Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kola gerçeği

cem

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
24 Eki 2012
Mesajlar
26,895
Yıllardır kolaya karşı bir argüman olarak kullanılan “kolada böcek var” iddiası kanıtlandı.

Öncelikle Kolaya renk veren böcek olarak bilinen cochineal, gıdadan kozmetiğe kadar birçok sektörün adeta hayat iksiri oldugunu bilmekte fayda var.O olmadan ne sosisin rengi pembe, ne rujlar rengârenk, ne de kolalar şu anki renginde olabilir. Sağladığı kırmızı renk nedeniyle cochineal böceği, ilk olarak Aztekler tarafından kök boyası olarak kullanıldı. Böcekten elde edilen carmine boya pigmenti şu anda ise dünyada dev bir piyasa. En büyük alıcısı da gazlı içecek üreticileri, gıda firmaları ve kozmetikçiler.Doğal bir katkı maddesi olması nedeniyle de dünyada giderek önemi artan carmine isimli katkı maddesinin hava şartlarına bağlı olarak üretiminin bir miktar azalması nedeniyle fiyatı fırladı. Gazlı içecek firmaları birçok fabrikada üretimi kapattı. Geçen yıl kilosu 200-250 euro olan carmine, şu anda piyasada 450-500 euroya bile zor bulunuyor.
KOLANIN İÇİNDE BÖCEK VAR

Yıllardır halk arasında asparagas olarak görülen ‘kolanın içinde böcek var’ söylentilerinin de gerçek olduğunu Türkiye’de son yıllarda oluşan ‘cochineal’ piyasası gözler önüne seriyor. Türkiye’de carmine katkı maddesinin yaklaşık 10 ithalatçısı bulunuyor. Türkiye’nin önde gelen gıda katkı maddeleri ithalatçılarından Ünak Gıda da bunlardan biri. Şirketin Genel Müdürü Atilla Kendigelen, 11 senedir carmine ithalatı yaptıklarını açıklıyor. “Ancak son bir iki yıldır ithalatta patlama var. Çünkü AB’ye uyum kapsamında daha önce kullanılan katkı maddeleri yasaklandı. Fermente edilmiş pirinç de bunlardan biri” diyen Kendigelen, Türkiye’de sadece gıda sektörünün yılda 50 ton carmine kullandığını açıklıyor. Kendigelen, Ünak Gıda olarak yılda 15 ton civarında carmine ithalatı yaptıklarını anlatıyor.Dev fabrikalarda işleniyor Cochineal böceği Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli kaktüslerin üzerinde yaşıyor. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilebiliyor. Böceklerin üretimi için büyük çiftlikler bulunuyor. Peru, Şili ve Meksika’da bulunan büyük fabrikalarda toplanan böcekler işleme tabi tutuluyor. Işınlanıp hijyenik hale getiriliyor. Daha sonra da toz haline getirilerek satışa sunuluyor.
http://gundem.milliyet.com.tr/bu-boc...39/default.htm
Fakat bu kolanı tamamen zararsız oldugu anlamına gelmiyor.



Kola İçtikten Sonraki Süreçler

İlk 10 dakika:*10 çay kaşığı şeker vücudunuza girer (Günlük almanız gereken şeker miktarının tamamı kadar). Fosforik asit tat alma duyunuzu keser ve aşırı şeker yüklemesinden dolayı kusmanızı engeller.
*20 dakika:Kan şekerinizde ani bir yükselme olur, yüksek miktarda insulin patlamasına neden olur. Karaciğeriniz vücudunuzdaki şekeri yağa çevirerek buna bir yanıt verir. Bu sadece bir kaç dakika içinde olur
*40 dakika:Kafein emilimi tamamlanır. Göz Bebekleriniz büyür, kan basıncınız yükselir, karaciğeriniz kana daha fazla şeker pompalamaya başlar. Beyninizdeki adenozin reseptörleri rehaveti önlemek için bloke olur.
*45 dakika:Beyninizde dopamin salgısı artar. Bu tıpkı eroinin vücuta yaptığı tepkimelere benzer.
*60 dakika:Kafeinin diüretik özellikleri baş gösterir (tuvalet ihtiyacı). Bu da vücutta depolanmış kalsiyum, magnezyum ve çinko’nun da beraberce dışarı atılması demek.Bir süre sonra şeker ihtiyacını tekrar duymaya başlayacaksınız, kendinizi halsiz ve bitkin hissedeceksiniz. Vücudunuzda kola ile aldığınız bütün su tekrar dışarı atıldığı için susuzluğunuzu tekrar hissedeceksiniz. Şeker ihtiyacını takiben, kafein isteği de başlayacak (sigaradaki gibi) (bu olay butun cola’larda gecerlidir.)

kaynak: http://www.bilimatlasi.com/2012/06/k...cek-varmi.html
 
Valla iğrenilecek bir durum da yokmuş . Sırf bu hayvana nazaran kola içmemek saçma bana göre . Sonuçta sosisten ruja giyimden. kozmetiğe bir çok işte kullanılan bir maddeymiş. Zararlar penceresinde eğer bakarsak bu yazılan maddelerin çoğu diğer asitli meşrubatlarda da aynı etkiyi gösterir . Bir zaman çok gündemdi . Sebebi bildiğimiz üzere kola sektöründe çığır açan iki tane ABD ürünü marka var . Reklama sebebiyet olmaması için yazamıyorum. Bu iki markanın içecek sektöründe rakipsiz en üste oturması da tedirgin edici bir durumdu ve bir çok insan kolanın içinde böcek var fare var zehir var alkol var diye iftiralar savurdu . Fakat Yıldız Holding'in yaratmış olduğu bir kola markası var ki ismini biliyoruz, bu gündemi kısa süreliğine de olsa durdurdu. Valla ülkenin % 70 i kolayı içiyor ve günümüzde de zararsız olan pek bir şey kalmadı o yüzden aşırıya kaçmaması dahilinde kolanın pek bir zararı olacağını düşünmüyorum.
 
Zavalli boceklerin ve zavalli hayvanlarin bu dunyada insanlardan cektigi nedir yaaa:S
O boceklerin yasadigi islemler de kozmetik deneyi hayvanlardan farksiz...
Zaten tuketici bilincli olacak da oyle dunyada biseyler degisecek..
Hala savunanlar da oluyor onlara da da diyecek lafim yok
 
@sfbayyurt.

Sana şöyle anlatayım sen çıplak mı geziyorsun ? Giyiniyorsun değilmi ? Kıyafet = Deri . Hayvanlar derisi ve kürkü için öldürülüyor. Hadi diyecen ben deriden giymiyorum o zaman pamuk . Pamuk = Bitki
Bitki = Canlı Canlı = Hayvan. Bitkiyi giysi için kullanmak garip değilde hayvanı meşrubat olarak kullanmak mı ironik ? Sen et , balık yemiyor musun ? Yiyorsun hayvanlar eti için öldürülüyor. Yumurta yemiyor musun ? Yumurta nasıl üretiliyor ; tavukları bir takım ilaçlarla normalinden hızlı olarak cinsel olgunluğa getirip yumurtlatılıyor.Yani hayvan dünyaya yumurtlamak için geliyor. Bu da hayvana zulm. Burda direkt olarak kolayı hedef alman yanlış . Doğanın kuralı budur besin zincirinin en tepesinde olan kazanır. En tepede insanoğlu var . Sen bir timsahın sakat bir zebraya acıyıp onu yemekten vazgeçtiğini gördün mü ? Ya da bir zebranın çimenlerin de bir can taşıdığını düşünerek ot yemekten vazgeçtiğini ? Doğanın kuralları vardır güçsüz olan kaybeder .
 
Kola mide, diş minesine ve kalbede zararlı. Ama özellikle yazın vazgeçemiyorum.
 
Televizyon , bilgisayar , telefon da zararlı objelerdir ki kolanın verdiği zararın kaç katı ama kullanılıyor.
 
Bu içecek hep konuşuldu ama bence su dışında bir sıvı kola tüketimini hiç geçemeyecek.


Katılıyorum Emre. Zaten zararlı olsada vazgeçemiyoruz. En azından benim için böyle.
 
Haklısın Emre abi ben de kolanın yapılışını savunmuyorum fakat giyimden gıdaya bu kadar örnek varken sadece kolaya bu kadar polemik yanlış
 
Bu arada bir gün sonra aynı anda yazdık konu bir anda aramızda kaldı :)
 
Evet abi sanırım sen de mobilden giriyorsun ondan kaynaklı sanırım :)
 
Evet, yolda açayım bakayım dedim :) dünkü konuya aynı anda yazmamız bomba oldu. Senin yazıyı görünce onu okumadanmı yazmışım dedim.
Bu sıralar yoğunluk arttı, biraz seyrek bakıyorum foruma.
 
Cvp: kola gerçeği

açıkçası ben bunları bilmeden sadece anne ve baba baskısıyla bıraktım kolayı 3 yıldır tüketmiyorum pişmanda değilim kolayı bıraktıktan sonra sade sodaya ilgim arttı her gün 3 tane falan içiyorum bence süper doğal minarelli yararlı bir çeşit su öneririm:133::smile::t65y:
 
Cvp: kola gerçeği

zeynep sakın. günde bir tane yeter fazla bile. benim bir arkadaşım aşırı maden suyu tüketmekten böbrek iflasının eşiğine geldi. hastanede 1 ay serum tedavisi gördü. içeriğindeki madenler ve tuz böbrekte ciddi hasar yapıyor.
 
Cvp: kola gerçeği

aaaa bilmiyordum söylediğin iyi oldu cem abi ben serumdan korkarım kan aldırmaktan bile korkarım sayıyı 3 günde 1 e düşürüyorum:133::133::133::smile::smile::smile:
 
Günde bir tanenin zararı olmadığı için rahat ol. Zaten atladığın günlerde olur.
 
Geri
Üst