Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

Kendi üzerinde kesinlikle test etme Yaşarcan.
Bizim kullandıklarımız bu hayvanlara uygun olanlar, bu anlamda zaten sorun yok. Bu kışın az verelim uygulaması dahi önceden kimsenin uygulamadığı bir yöntem. Daha önce 8 saat yaz-kış yakanlar vardı. Tamam 8 saat gerçekten fazla ama 5-6 saat yazın ideal. Ben genelde kışın 5 saat, yazın 6 saat yakıyorum zaten. Önerirken fazla kalanda olabileceği için 5 saat öneriyorum ama kışıda ayırmak gerekirdi. Cem ile 4 saat kışın yanmasının daha uygun olacağını düşündük. Burada ince çizgi acaba kış uykusu zamanıda bunu aldığı için biraz daha düşürsek mi yoksa zaten aktif olan hayvandan kesersek yumuşama riski iyice artar mı?
Kullandığımız ampulün ışıması zaten ozondan geçmiş ışın etkisinde. Ozondan geçmemiş haldeki ışını yasal olarak satamazlar ki UVC ışınıda açıkta kullanılmaz. Bu anlamda endişen olmasın.
UVB ışınının geçemediği bulut, ağaç gölgelerinin güneşte yer değiştirmesi gibi etkenler ile bizimkilerin kuru alan kullanımındaki sıklığa baktığımızda süre miktarında sorun yok. Doğada kuru alana çıkma ve bu uvb geçemeyen etkenlerle genede yazın 2 saat kadar uvb alırlar. Sonuçta yüklü etkisi yazın 10:00-17:00 arası sürer. Biz bunu 7 saat yerine 5 saat yapıyoruzki gölgelerin yer değiştirmesini eliyoruz yada süreden düşüyoruz. Eh doğadaki gibi bizde de sürekli karada olmadıklarından süre yaklaşık olarak aynı.
 
Teşekkürler Abi çok iyi anlatmışsın bunu yeni bir konu olarak açmalta fayda var derim.. Ben aldığım zaman uvb yi kuru alana çıktığı anda yakarım diye düşünüyorum nasılsa gördüğü zaman kaçmıyor yada kışın 4 saat yazın 6 saat :)
 
Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

Aynen karda donarak kis uykusuna yatan tek painted turtle benimde bildigim ayni zamanda 0 derece altindaki isiyi tek tolere edende o
http://www.youtube.com/watch?v=p4pdIgMvPvg ingilizcesi iyi olanlarin bunu izlemesini tavsiye ederim
Bildigim kadariyla cizgilide karada uyuyordu ama yanlis olabilir

Bir konuda ben tavsiyede bulunup sizede uygun gelirse tavsiyelerimizi bu yone cekmek istiyorum baktigim bir suru yerde yukseklil yerine en kaplumbagalar icin daha onemli buyuzden onerimiz 120*50*60 olacagina 120*60*50 olmasi daha mantikli bence
 
Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

Evet sana katılıyorum ali sarp en fazla olmalı aslında en güzeli amerikalıların yaptığı gibi yapay mini havuzlar geniş bir alan
 
Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

Bu konuya Cem de fikrini ekleyince bakım kılavuzuna detay olarak ekleyebilrim. Aslında kılavuzu biraz daha detaylandıracağım bir ara. Neyin neden olduğunuda daha da açarak tam bir kısa kitap haline getirebilirim. Tek korkum uzun bulunup okunmadan geçilmesi. Biliyorsun okumayı pek sevmeyiz :)
 
Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

Konu forumumuz olunca herşeyi okuyorum Abi işte evde yatarken hep mobil pc forumdayım sen yaz biz hakkını veririz diye düşünüyorum :) Forum sayesinde facebooktan kurtuldum resmen
 
Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87izgili_kaplumba%C4%9Fa

Çizgili belirttiğim gibi su altında kış uykusuna yatıyor. Kaynak bilmsel değil ama wiki. Hatta kendini kuma gömme özelliği var. Ben bunu silis kumda kısmen farkediyorum ama yeni sistemde kum kalınlığını artırınca daha güzel olacak.


Ali Sarp, aslında o en boy olayını bende zamanında çok düşündüm, ama erişkin hayvan için minimum 10 cm kaçış boşluğu gerekecek, belki daha fazla. Bu sebeple o akvaryumu 120*50*50 gibi düşünüyorum. Hayvan biraz becerikli olsa 120*50*45 olacak. Senin ölçünü yapsak kullanım alanı 120*60*35 olacak. Yani ende zmaanla daralma oluyor ama yükseklik azalıyor. Tabiki göl kaplumbağasında kareye yakın olan daha makbul ama yükseklikten alamayız. Yada şu olabilir. O zaman tam gölet tipi yapıp yüksekliğide kaybetmeden 80*80*60 yaparız ama bunda da kuru alan ayarı zor oluyor. Erişkinde 60 cm yükseklik kaçınılmaz.

Benim 10-12 cm hayvanlar şimdiden 5 cm mesafeye el atıyor. İleride ne olur bilemiyorum.


Ağustos' Alıntı:
Teşekkürler Abi çok iyi anlatmışsın bunu yeni bir konu olarak açmalta fayda var derim.. Ben aldığım zaman uvb yi kuru alana çıktığı anda yakarım diye düşünüyorum nasılsa gördüğü zaman kaçmıyor yada kışın 4 saat yazın 6 saat :)

Teşekkürler Yaşarcan. Kılavuzu biraz daha zenginleştireceğim. Benim uvb dışında da aklıma gelen düzenlemeler oluyor, ama unutuyorum.
 
Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

Abi ozaman olculeri yuksek verelim zaten 100 litre bile az bence bizim danadan biliyorum genislik 50 cm ve hayvan rahat degil minimum 60 cm olmali diyorum genislik
 
Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

emre 3 saate indirme işi olumlu. kışın ısınma amaçlı daha fazla durma oluyor. bir kısmı hiç çıkmazken bazıları çıktı mı inmek bilmiyor. yumuşama olacağını sanmıyorum. zaten düzenli kalsiyum alıyorsa uzun müddetli uvb almasına gerek yok. D vitaminin amacı olan kalsiyumu vücutta tutmak. bir tarafta hayvanın kanser olma riski de var. bu ikisini birleştirirsen. uvb'dense düzenli kalsiyum takviyesi daha sağlıklı olur. mesela yemlere calcili ekleyebiliriz. ben calcil ile carnivoru bir hafta minerali tek olarak bir hafta veriyorum. bu aynı zamanda ampulünde ömrünü uzatmak demek. bence kışın 3 yazın 5 uygundur. yazın su 30 derecelere çıktığı için kuru alanda bu derece uzun süreli durmuyorlar, ara ara çıkma var. bu da işi dengeye sokuyor.

yaşarcan kesinlikle el temasından kaçın. benim yanıkken bir iki dakika ayarlamada elim ışığa maruz kaldı. farklılığı hissettim. sanki eriyik muma elini batırmışsın sonra mum elinde kurumuş gibi bir his oldu. bu sakıncalı. hele ki göz temasına girme yarım dakika kadar baktım. 6 saat kadar göz ağrısı çektim.
 
Bende bir hafta calcil ve carnivore bir hafta mineral veriyorum. Bu 3 saat uygulaması kış için bir süredir düşündüğüm bir değişiklikti. Seninde fikrini almak istedim. O zaman 11:00-14:00 yada 10:30-13:30 saatlerinden biri bana görede ilki uygun dilim olur.

Çizgili içinde 2 saat yaparım o zaman.


Yarın buradaki detayları kılavuzda düzeltirim.
 
Evet Cem abi haklısın hem ampulun ömrü uzar.. Ben kanser işinden çok korkuyorum tedaviside yok o zaman kalsiyum miktarını azaltmal gerekir
 
Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

bende pencereden gelen güneş açısı 10:00 civarı başladığı ve öğleyi biraz geçkin gittiği için o saatten sabit başlayım. genelde tüp kuyruğuna 10:00 gibi giriyorlar. öğleden sonra sırayla ilk ikisi çıkıyor. bana 10:00-13:00 arası uygun
 
Kaç kaplumbağa var Abi sende dediğin gibi hepsinin kullanabilmeside önemli
 
Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

4 tane biri hiç çıkmıyor. dişi olan. 2'si benim, ikisi misafir.
 
Cvp: Kaplumbağalarımızın Gözleri :)

Bakım kılavuzunda bahsettiğim uvb detaylarını belirttim Yaşarcan. Daha detaylı oldu.
 
Geri
Üst