Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamın kabuğunda mantar var mı?

BumblebeeveKenan

Yeni Üye
Merhaba, 7.5 yaşındaki kaplumbağam Bumblebee'nin son dönemde kabuğu bu şekilde oldu. Sebebi ne olabilir? 130 cm boy - 50 cm en - 60 cm yükseklikteki akvaryumda bakıyorum. 40 cm yükseklikteki kuru alanına kadar su koyuyoruz. Jbl ısıtıcımız var, eheim biopower'ın orta büyüklükteki substratlı iç filtresini kullanıyorum. Reeflowers'ın Notox ve Mr. Turtle ürünlerini kullanıyoruz düzenli olarak, çok nadiren Fresh'i de kullanıyorum. Sera Raffy P, Sera Raffy Vital ve Sera Raffy Mineral kullanıyorum, eskiden gammarus da veriyordum ama son aldığım gammarusları beğenmediğim için bi süredir gammarus vermiyorum. Normalde belirli aralıklarla Sera Reptilin damlatıyordum 1 damla yemlerine ama yem yemesi arttık iyice bollaştığı ve kabuğunda sorunlar başladığı için günde 1 damlatmaya başladım. Exo Terra uvb lambamız var ama o da geçenlerde biraz yanık yapmış gibi geldi kabuğuna, olması gereken uzaklıktan açmama rağmen. O yüzden son 1-1.5 aydır pek açmadım.

Kabuğunu sürtünebildiği pek bi yer yok, eskiden 2 yıl öncesine kadar cama dayalı büyük bir taşın altına girip sürtünüyordu rahatça ama artık o taşın altına girebilecek boyutta değil + gücü arttığı için rahatça ittirebiliyor bu da taşın altında kalmasına sebep olabilir, bu yüzden bu tarz bi yer yok. İç filtrenin altına sürtünüyodu 1.5 yıldır ama artık son zamanlarda çok güçlendiği için iç filtreyi de sürtüneyim derken vantuzlarından çıkarmaya başladı. O yüzden onu da olabildiğince yukarıya takıyoruz.

Soruma gelecek olursak ;

Kaplumbağam Bumblebee'nin kabukları sürtünüp eski kabuğunu atamadığı için mi böyledir, iç filtreye çok sürtündüğü için mi, uvb lambadan mı yanmıştır, mantar durumu veya benzeri bi hastalık var mı yoksa sadece kireç vs gibi bi durum mu? Filtredeki substratlar falan kötü etkiliyor olabilir mi veya gammarusa mı ihtiyacı var? Uva ışını olmadığı için olmuş olabilir mi, uva lambamız 7.5 yıldır hiç olmadı, sadece uvb lambası kullanıyorduk. Yem yeme konusunda gayet iştahlı ve gayet hareketli olduğunu eklemeliyim, yani kabuğundaki görüntü harici görünürde herhangi bir problemi yok.
1000147774.jpg
1000147773.jpg
1000145831.jpg

Foruma hoşgeldiniz,

Kuru alanınızda akkor veya halojen lamba var mı ? Kuru alana çıktığında lambadan gelen ısının etkisiyle eski kabuk plakaları büzüşüp atılmaya hazır hale geliyor. Benim kaplumbağada da bunun aynısı olmasa da beyaz lekeler vardı. Cem beyin önerisiyle kabuğa devit 3 sürmeye başladım. Devitin yardımıyla eski plakaların hemen hepsini attı, alttan gelen plakalar da pırıl pırıl çok şükür.

Uvb ne kullandınız ampulün gorseli var mı?
Uvb yi kaç cm mesafeden konumlandırdınız?

En öncelikli olan ısıtma lambası. Isıtmak için sadece armut şeklinde halojen ampul kullanıyoruz.

Yazın 28 kışın 52Watt olanını kullanın.

Bu ısıtma lambası ihtiyacı olan kadar uva yayar. Özel olarak bir uva lambası almayın.

Foruma hoşgeldiniz,

Kuru alanınızda akkor veya halojen lamba var mı ? Kuru alana çıktığında lambadan gelen ısının etkisiyle eski kabuk plakaları büzüşüp atılmaya hazır hale geliyor. Benim kaplumbağada da bunun aynısı olmasa da beyaz lekeler vardı. Cem beyin önerisiyle kabuğa devit 3 sürmeye başladım. Devitin yardımıyla eski plakaların hemen hepsini attı, alttan gelen plakalar da pırıl pırıl çok şükür.
Merhaba, hoş buldum.

Akkor veya halojen lamba yok. Exo Terra'nın 25w'luk bir lambası var ama onu da gündüzleri birkaç saat açıyorduk, 1-1.5 aydır yaktığını düşündüğüm için açmadım. Mantar veya herhangi bir hastalık olmadığına emin misiniz, kabuğa devit 3 sürünce kuru bi şekilde kaç dk bekletmek gerekiyor?
Uvb ne kullandınız ampulün gorseli var mı?
Uvb yi kaç cm mesafeden konumlandırdınız?

En öncelikli olan ısıtma lambası. Isıtmak için sadece armut şeklinde halojen ampul kullanıyoruz.

Yazın 28 kışın 52Watt olanını kullanın.

Bu ısıtma lambası ihtiyacı olan kadar uva yayar. Özel olarak bir uva lambası almayın.
images.jpeg
Sanırım bu olması lazım, 7.5 yıl önce almıştım. Beyaz bir masa lambasına takılı ve yukarıdan karayı görecek şekilde açıyoruz açtığımızda. Genelde 18-20 cm'den konumlandırdım kullanma talimatında o şekilde olduğu için. Kabuktaki beyazlıklarla ilgili herhangi bir fikriniz var mı, mantar veya başka bir hastalık olma ihtimali vs var mı?

Merhaba, hoş buldum.

Akkor veya halojen lamba yok. Exo Terra'nın 25w'luk bir lambası var ama onu da gündüzleri birkaç saat açıyorduk, 1-1.5 aydır yaktığını düşündüğüm için açmadım. Mantar veya herhangi bir hastalık olmadığına emin misiniz, kabuğa devit 3 sürünce kuru bi şekilde kaç dk bekletmek gerekiyor?

Ekli dosyayı görüntüle 13213Sanırım bu olması lazım, 7.5 yıl önce almıştım. Beyaz bir masa lambasına takılı ve yukarıdan karayı görecek şekilde açıyoruz açtığımızda. Genelde 18-20 cm'den konumlandırdım kullanma talimatında o şekilde olduğu için. Kabuktaki beyazlıklarla ilgili herhangi bir fikriniz var mı, mantar veya başka bir hastalık olma ihtimali vs var mı?
Mantar olup olmadığını bilmiyorum ama hayvanın belirli aralıklarla kabuktaki eski plakaları atması gerekiyor. Eski plakaların atılması da, plakanın suda yumuşayıp ısıtma lambasının altında gerilmesiyle oluyor. Bu bahsettiğiniz lamba ısı yaymıyorsa eski plakaları atamamış ve bu yüzden plakaların altına kireç girmiş olabilir. Cem bey baktığı zaman en isabetli yorumu yapar. Yakın zamanda plaka attı mı hiç ?

Merhaba, hoş buldum.

Ekli dosyayı görüntüle 13213Sanırım bu olması lazım, 7.5 yıl önce almıştım. Beyaz bir masa lambasına takılı ve yukarıdan karayı görecek şekilde açıyoruz açtığımızda. Genelde 18-20 cm'den konumlandırdım kullanma talimatında o şekilde olduğu için. Kabuktaki beyazlıklarla ilgili herhangi bir fikriniz var mı, mantar veya başka bir hastalık olma ihtimali vs var mı?
Bu uvb değil ısıtma lambası ama bunu kullanmayın reflektörlü ampul hayvanı yakar.

18 20cm için yazın 28 kışın 52Watt kullanın üst mesajda linkleri verdim. Armut ampul kullanın.

Mantar mı kireç mi onu @cem Admin bakınca söyler. Sorunu ve tedavi yöntemini de söyler onun yazmasını bekleyin kabuk hakkında. Attığım ısıtma lambasını hemen alın. Gün boyu çalıştırın günde 9-12 saat kadar.

Mantar olup olmadığını bilmiyorum ama hayvanın belirli aralıklarla kabuktaki eski plakaları atması gerekiyor. Eski plakaların atılması da, plakanın suda yumuşayıp ısıtma lambasının altında gerilmesiyle oluyor. Bu bahsettiğiniz lamba ısı yaymıyorsa eski plakaları atamamış ve bu yüzden plakaların altına kireç girmiş olabilir. Cem bey baktığı zaman en isabetli yorumu yapar. Yakın zamanda plaka attı mı hiç ?
Isı yayıyor ama son dönemde açmadım. Eskiden sık plaka atıyordu lamba olsa da olmasa da filtreye vs kaşınıp ama son dönemde plaka attığına rastlamadım, kaşınacağı pek bi yer yok şu an ondan olabilir.

Teşekkürler yorumlar için.
Bu uvb değil ısıtma lambası ama bunu kullanmayın reflektörlü ampul hayvanı yakar.

18 20cm için yazın 28 kışın 52Watt kullanın üst mesajda linkleri verdim. Armut ampul kullanın.

Mantar mı kireç mi onu @cem Admin bakınca söyler. Sorunu ve tedavi yöntemini de söyler onun yazmasını bekleyin kabuk hakkında. Attığım ısıtma lambasını hemen alın. Gün boyu çalıştırın günde 9-12 saat kadar.

Teşekkürler yorumlar için.

Foruma hoşgeldiniz.

Uvb ampul 25 watt ise hayvanın sırtı hizasından ampul ucuna 28-29 cm mesafe olacak. Hayvan tek. En çok çıktığı saatte 1 saat kadar yakmanız yeterli. Günlük 20 dakika ışıma yeterli oluyor.

Yalnız ısıtma lambası kullanmanız lazım. Uva almanıza gerek yok. Bu konuda bilgi verdim.

O ampulü de gereksiz almışsınız. Hayvan lambası ayağına dünya paraya kaktırıyorlar.

Plaka yapısı ince. Bazı noktalarda parça parça ayrışmış. Plaka altında açılmaya bağlı matlık ve bir miktar kireç var. Bunlar ısıtma lambası ile gerilip açılarak atıldığında temiz kabuk ortaya çıkacaktır.

Isıtma lambasını sadece hayvanı ısıtmak için kullanmıyoruz. Kabuktaki plakaları kurutup gerdirerek açılıp atılmasını sağlar. Mantar, yosun gibi biolojik oluşumların önüne geçer. Yaz kış kullanma sebebimiz budur.

Hayvana ait diş fırçasını ıslatıp sofra tuzu döküp yavaşça fırçalayıp akvaryum suyu yada emsal sıcaklıkta su ile durulayın. Yüzeyde açılmaya yüz tutmuş olanlar çıksın.

Yemde ek olarak omega one adult turtle sticks alabilirsiniz.

Kurutulmuşta gammarus ufak kaçar. Yerine tropical dried fish, tropical meal worms, tropical crickets yada dajana gammarus sticks yemlerinden birini alın.

Son düzenleme:
Geri