Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbaganızın suyunu kaç günde bir degiştiriyorsunuz?

kapluşunuzun suyunu kaç günde bir degiştiriyorsunuz

  • filitrem var/degiştirmeye üşeniyorum ne zaman canım isterse:(

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    13
  • Anket kapatılmış .
Bu soru ile anket açılması biraz hata gibi çünkü cevabı etkileyen bir çok faktör var. Doğru kurulmuş bir akvaryum ise olmayan bir cevap işaretlemek gerekli hiç bir zaman. Nedenleri arkadaşlar tarafından detaylı anlatılmış.
 
Dj_ReX' Alıntı:
Ne olursa olsun biyolojik döngüsü oturmuş akvaryumun suyu %50-60 dan fazla değişmez. Bu döngüye terstir ve dengeleri bozar. Yararlı bakteriler yeni akvaryum kurulumundan 15 günden sonra tam anlamıyla oluşmaya başlar. 15 günde bir filtresini musluk suyuyla yıkayıp suyunu tamamen değiştirenler boşa çalıştırır filtreyi demek oluyor bu. Filtrenizi (iç filtreyi saymıyorum biyolojik döngü adına bir şey yapmıyor) şelale ise 15 günde bir, dış filtre ise 1-2-3(size kalmış) ayda bir genel anlamda temizlemeniz gerekir. Bunu yaparken de dikkat etmeniz gereken şey, asla musluk suyu kullanmamak, akvaryumdan dip çekimi vs. sırasında alınan suyla bu işlemi yapmak olsun. Filtrenizin süngerinin kaba pisliğini akvaryumdan aldığınız suda çalkaladıktan sonra, o süngerin suyunu güzelce akvaryuma sıkarsanız akvaryuma para verip de aldığınız Sera Nitrivec in aşıladığı bakterilerin alasını aşılarsınız. Sıkma işleminden sonra akvaryum suyunda iyice çalkalayıp temizledikten sonra bütün malzemeleri yine akvaryum suyuyla temizleyin ve bunu kısa sürede yapın. Asla süngerin kurumasını beklemeyin, zira sünger gözeneklerindeki faydalı bakterilerin hepsi ölür. 7-10 günde bir, en üst tabakaya elyaf koyduysanız elyafı yenileyin, ikinci kez kullanmayın.

Tekrar söylüyorum birçok insan aynı hatayı yapıyor. Musluk suyunda temizlemeyin hiçbir malzemeyi ve de bir kere akvaryumuu kurduktan sonra tamamen su değiştirmeyin (hastalık gibi ekstrem durumlar dışında) . Filtrasyonunuz amacına ulaşmaz. Boşa kürek çekmeyin.

Elyafı değiştirme süresi için bir hafta kısa değil mi? Genelde daha uzun süre kullanılır diye biliyordum?
 
RE: kaplumbaganızın suyunu kaç günde bir degiştiriyorsunuz?

kaan bey iyi guzel diyorsunuzda dediginiz gibi yaparsam akvaryum kirden gorunmez. Dun toptan temizlik yaptim kokudan duramadim zemini 20 kere yikadim anca temizlendi suyu berrak olmayan akvaryum beni acaip rahatsiz ediyor. Kirecleride sirkeyle sildim tertemiz oldu. Baliklarada aynisin yapiyorum filtreyle biraz tartisiyoruz ama dun cikariyim derken parmaklarim yaralandi. Suyu berrak bir akvaryum benim icin onemli.
 
Ben dış filtreyi 3 ayda bir temizliyorum iç filtreyi de 1buçuk-2 ayda bir. 4 ayda bir falan da genel temizlik yapıyorum. Suda da asla bir bulanma, koku olmuyor yani etkili bir filtrasyonunuz varsa temizliği çok sık yapmanız gerekmez. Akvaryumdaki su miktarı da önemli tabi su ne kadar çoksa o kadar geç kirlenir. Hepsinin aynı zamana denk gelmemesi için ayrı ayrı farklı zamanlarda yapmak daha yararlı olur her birinin temizliğini. Yoksa akvaryumdaki dengeyi sıfırlamış olursunuz.

Berraklığı iyi bir dış filtre ile sağlayabilirsiniz.
 
Berrak olması pek de önemli değil açıkcası. Tamamen kişinin zevkine kalmış. Habitatı nasıl hazırlarsanız hayvan öyle yaşar. Bu demek değil ki yanlış koşulları sağlayın. Hayır, tam aksine doğal diyoruz bas bas bağırıyoruz. Hiç bir RES cam gibi suda yaşamıyor, resler hafif bulanık suda kendilerini daha güvende hissediyorlar.Bulanık su rengi sarı su demek değildir.Mesela cam gibi suyunuz varsa ve bunun üzerine kum eklerseniz su bulanıklaşır bir süre sonra tekrar eski haline döner. Yani kalitesi değil görüntüsü değişmiş olur sadece.Koku ve renk zaten doğru filtrasyonda olmaması gereken şeyler. Siz sürekli suyu değiştirdiğiniz için bakteri üremiyor ve su 15 günde bir bozuluyor tamamen. Halbuki yazıyı dikkatli okursanız bu konuya değindim. Diğer türlü emin olun boşuna filtre ediyorsunuz akvaryumu.

Ali elyaf değişim periyodu genel olarak bu arada yapılırsa sağlıklı oluyor. Filtrenin malzeme sıklığına göre değişim yapılabilir, fakat elyaf zaten ince tabaka olduğundan çabuk tıkanıyor.Kullanmasanız olmaz mı ? tabiki olur. Ancak sudaki incecik partikülleri bünyesinde barındıran elyaf kaliteyi benim görüşümce inanılmaz etkiliyor. Bir hafta sonra içerisinden çıkan pislik rengi artık karbona dönmüş simsiyah bir su şeklinde oluyor. Bu da haliyle tıkanmaya debi düşmelerine de yol açıyor. Elyafı kalın tutmayın dememizin sebebi de bu. Filtresi musluklu arkadaşlar için yenisini koyması 1-2dk alır haftada onu da çok görmemek lazım kaplumbağalarınıza artık :)
 
Doğada tabi ki tertemiz sularda yaşamıyorlar ancak doğada 50-100litrelik alanlarda da yaşamıyorlar bizlerin yaptığı elimizden geldiğince doğaya benzer şartlar sağlamak ve gereken konularda da doğada değil evde akvaryum ortamında olduklarını unutmayarak ona uygun değişiklikler yapmak. Doğal ortamlarında yaşadıkları suyun kalitesini ev ortamında sağlamanız imkansızdır arada çok büyük fark vardır büyük bir habitat olan akarsular, göller artık her türlü döngüsü oturmuş bir ekosistemdir ve ordaki her canlının buna katkısı vardır. Evlerimizde ise sadece içinde kaplumbağalarımız ve bir kaç yararlı bakteri türü olan sular var, suyun kalitesi de tartışılır tabi. Sudaki bulanıklığa genelde suda kalan filtre edilmemiş ufak parçacıklar yem kalıntıları dışkı parçaları vb neden olur doğada ise suyun bulanık olması çok değişik ve doğal nedenlerle olur yani akvaryumdaki bulanıkla doğadaki bulanık bir değildir asla. Doğada bu bulanıklığa neden olan dışkı parçalarını ya da başka kalıntıları diğer canlılar tüketir ya da suyun miktarı bunların zararlı etkisini tolere edebilir rahatça. Ama evde öyle değildir temizlenmeyen bir sudaki dışkıdan dolayı (kaplumbağalarda arada dışkı yeme görülebiliyor özellikle) iç parazitlik durumu meydana gelebilir. Diğer başka tür bakteri ve mikroorganizmalardan dolayı da hastalanmalar meydana gelebilir çünkü bizlerdeki kaplumbağaların edinilmiş bir bağışıkları yoktur hiç doğal ortam görmedikleri için bu da doğadakilere göre çok daha kolay hastalanmaları anlamına gelir. İyi filtrasyon sağlanmayan bir akvaryumda zararlı suyun kalitesini bozan mikroorganizmalar kolayca çoğalır hatta bazı arkadaşların başına geldiği gibi planaryalar bile üreyebilir. Örneğin doğada yemyeşil sularda yaşayan kaplumbağalar vardır ancak böyle bir ortamı ne kadar uğraşırsanız uğraşın akvaryumda sağlayamazsınız akvaryumdaki yeşile dönük suyun nedeni ise yetersiz filtrasyon nedeniyle N(azot) döngüsünün bozulmuş olmasıdır yani doğadaki neden ile tamamen farklıdır. Evlerimizde doğadakine benzer sonuçlar veren her şeyin nedeni doğadakiyle aynı değildir yani anlatmak istediğim bu yüzden bence sadece suyun kokusuz ve sarı olmamasının yanında berrak olması da temizlik açısından önemli bir göstergedir.
 
Karbon filtre kullanımını tavsiye ederim çok verimlidir, fakat asla ve asla zorunlu değildir Cihan. Artısı berrak sudur ama şunu görüyorum insanların dedikleriyle yaptıkları birbirini tutmuyor. Mesela karbon kullanılsın deniyor, fakat karbon sudaki ağır metalleri (arasında kalsiyum,magnezyum gibi gelişimde gerekli elementler de bulunuyor) emiyor. E diyorlar kaplumbağanın suyu mineralli olsun sürekli su içiyor diye. Hayır kaplumbağa sürekli su içmez sadece sudaki planktonları yer suyu da süzer. Sadece iç organlarını nemli tutacak kadar suya ihtiyaç duyar. Eğer kaplumbağanın suyu çok içtiğini iddia edenler karbon filtre kullanıyorlarsa burada bir tezat vardır, haksız mıyım ? Halbuki durum tam tersi; yanlışlıkla doğruyu yapanlar var bu yüzden:)

İkinci mevzuda benim bahsettiğim bulanık sudan kastım dediğim gibi yem artıkları vb. değil. Dipteki kumun akvaryuma karışarak oluşturduğu o hafif karışık ortam. Yanlış anlaşılmasın. Diğer türlü su kalitesi bozukluğuna kayar mevzu.

Bu arada konu bilimsellik kazandı güzel oldu kanımca :)
 
Karbonun belli bir süre kullanılmasının olumsuz bir etki oluşturacağını düşünmüyorum zaten bir yerden sonra aktif karbondaki boş bağlar metallerle doyuruluyor senin de bildiğin üzere ve daha sonra bunları yeniden suya bırakıyor suyun kalitesini de bu durum olumsuz etkiliyor. Kaplumbağa için zaten tek mineral kaynağı su değildir suyun aksine özellikle yemlerden ve vitaminlerden çok daha fazla miktarda mineral kazanırlar. Yanlışlıkla doğruyu yapanlar konusunda da haklısın Kaan güzel bir izlenim olmuş :)

Senin bahsettiğin bulanıklık zaten kimyasal anlamda oluşan değil fiziksel anlamda olan ancak bunları ayırabilmek kolay bir mevzu değil bu yüzden bulanık su konusuna girdim diğer arkadaşlar için de yararlı olur diye düşünerek. Senin bahsettiğin durumda zaten bir süre sonra su oturduğunda bulanıklık kaybolur ama benim bahsettiğim durum geçici değil kalıcı olur ve suyun kalitesini bozucu etki yapar. Sen konuya değindiğin için açıkladım yeri de gelmişken o mevzuyu.

Evet hoş şeylerden bahsettik bilimsel açıdan yeterli ve doyurucu bir konu oldu katılıyorum Kaan :) Teşekkürler katkıların için.
 
Ne demek kardeşim her zaman daha iyiye daha güzele inşallah. Senin de ellerine sağlık.
 
Teşekkürler :) Sizlerin katkılarıyla herkese daha da yararlı olabilmek dileğiyle.
 
Çok sık değiştiriyorsunuz bence. Akvaryum büyüklüğünüz ve kullandığınız filtre hakkında bilgi verirmisiniz? Bu kadar sık su değişimi suda azot döngüsünü sağlayan bakterilerin üremesini engeller ve sürekli değişen ortamlarına kaplumbağaların alışmaları zorlaşır her değişimden sonra. Etkili bir filtrasyon sağlayarak daha uzun süre su değişimi yaparsanız daha güzel olur.
 
benim de 10 lt lik akvaryumda beslediğim bir bebe kapluşum var (adı ITIR) iç filtre kullanıyorum yaklaşık 10 günde bir suyun %25 i civarını değiştiriyorum. dipte kum ya da çakıl kullanmıyorum büyük bir kaya kullanıyorum kayayı da 20-25 günde bir kaynar suya bırakıyorum. acaba doğru bir uygulama mı? önerilerinizi bekliyorum
 
İç filtre ile biyolojik döngü sağlamanız malesef olmaz. Bir şelale filtre almakla başlayabilirsiniz işe. Sonra da suyu 7-15 günde bir %20-25 oranında değiştirebilirsiniz.
 
akvaryuma daha gecemedım 2 hafta sonra alıcam kucuk alanda oldugu ıcın su cabuk pıslenıyor temızlemek zorunda kalıyorum
 
Akvaryum şart umarım kısa zamanda temin edersiniz bir akvaryum ekipmanlarıyla beraber.

10 litre çok ufak bu yüzden ne kadar temizliğe özen gösterseniz de su miktarı az olduğu için kirlenme çabuk olacaktır. İmkanınız varsa akvaryumunuzu büyütmenizi öneririm. Bunun dışında uyguladığınız yöntemler güzel ama dediğim gibi su miktarı az olduğundan temizlik sorun olabilir ne kadar dikkat etseniz de.
 
Çok kısa bir süre. Akvaryumunuz ve gerekli ekipmanlarınız olduğu halde mi bu kadar kısa sürede değiştiriyorsunuz? Kısa sürede su değişimi yapmak sudaki yararlı bakterilerin üremesini engeller bu da suyun çabuk ve kolay kirlenmesine, sudaki değerlerin kısa sürede değişmesine neden olur. Bu da kaplumbağanızın kısa periyotlarla sürekli ortama alışmaya çalışmasına sebebiyet verir. Gerekli ekipmanlarınız olduğu halde bu kadar kısa sürede su değiştiriyorsanız ya akvaryumunuz çok ufaktır ya da filtreniz yeterli değildir. Plastik kapta bakıyorsanız zaten o kadar zamanda su değişimine ihtiyaç duymanız çok normal, yakın zamanda akvaryuma geçmeniz gerek demektir bu da.
 
Geri
Üst