Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Softshell/Fırat/Nil Kaplumbağası bakımı ve beslenmesi

claritycan

Yeni Üye
Katılım
14 Tem 2021
Mesajlar
4
Tahminimce Fırat kaplumbağası.
14-14 boyutlarında, 2.5 yaşında, insan ısırmıyor.
Un kurdu gibi kurtlar, böcekler, kuru karides, cacil ve tavuk göğüs parçasıyla besleniyor.
Akvaryumu en az 25-26 derece. Motor ve ısıtıcı var.
Suyun seviyesi bir tarafta kabuğunun yarısına gelecek şekilde öbür tarafta rahat yüzebileceği şekilde.
Kuru alanı yok. Tedirginken silis akvaryum kumunun dibinde yatıyor, rahatken ölüymüş gibi süzülüp uyuyor.
Akvaryumu 100x50 boyutunda.
Doğal yaşama salmayı çok düşündük fakat bunu doğadan koparan şerefli insanlar akvaryuma ve insanlara alıştırdığı için ve barajlarda balık oranı az olduğundan kıyamıyoruz.
Öneri ve görüşlerinize açığım, özellikle @AEK ve @cem abi yardımcı olursa sevinirim. Teşekkürler.
 
Hayvanın boynu uzun kabuk yumuşak yapıda ise softshelldir. İnsanlara karşı utangaç tavır sergilese de büyüyüp özgüveni yükseldiğinde kendini savunma cesareti bulur. Boynu uzun olduğu için ele alındığında parmaklara saldırabilir. Onun için arka kısımdan tutulmasında fayda var.

Av konusunda reslere göre biraz daha yırtıcı özellik taşır. Menüleri protein içerikli olsa da az oranda bitkiselde tüketir. Onun için en küçük boy tetra reptomin alıp deneyebilirsin. 100'lük dediğimiz boy.

Kan kurdu böcek konusunda dışarıdan temin etmektense tropical reptiles carnivore alabilirsin. Cırcırböceği ve kan kurdu içerir. Yalnız cırcırböceğinin bacaklarını koparmak gerekiyor. Ağzına dalaşabilir.

Jbl tortil dibe batan bir yem o açıdan yiyebileceği kategoride ama hala geliyor mu bilmiyorum. Bir ara durdurdular.

Hesaplı bulabilirsen dondurulmuş karidesi yıkayıp 5-10 dakika haşlayıp soğutarak verebilirsin. Kerevit alma 4'te üçü çöpe çıkıyor temizlemesi de zor.

Tavuğu pek önermiyorum. Çabuk büyüsün diye hayvana hormon basıyorlar. Çok nadir verebilirsin.

Sera carnivor, jbl agil alabilirsin. Tropical biorept yer mi bilmiyorum. Softlarda deneme yapmadık. Haftada bir 1-2 dakika haşlanmış kıyma parçasını soğutup verebilirsin.

Bitki parçaladıklarını duymadım. İpek yapraklı yapay bitki alabilirsin. Dibine köşesine saklanmayı severler. Daha doğrusu kuytu mağara gibi yerleri. 100'lük kısa pvc boruyu dikleme kesip kuma oturtabilirsin ama salınım düzeyini bilmiyorum. Fırat marka pvc borular biraz daha kalitelidir. Üzerinde turuncu iki çizgi olanları biraz kalın mavi olanları inceydi diye hatırlıyorum. Bunun için turtle hut diye bir ürün var ama Türkiye'de satılmıyor.

İşin açıkçası batı bölgelerinde yaşadıkları habitat konusunda bilgim yok. Elazığ civarları yaşadıkları bölgeler arasında. Adana da işaretlenmiş bölge olarak gözüküyor ama orada yaşadığına dair bir bilgi veren, gören duymadım. Her ne kadar tek yaşamayı seven ve bulunduğu bölgeyi sahiplenen hayvan olsa da yine kendi türünde hayvan olması üreme açısında gerekiyor.

Bu hayvanları ağırlıklı Mısır taraflarından getiriyorlar.
 
Dondurulmuş karides alırsan ona ait bir cezve kullan kokusu cezveden çıkmıyor. Bir milyoncularda ucuz adi cezveler var.
 
Beslenmesi ne sıklıkla yapabilirim?
Habitatındaki vitaminsel ihtiyaclarını bu söylediklerinizle ''jbl tortil, Sera carnivor, jbl agil, Tropical biorept'' takviye edebilir miyim?
Akvaryumla iligli fikir verir misiniz? Mesela kuru yer yapmalı mıyım ve uvc lamba almalı mıyım?
 
Resle aynı günde bir öğün kafa hacmi kadar. Tam denkleştiremezsen bir iki fazla verebilirsin.

Her yemde eser miktar mevcut ama sera carnivorun orta kısmındaki kırmızı mineral yemdir. Bunu hafta içi 2 gün verirsin.

Softlar kuru alana çıkmıyor. Çıkanını da duymadım. Ama kumla yükselti yapman iyi olmuş. Bir kısmını kuru yer yapıp deneyebilirsin eğer o kısımda duruyorsa hafif bir eğimli su hizasında bir alan yapabilirsin. Yada kum üstüne oturtulan birşey.

Uvc değil uvb olacak uvc zararlı ışındır. Uvb'de çubuk florasan tip al. Ama çokta zaruri değil. Bu çubuk florasan su içine bir miktar işler. Bunda uygun olan sylvania 15 W reptistar T8, bunu akvaryum kapağına takacaksın. Kapak yoksa akvaryum uzunluğunda bir plakaya da armatürü kurabilirsin. T8 tip armatür duy takımı alacaksın.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst