Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Küçük Kaplumbağaların Kur Yapması Mümkün Mü?

duyguserdar

Bronz 1 Üye
Katılım
4 Ocak 2010
Mesajlar
100
kaplumbağalarımın biri 9 aylık diğeri 1 yaşında petşopçunun dediğine göre. kabuk boyları da dişi olduğunu tahmin ettiğimin 4cm diğerinin 3buçuk kadar. erkek olduğunu tahmin ettiğimi bu gün koydum akvaryuma ve önce benim durgun dişiye bir hareketlilik geldi. dans eder gibi hareketler yaptılar koklaştılar(kesinlikle kavga gibi değildi birbirlerine zarar vermiyorlar) şu an üst üsteler.bilemiyorum yavru kaplumbağalarda böyle birşey mümkün mü? ne yapmalıyım?
 
RE: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

Yavru kaplumbağalarda böyle birşey olmaması gerekir.Genelde kaplumbağalar yetişkinliğe erişince kur yapıyorlar,çiftleşiyorlar..Ama yanlış yönlendirmekte istemem.Benim bildiğim yapmazlar...
 
RE: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

Çiftleşme gibi bir durum zaten erişkinlerde bile çok nadir oluyor akvaryum şartlarında ki 3,5-4 cm lik kaplumbağalar için böyle bir ihtimal söz konusu bile değil. Ancak kafa kafaya gelerek ellerini titretir gibi hareketler ise gözlemlediğiniz, kur hareketleri demektir. Yaklaşık 1 yaşında da olduklarına göre çok da ufak sayılmazlar ancak petshop sahibinin dediğine pek inanmayın derim. 1 yaşa göre 4 cm boy çok küçük. Normalde petshoplardaki bozuk para kadar olan kaplumbağalar 1-3 aylık arası oluyor muhtemelen sizinki de 3-4 aylıkdır diye düşünüyorum boyuna bakılırsa. Tabi kötü şartlarda bakılmışsa ufak kalmış da olabilir ama 1 sene de yine de bir cm den daha fazla büyürdü diye tahmin ediyorum. Yukarda bahsettiğim hareketlerse anlatmak istediğiniz, kur hareketleri diyebiliriz, ufak da olsalar yapabiliyorlar bazen bu tip hareketler. Sadece çiftleşmek için ya da çiftleşme zamanında kur hareketi yaparlar gibi bir düşünce su kaplumbağaları için pek geçerli değil yani. Bazen aynı cinslerde bile görülebiliyor bu yüzden cinsiyet konusunda emin olmanızı sağlayacak işaretler yoksa net bir şey demek de mümkün değil dişi ve erkek oldukları konusunda. Bir kaç ay içinde biraz daha büyümeleriyle beraber o konu da netleşecektir büyük olasılıkla. Sizin yapmanız gereken hiç bir şey yok sadece kavga ya da tartışma gibi bir durum olmadığından emin olmanız önemli, zaten eminseniz de endişe etmeyin, kur hareketleri olması muhtemel yaptıklarının :)
 
RE: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

Evet,biraz küçük gibi 1 yaşında olduklarını sanmıyorum.Bizim bici'yi 1 sene olmadı alalı ama aldığımda çok küçüktü şimdi ise 4,5 cm.....
 
RE: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

teşekkür ederim.. cinsiyetlerinden emin değilim yaşlarını da tam bimiyorum ama cevabınızdan sonra emin olduğum bir şey var ki kur yapıyorlar.. tam olarak bahsettiğiniz hareketleri izliyorum şu anda :) sevimli görünüyorlar ama cinsel açıdan geliştiklerini zannetmiyorum :) henüz yavrulara hazır değilim zaten öyle derin kumu olan bir kuru alanım da yok.. yumurtlama olasılığı yok yani sanırım ve bunun sorumlusu ben olmadığım için mutluyum :D
 
RE: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

:))) Kesinlikle kur hareketi. Benim akvaryumda yalnız olan kaplumbağa akvaryumun dibindeki oyuncaklara bile kur yapıyordu bir aralar.. Ya da korktuğunda da yapıyor.. Mesela akvaryum canıma makas, kalemin siyah arkası vs değdiğin... Ellerini göüzün önüne alıp titretir ama kaçmaz meraklı ya.. Ama kendini korumaya alıp öyle gelir camın önüne ve hareket eden nesneyi takip o pozisyonda... :):):)

Merak etmeyin yavrular yetişkin olduklarında bile zor.. Öncelike yavruluk bir yumurtlama yeri flaan gerek... Ve tabi çoğu insan dişi kaplumbağanın rahatsız olmasını istemediğinden de büyüdüklerinde iki erkek ya da bir erkek bir dişi ise olası kavga ve tacizler nedenmiyle ayırır onlar.. İki dişi olduğunda pek sorun olmuyor.
 
RE: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

Evet kesinlikle. Öyle bir ihtimal erişkinler için bile oldukça düşük, şimdiye kadar sadece yabancı bir forumda okumuştum akvaryum ortamında yumurtlayan bir su kaplumbağasını. Akvaryum da kuru alanı kumlu olan falan bir akvaryum da değildi yumurtanın akıbeti daha sonra ne olmuştur bilemiyorum. Şu an için içiniz rahat olsun çiftleşme ya da yumurtlama gibi herhangi bir şey olması söz konusu değil şimdilik çok ufaklar sadece kur hareketlerine ve birbirlerine yakınlaşmalarına şahit olabilirsiniz şu an için :) Daha kendileri yavrular zaten yeni yavruları olabilmesini geçtim :) Uzun zaman da kur hareketlerinden daha fazlasını yapacaklarını sanmıyorum bu yüzden.
 
RE: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

Bu arada şu an üst üsteler demişsiniz.. Bunu cinsiyetleri ne olursa olsun sık yaparlar.. 10 tane üst üste biel durabilirler.. Işığı görünce yaparlar genellikle.. O da ışığa yakın olma çabasıdır.. Ya da kuru alan kapma olayı... Suyun içinde tam üst üste olmamakla beraber öyle görünebilriler, o sırada da kesinlikle birbirlerine tutunuyorlardır... Elini onun üstüne koyup güç almak gibi bir şey olsa gerek. :D
 
RE: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

kuru alana bir tanesini ne yaptıysam çıkaramıyorum zaten.. bahsettiğim üst üste durumu suyun içindeydi. dediğiniz gibi birbirlerine tutnuyor olabilirler. teşekkür ederim cevaplar için
 
RE: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

bu akşam benim minik kapluşumda da gördüm aynı hareketi. camdaki yansımasına karşı yapıyordu böyle ellerini titretiyordu çok tatlı oldu ya anlatamam :)
 
RE: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

Ara ara korkudan da olabiliyor.. Yabancı nesnelere karşı.. makasın sivri ucunu akvaryum camına değdirince oluyor.. ama kaçmıyor takip ediyor ve başını da korumak istiyor.. Bizim küçük çocukların vurma diye ellerini yüzüne kapatması gibi bir olay ya da top taş gelmesin diye.. Kendinden bile korkuyor.. Aynaya baktırınca geri dönüyor ya da dokunup kaçmaya uğraşıyor.. Oysa ki hissettirmeye çalışıyorum onun kendisi olduğunu.. Yüzümün yanına tutup bir aynadaki görüntüye bir de bana bakıp iki tane de demek ki iki tane ben diye düşünmesini sağlamaya çalışıyorum ama nafile.. Bakıyor bir bana bir aynaya ama tık yok..
 
Cvp: küçük kaplumbağaların kur yapması mümkün mü

bence bunun olaması pek mümkün değil çünkü daha çok büyük değiller bildiğime göre 2-3 yaşında çiftleşirler.Ama yinede kesin birşey söyleyemem :)
 
Cvp: Küçük Kaplumbağaların Kur Yapması Mümkün Mü?

yavru kaplumbağalar kur yaparlar ancak çiftleşmezler.
 
Kaplumbağalar ilk tanışma safhasında birbirlerini koklayarak iletişim kurar. Bir süre biri diğerini takip de edebilir. Kaplumbağaların cinsel gelişimi 10 cm kabuk boyuna geldiğinde başlar. Bu süreçten önceki el titretme ve diğer hareketler hiyerarşik düzen hareketleridir. Alfa yani dominant olan diğer kaplumbağa üzerinde baskı kurmak ister. Bu yetişkin düzeydeki hayvanlarda da görülür. Yalnız erkekler dişi olduğu kesin olan hayvan için kur yapma hareketlerinde bulunur. Ama bu her zamanda kur için yapılmaz. Erkekler arasındaki geçen hadise ise hakimiyet üstünedir.

İlk konudaki duruma gelirsek kaplumbağaların yaşı ile boy uzunluğu paralel gitmez. İyi olmayan şartlarda yaşayan hayvanların boyu uzamaz. Bu metabolizmanın aktivasyonuna bağlıdır. Aynı şekilde hasta olan hayvanların boy uzaması durur. Aynı boydaki hayvanlar arasındaki yaş farkı üst bağadaki plaka yapısından belli olur. Yeni doğmuş hayvanda kabuk pürüzsüz ve canlı olur. Yine aynı boyda ve boyuna göre yaşlı olan hayvanda kabukta katmanlaşma olur.

Petshoptaki hayvanların büyümesini önlemek için aç bırakırlar. Az yiyen hayvan gelişemez yada gelişim oldukça yavaş seyreder. Büyük hayvana talep olmadığı için bu yöntemi uygulayanlar mevcuttur. Tabi burada hepsini zan altında bırakmak olmaz. Bunu hepsi yapmıyor.
 
Geri
Üst