Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam Kaçmaya Çalışıyor

emre_selvitopu

Moderator
Yönetici
Katılım
14 Eyl 2019
Mesajlar
952
Kaplumbağam bugün o kadar çok kaçmaya çalıştı ki dışarı çıkarıp biraz gezmesini sağladım belki merakı gider diye. Ama sürekli kaçmaya çalışıyor daha önce hiç böyle şeyler yapmazdı. Kaçabileceği bir yer yok camlar uzun ama o sürekli kaçma derdinde. Az önce gezdirdim şu an kaçmaya çalışmıyor yüzüp dinlenme çubuğuna tutunuyor. Bu sanırım normal bir şey ama ben kaplumbağamı 1 yıldır ilk defa böyle gördüm. Cinsiyeti erkek sanırım.
 
Hayvanın kuyruğuna bak.
-Anüs (kloak) kabuğa yakınsa dişi kuyruk ucuna yakın ise erkektir.
-Kuyruk erkekte uzun, dişide biraz daha kısa ve kalındır. - - Kafa dişilerde biraz daha enli burun basık olur. Erkeklerde kafa dar ve uzun burun biraz daha çıkıntılı ve hafif sivri gibi olur.
-Erkeklerin ön ayak tırnakları uzar. Bize göre parmakları esas alırsak tırnak uzunluğunda en uzun yüzük parmağı sonra orta parmak sonra işaret ve en son serçe parmak tırnağıdır. Dişilerde sabit boyda olur. Hayvan 10 cm kabuk boyunu geçmiş ve tırnaklar hala kısa ise dişidir. Bazılarında tırnak uzama 9 cm'yi geçkin başlar bazılarında 11 cm kabuk boyu gibi.

Kaçma eğilimi dişilerde daha çok görülür sebebi ise yumurtlama zamanının gelmesidir. Çiftleşmese de belli dönemlerde boş yumurta atar. İç güdüsel olarak hayvan yumurtlayacak alan aramak ister.

Normalde 14-15 cm kabuk boyu itibariyle yumurta atma başlar. Ama hayvan yaş olarak büyük olup boy olarak kısa kalmış ise bu hayvanlarda da yumurta atma nadiren görülebiliyor.

Diğer bir sebep cinsiyet farkı olmadan güneşi gördüklerinde kuru alanda yada suda olsun güneşe doğru gitme eğilimleri vardır. Bir kez kaçtıkları yeri asla unutmazlar ve sürekli girişimde bulunurlar.
 
Şimdi dediklerinize baktım ve kaplumbağam erkekmiş. Sanırım merakından kaçmaya çalıştı onu 2dk kadar yürüttükten sonra merakı geçti ve kaçma isteği gitti. Kuru alanda keyif yapıp suda yüzdü.

Birde hayvan çok fazla kum kazıyor. Ve kumu kazarken yükselen kum dış filtreye geçiyor. Her ay/hafta kendine bir kazı yeri seçip cam gözükene kadar kazıyor. Ben ne zaman kumu düzeltsem direk kazmaya başlıyor. Bende kendi haline bıraktım inadıyla uğraşamadım. :)
 
Yem artığı kuma geçtiğinde kokusunu alıp bulmak için eşeler.

Kendine uygun üstüne oturacağı bir yer yapmak için kazabilir.

Ben gıcıklığına diyorum. Kafasına takarsa eşeler.

Hiç düzeltmek için uğraşma sen düzelttikçe inadına daha fazla yapar. Akvaryum ona ait olduğu için dışardan müdahaleye tepki gösterir. İleri safhada kinlenir. Akvaryumda bitki, dekor vs. ne varsa parçalar. Bendekilerden biri de böyleydi. Kumu sürekli eşeler yapay bitkileri yerinden söküp atardı. Bir gün diğer hayvanı ısırdı diye elime alıp payladım. Ertesi gün beni bekledi bana bakıp bütün bitkileri parçaladı. 2 hafta küstü yanıma yaklaşmadı yem için bile yüzeye çıkmadı. Sonra barıştık.

Hayvan biraz da tek olduğu için kaçma meyili göstermiş olabilir.
 
Ben taşınıp işleri hallettiğimde en iyi ihtimalle 200x50x60h kaplumbağa akvaryumu yaptıracağım mas akvaryuma. Belki bir tane daha yanına arkadaş alırım fakat tek başına böyle bir pislik yapıyorsa 2 tanesi neler yapar düşünemiyorum. Filtre olarak ben de sump isterdim fakat akvaryum işlerinde yeniyim ve yaşım çok büyük değil. Sumpun altından kalkamam. Bu yüzden fx6 düşünüyorum. Sizinde önerilerinizi almak isterim doğrusu. Çünkü şu an kurduğum akvaryuma çok gereksiz masraflar yapıldı.
 
En ve yükseklik uygun ama 2 metre 2 hayvan için bile fazla kaçar. Su doldur boşalt kum miktarı vs. bakımı da zordur. 120-150 arası birşey olabilir.

Fx6 dansa önerim jbl cristalprofi e1902 olur bu daha üstündür. Fiyatıda biraz daha ucuz. Yeni nesil motora sahip ve sepet sayısı fazla.
 
Öneriniz için teşekkürler. Sanırım sizin de dediğiniz gibi doldur boşalt 600 litre için fazla olur. Ben 150cm almaya bakacağım o zaman. Fakat filtrede önerdiğiniz 1900l/h gücünde iken fx6 3500l/h neredeyse 2 kat daha fazla. Fx6nın sepetleri gerçekten çok değişik ama önerdiğiniz filtrenin sepet dizilimi tam da istediğim gibi. Fiyat açısından değilde performans açısından en iyisi yine e1902 midir acaba?

Birde benim kaplumbağanın yanakları turuncu renkte.
Bunun sebebi nedir acaba?

https://hizliresim.com/hgXfNP
 
Hayvandaki durum pigment eksikliğine bağlı bazı hayvanlarda kavuniçiye çalan renk oluyor. Ama rengi güzel. Kafa üstü de renkli.

Dış filtrede debinin aşırı yüksek olması büyük akvaryumlarda sirkülasyonu sağlasa da (aşırı dalgalanma hayvanı da rahatsız eder) filtrasyon açısından iyi değildir. Randımanlı filtrasyon için debi şiddetinin belli düzeyde yavaş ilerlemesi gerekir ki filtre malzemeleri gerekli arıtmayı daha performanslı şekilde yapabilsin.

Fx6 500 litre üstü akvaryumlara uygundur. Senin yaptıracağın akvaryum 450 litre, kaçış boşluğu için 10 cm pay bıraksan 375 litreye düşer. Bunun içinde e1902 daha uygun düşer.

Kalite anlamında da jbl fluvalden iyidir.

Ek olarak sudaki deriler için büyük akvaryumlarda önereceğim iç filtre sobo 808c corner filtre basit ucuz ve performanslıdır. 2 haznelidir. Üst hazne süzger alt hazne bioball dolu olarak gelir ben bioball'ları çıkarıp elyaf koymuştum. Bu şekilde deri ile birlikte sudaki kirleride topluyor. Izgarasından baktığında elyaf kahvarengiye döndüğünde çıkarıp sadece elyafın kirli olan kısmını koparıp atıyorsun, üstüne temiz elyaf ekliyorsun böylece fazla elyaf harcama sıkıntısı olmuyor. İç filtreyi çıkarırken fişi çekip poşet geçir. Böylece çıkarırken kir suya akmaz. Haznesi çıkarmada biraz sıkıntılı tırnaklı yapmışlar. Çıkarırken yanlamasına çıkarıyorsun. Arkaya öne doğru zorlarsan tırnak kırılabilir.
 
Yine kaçmaya çalışıyor... Bugün yüzey filtresinin üstüne çıkıp kaçmaya çalıştı. Bunu neden yaptığı hakkında bir fikrim yok. Su 28 kuru alan 32 her gün güneşleniyor adasında uvb ile ama nedense kaçmak istiyor. Bugün tekrar öyle görünce koltuğa koydum üstüme çıktı sonrada uzun tırnaklarıyla kolumu çizdi. Ne yapmak istediğini keşke anlasam. Onu böyle görünce üzülüyorum açıkçası her şeyi tamken kaçmak istemesi. Ve suyu da çok temiz her hafta dip çekimiyle 3/1 su çekiyorum ve taze dinlenmiş aynı zamanda klor giderici ilaç atılmış su koyuyorum. Umarım derdini anlarım.


Benim kapımın önü bahçe acaba rüzgar olmayan bir günde yürütsem sıkıntı olur mu?
 
Dışarı çıkarma hava iyi olsa bile parazit kapar.

Kaçma sebebi tek olması olabilir. Cinsel gelişim süreciyle birlikte hormonların artması dengesizlik yapabilir. Alışkanlık haline getirmiş olabilir. Herhangi birşeye kafayı taktımı bırakmaz devam ederler.

Hayvan erkek demiştin cinsel organını ara sıra çıkarıyor mu? Gelişimin başlarında vücutlarındaki değişiklikleri anlamaya çalışırlar. Sebepsiz ereksiyon hali görülür.
 
Hayır çıkarmıyor. Daha önce hiç kaçmaya çalışmamıştı ve kaçmaya çalışsa kaçardı çünkü kuru alandaki cam boşluğu azdı. Ama şimdi yükselttim kaçamaz. Ama bu durumu beni endişelendiriyor. Yemek yemesi ve yüzmesinde sıkıntı yok sadece sabah 10 30 ve 12 arası kaçmaya çalışıyor. O saatler geçince kaçma isteği gidiyor. Belki de bir süre sonra geçer.


Ben sanırım büyük akvaryuma geçince yanına bir kaplumbağa daha alacağım. Şu an kaplumbağam 13.5-14cm civarında. Sizce cinsiyeti ne olmalı? Kabuk boyu ne olmalı?
 
Endişelecek kadar kötü bir durum yok. Dişi olsa sebep direk yumurtlama olurdu ama erkek için seçenek çok.

Resmine şimdi yine baktım hayvan dişi gibi gözüküyor hayvan o boyda ise tırnakların uzun olması gerekirdi tırnakları kesmediysen normal dişi tırnağı. Ama sen baktığın kadarıyla erkek dedin. Söylediğim verileri kontrol ettin mi?

Dışarıdayken tepeden kafası dışardayken tam boy bir resmini bir de ayrıca hayvanı ters çevirince kuyruğu kabuk içine dolayacaktır. Saklamış halde iken de olur anüsü görünecek şekilde kuyruğunun tam boy resmini çekebilir misin? Tam emin olalım.

Yeni akvaryumu alana kadar ikinci bir hayvan alma. O süreçte dişiyse ve yumurtası varsa yumurtlar. Hem de akvaryum dar deyip birbirlerine girme seçeneği ortadan kalkmış olsun.
 
Hayır tırnaklarını kesmedim ya da kırılma olmadı. Hayvanın tırnaklarının uzunlukları farklı ve anüsü kuyruğunun ortasının gerisinde olduğundan öyle bir sonuca varmıştım. Hayvan benimle olalı 1 yıl bile olmadı belki ondan tırnakları kısadır veya dişidir.

Resimleri çekmek zor oldu çünkü kaplumbağayı ters koyduğumda direk kafasıyla kendisini düzeltiyordu.



 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Birde bende exo terra turtle bank medium var mıknatısla tutuyor. Ama artık hayvanı tartmıyor. Akvaryum alana kadar ona cam üstü kuru alan yaptırmak istiyorum. 6mm cam kalınlığı var sizce nasıl bir şey yapmalıyım?
 
Bu hayvan dişi. Tırnak uzunluğu derken yarım ila 1 cm boylarında uzun tırnakları olur. Yüzük ve orta parmağa denk gelen parmaklar 1 cm'yi de geçer.

Kabuk çapı ve kafası bir erkeğe göre daha yuvarlak. Anüs kabuğa yakın duruyor. Kuyruk da kısa.

Cinsel gelişim sonrası dişiler erkeklere göre daha hızlı büyürler. Evveliyatını bilmediğine göre yaşı biraz büyük olabilir. 15 cm civarı ilk yumurtayı atarlar ama yaşını almışsa daha evvel yumurtladığı da oluyor.

Hayvanın kaçacağı yerleri güvene al. Yumurtlarsa suya yumurtlasın. Boş yumurta atacak. Yumurtaları yiyebilir o açıdan sorun yok kalsiyum almış olur. Kalanı çıkarır atarsın. Tam ne zaman yumurta atar bilmiyorum. Bu hallere girdiklerinde 1 ayı geçmiyor. Attıktan sonra hayvan rahatlar eski haline döner.
 
Cvp: Kaplumbağam Kaçmaya Çalışıyor

Tamamdır çok teşekkürler. Turtle pier large bakıyorum internetten varmı diye ama henüz bulamadım. Cam üstü kuru alan yapabilirmiyim acaba?


Ben o hayvanı bir petshopta gördüm diğer hayvanlardan 3 kat daha büyüktü. Öyle pis bir yerde büyüdüğüne göre biraz yaşı olabilir.
 
Turtlebank'ın köşelerinden çiftli vantuz ile kıstırıp sabitleyerek ben kullanmıştım. Çıkma noktasını hafif indirince hayvanda rahat çıkabiliyor. Bir tanede üst köşeden camların birleştiği noktadan tekli vantuz attım. Bu da hayvan çıkarken o köşenin havaya kalkmaması için.



Çiftli vantuzda bernina marka kullandım C şeklindeki halkayı su hizasında köşelerden sıkıştırdım. Cam ayırıcı modellerde iş görebilir sanırım.

Akvaryum 6 mm ise kuru alan ağır gelir. Kuru alanda da da 6 mm kalınlıkta cam kullanıyoruz. Ömürlükte ise taban camı ve rampa 8 mm, yan camlar 6 mm kalınlıkta oluyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben turtle pier alıcaktım large model olandan bulmuştum. Ama babam taşınır taşınmaz akvaryumu alırız boş masrafa gerek yok dedi. Dediğiniz vantuzlar çok işime yarayacak teşekkürler.
 
Baban haklı turtle pier uçuk fiyatlara çıkmıştır, alınmaz şimdi. Hayvan tek sonuçta bu vantuzlarla turtlebank kullanımını uzatırsın. Umarım nasıl yapacağını düzgün anlatabilmişimdir. Evvelden resmini çekip koymuştum buraya tinypic işi paraya dökünce bütün resimler gitti.
 
Geri
Üst