Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

Maykıl

Yeni Üye
Katılım
30 Nis 2014
Mesajlar
11
Herkese merhabalar, ben forumda ve kaplumbağa bakma konusunda yeniyim. Bir arkadaşımdan aldım Maykıl'ı ve aldığımda -forumda okuduğum yazılara göre- ölüm fanusunda yaşıyordu.Yaklaşık 7 yaşında ve kafasında sol tarafta tümörü var. Tümörünü bir yere sordum ve bir şey olmaz dediler. O konuda bir kaç yere daha danışmak istiyorum. Maykıl çok az büyümüş çünkü hiç yem yemiyormuş ama ben şu an sadece Tetra Reptomin isimli yemi kullanıyorum ve günde 6 7 tane atıyorum. (Bilmiyorum doğru mu yanlış mı ama attıktan sonra 3 4 dakika içerisinde hepsini yemiş oluyor). Maykıl'ın boyunu nasıl ölçeceğimi bilmediğim için kafası hariç 6 cm, yani sadece kabuk boyu. Kafasıyla beraber 7.5 cm civarı. Ben Maykıl'ı aldıktan sonra ona imkanım yettiğince bir tane akvaryum aldım ve içini taşlarla doldurdum içerisinde bir rampası da var. Yaptıklarım ne derece doğrudur bilmiyorum ama ölü bir hayvan gibiyken şimdi yüzüyor rapmadan tırmanıp suya atlıyor. Benim çok hoşuma gitti bu canlanma ve onun için daha başka neler yapabilirim buradan, bilen insanlardan bilgi almak istedim.

Ben kaplumbağa bakımı konusunda her türlü bilgiye aç bir insanım ve buradaki tecrübeli insanlardan yanıt bekliyorum. Şimdiden herkese teşekkür ederim :)

Fotoğraflarla Maykıl

mailto:/1znolmb.jpg

mailto:/2vsewz4.jpg

mailto:/mvltp2.jpg

mailto:/6ntpol.jpg

mailto:/23jls41.jpg

mailto:/npexwp.jpg

mailto:/27xktp0.jpg

mailto:/153mqdf.jpg


Daha önce hiç forum kullanmadım, başlığı yanlış yere açtıysam lütfen gören yetkililer düzeltip bana haber verirlerse sevinirim :/


Edit : Maykıl'ın durumu özel gibi göründüğü için herhangi bir başlığın altına değil de ayrıca açtım konuyu bunu da belirtmek isterim.
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

foruma hoş geldin burak. önce hayvandan başlayalım. bu tümör den ziyade kulak iltihabı gibi görünüyor. ama tümörü de es geçmeyelim. cerrahi müdahale şart bu işi yapacak bildiğimiz veterinerler izmir ve istanbulda var. tümör ise baskı yapar kulak iltihabı ise beyne iltihap yürür.

öncelikle uvb ampul şart. uva+uvb karışımı da alınabilir. yaydığı radyasyon hayvana iyi gelebilir. ama cerrahi müdahale şart. hayvan gelişim olarakta çok geride kalmış. kurtarmışsın hayvanı bu konuda tebrik ederim.

yem olarak alacakların sera raffy P, raffy I yemler başlangıç için iyi olur. raffy P'deki kırmızıları ayırıp haftada bir günde sabah ve akşam ver. bu mineral yemdir. içeriğinde vitamin mineral ve kalsiyum vardır. hayvana sabah ve akşam olmak üzere iki öğün yem ver. 4+4 olsun. raffy I'yı iki günde bir tek öğünde raffy P ve tetrayı kalan günlere eşit olarak bölüştür.

akvaryuma gelirsek o renkli taşları çıkar. boyalı olduğu için salınım yapar. yerine silis kum al.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13104&ad=vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm

ekipmanların yok su ısıtıcısı, iç derece, kuru alan lambası iki tane biri ısıtma diğeri uv ampul için kıskaçlı olursa iyi olur.
http://www.horozelektrik.com/tr/masa-lambalari/hl-067

su ısısı 28 derece kuru alan ısısı 32 derece olmalı. geniş detay bu konuda var.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html


konuyu bakıma alıyorum.
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

Ben size genel olarak bakim konusunun linkini vereyim aklinizda kalan olursa sorarsiniz, bu akvaryumu atsaniz ve yeni bir akvaryum ve dogru ekipmanlarla bu ise dogru bir giris yapsaniz cok iyi olur

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

Yem olarak birde jbl agil almali

Hayvanin kulakta bencede enfeksyon var ispartada da olsaniz bir hekim bunu almali (belki antalyada daha iyi anlayan hekimler olabilir) gitmeden once konusun bilgisi var mi, kulak enfeksyonunu alabilir mi hayvandaki
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

mailto:/ARMATUR-HOROZ-HL067-MANDALLI-SPRALLI-E27-SIYAH,PR-109014.html
Horoz lambanın internet satışı burada var. Doğrudan buradan temin edilmeli.

http://www.hepsiburada.com/liste/ecolite-halosoft-enerji-tasarruflu-akkor-halojen-ampul-52w-soft/productDetails.aspx?productId=hrdya55sft52we27&categoryId=13006523
Buda soft ampul.

Hayvanda ileri derecede kulak iltihabı mevcut. Cerrahi müdahale gerekiyor. Acilen veteriner hekime gidilip konu çözülmeli. Kana karışırsa hayvan ölür.

Kaplumbağanın boyu aşağıdaki gibi ölçülür. Üst kabuk önden arkaya kadar ve düz olarak.
mailto:/forum/Konu-boy-olcumleri-06-2013.html

dipteki taşlar acilen çıkarılıp rampayada doğal taş yapıştırılmalı. Hayvan rahat çıkabilsin.

Diğer ekipmanları arkadaşlar anlatmış.


Geçmiş olsun bu arada.
 
Hayvan net bir şekilde kulak iltihabı olmuş. Basit bir operasyon ile alınıyor; ancak acele edin. Bir an önce alınması gerekiyor.

Sürüngenler insanların yapabildiği gibi sivilcelerini, ilthaplarını kendi kendilerine yok edemezler. Dolayısıyla bir iltihaplanma olduğu vakit bu şekilde bir apse halinde büyümeye devam eder. Cerrahi müdahale tek çözümdür.

%99.9 tümör değil. Tümörlere kaplumbağalarda nadiren rastlanır. Sürüngenlerden anlamayan bir veteriner buna bakmadan tümör der. Ancak muayene ve sonrasında operasyon şarttır. Kolay bir operasyondur ve bu iyileşmesi sizi mutlu ettiyse onu bir de ameliyattan sonra görün yeniden hayata dönmüş gibi olacaktır. Güzel haberleriniz lütfen eksik etmeyiniz.

İltihapların genel sebepleri olarak su kirliliği ön sıralarda yer alır. Filtrasyon bu hastalığı önlemede büyük önem taşır.
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Hepsini not ediyorum.

Sizin söylediğinize göre -iltihap- yaklaşık 2 3 yıldır var. Ama bu kadar büyük değildi. Görüyordum sürekli ve suyunun çok pis kaldığı zamanlar olduğunu gördüm. Bunu araştırmaya başlıyorum ve umarım dediğiniz gibi olur. Çünkü gerçekten düzgün bir şekilde yaşaması için elimden geleni yapıyorum. Operasyonu araştırıp, yaptırabilirsem buradan paylaşırım. Ekipman için özellikle tekrardan sorularım olacaktır. Ama öncelikli derdim Maykıl'ın sağlığı; bu sebeple ekipman için biraz bekleyeyim diyorum. Yemlerini temin edeceğim ve 2 haftalık yem programı yaptım söylediklerinizi not alarak. Tekrardan teşekkür ederim hepinize, iyi geceler :)
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

ekipmanlar şart onlar olmalı. hayvanın iyileşmesinde onların olması büyük avantajdır. ikincisi suyun temiz olması. kulak iltihabının nedeni suyun kalitesinin bozulması kirin artması ve buna paralel olarak zararlı bakterilerin oluşmasına neden olan ortamdır. bunu da dengeye sokmak lazım.

ilk yapacağın o taşları çıkarmak olsun. renk salınımını geçersek iri olmaları aralarına pisliğin girmesine neden olur. üsten temiz gözükse de altında yoğun pislik barındırır. bu sadece kulak değil göz enfeksiyonuna da neden olur.

suyun steril olması için metilen mavisi almalısın. sıradan gidersek deep fix metilen mavisi veya deep fix dezopur bunları bulamazsan bio-ichthyo veya contra-ichthyo alıp her su değişimi sonrası suya iki damla damlatacaksın. bu bakteri niyetine ne varsa öldürür. fazla damlatma.

ekleyeceğin suyu önceden musluk suyu ise damacanaya doldurup 2 gün ağzı açık şekilde bekletip klorun uçmasını sağladıktan sonra ve akvaryum ile aynı ısı değerlerinde olduktan sonra ekleyeceksin. farklı su ısıları hayvanın adaptasyon sürecinde hasta olmasına neden olur. bir süre içme suyu kullanman daha iyi olacaktır.

cerrahi müdahalenin en kısa zamanda yapılması gerekli. böyle giderse ilk görülecek olan yürürken ve yüzerken denge kaybı akabinde ölümdür.
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

Silis kum alacağım en kısa zamanda, suyu steril tutmak içinde saydıklarınızdan birini alacağım. Yemlerini alacağım. Taşları çıkarıp kumu boşaltacağım ama bir süre akvaryumu değiştiremem bu sebeple su seviyesini nerede tutmalıyım bunu öğrenebilir miyim? Akvaryumun boyu 26 cm, rampanın yüksekliği de 11 santim. Ben şöyle düşünmüştüm, akvaryumun köşelerini taşlarla diğer yerlerden yüksek tutarak hayvanın ihtiyacı olduğunda rahat nefes alması için ama sanırım buna gerek yok. Bir de şunu sorayım; ben bu rampaya ne yapıştırmalıyım?
Işıklandırma için 1 tane ampul yeterli mi?
24 saat mi açık tutuyoruz? Gündüzleri kapatıyor muyuz?
Kaç cm kum yüksekliği olmalı? Ona göre kaç paket alacağımı hesaplayacağım. Bunları cevaplarsanız çok sevinirim
 
Suyu rampanın hemen altına kadar yükselt. Kuru alandaki taşlar yapıştırma olduğu için uğraşma. Su gelmeyeceği için sorun değil. Diptekileri komple çıkaracağına göre kuru alan zeminindeki boşluklarıda bunlarla tamamlayabilirsin. Ancak rampaya doğal ama mümkün olduğunca yassı çakıllardan yapıştır. Suya değen bölge olduğu için sağlıklı olsun. Önce kaynatmayı unutma. Akvaryum silikonu ile yapıştırıp silikonun kuruması için birkaç gün bekle.
Kum yüksekliği 5 cm olmalı.

İlk etapta olmazsa olmaz kuru alan ısıtma lambası. Bunun için ecolite halosoft 52w e27 duylu ampul uygun. Mesafe 18 cm kadar olabilir ve derece ile ölçülerek yakınlaştırıp uzaklaştırılabilir. Bu lamba sabah 07:00 akşam 19:00 arası sabit yanar. Bu saatler dışında yanmaz. Hayvan gece kuru alanda uyuyorsa gece için başka ilave lamba gerekir.

Filtre ve su ısıtıcısı olmazsa olmazlar. Zaten cerrahi işlem yapıldıktan sonra filtre olmazsa hastalık tekrarlar.
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

Kuru alana çıktığı oluyor ama bunu gözlemlemem lazım kesin konuşamam o konuda. Ama gördüğüm kadarıyla rampada kafasının bir kısmı suyun dışında duracak şekilde uyuyor. Peki bu gündüz ışığı dışında gece karanlıkta mı dursun bu süre zarfında? Bir de benim tuttuğum bu ışık, benim önceden bildiğim kadarıyla sadece ışık ihtiyacını karşılamak içindi. Onu kaldırmalı mıyım?

Taşların hiç biri yapışık değil ben hepsini söktüm kaynattım ve yapıştırmadan geri koydum. Rampadakiler de o yüzden yapışık değil onları da sökmüştüm. Ve biraz tahmin yürüterek hemen yapıştırmadım, araştırmaya başladım. İyi de olmuş :)

Cerrahi işlem için de Isparta'da araştırmaya başlayacağım.
 
Genelde su içerisinde ve yüzeye yakın uyurlar. Rampa buna uygun.
Gece iyi uyuması için karanlık olmalı. Ama doğadaki gibi. Yani odada loş bir ışık olmalı. Örneğin perde aralık olup sokak lambası yada ay ışığı gibi. Böylece akvaryumda etrafı silüet olarak algılar.
Işık güneşi simüle eder ama esas amacı ısı vermesi. Bu sebeple kuru alan ısıtma lambaları tasarrufsuz 40-60 w güçteki eski armut tip ampuller ile kurulur. Doğada sudan çıkarak güneşlenirler ve soğukkanlı hayvanlar olarak vücut ısılarını yükseltirler. Buda metabolizma dengesi için gereklidir. Genel faydalarının yanında sindirim düzenlenir ve iştah normal olur.

O zaman tüm taşlar çıkıp doğal yassı boyasız ve verniksiz yenileri yapışmalı.

Isparta İzmir e uzak değil. Kulak iltihabı konularında geçen yada önceki sene oradaki hekim tarafından yapılan cerrahi müdahaleyi bulup bunu değerlendirmeli. Isparta da bunu bu hayvana yapacak hekim olacağını hiç sanmıyorum. Zaten Türkiye de bu hayvanlardan anlayan toplasan 10 hekim çıkar çıkmaz.


mailto:/forum/Konu-orta-kulak-iltihabi-tecrubelerim.html

Bahsettiğim konu bu. Burada sanırım İzmir de Aslı hanım yapmıştı. İletişim bilgileri mevcut.
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

Işık konusu da tamam, unuttuğum bir şey oldukça girip bu konudan okuyabilirim artık. Hekim konusu önemli ama İzmir'e götürecek vaktim yok. Öğrenciyim, sürekli olarak yoğun bir hayatım var. Bu Maykıl'ı önemsemediğim anlamına gelmiyor, ona gerçekten değer vermesem, bir canlı olduğu için, arkadaşımdan almazdım. Ama final haftam yaklaşıyor, sürekli olarak etkinliklerden dolayı şehir dışı gezilerim oluyor(bölümümle alakalı) ve en az önümüzdeki 1 ay hiç bir şey yapamam. Bu konuyu nasıl çözebiliriz gerçekten bilmiyorum. Ama ben burada araştırma yapmaya bugünden başlayacağım, belki bir bilen çıkar şansımıza ve Maykıl için de benim için de kolay bir şekilde halledebiliriz. Tabi umarım...
 
Anlayan olsa bile doğru cerrahi müdahaleyi yapabilen sayısı daha da az. Bu sebeple uzak değilken bu fırsatı kullanmalı.


Önce filtrasyon ve ısı gibi acil konuları çöz derim. Mavi damla uygula. En azından daha da ilerlemesin. Gerçi yeterşnce beklenmiş ve ilerlemiş. İlk vakit bulduğunda sabah erkenden günübirlik sefer ile randevulu olarak gitmeni tavsiye ediyorum. Aksi halde bir canın ölmesi söz konusu. Umarım ufakta olsa bir boşluk olur.
Geçmiş olsun. Ufaklık bayağıdır bu şekilde yaşamış. İyi hayata tutunmuş.
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

1 ay kadar bekleyebilir diye düşünüyorum ama korkuyorum da tabi ki.. Hayvan 3 yıla yakındır bu durumda ve acı çektiği düşüncesi zaten beni yeterince üzüyor. Ama şu an için gerçekten çok sıkıntıdayım zaman konusunda. Ankara'da bulabileceğimizi düşünüyorsanız Cuma günü bir şeyler ayarlayabilirim. Oraya gitme ihtimalim var.


Peki filtrasyon konusunda hiç bilgim yok. Bu konuda tam olarak ne yapmam gerekiyor? Isı konusu kuru alan için tamam ama bir de suyun ısısını ayarlamam gerekiyormuş. Bu ikisini nasıl halledebilirim
 
Ankara yı Cem bilir. Ama fakültede anlayanlar var. Önceden iletişime geçip kulak iltihabına cerrahi müdahale yapan var mı sormalı tabiki. Hayvan boşa gitmesin.
Birde Cem in bildiği bir yer var. İletişim bilgilerini versinki oraylada hayvanı götürmeden duruma müdahale edilip edilemeyeceği sorulmalı.

Tabi ben bunları tümör olmadığını düşünerek yazıyorum ki tümörde olsa müdahale gerekecektir. Bu şekilde olmaz. Zaten %99 kulak iltihabı. Bu kadar tesadüfen o bölgede ve tek yerde tümör çıkma olasılığı çok çok az.


Kuru alan ısısının nasıl olacağını anlattım.

Su daha kolay. Akvaryum su hacmine uygun ısıtıcı alınıp takılacak ve uygun ısıya ayarlanıp sürekli açık kalacak. Akvaryum 60 lt ve altındaysa 50 w tam batan atman ısıtıcılardan öneririm.
Filtrede sürekli çalışır durumda olacak ve su bununla temizlenecek. Belli aralıklarla filtre temizlenir. Gene akvaryum 50 lt ise 300-400 lt saatlik kapasiteli iç filtrelerden almalı.
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

Ben bugün gün içerisinde Cem bey'den yanıt bekliyorum o zaman. Vereceği iletişim bilgilerine göre arayıp sorarız. Ankara'da çözebileceksek götürür hallederiz. Umarım kolayca halledilebilir bir sorundur.
 
Sempati veteriner kliniği Cem in gittiği yerdi sanırım. Cem teyit etsinde iletişime geçersin.
http://www.sempatigo.com/contact.htm

Ufaklığa acil şifalar. Sağlığı hekimlere, yaşam koşullarının uygunluğu sana emanet.


Sınavlarda başarılar.
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

İyi dilekleriniz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim. İyi haberlerle dönüş yapacağımı umarım. İyi geceler
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

burak şimdi görüştüm. fazla müsait de değildi. sekreteri aracılığıyla görüştüm. emrenin verdiği linkteki mail adresine hayvanın resimlerini gönderip konu hakkında bilgi verip telefondan arayıp maili gönderdiğine dair teyit al. baksın ona göre karar versin. bilgide hayvanın kabuk boyunu da yaz. gerekirse şiş kısmın yanına 10 kuruş koyup ölçü hesaplamasını da gösterebilirsin.olmadı veteriner fakültelerine de bakarız. eğer olursa nasıl taşıman gerektiği konusunda da açıklama yazarız.
 
Cvp: Maykıl'ın bakımı konusunda yardım bekliyorum

Maili gönderdim. Sekreterle de görüştüm, hayvanı muayene etmek istediğini iletmiş veterinerimiz. Şimdilik mail için cevap bekliyorum. Size çok teşekkür ederim imkanlarım doğrultusunda bunu en kısa sürede çözmeye çalışacağım
 
Geri
Üst