Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kobay

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Betulsah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Betulsah

Bordo Bereli
Merhaba,
Ginepig (kobay) sahiplenmeyi düşünüyorum.
Aranızda besleyen var mı?
Bakımıyla ilgili deneyimlerinizi, nelere dikkat etmek gerektiğini ve hayvanın karakteri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Her şeyden önce koku bizim için çok önemli. Bildiğiniz gibi evde iki kaplumbağa ve iki kuş var, bu yüzden koku olmaması için hiçbirinin temizliğini aksatmıyorum. Ginepigler bakımsız kalırsa kokabiliyormuş; peki her gün temizlik yapılırsa yine de koku olur mu?

Guineapigler iri oluyor ve tavşan gibi seri biçimde dışkılıyorlar.

Bu kafeste olmaz. Evde gezse de sıkıntı. Sağı solu kemirebilir.

Hamster daha iyi olur ama o kadar hayvan var özellikle kuşlar aşırı ilgi istiyor. Bu zor olacaktır. 2-2,5 sene ömürleri var kökeni soğuk bölgelerden geldiği için sıcaktan çatlayabilir.

Bu hayvanlar yuvaları içinde uyur, yiyeceklerini depolar ve bir köşesini de tuvalet yeri olarak kullanırlar. Onun için koku üzerlerine siner. Düzenli temizlenmesi lazım.

Guineapig'e özel yer ayarlamak lazım.

Aslında ginepigi almayı düşünmüştüm, hatta o zaman bu ürünü de alacaktım. Biraz araştırınca öğrendim ki yemek saatlerinde çığlıklar atıyormuş Videolarını izleyince aşırı tatlı geldiler ama şu koku meselesi olmasaydı kesin alırdım :)
Bizimkilerde durum sakin sayılır; kaplumbağalar kendi hâllerinde takılıyorlar. Muhabbet kuşu bize iyice alıştı, her gün dışarı çıkarıyoruz. Pakistan papağanıysa yeni yeni alışmaya başladı. Kafeste biraz sinirli ama elime alınca hemen yumuşuyor. Kafasını sevdiğimde bazen uyuyakalıyor tabii klasik, tek gözü açık Aşırı sevilince uyarı ısırıkları atıyor.
Kuşlar evin en kalabalık yerinde, yani salonda duruyor. Fark ettim ki Pakistan papağanı sesten rahatsız oluyor. Onu odama almayı düşündüm ama kaplumbağalar orada olduğu için vazgeçtim. Şimdilik böyle devam ediyor.

1000030267.jpg

Bu arada bit geçti, sirkeli su ve bit ilacı işe yaradı. Artık eskisi kadar agresif değil.

İyi hayvan rahatlamıştır.

Ses kalabalığını sevmiyorlar. Tek düze olacak. Bir de o kalabalıktan kaynaklı kendine ilgi gösterilmiyorsa sinirleniyorlar. Eğer saydırmaya başlarsa sebep bu.

Bit tüy dökme dönemi, ergenlik ve yeni alışma süreci üst üste gelince biraz stres yaşamış olabilir. Şu anda çoğu şey neredeyse tamamlandı ve aslında onunla çok ilgileniyorum.
Kanatlarından birkaç ana tüyü kırılmış, bu yüzden çırptığında tam olarak havayı dolduramıyor. Bir süre uzamasını bekleyeceğim. Bazı tüyleri kökünden koparmamış, kökleri hâlâ duruyor ama o kısımlardan yeni tüy çıkmayacak gibi görünüyor. Bana yeni yeni alışıyor, o yüzden şimdilik müdahale etmiyorum. Biraz daha alışsın, sonra o kırık tüylerin köklerini nazikçe çekmem gerekecek.

O kökler kendi kendine de dökülebilir.

Lisedeyken tavuk beslerdim. Horozlar sırt tüylerini yolardı sonra tekrar oluşuyordu. Yeniden oluşması için kökün çıkması lazım. Kırık kök bildiğim kadarıyla büyümüyor.

Evet, maalesef bazen böyle durumlar olabiliyor. Tüylerin bir ömrü var; dökülen tüyün kökü boşsa, tüy ömrünü tamamlamış demektir. Kafes kuşları kanatlarını rahatça hareket ettiremedikleri için bazen tüylerin uç kısmı kırılabiliyor. Kuş bunu fark edip sökebilir, ama bazen kökü kalıyor ve kaşıntıya neden olabiliyor. Eğer müdahale edilmezse, bu durum kuş için takıntı haline gelebilir.

Çocukluğuma baktığımda hayvanlar hayatımın her köşesinde vardı. Tavuklara hiç bakmamıştım, ama kümes hayvanı olmalarına rağmen tüyleri çok güzel ve parlaktı; özellikle horozlar. Ben küçükken dayımların cins tavukları vardı; onlara gittiğimizde hemen yanlarına koşardım. Abim civcivlerden birini seçer, bana verirdi. Köye gittiğimde inekler, bahçeye çıktığımda karıncalar, üzüm bağına gittiğimde ise kaplumbağalar her zaman ilgimi çekerdi.

Muhabbet kuşlarına çok baktım ama Pakistan papağanı bakmak gerçekten farklı; bana yeni tecrübeler ve bilgiler kattı. İyi ki almışım, şu anda örtünün arasında uyuyor. 🥰 Hayvanlarla olan bağım her zaman kalbimde özel bir yerde ve şimdi bunu Pakistan papağanımla da yaşıyorum.

Kuşgillerde sıkıntı uluorta dışkılaması.

Dün bir muhabbet kuşu videosu gördüm. Hayvanı bezlemişler. Çıtçıtlı birşey bir ucunu boynundan geçirmişler uçmasını engellemiyor. İçine peçete koyuyor kadın. Hayvanda alışmış. Arkasını dönüp kuyruğunu kaldırmıştı. Evde gezer dolaşır.

Kuyumcuların çeyrek altın koyduğu kese gibi birşeydi. Kadın muhtemelen onu kesip dikmiş.

Milletin kuşları ne güzel alışmış, bizimki ise başka bir şey görünce korkup çığlık atıyor. Bir ara bilekliğini takmak lazım. 😊

Geri