Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

Hayvanın boğazında yara aft birşey olabilir. Bu yemede sıkıntı verebilir. Gentayı ağzına ve gözüne damlatmaya devam et. Göze damlattığında kaşıntı yapar.

Damlatma huylandırır. Tepki göstermesi normal. Vitamini yeme damlatıp biraz bekle emsin bunu ilk yem olarak ver. Kuru stickte zorlanıyorsa stick yeme bir iki damla su damlat yumuşasın. Fazla değil kokusu gider. Vitaminli yemi yemek istemez ise hayvanı dik tutup ruj sürer gibi 10-15 saniye arayla iki defa sür ağız kenarından girer. Yalnız burnuna kaçırma tıksırıp yüzünü batırır. Ağzını açmadığında bazen burnuna da damlatırız. Burnu tıkanınca ağzını açar. Yetişkinlerde nefes tutma süresi uzun olduğu için uzun süre açmayabilirde.

Kış uykusuna yatan hayvanlarda açlık sınırı uzundur. Kolay doymaz. Zamanla düzene girer. Zaten dışkılarını da yiyorlar.

Çok yediğinde yada yutkunamayacağı birşey yediğinde çıkaramaz ve kusma yoluyla kurtulmaya çalışır. Akvaryumda yaparaklarını parçaladığı bir bitki var mı ?
 
Gentagut'u aynı dozajda mı vermeye devam edeyim peki?

Maalesef öyle bir bitkisi yok. Ne almalıyım?
 
Aynı dozda kullanma tarihi bitene kadar. Açtıktan 15 gün sonra kullanma süresi dolar. Ağzına günde iki demiştik o şekilde devam et. Yalnız pazartesi bak bu hıçkırma geğirme hareketleri devam ederse günde 1 yap ilacın yan etkisi olabilir. Yem verdikten 1 saat kadar sonra damlat. Boş mideye gitmesin.

Hayvan birşey yutmuş da olabilir çakıl birşey varsa akvaryumdan çıkar.
 
Ağza iki damla, gözlere de sabah/akşam 3'er damla olarak devam ediyorum o zaman. Süre bitene kadar.

Çakıl benzeri şeyleri hastalığı başladığı günden itibaren çıkarmıştım. Şu an ona benzer bir şey yok.


İlaç verirken ya da verdikten sonra, ağzını kocaman açmak yerine yutkunma benzeri bir hareket yapıyor, sadece gırtlak kısmı şişip iniyor
 
Sürüngenlerde o bölge radyatör görevi görür. Soğukkanlı canlılarda bizim gibi vücut ısısı sabit değildir. Bulunduğu ortama göre vücut ısılarını ayarlarlar. Çene altında kılcal damarlar bulunur bunları hareket ettirek kan deveranı sağlayıp gerektiği yerde vücuda sıcak gerektiğinde soğuk kanı pompalayıp dengeyi sağlar. Isı adaptasyonu dediğimiz şey budur. Yeni ekledimiz suyun eskisi ile emsal sıcaklıkta olması gerekliliği de bu sebepledir. Ani ısı farkları karşısında hayvan hızlı reaksiyon gösteremeyeceği için üşütmesinin sebebi de budur. Özellikle küçük hayvanların akciğer enfeksiyonuna yakalanma riski yükselir.

Damlatma işini o şekilde yap ama üst yazıda dediğim gibi duruma göre ağzına damlatacağını bire düşürebilirsin.
 
İlaç verirken ya da verdikten sonra, ağzını kocaman açmak yerine yutkunma benzeri bir hareket yapıyor, sadece gırtlak kısmı şişip iniyor


Pazartesine kadar durumu gözlemleyeceğim. Dediğiniz durum aklımda. Tekrardan yardımlarınız için çok teşekkürler.
 
Hayvan olurda ağzını tam açarsa içine bak bir cisim yada kızarıklık beyazlık var mı ? Yapabilirsen ilaç ve vitaminden uzak bir saatte sadece bir kere bir damla zeytinyağı damlatıp hemen yatay vaziyete getir. Ciğerine kaçmasın tahriş yada aft varsa iyi gelir.
 
Cvp: Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

Ağzının içine defalarca bakma fırsatı yakalayabildim. Kuru alanın üstüne çıkıp adeta bana gösterircesine ağzını defalarca kez tam açtı. Ağız içinde herhangi bir cisim göremedim. Tam tarif edememekle birlikte gördüğüm şey adeta şeffaf bir kanala benziyordu. 

Yem ile ilaç arası yaklaşık otuz dakika koyabildiğimden, ilacın bi kısmını tükürük gibi bir sıvı ile çıkarmış olma ihtimali var. Ağzından bir sıvı çıkarıp ön ayaklarla sildi.

Dikkatimi çeken şeylerden biri yemini yedikten sonra kuru alana tutunup dakikalarca dik durmasıydı. İlk defa böyle bir şey yaptı. Ardından ilaç verdikten sonra kuru bir yerde 5-10 dakika bekletirken de aynı şeyi iki defa yaptı. Birinde tırmanmaya çalışıp sırt üstü düştü, onu düzelttim. Diğerinde bir iki dakika, iki ayağı üstünde durdu.

Ve son olarak bu hareketi bazı saatler üst üste onlarca kez yapıp, gün içerisinde saatlerce yapmaması dikkat çekici. Sanki belirli saatlerde bu hastalığı azıyor gibi.
 
Hastalıkla alakalı değil hayvan bu şekilde rahatsız olduğunda uzaklaşma kaçma eğilimine girer. Genelde üç tarafı çevrili kuru alanda paniklerse girişi tutturamayıp yan camlara doğru hamle yapar. İlaç işi bir yana ele alınmayı sevmiyorlar. Gösterdiği davranış bu yüzden.

Kaçış boşluğunda bunu baz alırız. Dik durduğunda çene altı cam üstüne geldiği noktada kaçar. Çene altı ile destek alıp ön ayakları ile kendini yukarı çekip kendini dışarı atar. Onun için kafasını yetiştiremeyeceği nokta yani yükseklik kaçmasını önler. Yetişkinler lamba çanağından bile destek alır. Sıcaklıktan ayakları yansa dahi bu girişimler bitmez.

Bu hayvanlar tüküremez. Ağzındaki herhangi birşeyi ağızlarını açarak yıkama yoluyla çıkarırlar. Kuru yerde bekletme de bu sebepledir. Akvaryuma girdiği gibi ağzını açıp suya çıkmasını sağlar. Hayvan ağzında ya da burnunda su tutabilir. Burnundakini fışkırtarak temizler. Ağzını açarak boşaltır.
 
İlaca devam etmemi mi önerirsiniz? Yan etki gösterebileceği ve dozunu bir damlaya düşürebileceğim ihtimali saklı kalmak kaydıyla
 
Devam et. Gelen sıvı özellikle mukus (sümüksü) halde ise ciğerden geliyordur.
 
Cvp: Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

Bugün itibarıyla ilacı damlatırken pek zorlandım. Yerinde durmak istemedi. Bayağı hareketliydi. Sanırım ilaç işe yaradı dün gece ve bugün itibarıyla o hareketi yapmaktan vazgeçti. Biraz daha ufalttıktan sonra stick yemleri de yiyebiliyor. Vitamin damlatılmış yemler de keza öyle. Sera marka yemler geldikten sonra o kesilmeyen iştah durumu da bitti. Kafa hacmi kadar yemle doyabiliyor. Sanırım tek yapmam gereken onu tam teçhizatlı bir akvaryuma kavuşturmak.
 
Elden besleyebiliyorsan ilacı yeme damlatıp ver. Böylesi hem senin hemde hayvan için iyi olur. Tepki göstermez strese girmez.
 
Cvp: Kaplumbağanın beslenme sorununu nasıl çözer gerekli ortamı nasıl sağlayabilirim?

Tamamdır dediğinizi de deneyeceğim. Bu zamana kadar yol gösterdiğiniz için, sabırla sorularıma cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. Kaplumbağa iyileştiyse sizin sayenizde oldu :thanks:
 
Rica ederim hayvanlar sağlıklı ve güzel
Şekilde yaşasın amacımız bu. Hayvan bir toparlasın bakalım. Tedavi süreci kısa sürmüyor ne yazıkki.
 
Eğer ilerde bir sorun ortaya çıkarsa bu konu başlığı altında mı devam edeyim peki?
 
Hayır. Farklı hastalık yada sorunlarda, ilgili ana konuda başlık açılarak yazılması daha uygundur. Böylece aynı sorunu yaşayan arkadaşlarda o konuya girerek faydalanmış olurlar.

Tek konu üzerinden gidildiğinde farklı konular sayfalarca tuttuğu için arada kaybolur Faydalanmak isteyende farklı başlıkta lazım olanı bulamaz.
 
Geri
Üst