Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kış Uykusu (Hibernasyon)

Onun alt kismi yani gidik kismi yosunlasmis fircalamaj istiyorum izin vermiyor agzini aciyor fircayi isiriyor orayi nasil temizleyecegim?
 
Cvp: Kış Uykusu (Hibernasyon)

Gıdık kısmı hassastır ve fırçanın ucu sert olmasa bile rahatsız edebilir hatta zarar verebilir. Bu işi elinle yapmaya çalışsan ? Isırmaya dikkat et eğer boyu biraz büyükse acıtır hatta derinde yırtık durumları meydana getirebilir.
 
Cvp: Kış Uykusu (Hibernasyon)

yosunlanma mı, deri parçası mı ? bu işi ona bırak bunu elektrikli ekipmanların kablolarına, kuma veya mango köküne sürterek kendisi çıkarır. eğer yosunlanma varsa hayvan kuru alana fazla çıkmıyor demektir. ısıtıcı lamban ve kuru alanın vardı değil mi ? lambayı günde 11-12 saat açık bırakırsan hayvan çıktığında kafasını havaya kaldırıp o kısmı kurutacak ve yosun oluşumu yok olacaktır.
 
Elimle yapmaya calistim isirdi.ve zor birakti. Allahtan pek acitmadi. Kuru alan lambam var birde deginiz gibi deneyeyim o zamanda gecmesse veterinere goturur ona.yaptiririm. bu arada deri parcasi degil yosun
 
Cvp: Kış Uykusu (Hibernasyon)

eğer alınacak gibi bir şey ise kaplumbağayı elinle tut diğer eline kulak pamuğu al. bunu alt bağasından boynuna doğru götürerek yavaşça sürt. çubuğu görmesin. kuru alana çıkmıyor mu hayvan. suda yosun oluşumları varsa onları da temizle. ufak bir parça kalsa dahi gene çoğalacaktır.
 
Deride yosun oluşması durumunda hiç müdahale etmemek daha iyi. Deri değişiminde atar. Ancak bu hayvanda nasıl yosun oluşmuş olabilir. Hiç hareket etmiyormu, kuru alana çıkmıyormu yada deri değiştirmiyormu? Deride yosuna hiç rastlamamıştım. Akvaryumun ve hayvanın kabuğunun yosun durumu nedir?
 
Yosun deridr degildi. Gidik varya oranin altindaki kabukta. Kuru alani var ve hareket ediyor. Onun icin perdeyi aciyprum gunde 1 saat filan gunesleniyor. Yosun deride degil


Kabugu yenilendigi icin tertemiz akvaryumuda yosunlaninca temizliyorum
 
Anladım. Hayvan huzursuzsa zorlamaya gerek yok. Değişimde yosunu atar. Akvaryum içerisinde silis kum varsa yada alınırsa buda yosunun gitmesini sağlar.
 
Cvp: Kış Uykusu (Hibernasyon)

berfin gıdısında diyorsun sonra kabukta. güneşlendirme sonucu olan hadise bunun yerine ısıtıcı lamba kullanmak daha iyi olur. akvaryum güneşe direk maruz kalmasın. diğer taraftan da karanlıkta kalmasın. gün ışığı alması yeterli. güneş pencere arkasından fayda etmez. uvb cam arkasından geçmez. bu havada da dışarı çıkarılmaz. devit vitaminden haftada bir 1 damla yeme damlatıp ver.
 
Benim yasadigim yer kucuk oldugu icin akvaryumcularda hersey satilmiyor. Devit ne bilmem ama markaliysa oda satilmiyordur. Sera mineral felanda yoktu. Gende arastiracagim.
 
Cvp: Kış Uykusu (Hibernasyon)

devit eczaneden alınır. damla şeklindedir. yem için net şart gözüküyor. nerdeyse bir yem parasına iki yem alırsın.
 
Cvp: Kış Uykusu (Hibernasyon)

Tamam alirim. Bisey soracagim. Su kaplumbagalarinin agizi kasinirmi cunku kaplumbagam üstüne cıktıgı taşı isiriyor yemeye calisiyor. Onu ordan cekiyorum gene gidiyor onceden yapmazdi bugun basladi yapmaya.niyedir?


Ve o damlayi reptomine damlatip versem olur degilmi?
 
Cvp: Kış Uykusu (Hibernasyon)

Daha öncesinde hiç ağız kaşınması gibi bir durumla karşılaşmadım. Açıkçası taşın bir kısım gözüne değişik gelip yem sezgisi ile yapıyor olabilir. Veya daha önceden o taşın oralarda yem falan verdiniz mi? kokusu falan mı sindi diyeceğim de zor olur oda.

Hafta da 1, bir damla reptomine damlatıp verebilirsiniz.
 
Cvp: Kış Uykusu (Hibernasyon)

Ağız kaşınması olmaz ama taş yosun tuttuysa yada Emin in dediği gibi yem kokusu sindiyse ısırabilir.


Damlatılan yemi doğrudan hayvanın ağzına uzatmalı. Suya atılan yemdeki vitaminin etkisi kaybolur ve suda yağlı bir tabaka oluşur.
 
Cvp: Kış Uykusu (Hibernasyon)

Tarçın~' Alıntı:
1-Kış uykusu nedir?
2-Kaplumbağalar kış uykusuna neden yatarlar?
3-Kış uykusu boyunca neler yapılmalı?
4-Kış uykusuna kaç yaşından itibaren yatırılmalıdır?
5-Kış uykusuna yatırmadan önce ne yapılmalıdır?
6-Kış uykusundan uyanınca neler yapılmalıdır?
7-Kış uykusu ne kadar sürer?
8-Evdeki su kaplumbağaları kış uykusuna yatırılmalı mıdır?
9-Kış uykusuna yattığı nasıl anlaşılır?
10-Kış uykusu hakkında notlar.


1-Kış uykusu nedir?

Normalde (doğada yaşayan) Kaplumbağalar Kasım-Mart arasında kış
uykusuna yatarlar.Vücudun çalışması yavaşlar.(Solunumda , dolaşım ve boşaltımda yavaşlama olur.)Kış uykusu ideal sıcaklığın altına düşen sularda olan , içgüdüsel bir davranıştır.Kaplumbağalar diğer kış uykusuna yatan hayvanlar (ayılar , bazı kemirgenler vb.leri) gibi yağ depolayamazlar.Bu yüzden bu süre zarfı içinde çok zayıflarlar ve bunun sonucunda vücut dirençleri düşer.
Metabolizmaları inanılmaz derecede yavaşlar , hatta neredeyse ölme derecesine kadar iner.


2-Kaplumbağalar kış uykusuna neden yatarlar?

Kaplumbağalar , kış uykusuna normal su sıcaklığının düşmesinden dolayı yatarlar.Yani 15 derecenin altına su sıcaklığı düştükçe kaplumbağalar kış uykusuna yatmaya başlar.Kış uykusunun amacı doğal ortamlarındaki kaplumbağaların ve hatta diğer tüm kış uykusuna yatan canlıların kışı hayatta kalarak geçirebilmektir.Kışın , özellikle sürüngenlerin vücutları yavaşlar (güneş ışığı alamamaktan dolayı) ve bu yavaşlama beslenme ve kendini koruyabilmesini engeller.Hatta bu yüzden kış uykusu öncesi hayvan kendini iyice besler ki soğuk mevsim boyunca depo ettiği besinler ona yetsin.Yani hayvanlar kış uykusuna hayatta kalabilmek için yatar.Tam olarak tamamlayamadığı yemek ihtiyacı ve yaşamsal fonsiyonlarının soğuk suda yavaşlaması (Hatta bizler bu yüzden paludaryumlarımızda ısıtıcı kullanıyoruz.) kaplumbağaları "zorunlu" olarak kış uykusuna yatar.


3-Kış uykusu boyunca neler yapılmalı?

Isıtıcıyı kesinlikle 15 C derecenin üstüne çıkarmayın.Kaplumbağanızı güneş ışığına veya UV B lambasına maruz bırakmayın.Karanlık veya loş bir ortam idealdir.


4-Kış uykusuna kaç yaşından itibaren ve ne zaman yatırılmalıdır?

Evcil kaplumbağaların 6-8 yaşına kadar kış uykusuna kesinlikle yatırılmaması gerekir.Bu süre zarfı içerisinde kaplumbağayı bolca protein ve vitamin ağırlıklı olarak besleyerek organlarının gelişmesi sağlanmalıdır.Ayrıca sonbahar-kış arasında kaplumbağalar kış uykusuna yatırılmalıdır.Hareketleri yavaşlayınca ve yem yemeleri azalınca kaplumbağanızı kış uykusuna yatırabilirsiniz.


5-Kış uykusuna yatırmadan önce ne yapılmalıdır?

Kış uykusuna yatırmak istediğinizde veya kış uykusuna yatma zamanı geldiğinde yapmanız gerekenler:

-Azar azar verdiğiniz yemleri azaltın.

-Filtrenin açık olması gerektiğini unutmayın.

-Isıtıcıyı 5-10 C derece arasında tutun.En ideali 8 C derecedir.Sakın kış uykusu esnasında su sıcaklığını değiştirmeyin.Eğer değiştirirseniz kaplumbağanızı hasta edebilir ve hatta öldürebilirsiniz.

Ayrıca kaplumbağanızı tartın.Kış uykusu öncesi ve sonrasında aşırı kilo değişikliği olmaması gerekir ve böylece kış uykusundan sonra ne kadar beslemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.


6-Kış uykusundan uyanınca neler yapılmalıdır?

Kaplumbağa kış uykusundan uyandığı zaman zayıflamış olur.İlk olarak ısıtıcınızı tekrardan ideal su sıcaklığına (28 C dereceye) ayarlayın.Artık kaplumbağanızı
düzenli olarak vitamin ve proteince zengin yemlerle beslemelisiniz.Kaplumbağanızı eski kilosuna tekrardan kavuşturmalısınız.Bazı kaplumbağalarda kabızlık söz
konusu olabilir.Bu durumda 3-4 gün , günde 10-15 dakika boyunca 30 C derece su içinde tutun.Bu kaplumabağanızın barsaklarını ve enzimlerini tekrardan çalıştırır.


7-Kış uykusu ne kadar sürer?

Kış uykusu ortalama 1-2 ay sürer.

8-Evdeki su kaplumbağaları kış uykusuna yatırılmalı mıdır?

Evde beslenen su kaplumbağaları kış uykusunda yatırılmaması tavsiye edilir.Uykudan uyanmaması , uyanınca eski sağlığına kavuşmasının zorluğu , uyanınca dengeli şekilde beslenmediği için kabukta kalıcı bozulmalar meydana gelebilir.Yani vitamin ve mineral açısından çok zengin besinlerle beslemek zorunda kalırsınız.Sonuçta ev ortamında su kaplumbağasını kış uykusuna yatırmak zor , tehlikeli ve bir o kadar da zahmetli bir iştir.Yatırmamak daha iyidir.Özellikle tecrübesiz kişiler tarafından asla yatırılmamalıdır.Zaten de kaplumbağalar doğal ortamlarında kış uykusuna zorunluluktan yatar.Bakın "2-Kaplumbağalar kış uykusuna neden yatarlar?".

9-Kış uykusuna yattığı nasıl anlaşılır?

Çeşitli seslere ve hareketlere tepki vermemesi , yemek yememesi , hiç hareket etmemesi ve kuru alandan hiç inmemesinden anlaşılabilir.

10-Kış uykusu hakkında notlar.

*Bazı bilgisiz insanlar kaplumbağaları kış uykusuna yatınca kaplumbağalarını öldü sanıp toprağa gömüyorlar.Aman dikkat edin , sakın canlı kaplumbağanızı siz canlıyken öldürmeyin.

*Kış uykusuna yattığı ortam rüzgar almamalıdır.

*Diğer adı: Hibernasyon. (İngilizcedeki "Hibernation" kelimesinden gelmiştir.)

*Kış uykusuna yatan canlıya: Hibernatör denir.

*Su sıcaklığı yine eskisi gibi yükselmeye başladıkça metabolizma hızlanır.Yani kaplumbağa yavaş yavaş kış uykusundan uyanır.

hocam burası adana şuan dışarıda hava sıcaklığı 40 derecenin üerinde  yaklaşık 3cm boyutunda olan kaplumbağamı mini su kabı ile güneş görsün diye balkona çıkardım birkaç saat sonra döndüğümde onu çıkabileceği kuru alanı olduğu halde suyun altında kaskatı ve kabuğuna çekilmiş bir halde buldum hiçbirşekilde tepki vermiyor sanırım kış uykusu yatmış.ama yazın adana sıcağında neden böyle birşey yaptı anlamadım ve sanırım yaşı küçük olduğu için kış uykusu tehlikeli ama nasıl uyandırırım bilmiyorum.ayrıca kış uykusuna suyun içinde mi dışında mı yatması daha uygun olur bilemedim.mümkün ise nasıl kış uykusundan uyandıracağımı bilmek isterim.eğer ki mümkün değil ise suyun altında mı üstünde mi bırakmalıyım hayvanı.uyandırmak mümkün ise ısıyı arttırmak için gerekli ekipmanı alabilirim. bilen biri ne yapmam gerektiğini söyleyebilir ise mutlu olurum.
 
Cvp: Kış Uykusu (Hibernasyon)

kış uykusuna yatması bence söz konusu değil bu sıcaklarda hele ( ki orası adana ) ki suda kış uykusuna yatmaz hayvan oda ayrı mesele, hayvanda başka bir durum var siz başında değilken kuş vs dalaşmış olabilir hayvana su altında kendilerini güvende hisseder bu hayvanlar


akvaryumuna alıp gözlemleyin derim, cem bey gelince daha ayrıntılı bilgiler vericektir
 
Kış uykusu adı üstünde soğuk havada yaşayamayacağı için metabolizmasını durdurup enerji harcamayı önleyerek uykuya yatmasıdır. Bununla alakası yok.

Hayvanı büyük ihtimal öldürmüşsün bu havada bu sıcakta hayvan güneşe çıkarılmaz. Heleki küçükler katiyen çıkarılmaz. Hayvanı evin içinde gölge bir yere koy peçete üstüne bir saat dursun. Göz kapaklarını arala göz kapağı sabit duruyorsa ölmüştür ilerleyen birkaç saat içinde kaskatı kesilmiş hale gelir. Bu yine öldüğünü belirtir.

Güneşe çıkarmanın kuralı vardır. Mutlaka bulunduğu kabın sulu kısmı gölgede olmalıdır. Saat 16:00'dan sonra ısı ve ışın açısı dik olmadığı noktada durmalı, esinti rüzgar almamalı. 7-8 cm kabuk boyu altı hayvanlar için güneşe çıkarma risklidir kabuk ve deri dokusu daha gelişmemiştir.

Her gün çıkarılmaz ve çok yoğun sıcak geçen günlerde hiç çıkarılmaz. Kısaca 35 dereceyi aşmayacak havada çıkarılmalıdır.
 
Hayvanı kuru yerde güneş çarpmış suya indiğinde de haşlanmış özeti bu. Yine de dediğim gibi bir bak belki yaşama şansı vardır. Peçete üstüne koymadan evvel normal çok soğuk olmayan suya tutup şokla sonra koy. Az bir ihtimal ama belki canlanır.
 
Maalesef ilk kaplumbalarimizi biz de boyle kaybettik =(Umarim gec olmamistir ve sok yasiyordur, duzelir
 
Geri
Üst