Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam 10 yaşında ilk kez yumurtladı

Violetsarered

Yeni Üye
Katılım
17 Ağu 2021
Mesajlar
4
Kaplumbağam 10 yaşında, dişi ve ilk kez yumurta çıkardı. Önceki senelerde beyaz minik parçalar atıyordu ama ilk kez bu boyutta bir yumurta çıkardığını gördüm.Yaklaşık 4-5 cm uzunluğunda,sert dokulu. İnanın ne yapacağımı bilmiyorum. Kaplumbağam yemeye çalıştığı için yumurtaları dışarı aldım ve bu kadar büyük bir şeyi dışarı atarken kuyruğunu zedelemiş mi diye kontrol ettim, herhangi bir sorun yoktu.Kaplumbağam açısından herhangi bir sorun olur mu , tekrar yumurtlar mı ,Deneyimli kişiler deneyimlerini paylaşırsa çok memnun kalırım çünkü şaşkınlık içerisindeyim.( Birkaç haftadır çok iştahlıydı, yemesine rağmen çok az dışkı yapıyordu , sanırım hepsi yumurta için enerji kazanmak amacıylaydı)
 

Ekli dosyalar

  • 16291721147446639348679199618155.jpg
    16291721147446639348679199618155.jpg
    2.9 MB · Görüntüleme: 31
Foruma hoş geldin.

Hayvanın kabuk boyu kaç cm?

Dişiler takriben 16 cm kabuk boyu civarı yumurta atmaya başlar. Çiftleşmeselerde senede bir veya iki kez boş yumurta atarlar.

Çiftleşme durumunda sağlıklı yavru alımı 20 cm kabuk boyu civarı hatta sonrası başlar. Yumurta uygun boya gelir. Yazdığın ölçü yavru için uygun ölçüdür. Bu durumda hayvan bu boylarda olsa gerek. Hatta 20 cm üstü sanırım.

Eğer beyaz parçalar gördüysen hayvan evvelden de yumurtlamış demektir. Boş yumurtalar büzülür parça şeklinde çıkabilir. Yumurtaları yemesinde sakınca yoktur, kalsiyum alırlar. Yalnız çok bekletmek çürüyüp koku yapmasına neden olur. Gördüğünde alırsın, o yiyeceğini yemiştir zaten.

İlk yumurta atımında hayvan vücudundaki değişiklik karşısında biraz panik yaşayabilir. Durağanlaşır, kuru alanda yada su tabanında otururlar, durup dururken bir anda panikleme olup sağa sola kaçabilirler.

Genel olarak yumurtlamaya yakın iç güdüsel olarak yumurtlama alanı arayışına girerler. Kaçma girişimleri olur. Kuru alanda özellikle ayağa dikilip çıkmaya çalışırlar.

Yumurtalar büyüdükçe baskı yaptığı için dışkılamada sorun yaşayabilir. Bir süreliğine iştahsız bir hal yaşayabilirler.
 
Son düzenleme:
Yani cahilce bişey demek istemem bende yeniyim bakım konusunda yumurtadan yavru kaplumbağa ne kadar sürede nasıl oluşuyor ????‍♀️
 
50-120 gün arasında yumurtadan çıkar. Dişi su kaplumbağaları eğer çiftleşmezlerse boş yumurta atarlar.

Daha fazla bilgi edinmek isterseniz burayı okuyabilirsiniz.


Ayrıca bakım konusunda yeniyseniz burayı incelemenizi tavsiye ederim.

 
Merhaba herkese çok teşekkür ederim cevaplarınız için. Bakım konusunda yeni değilim. Kızım 10 yıldır benimle.Yumurtlama konusunda tecrübesizim. Tek başına olduğu için çiftleşme ihtimali yok :D
Kaplumbağamın boyu 20 cm . Yumurtladıktan sonra dışkılamaya da başladı. Keyfi ve iştahı da oldukça yerinde.Benim aksime panik yaşamadı.
Yıllardır dönem dönem arka ayaklarıyla yumurta atma , toprağı eşeleme hareketleri yapıyor, ama hiç yumurtlamamıştı.10 yıl sonra ilk kez yumurta görünce çok şaşırdım ve canının yanmasından korktum. Ama tabii ki fizyolojik doğal bir süreç . Şokumu atlamama yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim :)
 
Tekrar merhaba , kaplumbağam 4 gün önce iki yumurta yapmıştı. Bugün bir tane daha yaptı. Bu aralıklarla olması normal mi
 
Normal değil. Normalde tek batında yumurtaların hepsini atar ama içerde ters bir biçimde durmuşsa, üstüste binmişse, kırılmış veya şeklen yamulmuş ise çıkması güçleşir. Son yumurtada şekil bozukluğu yada parçalanma var mıydı?

Pazartesi salı hekime götürüp röntgen çektirmen yerinde olur. Orada kalan yada parçalanan ne varsa görülür, müdahale edilir. İçerde yine yumurta olabilir. 3 tane az daha fazla olmalı.
 
Son düzenleme:
Yumurtanın şekli normal,bütünlüğü bozulmamış. Sadece diğerlerinden biraz daha küçük.ilk iki yumurta fotoğrafta da görüldüğü gibi yassı, fasulye biçiminde . Bu daha düz ve silindirik.
Kaplumbağamın iştahı hareketi enerjisi dışkılaması gayet normal. Yumurta da normal . Yine de veterinere gitmeli miyiz?
 
Birkaç gün bekle bakalım. Gösterdiği davranışlarda bir farklılık görürsen yada tekrar yumurta atarsa haber verirsin. İlk attığı yumurtalarda hayvanın boyuna göre fazla büyüktü. Belki onların yüzünden hayvan geç atmış olabilir.
 
Merhaba, benimde kızım bu gün iki farklı boy yumurta attı, ufak olanı yedi 😅. son bir kaç gündür çok sakindi, yemesinde ve dışkılamasında çok büyük bir sorun görmedim, kabuk değiştiriyor, bolca güneş altında yatıyor, keyfi pek yerinde gibiydi. Bu tibi bir bilgim olmadığı için çok telaşlandım ama kızım benden daha sakin sanırım :):) 10 senedir bakıyorum, fazlası vardır eksiği yoktur. Yaklaşık 20-21 cm vardır boyu, birde çokemin olmamakla birlikre sanırım daha önce de küçük beyaz parçalar gördüm ama anlam verememiştim, ben görene kadar yemiş ve onun artıklarıydı sanırım, kumuna gömmüştü temizlerken gördüm daha öncede , bu kadar bariz
Lk defa görüyorum.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_6666.jpeg
    IMG_6666.jpeg
    2.9 MB · Görüntüleme: 24
Son düzenleme:
Kaplumbağalar çiftleşmese de senede bir yada iki kez boş yumurta atar. Yemesinde sakınca yoktur kalsiyum alırlar. Yine de fazla bekletmeyin. Suyu kirletir. Yumurtlamaya yakın akvaryumdan kaçma girişimleri ile tabana oturup durağan halleri görülür. Bunlar normaldir. Yumurta baskı yaptığı için dışkılama da bir sıkıntı yaşayabilir. İlk yumurta atma da biraz panik halleri oluyor sonra alışıyorlar. Anüste sarkma var mı?

Akvaryumun genel bir resmini çekip atabilir misiniz? Su oranı az gibi duruyor. Eksik fazla ne varsa ona da bakayım.

Yemlerinin markası nedir? Haricen dışarıdan birşey veriyor musunuz?
 
Selamlar tekrardan,
Anüste sarkma yok gibi gördüm, kendisi totosunu göstermeyi reddediyor zira 😅
Arıtıcısının akıntı tarafına yatıyor genelde ama o yeni değil yaklaşık 4-5 ay oldu alalı (bir öncekini bozdu çünkü)
Isıtıcısını yeni çıkardım, 4-5 saat güneş alan bir alanda duruyor, malum gecede oldukça sıcak artık.
Akvaryumda arıtıcı olsa da akvaryum temizliğini düzenli yapıyorum, yoğunluktan bir kere ihmal ettim arka patilerinde yaralar çıktı, vete götürdük düzeldi, düzelmesinde dipteki kumun etkisi oldu diye dünüyorum çünkü o olaydan sonra kum koyduk.
Evet suyu az aslında yüzme alanı pek yok, kendiside biraz obez araştırdığım kadarıyla. evimize yeni taşındık, akvaryumunu henüz yaptıramadım. O resimde görülen taşın üstünde kuru alan olarak rahat çıkabilsin diye çok su doldurmuyorum.
Mamasını da ekte gönderiyorum. (Bu mamadan 10-12 adet veriyorum günde) Bazen salatalık veriyorum çok seviyor hatta deliriyor diyebilirim, bazende biraz balık veriyorum ( nadiren tabi)
Bir kere çiğ karides verdim, çıpırdaşmasından anladığım kadarıyla çok sevdi :) dokunurmu emin olamadığım için bir daha vermedim.
İlginize çok teşekkür ederim🙏🏻🙏🏻
Diğer kızım biraz kıskanç fotoya girmekte ısrar etti 😺😺
 

Ekli dosyalar

  • IMG_0163.jpeg
    IMG_0163.jpeg
    1.2 MB · Görüntüleme: 19
  • IMG_0164.jpeg
    IMG_0164.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 19
  • IMG_0165.jpeg
    IMG_0165.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 19
Son düzenleme:
Ayaklarını tabandaki kuşak camları kesmiştir.

Bir an önce akvaryum almanız lazım. 80*35* 50h ve 7 mm cam kalınlığında hazır bir akvaryum yada doğrudan 100*50* 60h ve 10 mm cam kalınlığında ömürlük akvaryum yaptıracaksanız.

Kuru alan ısıtma lambası ve kuru alanı da olacak.

O taşı çıkarın kalabalık etmesin.

O yeme ek olarak, tetra reptomin yada ahm turtle sticks yemlerinden birini,

Dajana gammarus sticks yemi,

Omega one adult turtle sticks yemi alın. Ona göre program yapalım. Netten alacaksınız.
 
Kuru alan örnekleri burada mevcut.

Isıtma lambası hakkında burada bilgi verdim.
 
Ayaklarını tabandaki kuşak camları kesmiştir.

Bir an önce akvaryum almanız lazım. 80*35* 50h ve 7 mm cam kalınlığında hazır bir akvaryum yada doğrudan 100*50* 60h ve 10 mm cam kalınlığında ömürlük akvaryum yaptıracaksanız.

Kuru alan ısıtma lambası ve kuru alanı da olacak.

O taşı çıkarın kalabalık etmesin.

O yeme ek olarak, tetra reptomin yada ahm turtle sticks yemlerinden birini,

Dajana gammarus sticks yemi,

Omega one adult turtle sticks yemi alın. Ona göre program yapalım. Netten alacaksınız.
bilgiler için teşekkür ederim,

Tasarladığım akvaryum 100x50 civarlarındaydı zaten doğru düşünmüşüm demekki içim rahatladı şimdi :)
Ayaklarındaki sorun olalı 2 sene kadar oluyor, çok şükür bir sorunumuz yok onunla alakalı olarak :)
Mama için tavsiyelerinizi değerlendireceğim, en kısa sürede tamamlayıp buradan size bilgi vereceğim :)
 
Kuru alan örnekleri burada mevcut.

Isıtma lambası hakkında burada bilgi verdim.
Kuru alan fikirleri çok iyiymiş, onu nasıl yapsak diye düşünüyordum, kendim yapabilirim onu seve seve :):)
Akvaryumu resimdeki gibi birşey yapmayı düşünüyordum aslımda tabi bambamın ebatlarına uygun olacak şekilde. Bu resim 60x50 boyutlarında, kuru alanıda cam yaparım diye düşündüm ama daha farklı düşünmeliyim sanırım
teşekkür ederim
 

Ekli dosyalar

  • IMG_4959.jpeg
    IMG_4959.jpeg
    449.5 KB · Görüntüleme: 11
Buna paludaryum diyoruz. Bunlar görünüşte iyi gibi gözükse de kullanışlı değil. Düz dikdörtgen bir akvaryum olmalı. Ömürlük yaptıracaksanız direk akvaryum üstü kuru alan yaptırabilirsiniz.

Benim kuru alanı da inceleyin.
 
Buna paludaryum diyoruz. Bunlar görünüşte iyi gibi gözükse de kullanışlı değil. Düz dikdörtgen bir akvaryum olmalı. Ömürlük yaptıracaksanız direk akvaryum üstü kuru alan yaptırabilirsiniz.

Benim kuru alanı da inceleyin.
Evet ömürlük birşey yapmak istiyorum, üst kuru alan fikri gayet güzel görünüyor, bu şekilde yaptırayım o zaman nasılsa camcıya gideceğim yaptırmak için, fotorafları kullanmak isterim ustaya göstermek için izninizle
Teşekkürler
 
Akvaryumun alt ve üst kısmına kuşak atacak bu silikon yüzeyi artırıp sağlamlaştıracak. Aynı camdan 3 cm eninde içerden çerçeve gibi dolanacak.

İyice baksın anlamadığı yeri sorarsınız anlatırım.
 
Geri
Üst