Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Mevcut bakım şartlarımı değerlendirir misiniz? Yardım talebi (Fotoğraflı)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Rdala
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Rdala

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar,

Forumu son birkaç gündür keşfettim ve okuyorum. Birçok konuda faydalandım. Ben de mevcut durumumuzu paylaşmak ve tecrübeli arkadaşların yorumlarını almak istedim.

Yaklaşık 1 ay önce aldığım yavru bir kaplumbağam var. İlk zamanlarda maalesef çoğu kişinin yaptığı gibi küçük bir kapta bakıyorduk. Su seviyesi yaklaşık 3-4 cm civarındaydı. Bir süre bu şekilde yaşadı. Sanırım en iştahlı ve hareketli zamanları da o zamanlardı.

1780658159667.webp

Sonrasında davranışları ve bakım şartları hakkında araştırma yaptıkça eksikleri gidermeye başladım. Genel gözlemim yaşam şartları uygun değildi ve iştahı kesilmişti. Önce geçici olarak daha büyük bir kaba aldım ve su seviyesini yaklaşık 10 cm'ye çıkardım. Geçici bir arkadaştan almış olduğum 100w ısıtıcı ekleyıp 28 derecede tutmuştum. Yaklaşık 1 hafta kadar bu şekilde kaldı. Aslında burada da aktifti, en azından zaman zaman suda gezindiğini, benden kaçtığını, zaman zaman hiç olmasa 2-3 cm dalıp takıldığını görebiliyordum. Hiç yem yediğini görmemiştim ama.

Geçici kap;

20260531_193630.webp
20260531_230107.webp

İştah durumu düşündürmeye ve iyiden iyiye tadımı kaçırdı. Daha sonra tamamen yeni bir düzen kurdum. Mevcut bulunduğum yerdeki alışveriş yaptığım petshoptan bulabildiğim , ekonomime ve evime uygun olduğunu düşündüğüm bazı ekipmanlar aldım;

Şu an su sıcaklığı 28°C civarında. Su seviyesi yaklaşık 17 cm. Akvaryum sessiz bir odada bulunuyor ve gün içinde fazla rahatsız edilmiyor.

20260603_235429.webp
20260603_233353.webp

Beni düşündüren konu ise iştahı ve davranışları.

Son 10-15 gündür iştahı belirgin şekilde azalmış durumda. Düzenli ve istekli beslendiğini söyleyemem. Bu süreçte 3 defa yeni yem alıp denedim,hiç birini tükettiğine denk gelmedim.

Denediğim yemler şöyle;

20260531_141422.webp
Screenshot_20260605_140726_Gallery.webp
Screenshot_20260605_141307_Gallery.webp

Davranış olarak ise yeni akvaryuma geçtiğinden beri çoğunlukla rampada vakit geçiriyor. Yeni akvaryuma geçeli henüz 2 gün oldu. Kuru alanda uyuyor. Kendi isteğiyle suya girdiğini çok az gördüm.

Eski yaşam alanında su seviyesi çok düşüktü. Yeni akvaryumda ise 17 cm civarında. Bu nedenle derin sudan çekiniyor olabilir mi diye düşünüyorum. Çünkü birkaç kez suya bıraktığımda doğrudan dibe dalıp gezmek yerine yüzeye çıkmaya ve bir yerlere tutunmaya çalıştı. Rampayı bulunca da tekrar üzerine çıktı. Yeni akvaryumundaki 2.günü bugün. Evdekilerle haberleştim, ne yem yemiş ne de yüzerken veya dibe doğru ilerlerken görmemişler.

Buda mevcut halimiz;

Screenshot_20260605_141020_Gallery.webp
Screenshot_20260605_141035_Gallery.webp

1. Davranışları sizce normal bir alışma süreci mi?
  2. Derin sudan çekiniyor olabilir mi?
  3. İştahsızlık konusunda özellikle dikkat etmem gereken bir durum görüyor musunuz?
  4. Genel olarak fotoğraf gördüğünüz kadarıyla dikkatinizi çeken bir durum var mı?
Akvaryumun, rampanın ve kaplumbağanın güncel fotoğraflarını da konuya ekliyorum.

Amacım mevcut bakım şartlarını mümkün olduğunca iyileştirmek. Eksik veya yanlış yaptığım noktaları açıkça belirtirseniz memnun olurum.

Şimdiden yorum yapan , yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Hocam foruma hoşgeldiniz,

Isıtıcı lambanın platforma bakması gerekiyor ve platform üzerinde yarım saatlik sıcaklık ölçümünde sabit 32 derece olacak şekilde lambayı platforma yaklaştırın.

Su ısıtıcı batmaya uygun değil galiba yatay koyduysanız dikleştirin yan olursa içine su girer. dik koyduysanız da cam kısmı suyun içerisinde olması gerekiyor plastik kapağın hemen altında termostatı var onun su içinde kalması gerekli.

Hayvan yeni yere geldiyse biraz temkinli davranır önceden de suya çok girmediyse tutunacak yerler arar yavaş yavaş alışır normalde ama farklı bir durum varsa ben bilmiyorum bu konuda daha deneyimli moderatör arkadaşlar daha iyi açıklayacaktır.

Hocam foruma hoşgeldiniz,

Isıtıcı lambanın platforma bakması gerekiyor ve platform üzerinde yarım saatlik sıcaklık ölçümünde sabit 32 derece olacak şekilde lambayı platforma yaklaştırın.

Su ısıtıcı batmaya uygun değil galiba yatay koyduysanız dikleştirin yan olursa içine su girer. dik koyduysanız da cam kısmı suyun içerisinde olması gerekiyor plastik kapağın hemen altında termostatı var onun su içinde kalması gerekli.

Hayvan yeni yere geldiyse biraz temkinli davranır önceden de suya çok girmediyse tutunacak yerler arar yavaş yavaş alışır normalde ama farklı bir durum varsa ben bilmiyorum bu konuda daha deneyimli moderatör arkadaşlar daha iyi açıklayacaktır.
Merhabalar hocam, hoşbuldum. Teşekkür ederim yorumunuz için. Benim hatam açıklamayı unutmuşum, o aydınlatma amaçlı anlık koyduğum led bir lamba idi. Isıtıcı lamba ve çanak bakınıyorum şuan zaten ben de. Bu konuda da tavsiye edeceğiniz bir ürün varsa dinlemek isterim.

Su ısıtıcı için de kutusunda şöyle bir görsel vardı, buna dayanarak , yüzme alanı daralmasın düşüncesiyle platform altında kalacak şekilde yan koymuştum. Öneriniz dik konulmasıysa, onu da yaparım tabii.

20260603_203849.webp

Yorumunuz ve yönlendirmeniz için teşekkür ederim.

Merhabalar hocam, hoşbuldum. Teşekkür ederim yorumunuz için. Benim hatam açıklamayı unutmuşum, o aydınlatma amaçlı anlık koyduğum led bir lamba idi. Isıtıcı lamba ve çanak bakınıyorum şuan zaten ben de. Bu konuda da tavsiye edeceğiniz bir ürün varsa dinlemek isterim.

Su ısıtıcı için de kutusunda şöyle bir görsel vardı, buna dayanarak , yüzme alanı daralmasın düşüncesiyle platform altında kalacak şekilde yan koymuştum. Öneriniz dik konulmasıysa, onu da yaparım tabii.

Ekli dosyayı görüntüle 15590

Yorumunuz ve yönlendirmeniz için teşekkür ederim.
Modeliniz uygunmuş hocam yan kullanabilirsiniz genelde dik kullanımlar uygun oluyor o yüzden galiba diye belirtmiştim ama sorun yok yatay yönlendirebilirsiniz

Isıtıcı lamba içinse ben 30w kullanıyorum ama 42w daha uygun oluyor sizin duyunuz plastikse 30 kullanabilirseniz seramikse 42 kullanabilirsiniz elinizde yoksa mandallı masa lambaları var onlardan alabilirsiniz seramik duylu olanlarından işinizi görecektir sıcaklık ölçümünü yapmanız yeterli başka bir şeye gerek yok

Benimkisi şuan bu şekilde

Ekli dosyalar

• 20260605_161630.webp
    20260605_161630.webp
    376.6 KB · Görüntüleme: 5
Benimkisi şuan bu şekilde
Maşallah ne kadar iri görünüyor. Umarım biz de dilinden anlar ve şartlarını sağlarız da, sizinki gibi sağlıkla büyütebiliriz.

İştahsızlığını giderebilirsek ne ala şuan. İster istemez yem yemeden ne kadar dayanabilir diye korkutuyor, sürekli bir hamle yaparken buluyorum kendimi.

Isıtıcı lamba içinse ben 30w kullanıyorum ama 42w daha uygun oluyor sizin duyunuz plastikse 30 kullanabilirseniz seramikse 42 kullanabilirsiniz elinizde yoksa mandallı masa lambaları var onlardan alabilirsiniz seramik duylu olanlarından işinizi görecektir sıcaklık ölçümünü yapmanız yeterli başka bir şeye gerek yok
Az önce şunu buldum ama, mandallı değil ve çanak kısmı plastik diye almadım , internetten alayım diye. Ama internette baktıklarımda hemen hemen hepsi plastik. Plastik olması sıkıntı olur mu ? Bir an önce şartlarını yerine getirmek istiyorum artık

Bu arada 42w halojen ampul değil mi ? Yani şu ürün ;

Ekli dosyalar

• 20260605_110807.webp
    20260605_110807.webp
    418.3 KB · Görüntüleme: 3
Maşallah ne kadar iri görünüyor. Umarım biz de dilinden anlar ve şartlarını sağlarız da, sizinki gibi sağlıkla büyütebiliriz.

İştahsızlığını giderebilirsek ne ala şuan. İster istemez yem yemeden ne kadar dayanabilir diye korkutuyor, sürekli bir hamle yaparken buluyorum kendimi.
Bizimki de çok sağlıklı değil hocam obez olmuş :D

Az önce şunu buldum ama, mandallı değil ve çanak kısmı plastik diye almadım , internetten alayım diye. Ama internette baktıklarımda hemen hemen hepsi plastik. Plastik olması sıkıntı olur mu ? Bir an önce şartlarını yerine getirmek istiyorum artık

Bu arada 42w halojen ampul değil mi ? Yani şu ürün ;
Hocam benimkinin içerisinde max 60w yazıyor bunlarınki de yüksek watt değerindense uygundur sorun yaşamazsınız

Lamba uygun da aşırı pahalı, elektrikçilerden çok daha uyguna alabilirsiniz

Hocam benimkinin içerisinde max 60w yazıyor bunlarınki de yüksek watt değerindense uygundur sorun yaşamazsınız

Lamba uygun da aşırı pahalı, elektrikçilerden çok daha uyguna alabilirsiniz
Şimdilik malum şartları sağlayayım diye hızlıca sipariş oluşturdum açıkçası. Dilimiz yana yana, önce doğru ürünü bulup sonra ekonomisini yaparım elbet. Yardımın ve yorumların için teşekkürler hocam.

İştah için tavsiye,öneri bekliyorum tecrübeli ve bilgili arkadaşlardan .

Bu arada yemiyor diyoruz, eşimin az önceki attığı fotoğraf. Yemese şunun arkasına girecek enerjisi olur mu bilemiyorum ama hiç dışkı da olmuyor akvaryumda. 15 gündür yemediğini düşünüyorum. Bir an önce toparlamam lazım.
Screenshot_20260605_163830_Gallery.webp

Şimdilik malum şartları sağlayayım diye hızlıca sipariş oluşturdum açıkçası. Dilimiz yana yana, önce doğru ürünü bulup sonra ekonomisini yaparım elbet. Yardımın ve yorumların için teşekkürler hocam.

İştah için tavsiye,öneri bekliyorum tecrübeli ve bilgili arkadaşlardan .

Bu arada yemiyor diyoruz, eşimin az önceki attığı fotoğraf. Yemese şunun arkasına girecek enerjisi olur mu bilemiyorum ama hiç dışkı da olmuyor akvaryumda. 15 gündür yemediğini düşünüyorum. Bir an önce toparlamam lazım.
Hocam attığınız yemler suyun içerisinde yok olmaz, elbet görürsünüz ya parçalanıp motora yapışmıştır ya etrafa dağılmıştır ya da yemiştir.

Bu arada tabanda silis kum kullanılıyor tabana kum almanız gerekli hayvan kumda eşelenir ve yiyerek hazımsızlığını giderir Cem Bey farklı bir konuda 0.5-1mm aralığında olmalı diyip vitasand pro 78 önermiş ama yine de farklı modeller felan bilmiyorum 4 yıl önce almıştım ben hatırlamıyorum aklınızda bulunsun sadece

Hocam attığınız yemler suyun içerisinde yok olmaz, elbet görürsünüz ya parçalanıp motora yapışmıştır ya etrafa dağılmıştır ya da yemiştir.

Bu arada tabanda silis kum kullanılıyor tabana kum almanız gerekli hayvan kumda eşelenir ve yiyerek hazımsızlığını giderir Cem Bey farklı bir konuda 0.5-1mm aralığında olmalı diyip vitasand pro 78 önermiş ama yine de farklı modeller felan bilmiyorum 4 yıl önce almıştım ben hatırlamıyorum aklınızda bulunsun sadece
Hocam bi süredir sabah attığım yemleri akşam suyu bozmasın diye attığım kadarını hiç dokunulmamış vaziyette topluyorum malesef. Toplarken bazıları dağılıyor felan. Filtre de iş yapmıyor gibi tabana çökenler tabanda kalıyor , uzakta da olsa.
Akşam tekrar atıyorum sabah bir heves yemişmidir diye bakıyorum ama yok , yine toplayıp yeni yem veriyorum.
Bu döngü her gün yenilemeye başladı , ortam şartları değiştiriyorum ama hayvan yaklaşımını değiştirmiyor malesef

Yaşamsal gereklilik olarak değilse ilk etap kumu bekletiyorum açıkçası , şart değilse iştah açtıktan sonra kum almayı düşünüyorum şimdilik

Foruma hoşgeldiniz,
Hayvan 15 gündür hiç yem yemediyse hasta olabilir. Aşağıdaki durumların olup olmadığını gözlemleyin:
-Suya batamama
- Eğik yüzme
- Hırıltılı nefes alma
- Esner gibi ağız açma ve/veya cikleme tarzı ses çıkarma

Kuru alan için ısıtıcı lamba alacağınızı yazmışsınız, onu bir an önce halletmeye çalışın. Metabolizmasının doğru çalışması için su sıcaklığının 28C, kuru alan sıcaklığının da 32C olması önemli.

Iştahını test etmek için 1-2 dakika haşlanmış yağsız tuzsuz kıyma veya yağsız tuzsuz haşlanmış tavuk veya haşlanmış yumurtanın akını verebilirsiniz. Bunları genelde beğenerek yerler.

Iştahını açmak ve genel durumunu takviye etmek için deepfix reptivit damla alıp günde bir damla verebilirsiniz.

Foruma hoşgeldiniz,
Hayvan 15 gündür hiç yem yemediyse hasta olabilir. Aşağıdaki durumların olup olmadığını gözlemleyin:
-Suya batamama
- Eğik yüzme
- Hırıltılı nefes alma
- Esner gibi ağız açma ve/veya cikleme tarzı ses çıkarma

Kuru alan için ısıtıcı lamba alacağınızı yazmışsınız, onu bir an önce halletmeye çalışın. Metabolizmasının doğru çalışması için su sıcaklığının 28C, kuru alan sıcaklığının da 32C olması önemli.

Iştahını test etmek için 1-2 dakika haşlanmış yağsız tuzsuz kıyma veya yağsız tuzsuz haşlanmış tavuk veya haşlanmış yumurtanın akını verebilirsiniz. Bunları genelde beğenerek yerler.

Iştahını açmak ve genel durumunu takviye etmek için deepfix reptivit damla alıp günde bir damla verebilirsiniz.
Hoşbulduk.

Suya battığına bir kaç kez denk geldim ama önceki sığ kaplarında. O da tabanda yürüme noktasında değildi açıkçası. Yeni akvaryumda da nadiren yüzeyde yüzerken gördüm. O da kısa süreli , hemen rampaya gelmek üzere. Ondan dolayı da , dibe inmede mi çekiniyor , yoksa batamıyor mu birşey diyemiyorum.
Hırıltı ya da herhangi bir ses duymadım. Nadiren de olsa , ağız açıp kapattığını gördüm ama evet. Üst üste 2 3 defa gibi bi sıklıkta yapacak şekilde.

Işık siparişi verdim, pazartesi elimde olur sanırım.

Yiyecek tavsiyeleri için teşekkürler. Bu ufaklıkta iken yiyeceklerini düşünmemiştim.

Aldığım yer alırken Tor axol diye bir vitamin vermişti ama bu bahsettiğim 15 günlük sürecin 2. Gününde suyuna damlatmayı bıraktım. Onun kötü etkilediğini düşünerek. Bilmiyorum söylediğiniz vitaminin muadili mi ya da benzer birşey mi.

Günde 1 damla suya mı, yeme mi anlayamadım hocam

Son düzenleme:
Hayvan hasta olabilir ama emin olmak için önce kıyma ya da yumurta akı vermeyi deneyin.
Elinizdeki vitamin nasıl uygulanıyor bilmiyorum. Ağız yoluyla uygulanıyorsa onu da kullanabilirsiniz. Vitamini suya damlatmak pek etkili olmaz.

Yemek yememekte ısrar ederse ilaca başlamak gerekebilir. @cem bey gördüğünde bu durumu yorumlayacaktır.

Foruma hoşgeldiniz.

Isıtıcı tam batan model. Onun için tabana yakın yatay konumlandırın. Su içi derece ısıtıcıdan uzak ön köşede olma kaydı ile dereceyi baz alarak su ısıtıcıyı ayarlayın.

Lamba kuru alanı görecek. Mesafeyi ayarlarken hayvanın sırtı hizasına denk birşey koyup üzerine akvaryumdaki cam dereceyi vantuzunu çıkarıp yatırın. Tam yarım saat sonra 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlayın.

Hayvan üşütmüş. Eczaneden genta yada gentagut göz damlası alın sabah akşam 45 derece açıyla tutup ağzına 2 damla damlatın. Açmazsa dik tutup 10-15 saniye arayla ikişer damla ruj sürer gibi ağız çevresine sürün bir iki dakika öyle tutun ağız aralığından girsin. 1 hafta uygulayın sonra bakalım.

Yemler boyuna göre uygun değil daha büyük hayvanlar için. Alacağınız yemler stick yemde tropical axolotl yada sera RaffyP yem. RaffyP yem biraz büyük gelebilir ikiye kırıp verilecek.

Kurtulmuş yemde gammarus alın.

Ama önce ağzına sığacak oranda kıyma parçasını kaynamış suya atın 2-3 dakika bekletin sonra alıp soğutun ve verin.

Yemediği yemleri yarım saat sonra alın bekletmeyin.

Vitamin damlanın resmini çekip atın.

Akvaryumun karşı tarafına su yüzeyi hizasında olacak şekilde 3 vantuzla küçük oklava yada plastik boru gibi bir şey tutturun. Hayvan yorulursa tutunup dinlenir.

Geri