Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam yemeden kesildi ve sürekli uyuyor

LillyM

Yeni Üye
Katılım
20 Tem 2016
Mesajlar
6
Merhabalar,

6 aydır benimle olan kırmızı yanaklı su kaplumbağam 3 gündür hiçbir şey yemiyor ve sürekli uyuyor (dokunduğumda ya da suya müdahalede bulunduğumda uyanıyor). Başlarda ortam değişikliğinden ötürü olduğunu düşündüm. İstanbul'dan Ege'ye geldim tatil için. İlk hafta hiçbir sıkıntısı yoktu ama sonradan yemek yememeye ve daha çok uyumaya başladı. Kendisine akvaryumda bakıyorum, su sıcaklığı sabit, filtresi çalışıyor. İstanbul'daki ortam şartlarına denk bir ortam hazırlamaya çalıştım. Aklıma buranın suyunun farklılığı ya da güneşlendirirken daha sıcağa maruz kalması geldi onu etkileyebilecek etmen olarak (gölgelik alanı var ama malum Ege sıcağı).

Veterinere gittiğimde hasta olduğunu düşünmediğini ama önümüzde geçmişe dair bir hastalık referansı olmadığı için iki gün antibiyotik tedavisi uygulayabileceğimizi söyledi. Suyuna eklemem için hafif bir antibiyotik verdi, 2 gün başka müdahalede bulunmamamı istedi.

Sizce neden olabilir? Ya da başka ne yapmam gerekir? Sizin de tecrübelerinizden faydalanıp yorumlarınızı almak istedim.
Şimdiden teşekkürler.
 
Cvp: Kaplumbağam yemeden kesildi ve sürekli uyuyor

Selamlar,
Daha verimli fikir yürütebilmemiz için
İstanbuldaki ortam, Egedeki ortam, beslenme şekli, hayvanın ebatları hakkında daha detaylı bilgi verir misin?
Hatta hem ortamların hem de hayvanın fotoğraflarını yüklerseniz daha hızlı ve daha kesin bir sonuç alabilirsin?

Örn: İst'da 100lt akvaryumda, su 28C, kuru alan 31C'de bakıyorum. 100W'lık akvaryum ısıtıcısı kullanıyorum. 40Watt'lık ısıtma ampulü kullanıyorum, Şu markalı cam derece ile ölçüyordum ancak Ege'de bu... bu... bu... değerleri gibi.

Ek olarak: Güneşlenme nasıl yapılıyor ve bulunduğu ortamda klima çalışıyor mu. Ekipmanı sormuştum ama uvB lamba yada devit damla kullanılıyor mu?
 
Cvp: Kaplumbağam yemeden kesildi ve sürekli uyuyor

cenkyenmez' Alıntı:
Selamlar,
Daha verimli fikir yürütebilmemiz için
İstanbuldaki ortam, Egedeki ortam, beslenme şekli, hayvanın ebatları hakkında daha detaylı bilgi verir misin?
Hatta hem ortamların hem de hayvanın fotoğraflarını yüklerseniz daha hızlı ve daha kesin bir sonuç alabilirsin?

Örn: İst'da 100lt akvaryumda, su 28C, kuru alan 31C'de bakıyorum. 100W'lık akvaryum ısıtıcısı kullanıyorum. 40Watt'lık ısıtma ampulü kullanıyorum, Şu markalı cam derece ile ölçüyordum ancak Ege'de bu... bu... bu... değerleri gibi.

Ek olarak: Güneşlenme nasıl yapılıyor ve bulunduğu ortamda klima çalışıyor mu. Ekipmanı sormuştum ama uvB lamba yada devit damla kullanılıyor mu?
Merhaba,

İnternetimdeki sorun nedeniyle fotoğraf yükleyemiyorum ne yazık ki ama yazayım. Akvaryum ve içerisindeki teçhizatta bir değişiklik yok, buraya getirdim hepsini. Kaplumbağam 3-4 cm arasında ve akvaryumu da 40x24x18 cm boyutlarında. Suyu 30 derece (veterinere gittiğimde onu biraz düşürmemi önerdi, o yüzden iki günden beri 28 derece) Kuru alan için ayrı bir ısıtıcım yok, klimasız bir odada, normal oda sıcaklığında (iki ev de ortalamanın üzerinde sıcak oluyor her mevsim). Tek fark, İstanbul'da pencereden güneş alıyordu (kış döneminde ayrıca güneşlendirmeye çıkarmıyordum) ancak burda yine pencere önünde aydınlıkta olsa da gölgede kalıyor. Bu sebeple sabah saatlerinde ögle sıcağı bastırmadan balkona güneşlenmeye çıkarıyordum buraya geldiğimden beri.

Yem olarak Prodac TartaFood ve Tetra ReptoDelica kullanıyorum. Bir de vitamini var arada suyuna damlattığım Tor-Axsol adında. Devit damla bulamamıştım ama bunun muadil olduğunu söylemişlerdi bana.

Dediğim gibi fiziksel olarak göze çarpan herhangi bir anormalliği yok, hareket daha az etse de o konuda da bir zorlanma yaşıyor gibi gözükmüyor. Ancak hiç yemek yemiyor 3 gündür ve sürekli uyuyor. Aralar da uyansa da yerini, pozisyonunu değiştirip tekrar uyuyor. Bu arada ilk yazıda belirtmeyi unutmuşum: kafasını suyun üzerine doğru uzatarak ve ayakları kabuğunun dışında uyuyor.
 
Hayvan daha ufak devit verilmez. 6 cm boyu geçene kadar verilmez.

Su çok sıcak tersine kuru alanda ısıtıcı yok bu hayvanın üşütmesine neden olmuş. Küçük hayvanların kabukları incedir. Doğrudan güneşe tutulması tehlikelidir. Sıcaktan çabuk etkilenirler. Bu güneş çarpmasına bağlı ölümlerine dahi neden olur. Ani su kaybı ile mayışıp oldukları yerde kalırlar yetişkinler öğle değildir. Vücut kontrolünü bilir ya yer değişirler yada kafayı kabuğa sokarlar. Çok bunalırlarsa suya inerler.

Aşağı yukarı 7-8 cm boylara kadar hastalanmaya müsaitlerdir bu döneme kadar titiz bakılması gerekir.

Yem olarak ya sera mineral yada raffy P al. Bunun içindeki kırmızılar mineral yemdir. Mineralin içinde çeşitli mineraller vitaminler ve kalsiyum bulunur. Vit. Damlaya gerek kalmaz suya damlatılan da hayvandan çok yosun ve algin coşmasına yarar.

Su değişimi emsal sıcaklıktaki su ile olacak.

Hayvana dokunma güneşe çıkarma. Deveboynu veya kıskaçlı lambaya max ne kadar kaldırıyorsa 40-60 W ona göre armut ampul alıp soft olması tercih sebebi kuru alanı 32 dereceye ayarlayarak kullan. Bunu mutlaka ve kısa sürede al.

2 gün süresinde hayvanda iştah açılması yoksa eczaneden genta damla alıp hergün bir damla damlat.

Yarından itibarende elindeki vitamin damlayı suya değil hayvanı kafası yukarı duracak şekilde dik tutup ağzına damlat açmaz ise ruj sürer gibi ağız çevresine sür 15-20 saniye bekle yine o şekilde birkez daha sür ağzına aradan girecektir. Burnuna değdirme sümkürür. Enfeksiyon başlangıçta ise kurtarır.

2-3 günde bir neticeyi bildir. Geçmiş olsun.
 
Cvp: Kaplumbağam yemeden kesildi ve sürekli uyuyor

Çok teşekkür ederim! Dediklerinizi dikkate alacağım, çok aydınlatıcı oldu benim için!

Güneşlendirmeye çıkardığımda kısa süre güneşte kalıp sonra suya dalıyor ve gölgeye geçiyordu. Bu sebeple güneş çarpması olduğunu sanmıyorum ama dediğiniz gibi istemeden üşütmesine sebep olmuş olabilirim. Kuru alan ısıtıcısını da en kısa zamanda temin edeceğim.

Söylediğiniz yemler de aklımda ama maalesef bulamamıştım, o yüzden bunlarla idere ediyorum şimdilik, değiştirmeyi düşünüyorum zaten yakında.

Tekrardan çok teşekkür ederim.
 
Ortam müsait değildi detaylı yazamadım.

Yemleri netten alırsa daha ucuza gelir. Teleskop akvaryum güvenilirdir. Elindeki tetra bittiğinde yerine eheim professional food alabilirsin. Yalnız elindeki prodac tartafood pellets ise o da mineral yeme emsaldir. Gammarus ise yem denemelerinde gammarus kullan en sevdikleri yem budur.

Hayvanın üşütmesi ise bizim sıcak banyodan çıktığımızda dışarının serin yada soğuk olduğunu hissetmemiz gibidir. Her sudan çıktığında daha soğuk ortama çıkmış hayvan.

Hekimin verdiği antibiyotik bittikten bir gün sonra gentaya başla arada bir gün dinlensin. Eğer ağır birşey ise böbreklerine dokunmuş olabilir.

Geceleri soğuk olur. Hayvanın suda ve sadece burun kısmının su dışında durması iyi bu şekilde vücudu sıcak durur. Kuru alana çıktığında gündüz bak kafasını tabana yatırmamışsa daha başlangıçtadır. Yatırıp sürekli o halde duruyor ise 2. Safhaya geçmiştir.

Hayvanın su içinde tutunup dinleneceği yerler olsun. Vantuzla yüzeye yakın tünek birşeyler yada iç filtreyi su yüzeyine yakın koy üstüne çıktığında kafa dışarda vücut su içinde olacak şekilde ayarlarsın.

Vitamin kırgınlığı alıp iştahı açar. Yem yiyene kadar gün aşırı bir tane atıp dene. Yukarıda yazdığım gibi gammarus ise onu at. 10 dakika içinde yemez ise sudan alırsın.

Güneş çarpması durumunda hayvan hayatta kalırsa sersemliği ve yem yememe gibi durumlar 24 saatte düzelir. Durum bu değil.

Bu arada içme suyu kullan. Deniz kenarları sular kireçlidir. İzmir civarı sularda ağır metalde mevcuttur.

Hayvanın kabuk boyu nedir ?
 
Cvp: Kaplumbağam yemeden kesildi ve sürekli uyuyor

Ege'nin neresi bilmiyorum ancak İzmir IZBAN trenleriyle ulaşılan yerlerde ise sipariş edilecek yemler ve lamba gelene kadar:
idareten bir miktar yem (raffyI, raffyP, reptoMin, raffyMineral) ve görüntüsü kötü olsa da basit bir duyla yapılmış kuru alan ısıtma lambası verebilirim ücretsiz olarak, hayvan bir an önce toparlasın.
 
Cvp: RE: Kaplumbağam yemeden kesildi ve sürekli uyuyor

Merhaba,

Detaylı ve anlaşılır açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Maalesef kaplumbağa bakımı konusunda hiçbir tecrübem yok ve kendisi beklenmedik bir anda aileme dahil oldu. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum ama farketmeden yaptığım hatalar varmış, yavaş yavaş öğreniyorum.

Akvaryum içinde söylediğiniz gibi dayanma taşları var, genelde onlara dayanıp kafasını su üzerine çıkarıyor. Kafasını kaldıramama durumu söz konusu değil. Ortam değişikliğinin etkilemesinden korkup yakın takibe almıştım, anormallik farkettiğim anda müdahale etmeye çalıştım. Bugün antibiyotik tedavisi bitecek ve söylediğiniz şekilde devam edeceğim bakımına.

Su konusuna değinmeniz iyi oldu, içme suyu da çok saf kalır diye düşünerek yarım yarım karıştırıyordum suyunu. Tamamını içme suyu mu kullanmalıyım?

Bir de ben Aydın/Didim taraflarındayım, İzmir biraz uzak kalıyor ama teşekkür ederim yine de ilginiz için.
 
En ucuz damacana sularından al. pH değeri 8 altında olsun. Tabanda küçük çakıl ve taş yığını da çok olmasın bunlar içinde kirler birikip kulak ve göz enfeksiyonuna neden olabilir. Zararlı bakteri ürer. Haftada iki defa bir damla metilen mavisi de damlat. Damacana hayvanın bulunduğu odada bir köşede dursun. Oda sıcaklığına emsal değerde olur güneş görmesin su azaldıkça da ekleme yaparsın.
 
Cvp: Kaplumbağam yemeden kesildi ve sürekli uyuyor

Tamamdır, dediğiniz şekilde yapacağım. Çok ama çok teşekkur ederim!
 
Geri
Üst