Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbağalarda nefes darlığı ya da boğaz sorunu olabilir mi?

eftelya85

Yeni Üye
Katılım
19 May 2009
Mesajlar
18
Mrblar.Ben daha önce de kaplumbağamla ilgili bir sorundan bahsetmiştim. Ara sıra ağzını açarak sanki boğazına bişey takılmış gibi hareketlerde bulunuyor. Bunu bir süre devam ettiriyor. Sonra da sakin bir şekilde duruyor. Yani acı çekiyormuş gibi bir görüntü sergilemiyor. Acaba nefes darlığı çekiyor olabilir mi ya da boğazdan bir problem yaşaması mümkün mü? Kaplumbağalarda böyle sorunlar görülüyor mu acaba? Bilgilendirseniz sevinirim...
 
Ağzını açmasının nedeni hastalık belirtisine benziyor.bunun dışında baska gözünüze takılan bir şey varmı?
 
Evet üşütme ya da akciğer enfeksiyonu belirtisi olabilir bunun dışında başka ters bir durum var mı? Nefes darlığı gibi sorun yaşayan kaplumbağalara rast gelmedim hiç. Akvaryumda mı kapta mı bakıyorsunuz kaplumbağanıza? Üşütme durumu olabilir diye düşünüyorum.
 
Söylemiş olduğum gibi ağzını açtığı zamanlarda zorlanıyormuş gibi hareketlerde bulunuyor. Bir de o hareketten sonra eliyle yüzünü siler gibi hareketler yapıyor.. ilk zamanlar bunları yaparken öksürmeye benzer sesler çıkartıyordu. Ve de kısa bir süre kasılıyordu. Buaralar ses çıkarması azaldı ama hereketler devam ediyor. Onun haricinde sadece sabahları yem yiyor. Yalnız bu sabah yemedi. Ama sürekli halsiz değil.Bazen akvaryumun içinde hareketli zamanlarda geçiriyor (peyniri ve balık damağını çok seviyor). 2 tane kapluşum var. Diğerine göre kabuğunda da bir sararma söz konusu. Ayrıca kabuğundaki halkaların birleşme yerlerinde siyahlıklar oluştu. Napmam gerekiyor?? Lütfen acil önerilerinizi bekliyorum.
(Küçük bir yerde yaşadığım için veteriner hekime götürme şansım çok düşük. Ayrıca burdakilerin su kaplumbağasından anlayacaklarını pek sanmıyorum) ACİL YARDIMMM!! :(
 
arkadaşlar fikri olan yok mu hiç? Lütfen bişeyler söyleyin. Ne yapacağımı bilmiyorum. Göz göre göre belki de acı çeke çeke elimden kayıp gitmesine izin veremem. Sıklaşmaya başladı. Ve o hareketi yaparken ses de çıkarıyor. Sabit duramıyo suyun üstünde. Hareketsiz kalıyor. Kaplumbağam ölüyooor arkadaşlar.. :(((
 
Devamlı o hareketi yapıyor arkadaşlar. Ağzını açıp ıkınır gibi hareketlerde bulunuyor. Ve ince tiz bir ses çıkıyor o sırada. Ondan sonra da halsiz kalıp kafasını suyun içine bırakıyor. arka ayakları havada, öylece duruyor bir süre. Hatta az önce öldü sandım..Hiç kımıldamıyordu. Elimle ittirince biraza kıpırdadı. Ya son zamanları mı artık, can mı çekişiyor? Yapabileceğim hiçbişey yok mu?
LÜTFEN BİŞEYLERRRR SÖYLEYİNNN!!!
 
Bunu daha öncede birinde duymustum kaplumbagasi ayni hareketleri yapiyordu sürüngen veterinerine götürdügünde bogazina yemi takilip iltihap kaptigini söylemisti. O arkadas hemen fark edip götürmesine ragmen 1 gece veteriner kliniginde tutup gözetlemeye almisti. Bence sizde veterinere götürün eger imkaniniz varsa.
 
Küçük biyerde yaşadığım için veterinere götürmem pek mümkün değil..Acaba ilaç vs. gibi yapılabilecek başka şeyler yok mudur? Çünkü,(umarım yanılıyorumdur) ama zamanımız daraldı.. :((
 
Valla yapilacak birsey yok veterinerlik bir is bu bogazindaki yemi çikarip antibiyotik vermisti veteriner. O kaplumbaganin durumu çok agirdi ama ya 2 ay öyle ne çekti arkadas öldü ölecek diye beklediler. Ama arkadas pes etmedi tedaviye devam etti ve kaplumbagasini kurtardi. Valla size suan sunu yap diyemiyecegim çünkü bogazina birsey takilmis olabilir, ama bu olmayabilirde veteriner olmadigim için sadece daha öncede buna benzer bir durumu anlattim. Zaten bu noktada bizim kendi tecrübelerimiz yetmiyor üzgünüm.
 
Arkadaşa sordum, akciğer enfeksiyonudur tahminimce diyor.
hırıltı ve ağzını açma o dur diyor.
Su sıcaklığını 2-3 derece yükseltsin,suyuna monodoks veya tetradoks dökebilir bir kapsül diyor.
kuru alanın sıcaklığı 30 derecenin altına düşmesin ..simdilik aklıma bunlar geldi sararma D3 vitamin eksikliği.Eğer hava sıcaksa 30 derece civarıysa , güneşe çıkarsın . yoksa üşütme enfeksiyonu geçince sarılığı hallederiz. diyor...


konuşmanın devamı ; halka siyahlaşması büyümedir ,sorun yok.
Ses -kesin akciğer enfeksiyonu acil tedavi lazım diyor.
İşinize yarayabilir ;

mailto:/forum/showthread.php?tid=148&page=1


mailto:/forum/showthread.php?tid=873&page=1

ikinci linkteki Aragorn'un paylaşımı oradan akciğer enfeksiyonu ile ilgili bölümü kopyalıyorum yinede isterseniz diğer rahatsızlıklarıda bir inceleyin ;

akciğer enfeksiyonu
akciğer enfeksiyonu tedavisinde 20gramın üstündeki kaplumbağalarda veterinerler enjeksiyonla tedavi uygularken yavrularda bu mümkün değildir. çünkü enjeksiyon için hayvanın yeterli kas dokusuna sahip olması gerek yoksa iğnenin sinire isabet etmesi gibi olası bir durumda felç olma söz konusu olabilir. bu yüzden yeterli kas dokusu olmayan yavrularda antibiyotik akvaryum suyuna katılarak verilmelidir. Akvaryumdaki su miktarı kaplumbağanın kabuğunu örtecek kadar ya da 1-2 parmak daha fazla olmalı. su sıcaklığı 33 derecede ve sabit kalmalıdır. ilaç sabah ve akşam olmak üzere 2 tablet olarak verilebilir günlük. tedaviye en az 5 gün, en fazla da 10 gün devam edilmelidir. asla tedavi yarıda kesilmemeli yoksa faydası olmayacaktır. durumu düzelse bile en az 5 gün vermeye devam etmek gerek ilacı.

verilebilecek antibiyotikler: monodoks, tetradoks, doksin
 
gonzimmm'in dediği gibi su sıcaklığını ve kuru alanın sıcaklığını 2-3 derece arttırın.hasta kaplumbağanızın yanında başka bir kaplumbağa varsa heme n ayırınki hastalık bulaşmasın.Ayrıca ilacı akvaryuma dökmek yerine kaplumbağayı ayrı bir yere alıp ilacı orda verin. daha sonra tekrar akvaryuma koyarsınız. İlacı direk akvaryuma koymanız halinde akvaryum ilaçların renkli olmasından dolayı çok hızlı bir şekilde kirlenip su renk değiştirecektir.Zararları da olabilir tabi o kadarını bilmiyorum.ayrıca 1 kapsül fazla gelebilir yarım kullanırsanız daha iyi olur.

Akciğer enfeksiyonu için bunlar yapılabilir ama kaplumbağanızın başka bir sorunu varsa ne kadar zor olursa olsun mutlaka bir veterinere götürün. 2-3 saatlik yolculuğa dayanabilirler merak etmeyin.
 
Bencede veterinere götürmek sart. Ben gittigimde 1 saatte variyorum simdi yeni veterinerim var oraya ise 1 bucuk saatte gidiyorum. Veterinere baktirmadan ilaç tedavisine baslayamam ben yani okadar cesaretim yok çünkü akciger sandigin baska birsey çikabilir.
 
Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Dediğim gibi burda su kaplumbağalarıyla ilgilenen bir veteriner bulmam imkansız. Zaman kazanmak açısından soruyorum; eğer sizin bildiğiniz iyi bir veterinerin web sitesi, adresi vs. varsa paylaşabilir misiniz? En azından belirtilerden ne olduğunu anlar ve ben de ona göre harekete geçerim.. Şimdiden çok teşekkürler...
 
Tekrar arkadaşıma sordum ;
"Ayrıca kuru alanda yemini yemeye çalışmışsa boğazına yem takılmış olabilir,bu başlıkta sanki öyle bir durumu anlatıyor gibime geldi..Eğer öyleyse nefes borusuna kaçmadan yemin oradan alınması gerekir."


diyor...Sitede veterinerlerin listesi var linkini atarım şimdi.
 
gonzimmm' Alıntı:
Tekrar arkadaşıma sordum ;
"Ayrıca kuru alanda yemini yemeye çalışmışsa boğazına yem takılmış olabilir,bu başlıkta sanki öyle bir durumu anlatıyor gibime geldi..Eğer öyleyse nefes borusuna kaçmadan yemin oradan alınması gerekir."


diyor...Sitede veterinerlerin listesi var linkini atarım şimdi.

Yaaa bak ben demistim bogazina takilmistir, çünkü bu durum çok tanidik geldi bana.
 
Yazılarınızı okumaya zamanım olmadı kusura bakmayın,arkadaşımın dediklerini aynen aktardım.Umarım Eftelya'ya yardımcı olabilmişizdir.Mühim olan bu.


Veterinerler ; mailto:/forum/showthread.php?tid=557
 
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Farklı bir durum olursa yine yazarım..Şİmdilik hoşçakalın..
 
Arkadaşlar kapluşum iyi çok şükür yani en azından hala yaşıyor. Gonzimmm'in gönderdiği veteriner adreslerinden bazılarına mail gönderdim ama hiçbiri cvp vermedi. Şuan da yapabileceğim başka bişey yok. Eğer boğazına bişey takılıp, o iltihap yapmışsa bir uzman olmadan onu nasıl geçirebiliriz bilmiyorum. Eğer akciğer enfeksiyonu ise antibiyotik alıp, o şekilde iyileştirebilirim belki.Ama tam teşhis konulmadan da hiçbişey yapmak istemiyorum. Beklemedeyim anlayacağınız...
 
Geri
Üst