Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.
Üye Ol!Sadece marul beslenme değerlerini karşılamaz. Marul besin değeri düşüktür. Eğer parmağınızı bastırdığınız da şekil bozuluyorsa acil bir müdahale gerektiğini düşünüyorum veterinere gidebilirsiniz. Güneşlenmeyi arttırmalı ve ısıyı sabit tutmalısınız. Soğuk ortam kabuğu daha çok zayıflatır. Roka maydanoz hibuskus gibi çeşitli besinlerle beslemelisiniz kalsiyum tozu ve mürekkep balığı kemiği alın.Kara Kaplumbağam 4 aylık.kabuğu yumuşadı dokununca şekil alıyor.Şuan sadece marulla kendim besliyorum.Su veriyorum ama güçlenmesi için acil ne uygulamam gerekiyor
Teşekkür ederimSadece marul beslenme değerlerini karşılamaz. Marul besin değeri düşüktür. Eğer parmağınızı bastırdığınız da şekil bozuluyorsa acil bir müdahale gerektiğini düşünüyorum veterinere gidebilirsiniz. Güneşlenmeyi arttırmalı ve ısıyı sabit tutmalısınız. Soğuk ortam kabuğu daha çok zayıflatır. Roka maydanoz hibuskus gibi çeşitli besinlerle beslemelisiniz kalsiyum tozu ve mürekkep balığı kemiği alın.
Teşekkür ederim4 aylık minik kaplumbağanın yaşadığı bu süreç, doğru adımlarla kontrol altına alınabilecek bir durumdur. Kabuktaki yumuşama, tıp dilinde MBD (Metabolik Kemik Hastalığı) olarak bilinir ve vücudun kalsiyumu kemiklere işleyememesi sonucu oluşur.
1. Beslenmede Kalite ve Çeşitlilik
Marul gibi besin değeri düşük gıdaları tamamen bırakıp, kalsiyum oranı yüksek profesyonel bir diyete geçmeliyiz.
- Profesyonel Yemler: Sera Reptil Professional Herbivor, bu süreçte en güçlü müttefikinizdir. İçeriğindeki kalsiyum ve D3 dengesi kabuk sertleşmesi için optimize edilmiştir. Alternatif olarak JBL Agivert veya bulabilirseniz Mazuri Tortoise Diet tercih edilebilir.
- Doğal Yeşillikler: Karahindiba (dandelion), ebegümeci ve taze dut yaprağı gibi kalsiyum zengini bitkiler verilmelidir. Ispanak ve pazıdan uzak durulmalıdır; çünkü içindeki maddeler kalsiyum emilimini engeller.
- Kalsiyum Takviyesi: Bir mürekkep balığı kemiği alıp un haline getirerek yemeğine serpiştirmek, ona ihtiyacı olan "inşaat malzemesini" sağlayacaktır.
2. Işığın Teknik Gereklilikleri
Yediği kalsiyumun kabuğa yapışması için UVB ışığı bir "anahtar" görevi görür.
- Lamba Tipi: Mutlaka UVB 10.0 veya 12.0 (%10 veya %12) oranında bir lamba kullanılmalıdır.
- UVI Değeri: Güneşlenme alanındaki UVI (Ultraviyole İndeksi) 4.0 ile 6.0 arasında olmalıdır.
- Mesafe ve Süre: Lamba, kaplumbağadan 25-35 cm yukarıda durmalı ve günde 10-12 saat çalıştırılmalıdır. Camın UVB'yi kestiğini unutmamak gerekir.
3. Ilık Su Banyosu ve Isı Dengesi
Yumuşak kabuklu bir hayvan için suyun fiziksel bir zararı yoktur; aksine metabolizma için şarttır.
Banyo Rutini: Günde bir kez, 30-32°C sıcaklıktaki ılık suda 15-20 dakika bekletilmelidir. Bu, su içmesini sağlar ve bağırsaklarını çalıştırarak kalsiyum emilimini artırır.
Kurulama: Banyo sonrası hayvanı nazikçe kurulayıp hemen ısıtıcı lambasının (32-34°C) altına koymalısınız ki üşütmesin.
4. Veteriner Hekim Desteği
Bu durum bazen evdeki müdahalelerin ötesinde profesyonel bir kalsiyum veya vitamin enjeksiyonu gerektirebilir.
Egzotik Hayvan Uzmanı: Lütfen bir "egzotik hayvan veteriner hekimi" ile iletişime geçin. Her veteriner hekim kaplumbağa fizyolojisinden anlamayabilir.
Görüntülü/Uzaktan Destek: Eğer yakınınızda uzman bir hekim yoksa, büyük şehirlerdeki (İstanbul, Ankara, İzmir gibi) egzotik uzmanlarına * üzerinden ulaşabilir, kaplumbağanın videolarını göndererek görüntülü danışmanlık talep edebilirsiniz. Uzman hekimin reçete edeceği kalsiyum takviyeleri süreci çok daha hızlı sonuçlandıracaktır.