Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Salmonella Bakterisi ve Neden Olduğu Hastalıklar

Hayırlı aksamlar. Salmonella bakterisi belli kabuk boyu sonrası devam eder mi? Yani kaplumbağada hayatlari boyu olduğunu biliyorum ama bi arkadaş 10 cm civarı sonrası bakteri olmadığını idda ediyor sizlerden bilgi almak istiyorum.
Çünkü bu konu yüzünden 1 buçuk yildir baktığım kaplumbağamdan ayrılmak zorunda kalacağım. 3 yaşında kizim var ve hanim bu durumdan endişeleniyor. [emoji22]

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Salmonella her çeşit hayvanda var. Kedi köpek vs. Ama bulaşma ihtimali su içinde oldukları için biraz daha fazla. Bu onların bağırsak florası için gerekli ama bize zararlı. Evet öyle bir söylenti mevcut yetişkinlerde olmuyor diye ama ben bizzat denedim ve bulaştı. Yani bakteri yok olmuyor.

7 yaşına kadar risk var ama önlem olarak temizlik zamanı ufaklık uzaklaştırılırsa ve akvaryum camları, cam temizleyici ile temizlenirse bulaşma olmaz. Kuru ortamda ölür. Göz ve ağız yoluyla su teması ile bulaşma söz konusu. Eller bol sabunla yıkanılmalı giysilere temas olursa yıkanılmalı.

Ufaklık yanında biri olmadığı vakit akvaryumun bulunduğu odaya girmese daha sağlıklı olur. Akvaryumun diğer bir sıkıntısı da nemdir. Nefes darlığı gibi bir problem varsa akvaryumun evde durması uygun olmaz yada uzak bir odada olması gerekir.
 
Akvaryumu başka odaya taşımam imkansız akvaryum oturma odasında kurulu.. ufaklık uzak duruyor genelde sadece yemleme zamanı akvaryuma yaklaşıyor. Ama hanım sıkıntı çıkarak gibi hayırlısı bakalım ne olacak. Peki balıklarda varmıdır bilginiz varmı?

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Balıklarda var mı yada salmonella bulaştığına dair bir bulgu yok. Yalnız kaplumbağalarla bir arada olduğunda bulaşma durumu haliyle olur.

Balıklarda düzenli metilen mavisi kullanılıyor bu sudaki her türlü bakteriyi yok eder. Yalnız dış filtrede döngüyü çeviren bakteriler için kullanılan malzemeler var ise (lav taşı, substrat) kaplumbağalarda olduğu gibi bunda da kullanmıyoruz. Metilen bu bakterileri de öldürüyor. Carbon malzeme ise içinden geçen ölü yada canlı her türlü bakteriyi elimine eder. Bunu dış filtrede en üste koyarız. Döngü yapan bakterilerden ölenlerde bu malzeme tarafından tutulur.
 
Muhtemelen kaplumbagalarimi yakında sahiplendirecegim sanirim. Çünkü ne kadar uzakta tutsam illaki akvaryum yanına gidiyor ufaklik. Ve şuan sorun olmasada bir kaç yıl sonra kardeşi olsa yine ayni sorunlar belirecek ve daha büyüyeceği için kaplumbağalar sahiplendirmekte zor olacak. Sanırım karar vermem gerekecek yakin zamanda ne yapacağıma

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Salmonelladan evvel nem sorun olur o vakit. Vaktiyle bir bayan gelmişti. Bir iki aylık bebeği varmış yüksek ateş ishal belirtisi baş göstermiş. Bilgi alışverişi sonrası salmonella olduğunu söyledik. Eşi akvaryum temizliği sonrası kollarını sabunlamadan çocuğu kucağına almış, bebek kollarını yalama suretiyle kapmış. Hemen acile götürün salmonellayı da belirtin dedik tahlili ona göre yapsınlar diye sonrasından haberimiz olmadı.

Bir başkasının bebeğinde astım belirtileri vardı. Nefes güçlüğü çekiyormuş. Akvaryumun hemen yanındaki odadaymış. Akvaryum işini bıraktılar çocuk selameti bulmuş. Biz mesela zamanla hafif nem veya kokuya alışıyoruz, koku dediğim amonyak, ama bu dışarıdan gelen birisi için farkedilebilir boyuta geliyor. Gelen arkadaşlarımdan epey söyleyen olurdu ama ben farkedemiyordum. Kışın pencere açamıyorsun. Odayı kapasan oda nem ve ağır koku altında kalıyor mecbur oda kapısını açarak tüm eve yaymak zorunda kalıyorsun. Mangal kömürü yada nem tutucular kısmi çözüm oluyor.

Bazı arkadaşlarda yattığı odada bakıyor bu da uyurken sıkıntı veriyor. Özellikle karasal iklime alışık insanlar için nem problem yaratıyor.
 
Peki kaplumbağa sahiplendirsem ve bunun yerine akvaryumumda balık baksam sorun olur mu? Balıklarda bu şekilde bi hastalık oluşturma durumu varmı? Birde balıklar kaplumbağa kadar pis olmadıklarını biliyorum koku açısından da iyi olabilir. Şuan akvaryumumda koku yok zaten. Yani asil sorum suda olabilir akvaryumumu boş bırakmak istemiyorum balık ve yada kaplumbağa arasında tercih yapmam lazim ve cocuklar için hangisi sağlık açısından sorun yapmaz onu merak ediyorum. Herturlu Tavsiyelerinizi bekliyorum.

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Cvp: Salmonella Bakterisi ve Neden Olduğu Hastalıklar

Bu sanırım işin en zor kısmı :( İşin içinde çocuklar olunca hiçbir şey kontrol edilemez. Kaplumbağaya dokunmasına izin verilmez, akvaryum dış yüzey temizliği kontrol altında tutulabilir fakat temizlik işlemleri esnasında su damlayabiliyor, temizlik bitmeden cocuk ortalıkta dolaşıyor malzemelere dokunabiliyor. temizlik yapılan banyo kullanılmak zorunda kalıyor v.b kontrol dışı durumlar yaşanabiliyor. Hadi evde kimse yokken temizlik yapılır ve bu sorunlarda çözülür ama kaplumbağalar fazla kirli ve çok hareketli canlılar olduğu için bazen ani acil durumlar oluyor müdahale etmek gerekiyor yine çok dikkatli olmak lazım.

Bana sorarsanız bunların hiç biri sorun değil. Özellikle ayrı bir oda da olsa daha az olumsuz etkisi olur.
Bence esas sorun olan kısmı buharlaşma. Her şeyi kontrol edebilirsiniz ama buharlaşmayı asla. Cem'in bahsettiği gibi nem ve o koku buharlaşmanın o etkileri  bence en büyük sorun. Çocuklar bu durumdan daha çok ve daha kolay etkileniyor. Salmonella haricinde solunumla etkileşim daha riskli özellikle büyük akvaryumların olduğu ortamlarda.

Kötü haber ise bu sorun hem balık hem kaplumbağa hem de bitki akvaryumları için geçerli. :(
 
Akvaryumun iki sıkıntısı var birisi nem ikincisi eve bağlaması. İyi dezenfekte edilip balık alındığı taktirde sıkıntı olmaz. Kaplumbağaya göre masrafı az. Elektrik, su faturaları daha az gelir. Su değişimi az olur, fazla ekipman kullanmazsın. Kapak kapattığın için nemin büyük bölümü içinde kalır. Uv ampul başlı başına maliyet bunu almazsın ampul olarak led kullanırsın. Yeterki elektrik kesintisi uzun süreli olmasın. Kaplumbağa akciğer solunumu yaptığı için tek artısı bu. Büyük ve çok balık oksijeni çabuk tüketir.
 
Cevaplariniz için teşekkür ederim. Sanırım yakin zamanda kaplumbağalarımdan ayrılacağım [emoji45]

ASUS_Z00AD cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Geri
Üst