Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Komutan kizimin habitati-güncelleme

Mberkarslan

Bronz 3 Üye
Katılım
24 Mar 2015
Mesajlar
76
Merhaba arkadaslar.Kaplumbaga yeni bakmaya baskayanlar icin fikir olsun diye ve yillardir bakan arkadaslarimizdan,buyuklerimizden bize tavsiye gelsin diye güncelleme yapmak istedim.90.60.50h pvc kasada 42 cm su koyuyorum.Yanindaki siyah pvc 65 lt kasam benim bog filtrem.Filtrede suan icin kullandigim bitki pothos sarmasigi.Japon semsiyesi ve su marulu siparis ettim gelince onlari da ekicem.Media olarak cakil tasi,eheim lav,eheim pro substrat,jbl micro mec karisik.En cok lav ve cakil tasi var.Cakil tasi eklememin sebebi filtrasyonun yani sira bitkilerin koklerinin daha rahat ilerlemesi.Komutan benim disi kaplumbagam 2 yasinda 17 cm kabuk boyu var.Yemlerin jbl agil,herbil,sera raffy mineral,prodac gammarus ve arada marul.Iki haftada bir yumurta veriyorum.Kirec tasi veya murekkep baligi kemigim suda duruyor.Kuru alanim 17.25 cm ahsap,sudan kuru alana cikis parcasi plastik.Uvb lambam exo terra reptile UVB 100 ve 30-27 cm mesafeli tutuyorum.Ic filremin motorunu dikdortgen pvc boru icine koyarak modifiye ettim hem yuzeyi skim yapsin hem de dipten ceksin diye.Bog filtreme giden kafa motorum hydor pico 980 lt\sa.Isiticim 300 watt korumali sobo hb-300.Bog filter konusunda fikrimi soylemek isterim arkadaslar.Su en dipten,medianin arasindan ve koklerin arasindan yukariya cikarken yararli bakteriler ve en cok da bitkilerin amonyagi nitriti nitrati emen kokleri sayesinde suyumu gercekten temiz tutuyor.Amonyak surekli 0,05 ppm ve altinda seyrediyor.Nitrit ve nitrat en az 2 hafta idare ediyor arkadaslar.2 haftada bir su degisimi yapiyorum.Pothos deli gibi buyuyor gordugunuz bitkiler 3-4 yaprakti suan 50-60 yaprak verdiler.Hepinize iyi gunler:)


Kafa motorum


Kafa motorumdan cikan hortum,bog filtremin,en dibine gidiyor.Dipte medianin altinda kalan bu hortum kismina actigim delikler sayesinde tum mediaya taze su degecek sekilde su yuzeye cikiyor.Yani su dipte gollenmiyor,akis saglaniyor.Tam anlamiyla gosterebilmem icin filtreyi temizledigim zaman hortumu cikartip fotograflayabilmem gerek.Bu tarz filtreyi anlatan video: https://www.youtube.com/watch?v=9m309Je17CI&list=PLqM5Qn1K_DPyzlvnJ9s5O00jSY899TacZ&index=9
 
Cvp: Komutan kizimin habitati-güncelleme

Pvc tank:150 tl
Bog filtre tanki:35 tl
Hydor pico 980lt\sa:45 tl
Ic filtre motoru:hediye:)
Kullandigim pvc dikdortgen boru:10 tl
Sobo hb 300 isitici (300 watt) :43 tl
Kuru alan yapiminda kullandigim masif ahsap panel:8 tl
Uvb lamba:65-85 tl arasi (dolarin durumuna gore degisiyor)
Isitici ampul:10 tl
Termometreler:5 tl
Zaman ayarli priz 2 adet:20 tl
10lu priz:16 tl
Total harcama:Asagi yukari 400 tl.Filtre hacmini az tutup veya para harcamak istemiyorsan su sisesi de kullanilabilir.Kafa motoru olarak 15-20 tl ye baska marka kullanilabilir.75-100 tlye 200 lt lik hazir akvaryumlar var bunlar kullanilabilir.Soylemek istedigim 300 tl ye bir omurluk habitat kurulabilir arkadaslar.Sadece bittikce yem alinacak ve eskidikce uvb lamba degistirilecek.Bu da 6-8 ayda bir.
 
Cvp: Komutan kizimin habitati-güncelleme

lav taşı ile substratın işlevi aynı yalnız substrat daha uzun ömürlü pro olanı ise senelerce kullanılabiliyor. yalnız substratı senede bir defa kaynara yakın su ile durulayıp üstündeki kirleri temizlemek lazım. lavın ömrü 3 ay. her ikisini bir arada kullanmana gerek yok.

çakıl taşını seramik niyetine kullanabilirsin. karışık olarak değilde katmanlı kullansan daha iyi olur. en alta çakılı yay. bunun yerine seachem matrixte kullanabilirsin. bunu genelde pond yani minik fıskıyeli havuzlarda kullanıyorlar ama seramik niyetine kullanılabiliyor. ilk safhada amonyak tutucu özelliği var. zamanla seramik niyetine de alta serip kullanabiliyorsun. ben dış filtrede ilk olarak 2. sepette kullandım işlevi bitince seramik aralarındaki boşluklara yaydım. iri taneli olduğu için torbaya gerek yok.

bunun üstüne micromec yayarsın bu da amonyak ve üst bileşikleri nitrit nitrat için kullanılıyor. 6 ay kadar gidiyor sonrasında yine substrat gibi kaynar su ile yıkarsan 1 seneyi geçkin kullanabilirsin sonrasında yıkadığında matriks gibi altta boşlukları kapayacak şekilde kullanabilirsin. ki olduğu yerde kullanacaksın zaten. lav veya substrat en üstte dursun yalnız ışık almaz ise iyi olur. canlı bitki yetiştirdiğine göre nitrat ex, phos ex ve silicate ex kullanma yada yosun alg(diatom alg) (kahverengi olanlar) önleyici bu tip ürünler bitkiyi gıdasından ederler.

uv amğule gelirsek 25-26 W olanlar 27-28 cm mesafede; 13 W olanlar 17-18 cm mesafeden konumlandırılıyor. yalnız göz temasından ve deri temasından uzak dur. verdiği radyasyon ilk 6 ay rahatsız edici boyutta oluyor. eğer çoluk çocuk varsa veya göz takılırsa ampul çanak dışına sarktığı için ucu gözükmeyecek şekilde lamba çanağına alüminyum folyo sarabilirsin. yalnız arka hava boşluklarını kapama ısınmasın. direk kuru alanı ışıtsın.


mineral yemde kalsiyum vardır uvb'de D3 vitamin ürettiği için kemiğe gerek yok. kireç taşına da onları çıkarabilirsin.


elemanın keyfi yerinde tabana silis kum lazım olmuş hayvanlar yiyecek düzeyde.
mailto:/Product/vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm-/JPM013104

ısıtıcı konumlandırması olmamış tamamen su içinde olmalı. şu haliyle hava ısısını algılıyor birde ısındığında camın çatlama riski var. sadece üst kısımdaki plastik kısmı su dışında olacak şekilde durmalı. eğer çalışıyor ve sıcaksa fişi çekip soğumasını bekle sonra suya batır.
 
Cvp: Komutan kizimin habitati-güncelleme

Bu pro substrat micromec eski filtremden kalma 1er lt zaten bakteri dongulerini tamamlamislardi direkt buna koymustum.Lav ile cakil tasini tamamen karistirip koydum 30-40 kgdan fazla cakil tasi var ve karisik.Yine eski filtreden kalma lavlar vardi bunlari kaynattim,cok az camasir suyu koydum sonra yikadim 2 gun suda beklettim.Benim yikama sebebim eski akvaryumumun mahvolmasiydi.Normalde nicin yikamaliyiz?Sizin tecrubeleriniz nedir bu konuda,yikamadiginiz zaman su degerlerinde degisiklik oluyor mu?
Seachem matrix alip en alta yayilabilir.Yalniz cakil tasiyla lav karisik oldugu icin ayirip katman yapmam zor,aslinda ozellikle boyle yaptim cunku bitki kokleri yumusak kenarli cakillardan daha rahat ilerliyordu.Bu taslar lavlar substratlar isik almiyor.Aliyorsa da az aliyor bitkiler ustunu kapiyor,filtre kabi da siyah zaten.Isik almamasinin sebebi nedir?
Uv ampul icin exo terranin sitesinde 13 W icin 30 cm,26 W icin 30-40 cm arasi yaziyor.Bu sebeple boyle konumlandirdim.Surungen uvb tablosu var,bu tablodan RES icin gerekli uvb miktarina bakiyorsunuz,bu miktara hangi uzaklikta ulasilacagini hayvanin ustundeki yildiz sayisiyla anliyorsunuz.Ornegin RES icin 2 yildiz.2 yildizlik uvb miktarina 13W icin 30 cm uzaklikta,26 W icin 30-40 cm arasinda ulasilacagini gosteriyor.Fotolarini ve linkini paylasiyorum.

mailto:/en/products/reptile_uvb100.php
mailto:/en/explore/uv_rating_index.php

Tabi bu kendi sitesindeki bilgiler belkide en az zarar orani olmasi acisindan exo terra sirketinin kendilerini guvene almak icin yaptiklari birseydir bilemiyorum.Belki de dogrusu budur.Ben sizin tecrubenizi merak ediyorum,sizin verdiginiz konumlandirmada deri dokulmesi kabuk sertligi nasil Cem abi?30 cm e cekince etkisini kaybettigini tecrubelediniz mi?

Komutanin eski akvaryumunu gecen sene parazit basti.Suda yuzen yuzlerce kil gibi parazitler.Kumunun icinde her yerde.Baliktan mi gecti,disardan bitki koymustum ondan mi bilemiyorum.Kumu cok kirleniyordu cunku inanilmaz kaka yapiyor kum cok ugrastirdi beni bilemiyorum.Kullandigim kum onerdiginiz kum degildi quik kuvars kumdu,kumla kakasi tamamen harmanlanmisti yani.Bu sebeple kum korkutuyor beni,siz kumunuzla ilgili problem yasadiniz mi?
Sonra hayvanin plastronu kizardi derisi kizardi.Aylarca bununla ugrastim.Anti parazit ilac verdik agizdan uzun sure vetenirer esliginde,gecmedi iyice kizardi.Ya akciger enfeksiyonu ya da baska bir enfeksiyon tablosu vardi hayvanda.Baska veterinerler,antibiyotik uygulamalari basladi uzadi da gitti cok ugrastirdi beni.Ancak yeni yeni bagasi normal rengine dondu,normal sagligina geldi,insallah da devam eder boyle izlemedeyim.Yanlis dozlar yanlis uygulamalar veren veterinerler yuzunden,anlatmistim baska konuda,kendim arastirip bulup ogrenmek zorunda kaldim.Bu arada hayvanin kabugunun rengi baya acildi.Yani baya kalsiyum,mineral ihtiyaci oldgunu dusunuyorum oyuzden kirec tasini birkac aydir bulunduruyorum.Biraz koyulassin kabugu,eski haline gelsin.Guneslenmesine felan ozellikle dikkat ediyorum ki kabugu kendine gelsin.

Yalniz nefes alirken bazen islik sesi aylardir devam ediyor,bagasinda da derisinde de,bir sikinti gorunmuyor.Hareketlerinde de goremiyorum.Gayet istahli ve cok hareketli.Artik bunun komutan icin normal birsey oldgunu dusunmeye basladim ama izlemedeyim.Veterinerlerin yanlis doz ve antibiyotik secimlerinden dolayi hastaligi direnc kazanmis olabilir eger kotulesirse yeniden bu surecte.

Dipte uyurken bazen poposu yerde gogsu biraz daha havada uyuyor.Bu normal midir?Cigerlerinde problem varsa anlamak icin izliyorum her hareketini.


Isiticiyi konumlandiriyorum sadece kafasi disarda kalacak sekilde.Bu arada sirt kasima parcasi ekledim cok keyifle hasirt husurt kasiyor fotolayip ekleyecegim Cem abi:)


Dipteki tarak gibi olan parcanin altina girip bir guzel kasiniyor.Isiticiyi daha asagiya indirdim.


Surungenler icin Exo Terra Sunray,Solar Glo,Uvb 100,150,200 urunlerinde kullanilacak UVB tablosunu ekliyorum.Kendi sitesinden alintidir.


Uvb lambanin gorunen kismini dediginiz gibi cozumlemem gerek aklimda bu.Ya yeni bir canak,ya da aluminyum folyo.Yeni canak bulana kadar simdilik folyoyla kaplayabilirim.
 
Cvp: Komutan kizimin habitati-güncelleme

http://www.ikea.com.tr/urun-katalogu/aydinlatma/masa-lambalari/60370183/tertial-calisma-lambasi.aspx
http://www.ikea.com.tr/urun-katalogu/aydinlatma/tavan-lambalari/40215206/hektar-sarkit-lamba.aspx

Bu lambalardan birini deneyecegim .
 
Cvp: Komutan kizimin habitati-güncelleme

yıkama sebebimiz substrat ve micromec cam materyel ile yapılmıştır gözenekleri zaman içinde tıkanır ve işlevini yitirirler. sıcak su ile bu pisliklerden arındırıp ölmüş bakterileri de çıkarırız. sterilizasyonda malzemenin suyuna çamaşır suyu damlatmayı veya doğrudan çamaşır suyunu döküp bekletmeyi önerenler var yalnız bazı ürünler emici özelliğe sahip çamaşır suyunu emdiklerinde bu döngü yaratan bakterilerin oluşma süreci zorlaşıyor.

uv konusunda bu konuyu burada da görüşmüştük. şimdi detayları konusunda bazı şeyleri hatırlamıyorum. ama hayvanlar büyüdükçe kabuk kalınlığı uvb'yi emmesini engelliyor. hayvanda sürekli ısıtıcı lambaya yakın durduğu için uvb etkisi ve odaklanması az oluyor. bununla birlikte 6.aydan sonra yarılanma ömrü başladığı için etkisi zaman içinde azalıyor. 1 sene sonunda da aktif özelliği bitiyor. minimum düzeye iniyor. özellikle geniş kuru alanlarda ve birden fazla hayvan olduğunda dediğim mesafede konumlanması şart oluyor. bir de hayvanlar sürekli lamba altında durmuyorlar bu da günlük faydalanma oranını azaltıyor. günde 1-1.5 saat arası yeterlidir.

uvb ve A vitaminin yoğun alınması deri değişim oranını yükseltir. vücuda işleyebilirliği de önemli bizimkilere uygun olan 5.0 (%5 uvb) 6.0 da uygundur. bir arkadaş bilmeden 10.0 (%10) çöl hayvanlarına uygun olanını almıştı bunda saptadığımız bu oranın deri değişimini hızlandırdığını yara oluşturacak boyuta getirdiğini görmemiz oldu. 2.0'lar ise tam tersine kalın derili kaplumbağalar için bir etki sağlamıyor.

30 cm'ye çektiğinde etkisi azalır. benim hayvanlara mineral yem ve arada marul veriyorum bunlar kalsiyum açısından yeterli geliyor. eğer hayvan iki saatten fazla duruyor ise sendeki kuru alanı da göz önüne alırsa ampulü de yakın zamanda aldıysan 25 cm üstüne çıkarma. normalde 3 saat kadar yakıyoruz. bunu hayvanın her gün çıktığı zamana denk getirmek gerek. zamanlayıcıyı buna göre ayarlarsın. genelde 11:00-15:00 saatleri arası uygundur.

önerdiğim silis kumu ufak ve silis ağır kumdur içine hayvan karıştırmadığı sürece pislik almaz. yüzeyde kalır dip sifonu ile alınırken bir miktar kum kovaya dolar bunu dökmeden suyu döküp temiz su ile çalkaladıktan sonra akvaryuma dökersin kullanacağın kova temiz olsun. kimyevi üründe kullanılmamış olsun. kuvars kum keskin kenarlıdır. bu hayvan içinde tehlike arz eder.

akvaryuma konan her ürün evveliyatında iyi steril edilmeli. bunlar içinde en pis olanı mangodur sonrasında markasız kumlar ve diğer ürünler. bunlar parazit yumurtası ve mantar taşıyabilirler. böyle bir durumda kum tamamen atılmalıdır. konacak ürünler plastik içerikli değil ise kaynatılmalı. canlı bitki veya diğer yapay bitkiler suda elle yıkandıktan sonra bir kap içine ılık su konup metilen mavisinden damlatılıp bekletilmeli canlı bitkiler için bir saati geçmemeli. diğerleri en az 6 saat dursun. yalnız metilen oranı iyi ayarlanmalı fazlası boyar. sıcak su pişirir.

parazitlerin çeşitleri var. hayvanın içine girenleri tehlikeli hayvanı içten yiyorlar.

büyük kaplumbağaların bazılarında bu nefes almalarda ses gelebiliyor. bu normalde olabilir hastalığa bağlı da.

hayvanlar dipte düz biçimde uyuduklarında kendilerini sabitlemek için ya ayaklarının birini açıp sabitler veya tabandaki bir malzemeye tutunurlar böyle birşey olmadığında dediğin gibi ya su yüzeyine yakın yada arka ayakları tabana sabit biçimde çaprazlama uyurlar. bu normaldir. hatta hiçbir yere tutunmadan suda sirkülasyon olduğu halde bu çapraz biçimde oldukları yerde sabit biçimde uyuyabiliyorlar. veya bitki varsa arka ayaklarının tek tırnaklarını dahi bitkiye dokunarak sabit durabiliyorlar.

ikeanın masa lambasını kullanan arkadaşlar var. bunu duvara veya masaya sabitleyebiliyorsun. 10 tl zam gelmiş. çanak tarafındaki üçgen mandal ile çanağı sabitleyebiliyorsun uv ampuller ağır olduğu için bizim kıskaçlı lambaların çanağı aşağı eğiliyor.

yazılar biraz karman çorman oldu sanırım aklıma geldikçe ekleme yaptım.
 
Cvp: Komutan kizimin habitati-güncelleme

Yok gayet guzel oldu tecrube paylasimi icin tesekkur ederim.
Cöl hayvani icin aldigi lambanin uzakligini daha fazla koymasi gerekirdi arkadasin.Soylemek istedigim col hayvani icin olani da alsa,bizimkinden de alsa,uzaklik modifiye edilerek amaclanan uvb miktari elde edilebildigi yaziyor exo terra urunlerinde.Dusuk uvb cikisliyi daha yakina,yuksek cikisliyi daha uzaga koyarak.
Benim lambam %5 uvb,25 cm yukseklige sabitleyecegim.
Eski kumumu iste tamamen attim dediginiz gibi,filtre malzemelerini de kaynatmistim az miktar camasir suyu koymustum yikamistim.Bitkileri de metilen mavisinde bekletmistim.Sonra antiparazit ilacta da biraz bekletmistim.
Yalniz o vitasand sari kum cok hos durur koyarsam.Bir sure beklemedeyim.Parazit,hastalik gibi belirtiler birkac ay daha gormezsem kum koyacagim.
 
Cvp: Komutan kizimin habitati-güncelleme

kumun faydası çok dediğim gibi yediklerinde yedikleri yemleri midelerinde parçalayarak hazımsızlığa iyi gelir. parazit varsa atar. bacaklardaki derileri sürtüp atarlar alt bağa plakalarını da aynı şekilde. bu kaşıntılara da çare olur. görselliği güzel. tabana düşmüş yem artıklarını da kum ile birlikte yiyip temizlerler.
 
Cvp: Komutan kizimin habitati-güncelleme

Evet onceden bagasini kumda kasiyordu.Iyi bir mekanik filtre sistemiyle,kum kaldirmadan filtrasyonu da yapilabilir aslinda.Bir miktar kum cekse bile ic filtre,daha cok kakayi cekerse problem olmaz.Ic filtreyi kuma ne kadar yakinlikta kullaniyorsunuz?


Eski kumumu (quik kuvars 0.7 mm) kullandığım zamanlarda iç filtre kullansam da kaka ve kum iç içe geçmişti harmanlanmıştı.Kuvvetli iç filtre kullanmak lazım ki şuanki 280 lt hacimli tankta tüm katı artığı toplayabilsin.ama kuvvet arttıkça kumu çekme miktarı da artıyor sıkıntı burda.
 
Cvp: Komutan kizimin habitati-güncelleme

Silis ağır kum su ekleme sırasında veya hayvanlar havaya kaldırmadığı sürece filtre tarafından çekilmiyor.
 
Geri
Üst