Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Obez oldu

cort724

Bronz 3 Üye
Katılım
8 Şub 2009
Mesajlar
69
:) Arkadaşlar bi kaç hafta sizlerle beraber olamadım sınavlarım vardı onlara çalıştım ama şimdi yine sizlerleyim...
Kaplumbağam çok ağır oldu bacaklarının arkasından et fışkırıyor, şişko oldu yani bana çekti artık onu diyete soktum az yemek veriyorum devam edeyim mi? Yoksa koşu bandında yürüteyim mi?
:)
 
cort' Alıntı:
:)Arkadaşlar bi kaç hafta sizlerle beraber olamadım sınavlarım vardı onlara çalış ama şimdi yine sizlerleyim...
kaplumbağam çok ağır oldu bacaklarının arkasından et fışkırıo şişko oldu yani bana çekti artık onu diyete doktum az yemek veriyorum devam ediyimmi yoksa koşu bandında yürütiyimmi???
:)

Kosu bandimi :D ciddi olamazsiniz.
Ilk olarak yavas yavas haftada 3 güne düsürün yemleme günlerini. Bazen aciyipta yemde vermeyin. Mesela pazartesi carsamba ve cuma günleri yemleme yapabilirsiniz ama fazla vermemek sartiyla. hem kendide bir düzene girer sizin içinde çok kolay olur.
 
kaplum bağalar hakkında çok bir bilgim yok ama bunu genel olarak söylüyorum;
hayvanı diyete sokmak istiyorsanız bu yem vermemekle olmaz aksine hayvanın sağlığını bozarsınız.Ona daha az kalorili bişeyler yedirin örneğin sebze - meyve olabilir.Bir veterinere de danışırsanız iyi bir diyet programı hazırlanır.
 
ali alkan' Alıntı:
kaplum bağalar hakkında çok bir bilgim yok ama bunu genel olarak söylüyorum;
hayvanı diyete sokmak istiyorsanız bu yem vermemekle olmaz aksine hayvanın sağlığını bozarsınız.Ona daha az kalorili bişeyler yedirin örneğin sebze - meyve olabilir.Bir veterinere de danışırsanız iyi bir diyet programı hazırlanır.

Peki kaplumbagalar dogada hergün yemek yiyebiliyormu..?? Yemedikleri günler onlara birsey olmuyor. Benim kaplumbagam obez veya sisman olmadigi halde programi Pazartesi carsamba ve cuma günleri gibi yaptim. Arastirmalara göre evde bakilan kaplumbagalar dogadaki kaplumbagalara göre çok fazla sisman ve çok çabuk büyüyorlarmis.
 
Mesajda da belirttiğim gibi kaplumbağalar hakkında bilgim yok ben genel olarak söyledim... (evcil hayvanlar hakkında) ama bu söylediklerim kaplumbağalar içinde geçerli tabiki doğada yaşayan ile evde yaşayan bir değil ama yemek vermemektense kablumbağanın düzenini bozmadan onu zayıflatacak şeyleri vermek en iyisi...
iyi günler.. :)
 
ali alkan' Alıntı:
Mesajdada belirttiğim gibi kaplumbağalar hakkında bilgimyok ben genel olarak söyledim... (evcil hayvanlar hakkında) ama bu smylediklerim kaplumbağalar içinde geçerli tabiki doğada yaşayan ile evde yaşayan bir değil ama yemek vermemektense kablumbağanın düzenini bozmadan onu zayıflatacak şeyleri vermek en iyisi...
iyi günler.. :)

Kaplumbagalar zaten yediklerini zor sindiriyorlar, bu yüzde birgün ara vermek onlar için çok iyi olacaktir. Kötü birsey yapilmis olmaz aksine böyle olmasi daha iyi. Zamanla kendiside alisacaktir, yem vermediginiz günler 1 - 2 dal akvaryum bitkisi olur akvaryumda ondan yer.

Ben böyle besliyorum:

PAzartesi günü: Kedi mamasi

Çarsamba günü: Karides veya kaplumbaga pudingi

Cuma günü: kan kurdu

Hafta sonlari sürekli akvaryum bitkisi veya kivircik marul.

Hem benim için hemde onun için daha kolay ve iyi bir program.
 
Mantıklı görünüyor ama cort adlı üyeye bunu yavaş yavaş alıştırmasını öneririm ani birdeğişiklik olmasın ...
 
obeziteye yakalandığından emin misiniz? fotoğraf eklerseniz daha iyi olur.. forumda bir fotoğraf olcaktı diye hatırlıyorum bir bakın isterseniz.. obezitenin nedeni aşırı yemleme olabileceği gibi akvaryumunuzun ufak olması ve dengesiz beslenme gibi nedenlerde önemli etkendir.. uyguladığınız beslenme programı ve akvaryum büyüklüğünüz hakkında bilgi verirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz..

evdeki kaplumbağaları doğayla karşılaştırmak tamamen yanlış bana göre.. bizlerdeki kaplumbağalar zaten hiç doğal ortam görmemiş çiftliklerde üretilip getirilen hayvanlar.. kaldı ki hayvanın her şeyi evcil ortama göre olduktan sonra herhangi bir yönünü tutupta doğayla karşılaştırmak mantıksız.. biz sadece doğaya en yakın şartları sağlamaya çalışıyoruz elimizden geldiğince.. ama karşılaştığımız bir sorun olduğunda bunu doğaya göre çözmek saçma çünkü zaten o sorun kaplumbağa doğal ortamında olmadığı için meydana geliyor tıpkı bu obezite gibi.. tüm bu nedenlerden dolayı hayvanı aç bırakma taraftarı değilim şahsen.. çözüme gelince akvarumu büyütmek, su miktarını artırmak önemli bir çözüm yolu.. hayvana hareket alanı kazandıracağı için.. ve dengeli bir beslenme programı ile günlük gereken miktarda yem yese bile obeziteden kurtulması mümkün.. bu yüzden bence beslenme programınızı değiştirin.. proteini biraz daha azaltıp bitkisel yemler kullanın.. ve akvaryumunuzu mutlaka büyütün ya da en azından su miktarınızı artırın.. kaplumbağanız bir kaç hafta içinde normale dönecektir..

erişkin kaplumbağalar için (3-5 yaşına gelmiş olanlardan bahsediyorum) 2 günde bir ve bitkisel ağırlıklı besinler vermek doğru olur ama büyüme çağındaki kaplumbağalarda zayıflamak için bile olsa yem miktarından kısma taraftarı değilim.. dengeli beslenme ve hareket alanını artırmak çözüm olacaktır..
 
Ona bakilirsa kaplumbagalar her 10 dakkada bir aç. Her 10 dakkada bir aç kalmasin diye yemleme mi yapilmasi gerekiyor..?? Birgün yemsiz kaldi diye isyan etmezki. Azaltarak haftada 3 güne indirmesinde hiç bir sorun olmaz
 
Konuya Bir Açıklık Getirelim

Su Kaplumbağası Beslenmesi -Yemi- Miktarı

Kara kaplumbağaları tamamen otçuldur. Et verilmemelidir. Yem miktarı: Su kaplumbağası için gün içinde kafasının büyüklüğü kadardır.


Su kaplumbağaları üzerlerine (kalsiyum ve vitamin eklenmiş) tatlı su balıklarını çok severler, özellikle taze alabalık en sevdikleri yiyeceklerden biridir. Bunun yanında kurutulmuş karides ve unkurduna da bayılırlar. Kurtçuklar aslında iştahı kapalı olan veya yavru kaplumbağalar için daha çok iştah açıcı olarak kullanılır. Kaplumbağalar için özel olarak hazırlanmış minik çubuk şeklindeki yemler bağırsakları için çok uygundur. (değişik markalar var, en iyisinden alınız çünkü türkiye burası ve içinde ne olduğunu bilemiyoruz...) vitamin ekli yemlerden haftada 3-5 tane verilmesi uygundur.


Yağlı ve mayalı yiyeceklerden uzak tutunuz. Yavruyken daha çok et, erginliğe ulaşınca daha çok sebze ağırlıklı beslenmek isteyeceklerdir. Ergin kaplumbağaların yavrulardan daha çok kalsiyuma ihtiyaçları vardır. Ancak kalsiyum hayatları boyunca önemli bir unsurdur. Tatlı su balıkları, yumurta beyazı ve sebzeler en uygun yiyeceklerdir. Bunun yanında piyasada satılan kaliteli yemler mevcut. Sera Raffy P ve Sanyu en tanınları. Özellikle Sera marka yem, bütün vitamin ihtiyacını karşılayacak nitelikte. Arada bir vitamin verilmesi uygundur. Vitamin ABD3E karışımları satılmaktadır. Yavru kaplumbağalar sebze sevmezler o yüzden üzülmeyin. Ancak bol güneş (veya UV) ve uygun vitamin zengini yemlerle çabuk büyüyeceklerdir.


Kırmızı yanak su kaplumbağaları (Red eared slider-trachemys scripta elegans) yaklaşık 20-25 yıl yaşar ve çok uzun bir arkadaşlığınızın olacağını unutmayınız. Büyüklükleri erkeklerde 25 cm, dişilerde 30 cm ’ye kadar ulaşır. Akvaryumunuzu alırken büyüyeceklerini de hesaba katmanız gerekir.


Akvaryumda kaplumbağalar ile birlikte balık beslediğinizde bu balıklar bir süre sonra kaplumbağalara yem olacaktır. Ayrıca canlı olarak vereceğiniz balıkların parazit taşımadıklarına dikkat etmelisiniz.


Suyun kirlenmesini istemiyorsanız, yem verirken başka bir kapta veriniz. Yemi karada yiyemezler.


Kaplumbağa çeşitlerine göre beslenme farklılığı göstermekle birlikte bütün kaplumbağalar için dana yüreği pek yararlı değildir çünkü vücuttan sindirim sırasında değerli kalsiyum alır götürür, hatta tavuk ciğeri özellikle zararlıdır! Deniz balığı mümkün olduğu kadar az verilmelidir çünkü içlerindeki tuz oranı zaman içinde böbreklerine zarar verir ve et hem kara hem tatlı su kaplumbağaları için yine zamanla zararlıdır, kalsiyumun harcanmasına sebep olur, bunun yanında doğal yiyecekleri de değildir. Hayvanın sürekli yeşillik yemek istemesi de normal değildir. Yememe veya bir anda farklı beslenme şekli bir sorunun göstergesi olabilir. Tüm küçük balıklar ile de beslenme sağlanabilir. Akvaryumun içine çabuk çoğalan küçük balıklar bırakılabilir, böylece kaplumbağa hem arada bir onları yer hem de avlanır.


Kaplumbağalara bir saat içerisinde tüketebilecekleri kadar yem verilmelidir, yemedikleri suda kalır. Bunların temizlenmesi önemlidir. Hazır yemlerin tek başına verilmesi doğru değildir.


Çiğ et ve tavuk eti ile ilgili çok soru gelmektedir, bu sorulara tam bir cevap vermek anlamında:


Et, sakatat, tavuk ciğeri gibi yiyecekler fazla yağlı ve proteinlidir. fazla protein ise gut hastalığına yol açar. azı karar fazlası zarar prensibi itibariyle hareket ediniz. Cüssesine göre ne kadar yiyebileceğini anlayabilirsiniz. Genç kaplumbağalar etçil ağırlıklı bir beslenme tercih ederler, yaşlandıkça sebze ağırlıklı yemleri sevmeye başlayacaktır.


Unutmayınız ki kaplumbağalar sağlıklı yaşayabilmek için bizlerin verdikleri yiyeceklere muhtaçtırlar. Beslenmelerinin aksatılması veya dengesiz olması ileride hastalıklara ve ölümlere yol açabilir.

Not:Alıntıdır.
 
ona bakılırsa diye başlayacak olursak size belki yüz tane madde sayabilirim doğal ortamları ve evcil şartlardaki bakımlarıyla ilgili o yüzden bence evlerimizdeki kaplumbağaları doğadakilerle karşılaştırmak yanlış olur.. yukarda da anlatmak istediğim bu.. yemsiz kaldığı için isyan etcek diye değil zaten büyüme çağında yeterli beslenememesi dengesiz gelişime sebep olabileceği için her gün gereken miktarda beslenmeli demiştim.. yemden kısma yapmadan da obezite sorunu çözülebilir daha önce de aynı sorunu yaşayanlar ve bu şekilde çözüme kavuşanlar oldu.. dediğiniz program erişkin kaplumbağaların normal beslenmesinde uygulanan bir program ama büyüme çağındakiler için sorun oluşturabilir ilerde..
 
ali alkan' Alıntı:
Suyun kirlenmesini istemiyorsanız, yem verirken başka bir kapta veriniz. Yemi karada yiyemezler.
Kesinlikle yanlis birsey ve çok stress verici. Eger akvaryumunuz kirlenmesin diye tutup kaplumbagayi baska akvaryuma koyarsaniz hiç yemez, stresse girer ve kendi akvaryumunu arar. Bu yüzden kuvvetli bir dis filtre sart
 
aragorn' Alıntı:
ona bakılırsa diye başlayacak olursak size belki yüz tane madde sayabilirim doğal ortamları ve evcil şartlardaki bakımlarıyla ilgili o yüzden bence evlerimizdeki kaplumbağaları doğadakilerle karşılaştırmak yanlış olur.. yukarda da anlatmak istediğim bu.. yemsiz kaldığı için isyan etcek diye değil zaten büyüme çağında yeterli beslenememesi dengesiz gelişime sebep olabileceği için her gün gereken miktarda beslenmeli demiştim.. yemden kısma yapmadan da obezite sorunu çözülebilir daha önce de aynı sorunu yaşayanlar ve bu şekilde çözüme kavuşanlar oldu.. dediğiniz program erişkin kaplumbağaların normal beslenmesinde uygulanan bir program ama büyüme çağındakiler için sorun oluşturabilir ilerde..


Büyüme caginda oldugunda ben benimkine günde 4 kez yem veriyordum. Ona ragmen yine çok hizli büyüdü bu suyun isisinada bagli birsey sirf yem degil
 
Bu yazıyı başka bir siteden alıntı yaptım bilmediğimişlere burnumu sokuyorum galiba :p konuyu açan arkadaşında aklı karıştı sanırım ::)
 
MissSevda' Alıntı:
ali alkan' Alıntı:
Suyun kirlenmesini istemiyorsanız, yem verirken başka bir kapta veriniz. Yemi karada yiyemezler.
Kesinlikle yanlis birsey ve çok stress verici. Eger akvaryumunuz kirlenmesin diye tutup kaplumbagayi baska akvaryuma koyarsaniz hiç yemez, stresse girer ve kendi akvaryumunu arar. Bu yüzden kuvvetli bir dis filtre sart

o da bir çözüm o yolu uygulayan tanıdıklarım olmuştu ama bence de pek de iyi bir yol değil.. belki onun yerine yemi kuru alana bırakıp ordan alıp suya götürerek yemeleri de çözüm olabilir.. böylece hareket etmelerini de sağlamış oluruz.. tabi hepsi kaplumbağanızın size ne kadar alışkın olduğuna da bağlı... dış filtre kullanamayacak kadar ufak akvaryumları olanlar için de iç filtrenin içinde biyoball ve elyaf gibi dış filtrelerde bulunan filtrasyon ekipmanları kullanılması da iyi bir yol.. ya da şelale filtre de kullanılabilir kaplumbağalar akıntıdan etkilenmeyecek kadar büyüklerse tabi ve su sesinden rahatsız olmuyorsanız :)
 
MissSevda' Alıntı:
aragorn' Alıntı:
ona bakılırsa diye başlayacak olursak size belki yüz tane madde sayabilirim doğal ortamları ve evcil şartlardaki bakımlarıyla ilgili o yüzden bence evlerimizdeki kaplumbağaları doğadakilerle karşılaştırmak yanlış olur.. yukarda da anlatmak istediğim bu.. yemsiz kaldığı için isyan etcek diye değil zaten büyüme çağında yeterli beslenememesi dengesiz gelişime sebep olabileceği için her gün gereken miktarda beslenmeli demiştim.. yemden kısma yapmadan da obezite sorunu çözülebilir daha önce de aynı sorunu yaşayanlar ve bu şekilde çözüme kavuşanlar oldu.. dediğiniz program erişkin kaplumbağaların normal beslenmesinde uygulanan bir program ama büyüme çağındakiler için sorun oluşturabilir ilerde..


Büyüme caginda oldugunda ben benimkine günde 4 kez yem veriyordum. Ona ragmen yine çok hizli büyüdü bu suyun isisinada bagli birsey sirf yem degil

tabi ki de.. çok doğru söylediniz.. daha pek çok şeye de bağlı büyüme hızı.. bakım şartları, akvaryum büyüklüğü, yemlerin çeşitleri hatta kalitesi vb... günde kaç kez yem verdiğinizden ziyade günlük verdiğiniz toplam miktar önemli.. ideal miktar olan kaplumbağanızın kafasının hacmini geçirmediğiniz sürece sorun olmayacaktır..
 
Kendi adıma söylüyorum. Sevda'nın sözlerine katılmamak elde değil. Ayrıca Cihan'da güzel bir öneri ile geldi. Yemleme miktarını ağır ağır azaltarak, gün aşırı besleyerek ve hareket alanını arttırarak bu soruna çözüm bulunabilir.

Kaplumbağalarımın sağlıksız olduğunu düşünmüyorum. Yemlerken özellikle 2-3 gün gibi aç bıraktığım bile oluyor ve aç bıraktıktan sonra ilk yemlerini verirken az miktarlarda veriyorum. Aç kaldıkları 2-3 gün içinde tek yedikleri akvaryumda devamlı tüm halde duran gagataşı onu tırtıklıyorlar.

Tekrar ediyorum kaplumbağalarım ise bayağı sağlıklıdırlar.
 
2 ay bile aç kalan ve yaşayan kaplumbağa duydum.. kış uykusuna yatarak metabolizmalarını kontrol edebilen hayvanlar oldukları için aç kalma kısa vadede sorun oluşturmayabilir ama hayvanı aç bırakma gibi bence biraz vicdani açıdan hoş olmayan bir yola gitmeden sorunu çözmek daha kolay ve güzel hem kaplumbağa hem de bizler için... sonuçta onu almayı göze almışsak elimizden gelen en iyi şartları da ona sağlamaya mecburuz elimizden geldiğince.. yazık hayvanlara abim ya sen de aç bırakma hele senin akvaryum bayağ kalabalık birbirlerine düşerler bak sonra aç kalıp uyarmadı deme :D
 
Önceden bana bakıp devamlı yem istemelerine dayanamıyordum. Baktım kafalarını içeri sokmakta zorlanıyorlar, kendi kendime durum vahim bunları kendine benzeteceksin dedim ( O zaman 94 kilo idim :) ) Kendim diyete başladım ve onlarında yem miktarlarını azaltmaya başladım. Sonra Ramazan ayı geldiğinde oruç tutmanın kendi sindirim sistemimdeki rahatlığını tekrar yaşayınca onların da arada bir aç kalmalarının iyi olacağına inandım. Hala kolları biraz iri ama kafalarını en azından kabuklarına sokabiliyorlar.

Büyümeleri de bayağı iyi ve sağlıklılar.
 
kafaları sığıyorsa kabuklarına endişe etme abim :) akvaryum da büyük senin ama kalabalık olunca bir de seninkiler de büyümüşse biraz daha yakında projeni gerçekleştirmen gerekecek gibi görünüyor akvaryumla ilgili..
 
Geri
Üst