Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su kaplumbağalarında kabuk çurumesi

Taş koymayın hiç taş koymayın önermiyorum
Çünkü her taş pisliği çeker ayrıca kaplumbağanız dipte yüzerken soğukluk hisseder suyu soğuk tutar

Dip çekim hortumu ile kumu temizleyebilirsiniz

Eğer temizleyemem yapamam derseniz akvaryum dibi boş kalabilir benim akvaryumumun altı boş
kum yok mesela

Herkese merhaba, ben yeni bir üyeyim. Bıdık adında tatlı mı tatlı bir kaplumbağam var. Bıdık’ı 2023 yılının Temmuz’u civarlarında aldım. Bıdık’ın iştahı hep yerinde ve çok yüzüyor. Onu ilk aldığımızda pek bilmiyorduk o yüzden çok kötü bir akvaryumumuz vardı hiç ekipmanı yoktu ama çok daha güzel ve büyük bir akvaryuma geçtik ve çok mutlu. Ancak kabuğunda beni çok düşündürüp rahatsız eden bir sorun var ve ne olduğunu, neden olduğunu ve nasıl düzelteceğimi bilmiyorum. Bu sorun o eski akvaryumundayken başladı ve gittikçe arttı, kötüleşti. Rengi soldu ve üzerinde beyaz lekeler oluştu. Ayrıca siyah leke diye başlayan birkaç yer yumuşadı ve çıktı gibi ama emin değilim ilk katmanı çıktı galiba ama deri değil. İştahı çok yerinde ve yüzüyor, ona fotoğraftaki yemleri veriyorum, sabah akşam karideslerden 3-4 tane, çubukların tanesini de 3’e bölüyorum ve bir parçayı veriyorum. Akvaryumunda baya su var ve filtre ve su ısıtıcısı var. Alt ve yan kabuklarında çok birşey yok. Haftada bir akvaryumu ve filtreyi temizliyoruz. Kabuk çürümesi makalesini o olduğunu düşünerek okudum ama annemlere söylediğinde bizim hayvancağızın o şampuandan filan zehirleneceğini ve güvenli olmadığını söylediler. Bugün akvaryum suyu değiştirirken Bıdık’ın kabuğunu ılık suyla dolu bir kapta diş fırçasıyla fırçaladım ama hiçbirşey olmadı. Ardından sırtına fotoğraftaki kabuk jelini sürdüm ve biraz öyle bıraktım birşey olmadı. Ne yapabilirim? Bu neden oldu? Bıdık’ı götürecek veteriner çok bulamıyoruz, çoğu kaplumbağaya bakmıyor :( (İstanbul’da yaşıyorum) Bir kere bulup başka bir neden için götürdük o veteriner de Dubai’ye taşındı. Bıdık küçücük birşey zaten iğne filan çok ağır olur diye düşünüyorum. Çok uzun oldu özür dilerimm :( biri lütfen bunun ne olduğunu, ne yapmam gerektiğini ve neden kaynaklandığını söyleyebilir mi? Çok teşekkürler🙏🏻🙏🏻Ekli dosyayı görüntüle 11035Ekli dosyayı görüntüle 11036Ekli dosyayı görüntüle 11037Ekli dosyayı görüntüle 11038
Lütfen kabuk hakkında bilgi sahibi olan bir uzman geri yazabilir mi

Foruma hoşgeldiniz.

Hayvanın kabuğundaki eski plakalardan kaynaklı görüntü kirliliği var. Isıtma lambası sadece ısıtmaz. Kabuğu kurutup eski plakaları gerdirerek açılıp atılmasını sağlar. Durum lamba olmamasından kaynaklı gelişmiş.

Lamba mesafesini ayarı şu şekilde olacak alana hayvanın sırtı hizasına denk birşey koyup üstüne cam derece yatırın. Tam yarım saat sonra 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlayın.

Eczaneden devit marka damla alın bunu kabuğunu kurutup 1-2 damla damlatın çok vıcık olmasın. Lamba altında 25-30 dakika bekletin. Kalanı peçete ile silip akvaryuma alın. 2 ay boyunca haftada iki kez uygulayın. Bu plakaları yumuşatır. Lambanın kurutup gerdirerek açılıp atılma sürecini hızlandırır. Yalnız aşırı kullanmayın. Kabuktan bir miktar emilim olur. D vitamininin fazlası da azı kadar zararlıdır. Bu süreçte normal vitamin damlanız varsa onu kullanmayın.

Turtle clean jeli direk çöpe atın. Zararı var yararı yoktur. Kabuğun hava almasını önleyip deforme eder. Plakaların açılmasını engeller. Şampuan dahil hiçbir kimyasal kullanmayın.

Su ısıtıcı tam batar. Yatay olarak tabana 7-8 cm mesafeden konumlandırın.

Filtre motoru tamamen su içinde olacak. Motoru su soğutur.

O taşları komple çıkarın. Yerine sarı silis kum alacaksınız. Şu an vitasand pro78 marka sarı silis kum piyasada yok ama atakanpetshop.com sitesinde uygun çapta kum satılıyor. Hayvan eşelenip vakit geçirir. Hazımsızlık çektiklerinde yerler ve bağırsaklarındaki olası parazitleri atarlar. Altbağadaki eski plakaları ve bacaklarındaki eski derileri sürtünüp atarlar. Yani bu kum faydalıdır.

Hayvanın baş kuyruk arası kabuk boyu kaç cm ona göre yem miktarını yazayım. 6 cm kabuk boyunu geçti ise ek yemler alacaksınız.

Hayvan yaşına göre çok ufak kalmış. Başta sistem gerekliliklerini tamamlayamadığınızdan kaynaklı hadise hayvan büyümediği için plaka katmanları üstüste binmiş. Normal şartlarda hayvan 11-12 cm kabuk boylarında olması gerekirdi.

En geç mayıs ayında akvaryumu büyütün. Sağlıklı gelişim için boyca uzun akvaryumda yüzmesi lazım. Hastalık görmezse yaz başı büyüme hızı artacaktır.

Foruma hoşgeldiniz.

Hayvanın kabuğundaki eski plakalardan kaynaklı görüntü kirliliği var. Isıtma lambası sadece ısıtmaz. Kabuğu kurutup eski plakaları gerdirerek açılıp atılmasını sağlar. Durum lamba olmamasından kaynaklı gelişmiş.

Lamba mesafesini ayarı şu şekilde olacak alana hayvanın sırtı hizasına denk birşey koyup üstüne cam derece yatırın. Tam yarım saat sonra 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlayın.

Eczaneden devit marka damla alın bunu kabuğunu kurutup 1-2 damla damlatın çok vıcık olmasın. Lamba altında 25-30 dakika bekletin. Kalanı peçete ile silip akvaryuma alın. 2 ay boyunca haftada iki kez uygulayın. Bu plakaları yumuşatır. Lambanın kurutup gerdirerek açılıp atılma sürecini hızlandırır. Yalnız aşırı kullanmayın. Kabuktan bir miktar emilim olur. D vitamininin fazlası da azı kadar zararlıdır. Bu süreçte normal vitamin damlanız varsa onu kullanmayın.

Turtle clean jeli direk çöpe atın. Zararı var yararı yoktur. Kabuğun hava almasını önleyip deforme eder. Plakaların açılmasını engeller. Şampuan dahil hiçbir kimyasal kullanmayın.

O taşları komple çıkarın. Yerine sarı silis kum alacaksınız. Şu an vitasand pro78 marka sarı silis kum piyasada yok ama atakanpetshop.com sitesinde uygun çapta kum satılıyor. Hayvan eşelenip vakit geçirir. Hazımsızlık çektiklerinde yerler ve bağırsaklarındaki olası parazitleri atarlar. Altbağadaki eski plakaları ve bacaklarındaki eski derileri sürtünüp atarlar. Yani bu kum faydalıdır.

Hayvanın baş kuyruk arası kabuk boyu kaç cm ona göre yem miktarını yazayım. 6 cm kabuk boyunu geçti ise ek yemler alacaksınız.

Hayvan yaşına göre çok ufak kalmış. Başta sistem gerekliliklerini tamamlayamadığınızdan kaynaklı hadise hayvan büyümediği için plaka katmanları üstüste binmiş. Normal şartlarda hayvan 11-12 cm kabuk boylarında olması gerekirdi.

En geç mayıs ayında akvaryumu büyütün. Sağlıklı gelişim için boyca uzun akvaryumda yüzmesi lazım. Hastalık görmezse yaz başı büyüme hızı artacaktır.
Tamam çok teşekkürler Cem bey ancak ısıtıcı lamba işini çok anlamadım lambamız var ama nasıl kullanmamız gerektiğini çok anlayamadım bir de kum alırsak nasıl temizleyeceğiz? Bizim ekipmanımız kuma çok uygun değil kumu komple çeker o yüzden yeni ekipman gerekicek lütfen temizleme ekipmanı ve temizleme yolu hakkında bilgilendirir misiniz? Çok teşekkürler

Foruma hoşgeldiniz.

Kabuk boyu yaklaşık 4.5 cm Cem bey

Lamba konumlandırma için bu kuru alan konusundaki resimlere bakın. Mandallı lambaları konumlandırma kolaydır.

Dip sifonu yada süpürgesinde uygun olan körüklü el pompası olanlar. Bunu 2 metreye yakınını bulup alın. Bir de akvaryuma ait bir kova olsun. Su akışını sağlayınca diğer ucu kovaya bırakıp rahatça suyu alın. Kumu bir miktar çekecektir. Kirli suyu tuvalete yavaşça dökün temiz su ekleyip çalkalayarak kumu kirden ayırın. Bu birkaç tur isteyebilir. Sonrasında kumu akvaryuma boşaltırsınız. Kayıp minimum olur. Yada akvaryum ufaksa yine akvaryuma ait maşrapa alın. Kumu karıştırıp kiri suya çıkarıp suyu öyle boşaltın. Ama önce akvaryum suyundan bir miktar bir kaba alıp hayvanı oraya koyun. Yeni koyduğunuz su uygun ısıya gelince hayvanı akvaryuma alın.

Yemde bir kereliğine tropical axolotl yemi alın. Bu biraz daha ufak çaptadır hayvan rahat yer.

Şuan reptominde 2 tane sabah, gammarustan 5-6 tane akşam verin. Axolotl gelince repto miktarına ayarlayıp verin. Tropical axolotl yemi bulamazsanız omega one juvenile turtle sticks yemi alın.

Normalde bitkisele 6 cm kabuk boyunda başlatıyoruz. Hayvan yiyorsa haftada iki kez verebilirsiniz. Bıkmasın.

Dip sifonu yada süpürgesinde uygun olan körüklü el pompası olanlar. Bunu 2 metreye yakınını bulup alın. Bir de akvaryuma ait bir kova olsun. Su akışını sağlayınca diğer ucu kovaya bırakıp rahatça suyu alın. Kumu bir miktar çekecektir. Kirli suyu tuvalete yavaşça dökün temiz su ekleyip çalkalayarak kumu kirden ayırın. Bu birkaç tur isteyebilir. Sonrasında kumu akvaryuma boşaltırsınız. Kayıp minimum olur. Yada akvaryum ufaksa yine akvaryuma ait maşrapa alın. Kumu karıştırıp kiri suya çıkarıp suyu öyle boşaltın. Ama önce akvaryum suyundan bir miktar bir kaba alıp hayvanı oraya koyun. Yeni koyduğunuz su uygun ısıya gelince hayvanı akvaryuma alın.

Yemde bir kereliğine tropical axolotl yemi alın. Bu biraz daha ufak çaptadır hayvan rahat yer.

Şuan reptominde 2 tane sabah, gammarustan 5-6 tane akşam verin. Axolotl gelince repto miktarına ayarlayıp verin. Tropical axolotl yemi bulamazsanız omega one juvenile turtle sticks yemi alın.
Tamamdır çok çok yardımcı oldunuz Cem bey
image.jpg
çok teşekkürler o akvaryum temizleme aleti şuna mı benzeyecek? Şu an onu kullanıyoruz.

Lamba konumlandırma için bu kuru alan konusundaki resimlere bakın. Mandallı lambaları konumlandırma kolaydır.
Yani kuru alan ile lamba arasındaki mesafe tam olarak kaç cm olmalıdır? Bu herhalde lambanın gücüne göre değişiyordur bizim kullandığımız ampul şu, ona göre ne mesafe tavsiye edersiniz
image.jpg
image.jpg

Yok bu uva+uvb kompakt ampul. Uva ampuller ısıtma ampulü gibidir. 12 saat yanar ama içeriğinde uvb de var. Bunu en çok çıktığı saatte tek hayvan için 1 saat yakmak yeterli. Aşırısında deri değişimi artar. Sürekli radyasyona maruz kalacağı için doku bir süre sonra kendini iyileştirmeye yetişemeyecek ve yara lezyonları oluşacaktır. Gerçi bu 3.0 kaplumbağalara uygun olan 5.0 (%5 uvb)

Isıtma ampulü olarak 40-60 watt klasik akkor ampul yada 42-46-52-53 watt halojen armut ampul alacaksınız.

Bu ampullerden birini alıp kullanın uv ampul acil değil.

Mesafede 15 cm aralık baz alarak ölçümü yapın. İlk yarım saatlik ölçümde 32 derece olacak.

Yok bu uva+uvb kompakt ampul. Uva ampuller ısıtma ampulü gibidir. 12 saat yanar ama içeriğinde uvb de var. Bunu en çok çıktığı saatte tek hayvan için 1 saat yakmak yeterli. Aşırısında deri değişimi artar. Sürekli radyasyona maruz kalacağı için doku bir süre sonra kendini iyileştirmeye yetişemeyecek ve yara lezyonları oluşacaktır. Gerçi bu 3.0 kaplumbağalara uygun olan 5.0 (%5 uvb)

Isıtma ampulü olarak 40-60 watt klasik akkor ampul yada 42-46-52-53 watt halojen armut ampul alacaksınız.

Bu ampullerden birini alıp kullanın uv ampul acil değil.

Mesafede 15 cm aralık baz alarak ölçümü yapın. İlk yarım saatlik ölçümde 32 derece olacak.
Tamamdır o zaman bizdeki ampul günde 1 saat, alacağımız ısıtma ampulü 12 saat açık tutacağız o zaman

Evet. Deviti dediğim şekilde uygulayın. Üst plakalar atıldığında kabuğun özgün rengi ortaya çıkacaktır.

Açılanları tırnağınızla yoklarsınız. Yalnız çok zorlamayın. Parça olarakta çıkabilir bütün olarakta.

Tekrardan merhaba Cem bey nasılsınız? Ben demin Bıdık’ın devit-3 damlasını filan yapıyordum da kabuğunda bir eksik parçaya benzer bir şey farkettim onun hemen yanında da bir çıkıntı var aslında uzun zamandır böyleydi ama şimdi daha belirgin geldi sizce nedir?
IMG_2504.jpeg
IMG_2503.jpeg

Geri