Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Lamba Lazım mı?

morgeus

Bronz 2 Üye
Bizim akvaryum cama yakın bir noktada, günün her saati ışık görüyor ve hele saat 11.00-12.00 arası tam güneşlenilecek parlak bir güneş akvaryumun kuru alanını vuruyor ve kaplumbağam güneşleniyor o sıra. Dediğim gibi hava kararıncaya kadar akvaryum her an aydınlık. Ama yine de lamba almalı mıyım? Gerek var mı?

Cvp: Lamba Lazım mı?

lamba gereklidir. hayvanın ne zaman çıkacağı belli olmadığı ve havalarda sürekli güneşli olmayacağı için kullanmak elzem oluyor. yakından konumlu ısıtma lambası hayvanın kuru alana çıkması durumunda üşümesini engeller. kışın 10 yazın 12 saat yanmalıdır. 1-2 saatlik süreç hayvana yetmez. yakın temasta ısı ile üst plakaları kavlatarak atmasına yardımcı olur. kuruyan kabuk üstünde olası yosun ve mantar durumları oluşmaz. bunun yanında güneşe ikame olarak uv lamba kullanıyoruz. ve tercihimiz uva+uvb bir arada olan ampuldür. bu ampulün verdiği etkiyi güneş cam arkasından vermez. dışarı çıkarsak hayvan üşütüp hasta olabilir.

Peki 12 saat açık kalacak ya, gündüzleri mi yansın yoksa geceleri mi?

Geceleri hayvan uyumak isteyebilir, gündüz açmak daha iyi olur diye düşünüyorum. Özel sürüngenler için gece lambaları da var ama o konu hakkında pek bilgili sayılmam. Cem abi daha iyi bilgi verir.

gündüz 07:00-19:00 en uygun saatlerdir. ama ben yaz veya kış 12 saatte sabit yakıyorum. normalde hayvanlar sabah tan yerinin ağarması ile uyanırlar. bu ara süreç tabanda yem arama ile geçer. nadiren bazıları uyandığı gibi kuru alana çıkabiliyor veya gece kuru alanda uyuyan olabiliyor. böyle durumlarda ısıtma lambası yanında ikinci bir lambada renkli 40 W armut ampullerden kullanmak icap eder. bunları zamanlayıcıya bağladığınızda birisi otomatik kapanırken diğeri açılır. bunda amaç yazın olmasa da yaz sabahları hariç, özellikle kışın ortam soğuk olacaktır. hayvanı üşümeye karşı korumak gereklidir. ayrıca uykusunu iyi alan hayvan huzursuz olmaz hırçınlık etmez ve daha sağlıklı büyür. hayvan/lar geceleri su içinde uyuyorsa gece lambasına gerek olmaz.

renklide hayvanı rahatsız etmeyecek renkler başta mavi olmak üzere yeşil ve bu da bulunamazsa kırmızı tercih edilebilir. sarı renk biraz daha aydınlık yapar onu tercih etmiyoruz.

uva+uvb lamba olarak marka öneriniz var mı?

Exo terra kullaniyoruz genelde turkiyede namiba ve jbl bulunmadigi ve onlara nazaran exo terra daha ucuz oldugu icin ancak namiba ve jbl nin omru cok daha uzun bu yuzden parasini cikariyor ve ben bunlari oneririm.

Moderatör tarafında düzenlendi:

pid=\' Alıntı:
morgeusBizim akvaryum cama yakın bir noktada, günün her saati ışık görüyor ve hele saat 11.00-12.00 arası tam güneşlenilecek parlak bir güneş akvaryumun kuru alanını vuruyor ve kaplumbağam güneşleniyor o sıra. Dediğim gibi hava kararıncaya kadar akvaryum her an aydınlık. Ama yine de lamba almalı mıyım? Gerek var mı?

- UVA camdan geçse de UVB camdan geçemez.UVA canlıya hareketlilik kazandırırken UVB sağlıklı fiziksel gelişimi açısından ihtiyaç duyduğu D3 vitamini sentezlemesini sağlar.Dolayısı ile UV lambayı satan evcil hayvan dükkanlarından tedarik etmeli(Örnek).UV ampul kışın 11:00-15:00 ; yazın 11:00-16:00 arası kullanılması yeterlidir.
- Herhangi bir elektrikçiden alınacak soft akkor ampul ısı ve ışığı aynı anda yayar(Örnek).Belirli bir mesafeden konumlandırıldığında yeterli ısı elde edilebilir.Kuru alan sıcaklığı su sıcaklığından 4-6°C daha fazla olmalı.Kullanılacak soft akkor ampulün de 07:00-19:00 arası yanması yeterlidir.Yazın bu süre 06:00-19:30 olarak da tercihe göre değiştirilebilir.
- Ampuller için mandallı masa lambası kullanılabilir(Örnek).
- Ampullerin saat ayarı için de zaman saati(timer) alındığı taktirde;aç-kapa ve saate ayak uydurma zorunluluğu ortadan kaldırılabilir(Örnek).

Soft akkor ampullerin fiyatı nedir ve her elektrikçide bulunabilir mi?

bauhausta bu ampul var. 6 tl civarlarıydı sanırım. normalleri şu an piyasada nadiren bulunabiliyor onlarda 3 tl civarlarında gidiyor.

ankarada isen ulus sanayi sokakta bulman mümkün veya bauhaustan ecolite halosoft alabilirsin. bir kaç tane yedekte al ve kontrol ederek al.

birde tekzende wiselite marka var.

Yok ben Aydın'da oturuyorum internetten sipariş gibi bir şansım var mı?

internetten ecolite satışı var. sitelere bakarsın lambanın kaldıracağı güce göre ya 52 W yada 42 W olanı alacaksın.

Peki site önerebilir misiniz?

Böyle bir şey olur mu?

Bu buji duy dediğimiz ufaklardan E14. Sen duy büyükse E27 duy alacaksın.

morgeus' Alıntı:
Peki site önerebilir misiniz?

Böyle bir şey olur mu?

Hepsiburada'da Ecolite'in 3'lü satışı var.Birim fiyat daha uyguna gelmekle birlikte yedek bulunması da iyidir.

Peki normal bir elektrikçiye gidip onun anlayacağı dilden ne demem lazım soft akkor mu diyim halojen mi diyim soft halojen mi akkor halojen mi? Ben yine bir elektrikçilere sormak isterim.

morgeus' Alıntı:
Peki normal bir elektrikçiye gidip onun anlayacağı dilden ne demem lazım soft akkor mu diyim halojen mi diyim soft halojen mi akkor halojen mi? Ben yine bir elektrikçilere sormak isterim.

"Buzlu cama sahip klasik ampul arıyorum" cümlesi yeterli olacaktır.Mühim olan hem ısı hem ışık vermesi.Yeterli ısıyı verebilecek Watt gücünde bir ampul tercih edilmeli.Örnekler incelendiyse;elektrikçinin sunacağı ürünün doğru olup olmadığına karar verilebilir.
Kuru alan tek bir ampulün ısıtamayacağı alana sahipse ampul sayısı arttırılabilir.
Bu ampul kuru alana yeterli sıcaklığı verebilmesi için belirli bir mesafeden konumlandırılmalı.Bunu da herhangi bir dereceyi,kaplumbağa kuru alandayken ampule en yakın kısmı baz alınarak yapılır.Yani derece belirli bir yükseltiye sahip olmalı doğru ölçüm için.

Yok kuru alan pek büyük değil zaten aama küçük de değil tek bir tane yeterli olur. Teşekkürler, bizzat "Buzlu cama sahip klasik ampul arıyorum" diyeceğim :)

armut ampul de.

Cidden armut ampul diyince doğrusunu verir mi :)

Geri