Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam Kaçmaya Çalışıyor

Evet gayet iyi anladım fakat kaplumbağa adaya çıkınca mıknatıslar düşmüyor o kafasıyla camı ittiriyor ve mıknatıslar düşünce su yüzeyinde geziyor. Belki de adayı camın kısa olduğu yere yüzdürerek kaçmaya çalışmayı planladı. Gerçekten çok şaşırtıyor bu hayvanlar. :)
 
O mıknatıslar pek bir işe yaramıyor. Ufak zorlamada hemen atıyor oysa turtle dock daha kullanışlı ve güzel. Bunlar vantuzla iki tel çubuk içinden geçip 4 vantuzla sabitleniyor su yükseltisine göre aşağı yukarı oynuyor. Ama Türkiye'de satışı yok.
 
Kaplumbağam bugün çok acayipleşti. Kumun altına gidip gözlerini kapatıyor. 2 kez suyun içinde ağzını kocaman açtığını gördüm. Ayaklarını gerip kuyruğunu çıkarınca yumurtlar sandım ama yumurtlamadı. Dün biraz geç yatmak zorunda kaldı. Acaba bir hastalığımı var, yumurtlayacakmı yoksa uykusumu geldi?

Arada kumu eşeleyip yem artıklarından yiyor ve yüzeye çıkıp tutunarak nefes alıyor.

Resimler

https://hizliresim.com/0qC673

https://hizliresim.com/wdwWPa

(Uzaktan çektiğim için bulanık olabilir.)


Biraz yüzüp kuru alana geçti. Sanırım bugün biraz uykusuz.
 
Hayvan uyuyor birşeyi yok. Uyurken tek arka ayağını çapa gibi geriye atar.

Hayvanı erken yatır. 20:30-21:00 gibi. Işıklı bir yerde duruyorsa akvaryum üstüne bir örtü ört. Karanlık yapsın. Yalnız ufak bir hava boşluğu bırak. Örtü gergin olsun su içine düşmesin.
 
Yazlıkta olduğum için örtü geriyordum her gün üstüne. Dün geç geldiğim için yapamadım. Hayvan nasıl bir halde yumurtlar acaba? 4-5 gündür kaçmaya çalışmıyor. Yumurtlasaydı görürdüm sanırım yese bile kabukları görebilirdim galiba.
 
Yumurta belli eder kendini parça yada jelimsi bir sıvı olur. En azından 3-5 yumurta atar. Yer bulamazsa suya bırakır. Belirtiler var ama yumurtlayacak mı o da belli değil. Biraz vakit geçsin bakalım.
 
Bugün de kaplumbağayı değişik hareketleriyle gördüm. Arka fonum siyah olduğu için ayna etkisi yapıyor. Benim kaplumbağada orada kendini gördü ve sanırım farklı bir kaplumbağa sandı. Kafasına doğru ellerini uzatıp sallandırıyor. Ellerini fona uzatabildiği kadar uzatarak titretiyor. Bir kaç dakikadır böyle. Bir sorun teşkil edermi acaba?
 
Aynen dediğin şekilde savunma tepkisi göstermiş. Sürekli alışkanlık haline gelmediği sürece bir sorun olmaz. Ama sürekli yaparsa bu hayvanı strese sokabilir.

O fon yerine derinliği olan bir desen koyarsan akvaryumu daha geniş gösterir hayvan ferahlar.
 
Kaplumbağam yine bir şeyler deniyor. Yanında oturuyorum diyemi yapıyor bilmiyorum ama yapıyor. Şu an kaçma girişimlerini durdurdu yüzüyor. Ama 5dk kadar yanımda denedi.

Resim
https://hizliresim.com/v229qY
 
İstersen yere temiz bir çarşaf serip üstüne atabilirsin. Biraz enerji atsın.
 
Sonunda başardı. Ben odamda müzik dinlerken kaplumbağa kaçtı ve benim odama geldi. İyi ki benim odama geldi yoksa bulamazdım. Şaka gibi resmen. 1 metrelik yerden aşağıya düşmüş ve benim odama koşarak geldi. Onu inceledim herhangi bir yerinde kırılma, ezilme ya da kan gibi birşey görmedim. Suyuna koydum ve hiç birşey olmamış gibi yüzdü.
Dışkısınada bakarım bordo bir renk varmı diye ama kaplumbağa sapasağlam şuan.
 
Kabukta kırık, bacaklarda ezilme yok ve hayvanda durgunluk yok ise iç kanama ihtimali azdır. 1 metreden halıya düşme bacak ve boyun kabuk altında ezilmez ise hasar bırakmaz. Yinede kontrol etmekte fayda var.

Sıpanın kaçtığı yeri saptamaya çalışıp önlem al. Aynı yerden yine kaçacaktır.
 
Durgunluk ve kırık vs yoktu. Düştüğü yerde halı değil, fayans vardı. Kuru alanın üstünden kaçmış. Orayı 2 kat daha fazla büyüttüm. Dışkılamadığı için rengi göremedim.

Taşınacağım ev hâla yapım aşamasında olduğundan 1-2 hafta daha sabretmeli artık.

Birde 350km dönüş yolculuğunudamı ayakkabı kutusunda yaptırmalıyım? Gelirken durgun bir şekilde kutuda uyudu. Ama tahmin ettiğimden daha uzun sürmiştü yol. Trafik ve akvaryumu kurma sürecinden dolayı 5 saat yolculuk, 3.5 saat akvaryum kurulumundan sonra anca akvaryuma girmişti.


Süre uzadığından hayvanın kafasına ve kabuğuna pet şişeden su dökmüştüm. Kafasını sokarak içiremedim.
 
Yolculukta kutu uygundur. Altına bez yada havlu serersen rahatta eder. Karanlık olduğu için uyur. Küçük akvaryum yada şeffaf plastik ayakkabı kutuları hem güneşten ısınıp hemde gün ışığı aldığı için hayvan uyumaz, yerinde de durmaz. Su içinde olsa su sallanacağı için araba tutması sebebiyle kusar.

İçiremesende yüzüne az biraz su dök yavaşça o ara ağzını aralayıp az da olsa yutar.
 
Az önce kaplumbağamı bir şey yemeye çalışırken gördüm. Kumda sarı ip gibi bir şey vardı. Kaplumbağa baktı, kokladı ve yemeye çalıştı ama yemedi. Ben de sudan çıkarırken sarı ip gibiydi ve ayrılmıyor, parçalanmıyordu. Sudan çıkardığımda ise güçsüzleşti ve ayrıldı, parçalandı. Bu ne olabilir acaba? Kaplumbağanın yumurtasının bir belirtisi olabilir mi? Onu yumurtlarken görmedim ama kaçma işlerini azalttı, hatta bıraktı.
 
Akvaryumda ipek yapraklı bitki yada ipliksi birşey varsa onu koparıp yemiş ve sonra çıkarmış olabilir.
Akvaryumun bir köşesinde kir birikmesi olup o çıkmış olabilir.
Kurutulmuş balık verdiysen onun kalıntısı olabilir.
Yumurtadan birşey olsa yumurta kabuğu parçası olurdu tabanda. Yumurtadan ipliksi birşey çıktığını da görmedim. Bununla ilgili birşey değildir.
Yada dışarıdan suya birşey düşmüş olabilir.
Daha evvelden suya düşmüş olup kum altında kalmışta olabilir.
 
Tamam teşekkürler. Dediğiniz gibi kurutulmuş balığın kalıntısı olabilir.

İpek yapraklı bitkilerim vardı ama kaplumbağa yüzerken tırnaklarıyla oralara çarpıyordu ve ipler çıkıyordu. O yüzden çıkardım.

Birde benim kaplumbağam önceden mangrow köküyle sürekli kabuğunu kaşıyordu ve her gün kök başka yerde oluyordu ama şu an kökü bir köşeye itiyor ve hiç ellemiyor. Kök yerine dış filtre emiş borusuna, ısıtıcıya ve iç filtreye kabuğunu sürtüyor. Mangrow kökü 20-25cm altı oyuklu ama ince ve hafif. Büyük akvaryuma geçince 35-40cm lik kalın ve ağır bir kök alacağım. Acaba kök hafif ve ince olduğundan kabuğuna artık istediği etkiyi vermiyor diyemi böyle yoksa kullanmayı sevmiyormu anlamadım.
 
Evet o sebepledir. Kaşınırken kök bir noktaya kadar sabit durmalı. Hafifse yada küçük kalıyorsa hayvan altına girmeye çalışırken kök üstünden düşer. Randıman alamadığı içinde ilgisini kaybeder. Ömürleri boyunca 3 değişik boyda kök alıyoruz.
 
Kaplumbağa su çıkış yerine tırmanıp suyu kesiyor. Ne kadar ağırsa 1900L/h debi onu hareket ettirmiyor bile.


Şu an daha yükseklere çıktı. Denemelere devam ediyor. Umarım su çıkış borusunu akvaryumdan aşağı atmaz. Ne alıp veremediği var anlamadım dev gibi akvaryum yüz işte ne macerası arıyormuş.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst