Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Mantar Var Mı?

byquack

Yeni Üye
Katılım
27 Mar 2013
Mesajlar
1
[IMG]mailto:/210dm5k.jpg*
Kabuğun üzerindeki beyaz renkli lekeler sizce bir deri hastalığı veya mantar olabilir mi acaba?
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Erdem Bey ben hastalık konusunda aşırı bilgili değilim ama kabuğundaki lekeleri en çok mantara benzettim ama kireç veya kabuk atıyorda olabilir :neydi: Isıtıcınız,filtreniz ve kuru bir kuru alanınız varmı? gerekli ekipmanlar yoksa mantara yakalanması çok normal yoksa bir an önce akvaryumun litresine göre filtre ve ısıtıcı almalısınız. Akvaryumunuz kaç litre biraz detaylı bilgi verirmisiniz. Forumdaki tecrübeli abilerimiz bilgi verince mantar olup olmadğını daha kolay anlayacaksınızdır. Şimdilik forumda hastalıklar bölümüne bir göz atarsanız yararlı bilgiler edinebilirsiniz.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Daha yakından alttan ve üstten resim atarsanız daha iyi anlaşılır.
Leke kokuyor mu?
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Başka baçlık açmayayım ama sanki benim kapluş deri değiştiriyor gibi ensesinden böle sallanıyor bişiler gayet mutlu yüzüyor yemek fln hersey güzel ama dikkatimi çekti alt kısmında bir beyazlık var parmakla altına sürttüğümde de o beyazlık geçmior ? 1-2 cm uzunluğunda resimde çok iyi anlaşılıyor ama bakabilirmisiniz.Teşekkürler.


mailto:/w5zqdiihb/DSC_0069.jpg
 
Cvp: Mantar Var Mı?

hendrixster' Alıntı:
Başka baçlık açmayayım ama sanki benim kapluş deri değiştiriyor gibi ensesinden böle sallanıyor bişiler gayet mutlu yüzüyor yemek fln hersey güzel ama dikkatimi çekti alt kısmında bir beyazlık var parmakla altına sürttüğümde de o beyazlık geçmior ? 1-2 cm uzunluğunda resimde çok iyi anlaşılıyor ama bakabilirmisiniz.Teşekkürler.


mailto:/w5zqdiihb/DSC_0069.jpg

Tam ortada olan o beyazlık büyüme evresinde alt kabukta olur. Farklı bir oluşum görmedim. Normal bir durum.


byquack' Alıntı:
[IMG]mailto:/210dm5k.jpg*
Kabuğun üzerindeki beyaz renkli lekeler sizce bir deri hastalığı veya mantar olabilir mi acaba?

Beyazlık var ama tam seçemiyorum. Tırnakla sürtünce çıkıyor mu? Hafif ipliksi yapıda mı?


İlk resim için şunu söyleyebilirim. Kabuk değişimi yada kireç değil.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

mantar genelde alttan ziyade üst kabukta daha fazla görülen bir durum. erdem senin hayvan mantara yakalanmış gibi sadece belli noktalarda var. o kısımlara elinde eski diş fırçası varsa. fırçayı ıslatıp silkele ve içine tuz dök. sonra yavaşça bastırmadan o kısımları ovala 5-6 dakika kadar. sonra o şekilde 10 dakika kadar kuru bir kapta beklet. sonra yıka. ve akvaryuma koy. bunu günde iki defa yap. ertesi gün bu işleme devam et. akvaryumu dezenfekte etmen gerekiyor. içindeki malzemeleri de. bunun için bu ürünlerden birini kullanman gerekiyor.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=181&urn=7742 veya
mailto:/urun_detay.aspx?kat=181&urn=9053
bunlardan birini akvaryuma damlat. çok fazla da olmasın sonuçta o suyu içecek. düzelene kadar her su değişiminde damlat. filtrede çalışsın, kuru alanda ısıtıcı lamba altında hayvanın kabuğunu kurutması da lazım. mantar genelde suda fazla duran hayvanlarda daha çok oluyor. başının arkasında da var gibi onu mavi damla halleder.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Kireç lekeleri kabuk kurumadan bu kadar belirgin gözükmez ve tuza batırılmış ıslak fırçayla fırçalanınca kaybolur.

Kabuk değişimi de genelde kenarlardan başlayıp sadece belli bölgede değil kabuğun heryerinde soyulacakmış gibi beyaz kabartılar görülür. Aşşağıdaki resimlerde kabuk plaklarını değiştiren kaplumbağaların örnek resimlerini görebilirsin

mailto:/23safia.jpg

mailto:/14vgphi.jpg

mailto:/2j694x1.jpg



Senin kaplumbağanın üst kabuğundaki gri-beyaz lekeler büyük ihtimalle mantar. Mantardan kurtulmanın en iyi yolu kaplumbağayı günde 2 saat tuzlu suda tutmak ama tuz miktarını doğru ayarlamak çok önemlidir.Eğer suya fazla tuz atılırsa kaplumbağa kör olur ve tuzlu suyu içtiğinde iç organları ciddi şekilde zarar görüp ölebilir. Tuz miktarı gerekenden az konursa mantarları öldürecek etkiyi gösteremez. Optimal dengeyi ayarlamak biraz deneyim gerektirir.

Benim sana tavsiyem riskli olan tuzlu su tedavisi yerine mantarlı bölgeyi Cem'in dediği gibi hergün 4-5 dakika bol tuzlu su ile fırçalayıp kuru alanda 1 saat bekletmen. Tuz, güneş ve nemsiz kuru ortamlar mantarlar için ölümcüldür. Bu 3 etkeni iyi şekilde kullanırsan her türlü mantarı yok edebilirsin ama mutlaka sabırlı olman gerek çünkü mantar tedavileri uzun sürer.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Aklıma takılan birşey vardı yeri gelmişken sormak istedim..

Bu dezenfektan 'ı akvaryuma damlattık ve akvaryumda full dolu yani kum , ısıtıcı , bitki , flitre vs... ve flitrede çalışıyor..flitrenin döngüsü devam ederken (iç flitre için) sonuç olarak flitre içerisindeki sünger vs aparatlara da dahil olacak bunun kötü bir etkisi olur mu ?

Ya da misal olarak akvaryuma yeni kum koyduk (yıkayıp) yeni malzemelerde ekledik (mango kökü , kum , bitki vs..) kapluşu akvaryuma koymadan öncede gerektiği kadar metelian mavisi damlatıp 24 saat flitre döngüsünde devam etti .Bu sonradan yuvaya konan kapluşa zarar verir mi ??

Teşekkürler.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Metilen mavisi dezenfektan değil inibitördür. Akvaryumunu dezenfekte etmek istiyorsan bu madde işe yaramaz. Metilen mavisini iç filtre çalışırken damlatırsan sadece bu sıvının etkisini azaltmış olursun kaplumbağana herhangi bi zararı olmaz.

Biyolojik malzemesi olan dış filtre çalışırken metilen mavisi dökülürse filtre içindeki yararlı bakterileri de inhibe eder. Yani o yararlı bakterilerin geçici bi süre üremesi yavaşlar, enzimleri azalır, direnci düşer ve zararlı bakterileri elemine edemezler. Dış filtre çalışırken kullanılmamasını gerektiren sebep bu etkisidir.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Peki kapluş dışında full dolu akvaryumu dezenfekte etmek için ne kullanmalıyız ve de ne kadar süre ile kalmalı , flitre ne zaman çalışmalı?
 
Mantar olan akvaryumun komple dezenfekte edilmesi gerekir. Tüm ekipmanları söküp temizlemelisiniz. Filtre malzemelerini değiştirip filtreyi sıcak tuzlu su ile yıkayın. Mango kökü varsa atın. Kumu değiştirin. Yapay ipek bitki varsa onuda değiştirin. Suyu boşaltılan akvaryumu sıcak tuzlu su ile ovalayın. Özellikle silikonlu birleşme noktalarını hiç ihmal etmeyin. Sonra akvaryuma ekipmanları takıp içine su ve kaya tuzu koyarak 24 saat çalıştırın. Bundan sonra suyu komple döküp normal su koyun. Tedavi bitince aynı işlemi tekrar yapın. Bu sebeple ilk dezenfekte işleminden sonra akvaryuma dekor koymayın.
Kum ve bitki sıcak tuzlu suda yıkansada olabilir. Ama ben olsam bunları tutmam.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Arkadaşlar bu mantarın bize bir etkisi veya zararı var mıdır acaba?
 
Cvp: Mantar Var Mı?

mantar bulaşıcı birşey ama elini bol sabunla yıkarsan sorun olmaz. dış filtre konusunu yazmayı unuttum law detaylı anlatmış. dış filtresi olanlar mavi damla kullanmamalı. hatta başka bir kapta damlatılıp hayvan içine konulabilir.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Cem, mantar olduktan sonra dış filtrede vs bakteri falan bırakmaya gerek yokki. Mantarın barınabileceği her şey dezenfekte edilmeli, dış filtre dahil. Bu sebeple imha etmek en uygunu. İlle malzemeleri kullanacağım diyenler için law ve seninde bahsettiğin gibi mavi damla kullanımı uygun olmaz. Durulansa dahi mavi damla etkisi kalabilir. Gerçi sadece substrat için kaya tuzu ile yıkanırsa durulandıktan sonra işlevini devam ettirebilir mi konusunda fikrim yok.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

tabiki değişim yapılmalı benim kastetiğimde senin söylediğin gibi mavi damlanın içinde bırakacağı etki bu öyle birşey ki substrat emdi mi çıkması zor. sonuç olarak mantar bulaştıysa veya mavi damla içine girdiğinde filtre malzemeleri bitiyor. tuz konusunda benimde çekincem var iyi durulamak lazım. o da bakteri oluşumuna engel olur. seramik, sünger hadi elyaf da yıkanır ama zeolit ve substrat değişecek gibi gözüküyor, böyle bir durumla karşılaşılırsa.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Kabuğundaki mantarlar tamamen ölmeden akvaryumu dezenfekte etmenin pek bi anlamı olmaz çünkü kabuktaki mantarlar üremeye ve suya sporlarını bırakmaya devam edecekler.Bence ilk yapılması gereken şey ayrı bi kaba sadece kabuğunu örtecek miktarda su koyup anlattığımız tedavi yöntemlerini uygulamak ve suyunu sık sık değiştirmek. Mantarlar derisine de bulaşmışsa hergün 2 saat tuzlu suda, 1-2 saatte kuru alanda bekletmen gerekecek. Mantarlar tamamen öldükten sonra akvaryumu dezenfekte edip kaplumbağanı içine koyman daha doğru olur.

Mantar hastalıklarında metilen mavisi kullanmak pek başarılı sonuç vermiyor. Forumlarda metilen mavisi ile denenen mantar tedavilerin başarısız olduğu konusunda birçok yazı okudum. Sanıldığı kadar her derde derman mucizevi bi ilaç değil. Mantarın en etkili ilacı kaya tuzudur. Yeteri kadar tuzlu olan solusyonlar dezenfektan olarakta kullanılabilir.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

Law tedavi konusunda haklısın. Zorunlu sığ bir kapta yapılmalı hatta kafası rahatça sudan çıkacak şekilde olmalı.

Ancak sürekli tuzlu suda olmayıp arada akvaryuma alınması gerekince öncedende bir temizlik gerekir. Tabi filtre ve ısıtıcı haricinde yeni dekor vs dediğim gibi konulmamalı ki tekrar çöp olmasın. Filtre malzemeleri tekrar değişse sorun değil de dekorlar bitkiler kum hem barınma özelliği hemde tekrar dezenfekte yada imhası gereksiz olur.
 
Cvp: Mantar Var Mı?

mavi damla daha ziyade diğer bir mantar türü olan beyaz benek için kullanılabilir, daha çok ayaklarda falan ortaya çıkar bu hastalık, mantarda ise söylendiği gibi en iyi çözüm tuzdur, tuzun yanında eczanelerden temin edebileceğiniz ilaçlar mevcut ki bunlar genelde ilerlemiş mantar durumları içindir. Ayrıca tuzlu su ve mavi damla yüzünden filtre malzemesi falan değiştirilmesine gerek yok, substrat da zeolit de iyice durulandıktan sonra kullanılabilir, az az ve sık su değişimleri, suyun havalandırılması ve aktif karbon ile metilen mavisinden kurtulabilirsiniz...
 
Geri
Üst