Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kara Kaplumbağa Kabuğu

eminemre

Bordo Bereli
Katılım
21 Eki 2011
Mesajlar
2,402
İyi Geceler,

Babam 69 yaşında. Senelerdir bildim bileli yazlık ve memleketimiz olan Tekirdağ, Mürefte beldesinde uzun yürüyüşler yapar kırda. Dağ eteği ve bağlık olan beldede yılan, kaplumbağa (hem kara hem de su) vb. bir çok canlı var.

Çocukluğumda sokakalarda hem yılana hem de kara kaplumbağasına ve yapılan gezilerde dere kenarlarında çizgili su kaplumbağalarına defalarca rastladım. Ancak öncelikle şunu belirtmek isterim ki 90'lardan sonra çapalı ve insan gücüyle gerçekleştirilen tarım (bağcılık ve zeytincilik) makine ve traktörlerin gücüyle işlediğinden beri toprakdaha hızlı ve derin kazılıyor. Bu da toprağın altında gizlenen her türlü canlı ve özellikle yılan ve kara kaplumbağalarının sayılarının ciddi oranda azalmalarına sebebiyet vermektedir.

mailto:/albums/vv130/eminemre/collage_20131109233708520_zpsa4a16c4c.jpg

Fotoğrafta gördüğünüz yavru kara kaplumbağası sebebini bilemediğimi bir nedenden ötürü bir çok yavru kaplumbağa gibi hayatını sürdürememiş. Özellikle belirtmek isteirm ki kaplumbağa kabukları topraktan bu şekilde çıkarılmıştır. Ne öldürülmüş ne de temizlenmiştir.

Uzun yıllardır sakladığım bu kabukları, Trakyada yaşayan Kara Kaplumbağalrının soylarının tehlikede olduğunu hatırlatmak ve paylaşmak istedim.
 
Cvp: Kara Kaplumbağa Kabuğu

paylaşım için teşekkürler. insanlar için alan açıldıkça hayvanların yaşam alanları gün geçtikçe daralıyor. bu her yerde geçerli ne yazıkki. bu hayvanlar ölünce kurtlar gerekeni tamamlamış. tertemiz edip bırakmış. burada düşünülmesi gereken hayvanlar ufak olduğu ve ecelliyle ölmediğine göre hangi sebeple öldükleri. ot türevli beslendiklerine göre tarım ilacı olabilir mi diye aklımdan geçiyor.
 
Teşekkürler Emin Emre. Güzel bir konuya değindin.

Kara kaplumbağaları alanlarının daralması ve bahsettiğin makinaların etkisiyle gün geçtikçe azalmakta. Ürünleri yemesin diye öldürülenlerde cabası. Cem in bahsettiği ilaçlamalarda zehirlenmelerine sebep oluyor.

Buna benzer durumda kurutulan bataklıklar sebebiyle benekli kaplumbağanın ülkemizdeki varlığını yok etme noktasına getiriyor.

Gene kurutulan dereler ve akarsulara bırakılan atıklar sebebiyle çizgili kaplumbağa sayısıda oldukça azaldı.

Yumuşak kabuklu fırat kaplumbağasının durumu zaten içler acısı.

Tüm bu kaplumbağa türkerimiz doğadan toplamalarla daha da büyük tehlike yaşamakta.

Umarım onları kaybetmeyiz.
 
Geri
Üst