Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

ulascanozan

Bronz 5 Üye
Katılım
12 Ağu 2017
Mesajlar
24
İyi günler. Ben Kıbrıs'ta okuyan bir öğrenciyim. Türkiye'de yaşadığım eve geldiğimde, İstanbul'dan gelen akli dengesi yerinde olmayan bir kuzenimin su kaplumbağası alıp, bizim eve bırakıp gittiğini öğrendim. Boyu 6 santim civarında olan kaplumbağayı yaklaşık 2-3 haftadır aciliyetten ve alternatifsizlikten petshoptan aldığım yemlerle besliyordum. Şimdiye kadar (bilgisizliğimden) günde 2 öğün 7-8 hatta belki 10 gammarus ile besliyordum ve çok büyük bir kısmını yiyip bitiriyordu. Bitkisel olduğu söylenen stickleri ise sanırım ısıramayışından yiyemiyordu. Son 3 gündür ise hiçbir şey yemiyor. Araştırma yaptıkça bu yemlerin ikinci kalitede olduğunu ve çok fazla yem verdiğimi öğrendim. Sitede önerdiğiniz sera marka yemleri alacağım. Öncelikle yemek yemesi adına sonra da uygun koşullarda yetiştirebilmem adına neler yapmam gerekir? Sizden ricam akvaryum ve beslenme anlamında neler yapabileceğim için yol göstermeniz. Bu kaplumbağanın mutlu olması için elimden gelen her şeyi yapacağımı bilmenizi isterim.

Şimdilik kaplumbağanın yaşadığı yeri fotoğraflayıp, ek dosyalara yükledim. Fotoğraflardan birinde suyun sarı görünüşü sizi kirli olduğunu kanısına vardırmasın. 2-3 günde bir suyunu değiştiriyorum. Yenilmemiş yemleri suyun içinden çıkarıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_6766-min.JPG
    IMG_6766-min.JPG
    893 KB · Görüntüleme: 115
  • IMG_6765-min.JPG
    IMG_6765-min.JPG
    944.5 KB · Görüntüleme: 98
  • IMG_6763-min.JPG
    IMG_6763-min.JPG
    965.3 KB · Görüntüleme: 115
Öncelikle bu konuyu oku.
mailto:/forum/konu-slider-turu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu.html

Suyu hayvan taşın en üstüne çıktığında kuru kalacak kadar yükselt. Renkli taşları çıkar. 8 cm kabuk boyuna kadar günde iki öğün, günlük toplam kafa hacmi kadar vereceksin. Deveboynu veya kıskaçlı lambaya lamba max ne kaldırıyorsa 40-60 W eski tip armut ampul veya 42-52 W ecolite halosoft marka ampul al. Kuru alanı 32 derece yapacak şekilde konumlandıracaksın. Mesafe ayarı için kuru alana cam derece yatırıp yarım saat sonra bakıp ona göre ayar yaparsın. Hayvanı ikame kibrit kutusu ayarında birşey koyup dereceyi üzerine koyarsan daha sağlıklı olur.

Sera raffy P veya carnivor al.
 
Ben kaplumbağanın türünün o olmadığını düşünüp okumamıştım özür dilerim.
Lambayı koyduğum zaman, akvaryum alana kadar yemek yememe sorunu geçecek midir?
 
Hayvan üşümüş ise ısı metabolizmayı canlandırır. Petshoptan vitamin damla alıp ağzına bu hafta her gün bir damla damlatacaksın. Sonraki haftalarda ise haftada iki kez birer damla. Su değişimi mutlaka emsal sıcaklıktaki su ile olmalı. Gün ışığı görsün ama doğrudan güneş altına koyma sakın.

Hayvan ağzını açmaz ise dik tutup ruj sürer gibi 10 saniye arayla iki damla sür aradan girer. Bu iştah açıp kırgınlığı giderir. Tercihen sera reptilin yada jbl aqua bulamazsan başka damla alırsın. Önerdiklerim doğal yollu vitamin olduğu için pahalıdır. Diğer markalarda yapaydır.
 
Cvp: Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

Taşları çıkardım. Su ile kuru alan ısısını ayarladım. En kısa zamanda vitamini alıp, sipariş ettiğim yemleri vermeye başlıycam. Teşekkürler.
 
7-8 cm kabuk boyuna kadar hayvanlar titiz bakılmalı. Bu boya kadar aşırı hareketli oldukları için tüm enerji harekete ve büyümeye gider. Bu da hastalıklara karşı zayıflatır. Bu boyları geçtikten itibaren yağ bağlamaya başlayıp dirençleri kuvvetlenir. En geç eylül ortası uygun bir akvaryum ile yeni bir sisteme geçmek gerekiyor. 80*35*48h gibi bir akvaryum alırsan 4-5 sene rahat kullanırsın. Isıtıcı, kuru alan, lamba, filtre elzem malzemelerdir
 
Cvp: Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

Abi kaplumbağa tek gözünü açamıyor. Acaba lambadan dolayı olabilir mi? Napmam lazım? Henüz vitamini veremedim. Yarın alacaktım.
 
Cvp: Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

Gözünde beyaz bir çizgi oluşmuştu. Yaklaşık olarak yarım saat boyunca tek gözünü açmadı ancak şimdi açtı. Arada bir gözünü kaşıyor. Görebildiğim kadarıyla hapşurur gibi ağzından bir şeyler çıkıyor.
 
Gözün içindeyse iltihap dışında ise deri yenilemedir. Bu lamba altında durdukça gerilip kaşıntı yapar.

Eczaneden genta yada gentagut alıp her iki gözüne sabah akşam 10 saniye arayla üçer damla damlatıp kuru yerde 5-10 dakika beklet.

Ağzından çıkan şey sıvı mı katı mı ; yüzerken bir problem var mı suda eğik durma gibi. Esintiye maruz kaldı mı ?

Şimdi diğer resimlere baktımda bu da ölüm kabı su yüksekliği yok. Bu hayvanlar balık gibi yüzer. Çıktığı taş dahi soğuk almasına neden olabilir. Yada fanustaki sudan daha soğuk su koyman. Suyun sabit ısıda olması önemli. Isı farklarına adapte olma süreci hayvanın direncini zayıflatır.
 
Cvp: Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

Beyaz çizgi gözünü kapatınca bile rahatlıkla görünebiliyor. Dışında olduğunu düşünüyorum.

Ağzından çıkan şey sıvı, şeffaf bir görünüme sahip. Baloncuk benzeri. 

Bazen yüzerken eğik olduğunu fark ediyorum. Ancak uyuduğunda düz bir şekilde uyuyor.

Fanus pencereden oldukça uzakta bir yerde, üstelikte fanusun ağzı tabana kıyasla dar. Ancak uzakta olsa lambayı sabitleyebilmek için bir masaya tutturdum, bu da pencere karşısına denk geliyor. Bir saatlikte olsa esintiye kalmış olma ihtimali var. Ardından pencereyi kapattım. 

Suyun ısısını ara ara kontrol ettim. 27-28 derece arasındaydı. Kuru alanı ise akşam saat 19.00'a kadar 32 derecede sabitlemiştim ve o sıralarda kaplumbağa taşın üstünden hiç inmedi. Ardından lambayı kapattım.
 
Şeffaf ise bronşit olabilir. Gentadan 5 gün boyunca sabah akşam iki damla ağzına damlat. 5. gün durumunu yaz.

Göz kapağı şeffaftır. Bu içindeki iltihabı gösterebilir
 
Teyit amaçlı tekrarlıyorum.

Vitamini alıp günde bir defa ağzına damlatıyorum.
Ardından gözüne genta ya da gentagut adlı ilaçlardan birini sabah akşam 3 damla damlatıyorum.
Ve yine genta adlı ilaçtan sabah akşam iki damla ağzına damlatıyorum.

Doğru mu?
 
Evet yalnız önerdiğim günleri aşma. Vitamin sadece bu hafta her gün. Ağzına 5 gün; gözde süre yok. O beyazlık göz içindeyse çıkana kadar
 
Cvp: Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

İlacı kolayca buldum ancak vitaminden pek emin değilim. Bulunduğum yerde sadece iki petshop var. İlkinde yoktu diğeri başta yok dedi ama karıştıra karıştıra karton kutusu olmayan bir ilacı buldu. Ne son kullanma tarihi var ne başka bir şey.

Yine iki veteriner hekimi var. İlki bana üstünde kanatlı hayvanların ve kedi/köpek resmi olan bir vitamin teklif etti, yanlış değilsem 35 lira civarında. Her hayvana uyduğunu söyledi. Bahsettiğiniz markalardan biri değildi. Veterinerin kendisi değil bir başkası onun yerine bakıyordu almak istemedim. Diğer veteriner ise hayvanı görmek istedi ancak bugün götüremeyeceğim.

Aldığım vitaminin markası fotoğrafta duruyor.Sizce napmalıyım? Bide Gentagut'un üstünde göz ve kulak için yazıyor. Göz kısmı tamam ama ağızdan verince bir sıkıntı olmaz değil mi?

https://i.hizliresim.com/7Nr3AW.jpg
 
Cvp: Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

Cevap beklerken ne vitamin ne de ağzına genta verdim. Sadece gözüne 3'er damla damlattım ardından yem kutusunu görünce heyecanlanınca kafa hacmi kadar yem verdim, hepsini yedi hala aç gibi görünüyor
 
Göz ve kulak yoluyla genizden boğaza iner geniş spektrumlu antibiyotiktir. Hayvanlarda ağızdan uyguluyoruz.

Vitamin uygun inşallah eski değildir. Onu buzdolabına koy ısınmasın. İştah yerinde ise vitamini iki günde bir yap.

Hayvanı hekime götürme muhtemel egzotik hayvanlardan anlamıyor.
 
İlginiz için çok teşekkür ederim. 5 gün sonra durumu tekrardan bildiricem. O zamana kadar akvaryum bulabilirsem gerekli koşulları sağlamaya çalışacağım.
 
Tekrardan iyi günler. Söylediğiniz uygulamaları adım adım yapmaya çalıştım.

İlk iki gün içerisinde gözündeki beyaz çizgi kayboldu. Gözünü ara ara kaşıması dışında, gözüyle ilgili bir problemi kalmadı.

İlacı vermeye başladığım ilk günden itibaren iştahı açıldı, eskisi gibi yemek yemeye başladı. Ancak her ne kadar iştahlı olsa da iki günde bir vitamin vermeye çalışsam da garip bir şekilde ilacı verirken yapmadığı şeyi vitaminde yaptı. Sadece bir kez damlatabildikten sonra vitamini her görüşünde başını kabuğun içine çekip vermeme engel oldu. Ben de iştahı yerinde olduğu için bu konuda ısrarcı olmadım.

Ağzından çıkan şeffaf sıvılar yaklaşık 3 gün sonra son buldu. Yüzüşündeki eğiklik düzeldi. İştahı fazlasıyla açıldı. Öyle ki yem kabını gördüğünde eskiden yapmadığı şekilde çok hızlı hareket edip kaba ulaşmaya çalışıyor ve kafa hacmi kadar yem ona yetmiyor. Suyun içinde yem aramaya devam ediyor.

Şimdilik sadece iki sorun var gibi görünüyor. Birincisi ilacın 4. ve 5. gününde başlayan kuru alanda hıçkırık tarzı bir davranışı var. Kusmaya benzer bir şekli de var. Boynunu ileri doğru götürüp ağzını iyice açıyor. Ancak rahatlıkla duyalabilecek düzeyde ses çıkardığı söylenemez. Endişelenmem gereken bir şey mi? ( Bu arada 3. günde suda kusmuk tarzı bir şey bulmuştum. Ucu yeşil olan gammarus tipli bir şeydi.)

İkincisi de raffy p'leri yemekte güçlük çekiyor. Her ne kadar ikiye veya üçe bölüp versem de ilk iki denemede yutamadığı veya çiğneyemediği yemden vazgeçip gidiyor. Bir o kadar da ters orantıda gammaruslara eğilim gösteriyor. Bunun için yapabileceğim bir şey var mı?
 
Raffy p konusundaki sorunu yemi çok daha ufaltarak halletim, şimdi yiyebiliyor sorun yok. İştahında da bir sorun yok. Sadece geğirme, hıçkırma tarzı yaptığı hareket var. Arada bir çok az sesler çıkabiliyor, ancak genel olarak sessiz yapıyor.
 
Geri
Üst