamen bataklık bir çimen veya yosun alanına kazarak gömebilirler ve bu şekilde uyuyabilirler.

deniz kaplumbağası uyur mu?

Özetle

Yani, kaplumbağalar aslında su altında uyurlar . Ve bunu uzun süreler için de yapabilirler!

Bu, kaplumbağaların büyüleyici ve ilginç evcil hayvanlar olmalarının bir başka nedenidir ve elbette vaktinden önce farkında olunması gereken bir şeydir.

Yani kaplumbağanızı saatlerce suyun altında görürseniz, uyuyor olabilir. Bu genellikle bir endişe işareti değildir, özellikle de tankta aynı yere doğru yüzme eğilimindeyse. Her şeyin yolunda olduğundan ve hiçbir şeyin yanlış olmadığından emin olmak için onları düzenli olarak kontrol ettiğinizden ve hareketlerini izlediğinizden emin olun.

Kaynak: Peteducate ve sciencing.com
Çeviri ve Revize: Ahmet Karakurt
 
Son düzenleme:
Pekin üniversitesinde de bu konudaki gibi softshell kaplumbağalar ile ilgili bir araştırmada softshellerin kloak (anüs) ve deri yoluyla sudaki oksijeni absorbe ettiklerini bulmuşlar.

Bazı forumlarda kaplumbağalar anüsten nefes alır diye bir şehir efsanesi çıkarmışlar. Bu tamamen yanlıştır. Kaplumbağalar sadece akciğer solunumu ile ağız ve burundan nefes alır.

Kaplumbağa derisinden emilim yaptığı gibi anüsünü açarak, sudan kalın bağırsak yoluyla oksijeni ayrıştırıp lağman şeklinde absorbe eder.

Bu yolla oksijen tedariki akciğerlerin sağladığı kadar oksijen sağlamaz. Ama hayvan metabolizmasını yavaşlatarak ihtiyaç duyduğu oksijeni asgariye indirir. Aldığı nefes ile birlikte bu şekilde sağladığı oksijen suda kalış süresini uzatır.

Bu konuya da bu şekilde açıklık getirmiş olalım.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst