Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Arkadaşlar merhaba
Yaklaşık 2 hafta önce 2 tane yavru kaplumbağa aldım. Bir hafta önce kabukları beyazlamaya başladı ve şu anda baya bir beyazlama var yeşilden çok beyaz görünüyor. Sanki üzerleri kireç kaplamış gibi. Birde kabuklar sanki ayrılıyormuş gibi. Acaba kabuk mu değişiyorlar. Çok aşırı yemek yemiyorlar. Hastalar diye korkuyorum. Haftada bir su değiştiriyorum. Sularına vitamin de damlattım. Acaba problem ne olabilir.
RE: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
Kabuk sudaki kireçten beyazlayabilir. Bu üstte bir tabaka gibi görünür. Kabuklar aralandığına göre değişimde başlamış. Bu eski üstteki plakalarda zamanla beyazlar ve canlılığını kaybeder. Buda kabukta aşınmış bir görüntü gibi görünür. Yumuşama durumu kontrol edilmeli. Uvb lamba ile d vitamini sentezi yapıyor mu?
Suya vitamin damlatmayın. Etkisi çok az olur. Haftada bir yeme bir damla uygun.
Sık ve komple su değişimi zararlı. Akvaryumda filtre olmalı ve kısmi su değişimi yapılmalı.
Isı değerleri önemli suyu ısıtıcı ile 26-28 derece kuru alanı soft ampul ile 31-33 derece yapmalısınız. Bu sayede metabolizma dengelenir. Buda iştah, sindirim gibi unsurları etkiler. Tabi ısı eksikliği durumunda hastalanması en büyük ihtimal.
Bu konuda uygun şartlar yazılı. Eksik varsa değerlendirip tamamlamak gerekir.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
Arkadaşlar kaplumbağanın kabuğuna turti clean jel sürdüm beyazlıklar %90 oranında geçti. Aslında araştırdım bu jeller pek önerilmiyormuş ama kabuk baya toparladı. Bugün suyunu değiştirecem. Akşam bir daha sürsem acaba tamamen geçer mi sizce ne yapmalıyım?
Arkadaşlar aslında ben bu kaplumbağaları çok araştırmadan aldım. 35*35*20'lik bir cam akvaryum almıştım meğer daha büyük olması gerekirmiş. . Adası taşları filtresi falan aldım. Sonra forumlara girdiğimde kaplumbağaların herşeyden etkilendiğini gördüm. Suyunun sıcak olması gerekiyormuş. Termometre aldım baktım 26 derece. Yazın sıcak olduğu için ısıtıcıya gereksinim duymadım ama ekim kasım gibi kesin alacam. Geçen ısınma lambası aldım üzerinde UV %1 diyor yeterli olur mu yoksa ekstra uv lamba alıyım mı bir de kaç saat ısıtması gerekir. Galiba filtrem çok adi. 1 haftada kaplumbağalarım suyu batırıyor ve su bulanıklaşıyor. Normal musluk suyu kullandım. Meğersem kireç oluyormuş. Akvaryumum yetersiz ama 6-7 ay sonra taşınacam şimdilik dursun diyorum.
Arkadaşlar sonuçta bunlar bir can taşıyor ve benim yüzümden acı çekmelerini istemiyorum. Mutlu olmalarını istiyorum. Özellikle kabuklarının beyazlaması ve bir tanesinin çok iştahsız olması beni üzdü. Eksikliklerim mevcut biliyorum ama önerilerinize açığım. Şimdiden ilginiz için teşekkürler.
RE: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
Öncelikle o jelin faydadan çok zararı var. Geçici olarak parlaklık sağlasa bile olumsuz etkileri daha çok. Özellikle deriye temazta yada suya bulaşırsa doğrudan zarar verir. Kabukta ise hava almasını engelleyip zamanla yumuşama ve uzun kullanımda çürüme yapar.
Bunun dışında suyu akvaryum küçük olduğu için hazır içme suyu olarak tercih edebilirsiniz. En azından kireç konusu ortadan kalkar. Kabukta zamanla değişimlerle bundan kurtulur.
Isıtıcı gece ısı düşüşü olmuyorsa bir süre sorun olmaz. Ama gece ölçüm yapıp 25 derece altına düşmediğini gözlemlemeli. Akvaryum küçük olduğundan ısı değişimi çabuk olur.
Eğer 6-7 ay beklenecekse filtre ve ısıtıcı alınıp yaşam standartları sağlanmalı. Eylül ayında ısıtıcı kaçınılmaz. Filtre zaten bu kadar süre götürmez. Ancak tam büyüme aşamasındaki zamanda bu kadar küçük akvaryumda hayvan gelişemeyecek. Hani 1-2 ay idare etse tamam ama süre çok uzun. Bence akvaryum değişimini en geç yaz sonuna alıp buna göre ekipmanlar alınmalı. Şimdi alınacak filtre ve ısıtıcı büyük akvaryuma olmayacak ve yenileri gerekecektir.
Uvb lamba gerekir. Bu lamba uvb ışını vererek d vitamini sentezi yapmasını sağlar. Bunu alamazsanız devit 3 vitamini haftada bir yeme bir damla ile doğrudan ağıza verin. Suya atınca etkisi gider ve suda yağlı bir tabaka oluşur. Bu arada uvb lambalar ısı vermez ve günde 4-6 saat yanar. Uygun zamanlarda uygun sistem ile yazın güneşlendirmede yapabilirsiniz. Isıtma lambası olmazsa olmaz. Uvb lambalar uva içeriğide olduğundan düz bir soft 40-60 w ampul ile bunu sağlayabilirsiniz. Ancak uvb yoksa en azından uva ısıtma lambası iyi olur. Kuru alan 31-33 derece olmalı. Yani bahsettiğim güçte ampul bu ısıyı mesafe ölçüm yapılıp ayarlanarak günde sabit 10-12 saat yanar.
Buna göre değerlendirip ne yapılacağı düşünülenilir. Şu anki sistem bir fanus değil, malesef uygunda değil.
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
Emre Bey ilginiz için çok teşekkür ederim. Bugün işlerim vardı temizleyemedim ama yarın temizleyecem akvaryumu. Dışardan damacana su aldım. Jel sürmeyecem. inşallah kireçi hemen çözülür. 10-12 saat ısı lambasını yakacam. Biraz masraf yaptık bu ara uv lamba alana kadar d vit ile idare edecez artık. Hayırlısı olsun artık bu forum çok yararlı olmuş. İnşallah sık sık gireriz. Çok teşekkür ederim.
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
kireç temiz su kullanıldığında kısmen azalacak ve plaka değişimleriyle birlikte tamamen gidecektir. jel konusunda gerekeni emre söylemiş, onun yerine deviti iki hafta da bir kabuğunu sildikten sonra sürüp kuru bir yerde 5 dakika özellikle güneş veya lamba altında bekletilmesi iyi olur. sonrasında havlu peçete ile temizlendikten sonra kendi akvaryumuna koyabilirsin. böylece suya akma yapmaz.
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
Cem bey tavsiyeleriniz için teşekkür ederim ancak suyu da değiştirdim ama yine de beyazlıklar arttı aşağıdaki linkte foto var. http://www.mediafire.com/view/z2ynk1y400ylu7m/fotograf.JPG[/img]
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
hayvandaki beyazlık bayağı yüksek oranda. bu hayvanın kabuğunu diş fırçasını ıslatarak sofra tuzu döküp bir kaç dakika yavaşça ovala. sonrasında durula ve elini iyi yıka. bana kireçten ziyade mantar gibi geldi. bunu düşündüren bazı noktalardaki küf rengi olan lezyonlar. bu dediğimi sabah ve akşam uygula. suyu da mümkün olduğunca temiz tut. kuru alan ısıtıcı lambasını da 10-12 saat kadar açık tut. kabuğunu kurutsun. kurutması mantarın oluşmasını önler. ve plakaların ayrılmasını da kolaylaştırır.
RE: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
Kireç tırnağınızı sürdüğünüzde kalkmaz. Eğer bunu yapınca kazınıyorsa mantar ihtimali yüksek. Cem in bahsettiği tuz yöntemi de uygulayıp azalma varmı gözlemleyin. Eğer azalma varsa mantardır. Kabuktaki küf görünümlü bölge büyüme esnasındaki izde olabilir. Ancak bana ilginç gelen sanki başının üzerinde de hafif beyazlık var. Eğer yanlış görmediysem bu mantar şüphesini artırır.
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
akvaryuma konulan ürünler yeterli oranda steril edilmemişse olabilir. penn plax'ıda iyice yıka. hatta diş fırçası ve tuzla yıkamak yerinde olur.
kullandığın iç filtre ise mavi metilende iş görür. yalnız fazla damlatma açık mavi renk olsun bunu her su değişiminde hayvan düzelene kadar yapmalısın.
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
dün kapluşlarımı güzelce tuzla fırçayla ovalaya ovalaya yıkadım yalnız resimde gördüğünüz kaplumbağanın kabuğu çok yumuşaktı. Tuzladıktan sonra kabuk araları siyaha döndü bu iyi bir şey mi? Bugünde yıkayacam kapluşu. Kabuğuna da vitamin damlattım. ağzınada vitamin damlattım. Artık nasıl olacak bilmiyorum..
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
Kabuk yumuşaması ayrı bir sorun. Eczaneden devit 3 alıp iki günde bir kez bir yeme bir damla doğrudan ağzına verin. Ayrıca mürekkep balığı kemiği alıp toz haline getirin. Bunuda bir yemle iki günde bir kez doğrudan ağzına verin. Hayvan D vitamini sentezi ve kalsiyum ihtiyacını gidersin.
Bence mantar şüphesi içinde hemen veterinere gidin. Derisindeki beyazlıklar duruyor mu?
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
kabuk arası siyah çizgiler normal olandır. vitamin kabuğa sürülmez sadece iki haftada bir kabuğu kurutulduktan sonra devit sürülüp kuru bir yerde mümkünse güneş ışığı veya ısıtıcı lamba altında bekletildikten sonra havlu kağıt ile silinip tekrar akvaryumuna alınır. akvaryumun içindekileri de yıkamalısın. bir resim daha gönder bakalım. emrenin dediği gibi deride de beyazlık varsa veteriner şart.
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
Arkadaşlar derisine baktım herhangi bir beyazlama yok. Yalnız dikkatimi çeken birşey oldu ısınmak için kuru alana çıktıkları zaman kabuk beyazlıkları ciddi oranda artıyor. Acaba çok mu ısıtıyor kabuğu mu yakıyoruz? Kuru alan lambası olarak jbl'nin 35 W lambasını aldım. mesafede 20 cm falan. Derece olarak ölçmedim ama elimi koyduğumda iyi ısınıyordu. Yeterli olur heralde dedim. Bu arada hasta olan iyice halsizleşti hiçbişey yemiyor. Ağzına devit 3 damlatıyorum. Acaba kış uykusuna mı yattı dicem su 27 derece kuru alan ondan da sıcak. Durum bu arkadaşlar.
Cvp: Kaplumbağamın kabuğu beyazladı yardım edin lütfen
35 w o mesafeden gereken ısıyı ancak sağlar. Odalardan birinde derece varsa oraya koyup ölçüm yapın. Su sıcaklığı da gayet iyi. Kış uykusu yada metabolizma yavaşlaması ihtimali hiç yok. Hastalığa bağlı vücut direnç kaybediyor. Bu hasta olanı diğerinden ayırmak gerekir. Tahmin ettiğimiz gibi mantarsa diğerine bulaşır. İşin kötüsü bu kadar yoğun bir mantar zor atlatılır. Akvaryumdaki tüm dekor ekipman ne varsa dezenfekte edilmeli. Diğer hayvana da bulaşmasın. Bence zaman kaybetmeden veterinere götürülmeli.
Bu arada tuzlu su banyosu yerine kabuğa hafif tuz döküp diş fırçası ile ovalamak gerekir. Hem daha etkili hemde deriden tuz emilimi olmaz. Tuzla fırçaladıktan sonra kuru bir yerde lamba altında 15 dk kadar beklesin.