Bu konuyu ziyaret eden arkadaşlar çok olduğu için daha detaylı bilgi vermeyi uygun gördüm.
Kaplumbağaların öldüğü şu verilerle anlaşılır.
- hayvan ilk öldüğü 1 saat içinde ele alınır. Boyun ve bacakları sarkıyor ve hafifçe salladığımızda bacaklarını ve başını kabuğa çekmiyor, sallanmaya devam ediyor ve tepki vermiyorsa;
-hayvan kuru bir yere alınır. Olduğu yerde hareket yada tepki vermiyor ise;
-Bu bekletme süresi bir saati geçtikten sonra kaslar kasılıp sertleşir. Hayvan taş gibi olur. 8 saat sonra kaslar gevşer. Bu süre içinde hayvanın derisi de kurur. İçe doğru çekilip büzüşür.
-arka bacak oyuğuna bakılır nefes alıp verirken bu bölüm şişip iner, deri inip kalkmıyor, kısaca hareket yoksa;
-hayvanın göz kapakları aralanır. Yarım saat içinde kapanmaz ve hala açık halde duruyor ise; hayvan ölmüştür.
Hayvan hastalığa bağlı halsizlikte su içinde ters dönebilir, su içinde durabilir, dış filtre su emiş borusuna bacağını başını kaptırmış olabilir. Bu öldüğü anlamına gelmez özellikle büyük kaplumbağaların nefes tutabilme süresi uzundur ama uzun süre durmuşsa boğulmuş da olabilir. Yine de yukarıdaki veriler kontrol edilmeden öldüğü netlik kazanmaz.
En temiz haliyle hayvanı 12-24 saat kuru bir yerde bekletmek kafadaki şüpheleri giderir. Hayvanları canlı canlı gömen az değildir.
Ortamı 22 derece altına inilmemiş ortamda yaşayan hayvanlar için kış uykusu söz konusu değildir. Suda makul ısı 26-28; kuru alanda 31-32 aralığıdır. Su kuru alan ısı farkları 3-4 dereceyi aşmamalıdır.