Biraz geç cevap verdim kusura bakma. Sokak kedilerini besledim arkasında forumdaki konulara yanıt verme, telefon trafiği de uzayınca bu vakti buldu. Herkes bugünü buldu. Tekrar kusura bakma.
Hayvanın göz ve kulakları sağlam. Kabuk yapısıda iyi. Şekil bozukluğu yok. Yosun partikülleri plaka altına işlemiş ise bunlar plaka atılana kadar çıkmaz. Yalnız üstbağanın ara çizgilerindeki siyahlıklar nedir? Zift kalıntısı gibi duruyor akvaryumda salınım yapan birşey mi var? Bunları çıkarmak için orta sertlikte diş fırçasını ıslatıp üstüne sofra tuzu yada karbonat tozu döküp fırçala. Deri ve gözlerine temas etmesin. Biraz baskı uygulayabilirsin. Sonra akvaryum suyu yada emsal sıcaklıkta su ile durulayıp havlu peçete ile kurulayıp kabuğun bir resmini daha çek. Bazı plakalar açılmış bunları ağzı düz cımbızın bir ağzını açılmış plaka altına sokup ittirek biraz daha açıp yukarı doğru çekerek çıkar. Çıkmakta zorlanan olursa zorlama kabuğu kanatırsın. Temizlenmiş haliyle resmine bakalım gerekirse kabuğa devit uygularız.
Kabuk üstünde belli bölgelerde iğne başı gibi delikler gördüm. Onlar derin mi yoksa sadece üstteki plakada mı duruyor.
Şiş bölgelerde kızarma gözükmüyor. Hayvan yürümesi de iyi. Muhtemelen hayvan obez. Hayvanın bolca yüzüp enerji atması lazım. Yemde aşırıya kaçmak, hareketsizlik, yeterince uyku alamama başlıca sebepler. Tuzlu gıda verilmesi de ödem yapar. Tuzlu bir şey vermediysen de sürekli gammarus vermekte tuz alımına sebep olmuş olabilir. Bu sebeple obezlik ile ödem arasında kaldım. Tan yeri ağarması ile uyandıkları için en geç 21:00 de uyuması lazım. Uykusunu iyi alamayan hayvan hırçın olur, sebepsiz çevresindeki hayvanlara saldırır yada malzemelere ısırıp zarar verir.
Akvaryumun genel bir resmini atabilir misin eksik, fazla, sakıncalı birşey var mı bakayım? Yarın atarsın hayvanı rahatsız etmeyelim.
Yem olarak sera raffy P, tetra reptomin, jbl agil yemleri de al. Sera raffy P 'deki kırmızı stickler mineral yemdir. Bunları ayırıp haftada iki öğün vereceksin. Aynı günün iki öğünü yada uzak günlerde birer öğün. Bu arada 8 cm kabuk boyuna kadar günde iki öğün sonrasında tek öğün veriyoruz. Yemleri aldığında program yaparız. Bu kırmızı mineraller bitince sera carnivor alırsın. Mineral yem varken damla vitamine gerek yok. Neyse almışsın. Yazılara sırayla baka baka cevap veriyorum aldığını yeni gördüm. Haftada iki defa bir stick yeme bir damla damlatıp elden ilk yem olarak verirsin. Yemleri alınca yaparsın. Yemler gelene kadar haşlanmış yumurta akı da ver. Ayrıca haftada iki defa kıvırcık yada marulun körpe yapraklarından verirsin. Yalnız yemezse yarım saat sonra çıkar bakteri üretmesin. Yemler gelince gammarus vermeyi bir süre bırak, hayvan toparlayıncaya kadar verme.
Isıtıcı lamba, filtre ve su ısıtıcı elzem malzemeler bunlarda eksik varsa hemen tamamla.
Akvaryum gün ışığı alsın ama doğrudan güneş görmesin. Yosunlanmanın sebebi budur. Isıtma lambası hayvanın ısınması yanında kabuğunu kurutur. Bu da yosun ve mantar gibi oluşumların üremesini önler. Plakaların kuruyup gerilerek açılmasını kolaylaştırır.
Su düzenleyiciyi akvaryuma değil yedeklediğin petşişeye damlat. 1-2 gün bekletip öyle akvaryuma dökersin. Şişenin kapağını aralık bırak ama toz girmesin klor uçucudur.
Yalnız basit düzende de olsa musluğa takılan bir filtre alıp suyu oradan doldurman daha iyi olur.