Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbagam 7 aydir deri dokuyor

Bidik30

Bronz 5 Üye
Katılım
17 Haz 2018
Mesajlar
34
Merhaba benim 8 yasinda kirmizi yanakli su kaplumbagam var. 7 aydir deri dokuyor, veterinerlere goturdum bir sonuc alamadim. Kafa, kol, bacak ve kuyruk altindan deri parcalari sarkiyor. Parazit mi var bilmiyor. Akvaryumun icinde cok huzursuz ve surekli cirpiniyor. Akvaryumda kan da gordum cok korkuyorum. Ben Denizlide yasiyorum. Fethiyede egzotik hayvanlar hakkinda daha deneyimli veteriner bulurum diye oraya da goturmeyi dusunuyorum yardim ve onerilerinizi bekliyorum.
 
Hoşgeldin hiçbir yere götürmene gerek yok. Bu doğal birşey ve bundan sonra hep olacak. Bu hayvanlar büyüdükçe deri yüzeyleri de büyür hali hazırdaki deri gerilip çıkarken alttan yeni deri gelir.

Büyümeye bağlı deri değişimi harici döküntü artmasına sebep olan nedenler;
- A vitaminini fazla alması
- uvb lamba altında fazla kalmasıdır. Uvb içerikli ampul radyasyon yayar. Yoğun aldığında deride lezyon oluşur ve kendini sürekli yenilemeye başlar. Bunda sınır 2-3 defa atımdır sonrasında alt deri ortaya çıkar ve yara açılır. Bu sebeple uvb içerikli ampulü 3 saat kadar açık bırakırız.

Aynı şekilde alt ve üst bağadaki plakalarda bir miktar katmanlaşır ve atılır.

Hayvanın kurdeşen dökmesinin sebebi kaşıntıdır. Bunun için sarı silis kum alacaksın. Tercihen vitasand marka nette bulursun. Bu eşelenirken bacak derilerini ve alt bağadaki plakaları atmasını sağlar.

Boyun ve bacak derileri için uzun sık ve sert dallı ipek yapraklı bitki lazım gelir. Hayvan arasına girip sürtünerek bu derileri atar.

Çok yoğunsa hayvan su içindeyken parmağını derisine sürterek çıkarabilirsin. Su dışında tepki gösterir.

Dediğin kan deriden mi geldi dışkıdan mı ? Çıkarıp bak deride hasar var ise o bölgeye eczaneden baticon alıp sür ve 5-10 dakika kuru bir yerde beklet sulu kalanı peçete ile sil ve akvaryuma koy. Bu hayvanların iyileşme hızı bizden çabuktur.

Suda yüzen deriler için iç filtre kullanırız.

Hayvanın kabuk boyu, yemleri, akvaryum ölçüsü ve ekipmanlar neler var ?
 
Cvp: Kaplumbagam 7 aydir deri dokuyor

Cok tesekkur ederim yardiminiz icin ama kanin nereden geldigini bilmiyirum akvaryum temizliginde rastliyorum genelde gece uyudugu tarafta yogun oluyor 
Kaplumbagamin kabuk boyu 25 cm
Yemi turtle stick
Ekipmanlar isitici ve kuru yer icin yukseklik
Akvaryum olcusu 100 boy 60 en 60 yukseklik


Bidik30' Alıntı:
Cok tesekkur ederim yardiminiz icin ama kanin nereden geldigini bilmiyirum akvaryum temizliginde rastliyorum genelde gece uyudugu tarafta yogun oluyor 
Kaplumbagamin kabuk boyu 25 cm
Yemi turtle stick
Ekipmanlar isitici ve kuru yer icin yukseklik
Akvaryum olcusu 100 boy 60 en 60 yukseklik

Buyuk akvaryumu kirildigi icin simdi kucukte kaliyor ama ona akvaryum yaptiracagim sizden dis ic filtre markalari rica edebilir miyim? 
Kaplumbagam simdiye kadar cok sakin ve uysaldi. Bize de cok yakindi ama 7 aydir cok hircin ve huzursuz sanki aci cekiyor ic organlarinda mi bir sorun var bilmiyorum ona cok duskunum cok uzuluyorum
 
Hayvanı yarın eline alıp iyice incele. Derisinde yırtılma kesik var mı bak. Sorun burdan kaynaklı değilse dışkısına bak. Bordo renk ise mide kanaması, kırmızı ise bağırsaklarda, canlı sulu yani taze ise anüs bölgesindedir. Hayvan eğer dişi ise yumurta kanalında yumurta kırılmışsa bu da hasar verebilir. Erkek ise cinsel organda yırtılma olabilir. Bunları gözle.

Kabızlığa bağlı bir durumdan da kaynaklanabilir. Bu sebeple 3 gün boyunca günde bir defa iki damla sızma zeytinyağı damlat ağzına. Yapamazsan yemine damlatıp ilk yem olarak ver.

En kısa zamanda silis kum al. Vitasand marka tercih sebebi. Yukarıda saydıklarım dışında resler kum yer. Bu hazımsızlığa iyi geldiği gibi bağırsaklardaki olası parazitleri de atmasına yardımcı olur. Tabanda yutabileceği boyutta çakıl varsa ve yuttuysa bunlarda kanama yapar. Biz topak biçimli olduğu için ve boyutu 0.5-1 mm aralığı çapta olduğu için silisi tercih ederiz.

Tek yönlü yem olmaz. Sera carnivor veya sera raffy P, tetra reptomin, jbl agil, kurutulmuş yemde sera royal veya jbl energil al. Bunların içinde balık ve karides vardır. Vermeden evvel karideslerin ağzındaki dikensi doku ile balıkların yüzgeçlerini kopar. Kanama vitamin eksikliği yada fazlalığı kaynaklı da olabilir.

Elindeki yem makbul bir yem değil. Sera, tetra, jbl, prodac ve tropical markalardan başka yem kullanma. Sera carnivor yerine raffy P alırsan yanında ya sera mineral yem al yada tropical biorept. Bunlar çeşitli vitamin ve mineral içerir.

8 cm kabuk boyu sonrası için günde tek öğün kafa hacmi kadar yem veriyoruz. Aşırıya kaçma ama göz kararı ayarlayamaz isen bir iki stick fazla olabilir.

Harici marul ve kıvırcığın körpe yapraklarından salatalığın kabuğunu soyduktan sonra ince bir kesit verebilirsin. Haşlanmış yumurta akı da olur. Bunlar harici tatlı, tuzlu, baharatlı, acı, yağlı, kokulu, işlenmiş et ürünleri, süt ürünleri, meyve vermiyoruz. Haşlanmış süt mısır tanesi de verebilirsin.

Bir gün aç gün yap vücudu dinlensin bugünde öğle gibi yeşillik verebilirsin. Kabuk boyu kadar. Bu aç günü doğadaki ortamlarını simüle etmek için yaparız. Doğada sürekli yiyecek bulma olanakları yoktur.

Aynı ölçüde akvaryum yaptıracaksan jbl e1501-e1502 modelleri olur. Eheim bundan pahalı. Lakin bu da pahalı dersen. Tetra ex 1200 modelinin plus olanını al. Bu yeni nesil motora sahip. Bir önceki tetra ex new modellerindeki sıkıntıları da çözmüşler. Dikkat et plus olmayanı kakalamasınlar.

Daha ucuz modelleri önermiyorum eski tip motorları var, aşırı gürültülü ve 35 W gibi yüksek güce sahipler bu da elektrik harcamasını yükseltip aynı hesaba getiriyor.

Isıtıcı olarak su ısıtıcısı ve kuru alan için ısıtıcı lamba şart. Isıtıcı kaliteli değil ise jbl protemp 300 W öneririm. Tam batar ve plastik koruması var. Tam bizim hayvanlar için yapılmış. Darbeden kırılmaz.
 
Cvp: Kaplumbagam 7 aydir deri dokuyor

Verdiginiz bilgiler icin sag olun kaplumbagamin derisinde bir sey yok yara, yirtik
Kanin rengi bordo mide kanamasiysa ne yapmam lazim? Veterinere gotureyim mi?
Yaptiracagim akvaryum buyuk olsun istiyorum akvaryum olcusu tavsiye ederseniz cok sevinirim. Pahali olsa da dediklerinizi alirim, yeter ki iyi olsun.
 
Hayvan 25 cm dolayısıyla direk ömürlük alacaksın. Bu 100*50*60h ve 10 mm cam kalınlığı; 100*60*60h , 120*50*60h veya 120*60*60h ve 12 mm cam kalınlığında olabilir. Ende 50’den ziyade 60 cm daha makul bu hayvanlar 30-35 cm çok iyi şartta olan dişiler 40 cm’ye kadar çıkabiliyor.

Bunun altına mobilya olacak. Akvaryumcuya değil de kendim yaptırayım dersen en az yarım ton kaldırmalı. Sadece silis kum 40-50 kg tutuyor. Kuru alan akvaryum üstü olacak bunun ölçülerini akvaryum kesinleşince ayarlarız. Ekipmanları da.

3 gün zeytinyağı ver düzelmez ise hekime gidersin. Ama her hekim kaplumbağalardan anlamıyor önce sor sonra götür. Önce dışkıya bak durum nedir ? Yutabileceği ebatta çakıl yok değil mi ? Eğer yutarsa ve büyükse midesinde kalır. Quartz kum gibi sivri kumlarda tahriş eder. Hangi şehirdesin ?

Vitamin damla al diyeceğim ama alacağın yemler yeterli gelecek o vakitte kullanmayacağın için ziyan olup gidecek. Bunda en kalitelisi sera reptilin ve jbl turtle sun aqua.
 
Alışverişte güvenilir siteler www.juenpetmarket.com
www.teleskopakvaryum.com
www.mamacı.net
www.atakanpetshop.com bunlardan alışveriş yaptım. Bir kez de pasifikpet’ten.
 
Cvp: Kaplumbagam 7 aydir deri dokuyor

Ben denizlideyim zaten burada hicbir veteriner yardimci olamadi ben de fethiyeye gotursem mi diye dusundum dogal ortamda egzotik hayvan cok diye. sizin tavsiye edebileceginiz hekim var mi? Akvaryumu iki katli yaptirmayi dusunuyorum ust kati kuru alan olsun rampali yine sorarim size yaptirirken. Yardimlariniz icin minnettarim.


Akvaryumda yutabilecegi kum veya cakil yok


Diskisi da normal ama yaparken biraz zorlaniyor


Diskisi da normal ama yaparken biraz zorlaniyor
 
Zeytinyağı kalsın. Uv lambayı da bir süre almana gerek yok şimdilik. Hayvana devit damla al eczaneden. 3 gün boyunca bir stick yemine günde iki damla damlatıp ilk yem olarak ver. Sonrasında haftada bir 3 damla damlatıp verirsin. Bu yağlı olduğu için bağırsakları yumuşatır. Hemde D vitamini ihtiyacını karşılar. Senede 3 aylık bir dönem kullanırız. D vitamini vücuttan sadece kalsiyuma bağlanarak harcanır. Kalsiyumun vücuttan atılmasını engeller. Onun harici yapay olduğu için karaciğer ve yağ dokuda birikir. Fazlası zararlı olduğu için kullanmıyoruz.

Kuru alanı yarım yaptırman daha sağlıklı olur. Tam kaparsan akvaryum içi yoğun nem altında kalır. Akciğer solunumu yaptığı için bu hayvanı rahatsız eder. Akvaryum hava almalı. Nem harici yaptığı idrara bağlı amonyakta oluşur amonyakta uçucudur. Bu da yoğunlaşır. Hayvan su yüzeyine çıktı mı nefes almalı.

Ayrıca temizlik hayvanı alıp kontrol etmen gerektiğinde o koca kuru alanı indir kaldır sorunu da var. Yarım kuru alanı üstünde sağa sola kaydırarak akvaryuma müdahale edebilirsin. Bu bile oldukça ağırdır. Ben akvaryumun üstüne çelik sac yaptırdım hem paslanmıyor hemde sürtünme minimize olduğu için kaydırması kolay oluyor.

Sen tedaviyi bir uygula bakalım. Çare bulamaz isek hekim işini düşünürüz. İzmirde egzotik hayvan konusunda bilgili hekimler mevcut. O kan anüsten de gelebilir ağızdan da. Ağız yada boğazda da bir tahriş olabilir. Bu da yem yememe sebeplerinden birisi.

Hayvanı eline aldığında savunma amaçlı ağzını ısırmak için açıyor mu ? Eğer yapıyor ise belli mesafeden kendine çevir. Ağzı açık vaziyette beklerken ağız içine bak. Ama dikkat et burnunu kapmasın hayvan büyük yara açar.
 
Cvp: Kaplumbagam 7 aydir deri dokuyor

Elime aldigim da isirmaiyor, cok alisik oldugu icin hic isirmaz. Akvaryumun agzini gece kapali tutuyorum ve bazen ust yuzeyinde sanki yagli bir tabaka olusuyor bu durum dediginiz amonyaktan mi kaynaklaniyor aceba, kapagi kapatmam saglikli degil mi? Yem yemesinde bir problem yok. Dediklerinizi yapacagim. Fethiye yerine Izmir' e gotureyim o zaman. En azindan genel bir kontrolunu yaptiririm. Izmir'de hekim ismi verebilir misiniz bana yarin goturmeyi dusunuyorum. Cok huzursuz oluyorum, Icim rahat etmiyor.
 
Kapağı kapama hava alsın. Hayvan kocaman ve yağ depolamış üşüme kaynaklı bir sorun olmaz ki yaz ayına girdik.

O yağ tabakası ya verdiğin yemden yada alg kaynaklı akvaryum temizliği yaparken suyu çekmeden evvel akvaryuma ait bulaşık süngeri ile camları ve dekorları sil. Alg yüzeylere yapışıp yağımsı tabaka bırakır.

Hekim için bu konunun altında liste var oradan bakabilirsin. Telden ara ama önce.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Kaplumbagam 7 aydir deri dokuyor

Tamam cok tesekkurler izmirde oz veteriner klinik tavsiyesi var yarin oraya goturecegim yardimlariniz icin cok sag olun
 
Geçmiş olsun en yakın zamanda iyileşti haberlerini duyarız inşallah
 
Cvp: Kaplumbagam 7 aydir deri dokuyor

Tesekkur ederim iyi dilekleriniz icin


Biz dun Izmir e gittik filmi cekildi meger yumurtasi varmis 12-13 tane benim hayvanim2 aylikken bana geldi o zamandan veri tek yasiyor ciftlesmeden yumurtasi olur mu? Bir de yumurtlamasi icin ortam hazirlamaya ince kum aldim kum sicak mi olmali bir anda hepsini yumurtlar mi yoksa gunler surer mi geceleri kuma koymayi dusunuyorum. Siz ne onerirsiniz?
 
Dişiler çiftleşmese de boş yumurta atar. Kırılan var mıymış içerde. Sana demiştim galiba yumurta olabilir diye ama çok geç bile kalmış. 15-16 cm kabuk boyu itibariyle başlarlar. İlk yumurtlama tedirgin eder. Kuma gerek yok. Suya bırakır. Bir kısmını yiyebilir. Kalsiyum alır kalanı toplarsın. Akvaryumdan kaçma girişimi olabilir yada tabanda durağanlık içi dolu olduğu için arka bacakların hareketi kısıtlanır.

En geç bir iki hafta içinde yumurtlar. Şayet yumurtalar 3 cm civarına ulaşmış ise.
 
Cvp: Kaplumbagam 7 aydir deri dokuyor

Kirilan var mi bilmiyorum size rontgenin fotografini atsam olur mu? Veteriner kuma gece koy dedi ama ne yapayim?
 
Bir bakalım. Kuma koymanın bir anlamı yok neticede döllenmiş yumurta değil. Hayvanın ne zaman yumurtlayacağı belli değil. Bu gecede olabilir 2 hafta sonrada. Kaldı ki hayvan kumda durmaz. En azından 15-20 cm kum olacak. Böyle bir ortam hazırlamakla birlikte akvaryuma da bağlantısı olmalı. Suyu kirletecektir ama sulu ortamda daha kolay çıkarır.
 
Cvp: Kaplumbagam 7 aydir deri dokuyor

Tamam o zaman kuma koymayayım. Ben rontgen filmini nasil yukleyecegimi bulamadim mail adresi var mi? Oraya gondersem. Bir de bu donemde ek vitamin, besin vermem gerekiyor mu?
 
Sera mineral yemin var ise yumurtlayana kadar haftada 2 öğün yap. Marul yerse haftada iki defa bir öğünde kabuğunun yarısı kadar ver. Bunlar kalsiyumda içerir. Yumurta oluşurken kalsiyum gerekir.

Pet shoptan marul yemiyor ise mürekkep balığı kemiği alıp (açık alma poşette olsun) iki günde bir iki stick yem kadar ver. Maket bıçağı ile kesip çıkarabilirsin. O süngerimsi yumuşak olanı, sert kemiği değil. Bir kemik yeterli fazla almana gerek yok. Mineral yemden alıyor.

www.hizliresim.com üzerinden resmi seçip yükleyip forum yazan linki buraya kopyalayıp yapıştır.
 
Cvp: Kaplumbagam 7 aydir deri dokuyor

https://i.hizliresim.com/qv8YR3.jpg


Bu kaplumbagamin rontgeni yorumunuzu bekliyorum. Verdiginiz tum bilgiler icin tesekkurler.
 
Geri
Üst