batsguer
Altın 4 Üye
- Katılım
- 1 Şub 2011
- Mesajlar
- 254
[size=medium]Su Kaplumbağasının Tavırları
Bacaklarını germesi: Bacaklarını gererek kuru yerde duran kaplumbağa güneşlenmekte ve vücudunun üst alanını genişleten gerdiği uzuvlarının üzerinden güneş ve ısıdan daha fazla yararlanmakta. Çok rahat olduğuna işaret eder.
Bacaklarını germesi: Karada boynunu uzatıp dört ayağını da öne arkaya gererek durması, rahatça güneşleniyor demektir. Suyun içinde arka bacaklarını gererken ön ayaklarını kafalarının yanında tutması da rahat olduğunu gösterir.
Arka ayaklarını arkaya doğru gerip ön ayakları ile kafasını bağasının içine çekmesi: Arada bir böyle rahatça şekerleme yapar, rahatsız etmeyin!
Çiftleşme tavrı: Ön ayaklarını kafasının yanında öne doğru tutarak ayakuçlarını yelpazeler gibi hareket ettirmesi, erkek kaplumbağanın çiftleşmeye yönelik bir tavrıdır. Bir erkek kaplumbağa ile birlikte kalan dişi kaplumbağa da kimi kez böylesi, fakat sahte tavır alabilir (ayrı tutulmaları, zira birlikte bulunmaları sıkça stres yaratır ve birbirlerini ısırmalarına yol açar).Aynı hareket (ayakuçlarını titretmeleri) yavru kaplumbağalar arasında da görüldüğü gibi bir kaplumbağa elinizle uzattığınız en sevdiği yiyeceğe karşı da bunu yapar. Kimi kez 3-4 yavru kaplumbağa halka oluşturarak (erkek-dişi fark etmez) birbirlerine, ayrıca yavru kaplumbağalar yetişkinlere bu tarz harekette bulunur (fakat burada dikkat edilmeli, o an yetişkin yavruyu ısırabilir). Yani açıkçası; böylesi hareketlerle sevgilerini belirtmekteler.
Boyundan/Boğazdan ısırma: Erkek Amboina su kaplumbağalarında agresif bir çiftleşme tavrı, diğer tüm su kaplumbağalarında ise ısırganlık anlamında. Her iki durumda da derhal müdahale edilmeli (kaplumbağaları sürekli olarak ayrı tutmalı, ayrı yerlerde barındırmalı).
Kendi bacağını ısırması: Vitamin eksikliğinden dolayı deri değiştirme güçlüğü
Isırmalar: Küçük akvaryum ve teraryumlardaki /su kaplarındaki kaplumbağalarda ve çiftlerde birbirlerini ısırmalar olur. Burada hemen müdahale edilmeli, kaplumbağalar sürekli olarak ayrı yerlerde barındırılmalı. Hasta olanlar genelde ısırgandır veya ısırılır
Parmağınızı uzattığınızda ısıracakmış gibi yapması: Karnı aç, sizin kendisine elinizle yem vereceğinizi sanıyor
Not: Kaplumbağanın birinin diğerini ısırırken bırakmadığı durumunda onları suyun içinde ayırmaya çalışmayınız. Her ikisini birlikte aynı anda sudan çıkartınız; haliyle bırakır. Son zamanlar çoğu kimseler kaplumbağaya el ile yem verirken ısırıldığından şikayetçi: El ile yem verirken yemi parmakların etli kısmının arasında değil, tırnakların arasında tutarak uzatınız. Kesinlikle cımbız, çatal gibi şeylerle yem uzatılmamalı!
Göz teması: Su kaplumbağaları sahipleriyle göz temasında bulunur, şayet ondan bir isteği varsa. Aşağıdan yukarıya doğru süzerek veya bilhassa soru sorar gibi bakması hasta olduğunu gösterir; en sık rastlanan su kaplumbağası hastalığı akciğer iltihaplanmasıdır.
Kendi ekseninde dönmesi: Ya diğer bir kaplumbağa tarafından arkasından veya bacağından ısırıldı (bunu anlamak için uzun süre dikkatle izleyiniz) veya proteinsizlikten dolayı vitamin B eksikliği, bu da demektir ki balık ile beslenmiyor. Burada sadece Vitamin B-Komplex iğnesi ile birlikte balıkla beslenmesi yardımcı olur.
Not: Kaynak web sitesinde tatlı su kaplumbağası için her gün tatlı su balığının, örneğin; alabalık, tatlı su levreği gibi, çiğ olarak, tuzlu su balıklarının ise ölçülü olarak verilmesi (örneğin; haftada en fazla bir defa) tavsiye edilmekte; “zira tuzlu su balıkları tuz ihtiva ettikleri gibi, bilhassa kırmızı yanaklı tatlı su kaplumbağaları için doğal bir besin değildir”, denilmekte.
Kramp/Sırt üstü dönmesi: Vitamin B eksikliği. Bu durumda veteriner hekim tarafından derhal Vitamin B-Komplex iğnesi yapılmalı ve taze balık ile beslenmeli.
Çıkardığı ses tonları: Su kaplumbağaları hafif şekilde ıslık sesleri çıkartır, büyüdükçe daha da belirgin olur. Böylelikle sahibinin dikkatini kendi üzerine çekmek istediğinin sinyalini veriyor. Şayet kaplumbağada akciğer iltihabı varsa bu ses boğuk ve kaba çıkar, aksi takdirde çıkardığı normal ses küçük/yavru bir kuşun ötmesi gibidir.
Su yüzeyinde çırpınması ve huysuzca yüzmesi: Şayet kaplumbağa huysuz bir şekilde akvaryum camı boyunca bir o yana bir bu yana kürek çekiyorsa ve bu arada akvaryumdan/sudan çıkmak istiyormuş gibi çırpınıyorsa, ya birbirleri arasında stres vardır, ya akvaryumu/su kabı küçüktür veya hastadır yada daha fazla yem istiyor.
Suda çırpınması, huysuzca yüzmesi, akvaryum camına tırmanma tavrı: Siz akvaryumun kenarında iken bir o yana bir bu yana gider gibi yaptığınızda sizin hareketlerinize göre o da sizinle birlikte aynı istikamette bir o yana bir bu yana hızla yüzüyorsa; karnı aç veya akvaryumdan çıkmak istiyor.
Suda yan yüzmesi, sağa veya sola eğik, yatık yüzmesi: Orta veya ileri derecede akciğer iltihaplanması.
Yemini/yiyeceğini reddetmesi (şayet kış uykusunda değil ise): Suyu soğuk (su sıcaklığı 26-30° C arası, yetişkinlerde en azından 25° C olmalı) veya verdiğiniz yem/yiyecek bayat (son kullanım tarihine bakınız). Kaplumbağalar değişiklik istedikleri gibi, küçük parçalar halinde yağsız ve damarsız dana eti veya kıyması veriyorsanız ve bunu da orijinal ambalajında değil de sokakta pazarda açıkta aldıysanız, verdiğiniz aslında dana eti olmayabilir. Diğer nedenleri: Kaplumbağanız dişi ve yumurtaları var. Veteriner hekime göre; yumurtalar ona tokluk hissi veriyor veya kaplumbağanız hasta, veteriner hekiminize başvurunuz.
Gözlerini ovalaması: Vitamin A eksikliği veya yeterli miktarda su değişimi yapılmadığından suyun kalitesi kötü, filtre kapasitesi düşük, suyun dibi çakıl serili
Zemini eşelemesi: Dişi ayakları ile zemini eşeliyorsa, kazmak istiyorsa, yumurtlayacağı anlamına geliyor. Çakılı eşeliyorsa biraz canı sıkılmış veya yem arıyor. (Dikkat: Akvaryum zeminine çakıl serilmesi tavsiye edilmez; zira burada suyun kalitesini oldukça kötüleştiren yemek atıkları depolanır).
Boynunu kıvırarak hareket ettirmesi: Erkek Amboina su kaplumbağasının çiftleşme isteği tavrı. Ardından boyundan/boğazdan ısırma gelir. Böyle bir tavırda erkek ve dişi kaplumbağalar derhal ayrı tutulmalı.
Taş yemesi: Su kaplumbağalarının çakıl veya küçük taş parçacıklarını yemesi D3 vitamini eksikliğini gösterir (burada tekrardan dikkate çekilir; çakıl ve taş kırıntıları akvaryumun su kalitesini büyük ölçüde azaltır/kötüleştirir ve bunları yutması bağırsak tıkanıklığına, dolayısıyla ölümüne neden olur, bu nedenle çakıl ve taş kırıntılarını sudan daima uzak tutunuz). Taş kırıntısı veya çakıl beyazımsı bir renkte ise, tıpkı vitamin eksikliğinde ihtiyaçları olan vitamin-kalk karışımı formundaki kalsiyum gibi, bu durumda vitamin iğneleri yapılmalı
Sırtını/bağasını taşlara, sert yerlere sürtmesi: Daha da büyümek için bağasını sürtüyor, bundan çok zevk alıyorlar, -kim sırtını kaşıtmaktan zevk almaz ki
Bağasının pullarının ve vücut derisinin ip şeklinde dökülmesi: Bu bir hastalık değildir, kaplumbağanın büyümekte olduğunu gösterir.
Kaplumbağanın gözünün renk değiştirmesi: Kaplumbağalar Bir şeye heyecanlanırlarsa vb durumlarda daha da göz rengi parlar fosfora yakın bir renk alır. Özellikle yemek verdiğinizde ve çok sevdiği bir yemekse eğer yada sizi gördüğünüzde başını da aşağı doğru çekerse sizden korktuğunu başını yukarı doğru çıkartırsa yemek istediğini yada sizinle ilgilendiğini gösterir.
Su Kaplumbağasının Hoşlandıkları
Okşanmak: Parmağınız ile gıdıklarının (çene altının, boğaz kısmının) hafifçe okşanmasından hoşlanırlar, bu arada daha iyi okşanmak için boynunu kimi kez uzatır ve çeker. Ayrıca elinizde veya kucağınızda iken sırtlarının avuç içi ile hafifçe sıvazlanmasından/okşanmasından hoşlandığı gibi avuçlarınızın arasında tuttuğunuzda, avucunuzun sıcaklığı onun size karşı olan güvenini artırır; tıpkı taze balığı yemesi için elinizle verdiğinizde size olan güvenini artıracağı gibi.
Fırçalanmak / Su masajı: Orta sert temiz bir dış fırçası ile sırt hizasını biraz aşan suyun içinde bağasının (bilhassa sırtı olmak üzere arada bir hafifçe karın ve kenar kısımları) fırçalanması onları zevkten çıldırtıyor. Bence bağası henüz sertleşme safhasında olan yavru kaplumbağalarda yapılmamalı! Sadece yetişkin ve bağası sertleşmiş küçük kaplumbağalarda yapılmalı Dikkat: Fırça derilerine gelirse zarar verebilir. Sağlıklı yavru kaplumbağalar (genelde 2 aylık ve üzeri) ve yetişkinler su masajından hoşlanırlar.
Su Kaplumbağasının Korkuları
[size=large][size=medium][size=large][size=medium][size=large][size=large][size=medium][size=medium]Yabancılardan korkarlar. Ayrıca; ani ses değişikliği, yüksek sesler, bağırışmalar, karşısına aniden birinin çıkması, ani hareketler onu korkutur. Böylesi durumlarda ona yanında ve yakınında olduğunuzu hissettiriniz.[/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size]
Bacaklarını germesi: Bacaklarını gererek kuru yerde duran kaplumbağa güneşlenmekte ve vücudunun üst alanını genişleten gerdiği uzuvlarının üzerinden güneş ve ısıdan daha fazla yararlanmakta. Çok rahat olduğuna işaret eder.
Bacaklarını germesi: Karada boynunu uzatıp dört ayağını da öne arkaya gererek durması, rahatça güneşleniyor demektir. Suyun içinde arka bacaklarını gererken ön ayaklarını kafalarının yanında tutması da rahat olduğunu gösterir.
Arka ayaklarını arkaya doğru gerip ön ayakları ile kafasını bağasının içine çekmesi: Arada bir böyle rahatça şekerleme yapar, rahatsız etmeyin!
Çiftleşme tavrı: Ön ayaklarını kafasının yanında öne doğru tutarak ayakuçlarını yelpazeler gibi hareket ettirmesi, erkek kaplumbağanın çiftleşmeye yönelik bir tavrıdır. Bir erkek kaplumbağa ile birlikte kalan dişi kaplumbağa da kimi kez böylesi, fakat sahte tavır alabilir (ayrı tutulmaları, zira birlikte bulunmaları sıkça stres yaratır ve birbirlerini ısırmalarına yol açar).Aynı hareket (ayakuçlarını titretmeleri) yavru kaplumbağalar arasında da görüldüğü gibi bir kaplumbağa elinizle uzattığınız en sevdiği yiyeceğe karşı da bunu yapar. Kimi kez 3-4 yavru kaplumbağa halka oluşturarak (erkek-dişi fark etmez) birbirlerine, ayrıca yavru kaplumbağalar yetişkinlere bu tarz harekette bulunur (fakat burada dikkat edilmeli, o an yetişkin yavruyu ısırabilir). Yani açıkçası; böylesi hareketlerle sevgilerini belirtmekteler.
Boyundan/Boğazdan ısırma: Erkek Amboina su kaplumbağalarında agresif bir çiftleşme tavrı, diğer tüm su kaplumbağalarında ise ısırganlık anlamında. Her iki durumda da derhal müdahale edilmeli (kaplumbağaları sürekli olarak ayrı tutmalı, ayrı yerlerde barındırmalı).
Kendi bacağını ısırması: Vitamin eksikliğinden dolayı deri değiştirme güçlüğü
Isırmalar: Küçük akvaryum ve teraryumlardaki /su kaplarındaki kaplumbağalarda ve çiftlerde birbirlerini ısırmalar olur. Burada hemen müdahale edilmeli, kaplumbağalar sürekli olarak ayrı yerlerde barındırılmalı. Hasta olanlar genelde ısırgandır veya ısırılır
Parmağınızı uzattığınızda ısıracakmış gibi yapması: Karnı aç, sizin kendisine elinizle yem vereceğinizi sanıyor
Not: Kaplumbağanın birinin diğerini ısırırken bırakmadığı durumunda onları suyun içinde ayırmaya çalışmayınız. Her ikisini birlikte aynı anda sudan çıkartınız; haliyle bırakır. Son zamanlar çoğu kimseler kaplumbağaya el ile yem verirken ısırıldığından şikayetçi: El ile yem verirken yemi parmakların etli kısmının arasında değil, tırnakların arasında tutarak uzatınız. Kesinlikle cımbız, çatal gibi şeylerle yem uzatılmamalı!
Göz teması: Su kaplumbağaları sahipleriyle göz temasında bulunur, şayet ondan bir isteği varsa. Aşağıdan yukarıya doğru süzerek veya bilhassa soru sorar gibi bakması hasta olduğunu gösterir; en sık rastlanan su kaplumbağası hastalığı akciğer iltihaplanmasıdır.
Kendi ekseninde dönmesi: Ya diğer bir kaplumbağa tarafından arkasından veya bacağından ısırıldı (bunu anlamak için uzun süre dikkatle izleyiniz) veya proteinsizlikten dolayı vitamin B eksikliği, bu da demektir ki balık ile beslenmiyor. Burada sadece Vitamin B-Komplex iğnesi ile birlikte balıkla beslenmesi yardımcı olur.
Not: Kaynak web sitesinde tatlı su kaplumbağası için her gün tatlı su balığının, örneğin; alabalık, tatlı su levreği gibi, çiğ olarak, tuzlu su balıklarının ise ölçülü olarak verilmesi (örneğin; haftada en fazla bir defa) tavsiye edilmekte; “zira tuzlu su balıkları tuz ihtiva ettikleri gibi, bilhassa kırmızı yanaklı tatlı su kaplumbağaları için doğal bir besin değildir”, denilmekte.
Kramp/Sırt üstü dönmesi: Vitamin B eksikliği. Bu durumda veteriner hekim tarafından derhal Vitamin B-Komplex iğnesi yapılmalı ve taze balık ile beslenmeli.
Çıkardığı ses tonları: Su kaplumbağaları hafif şekilde ıslık sesleri çıkartır, büyüdükçe daha da belirgin olur. Böylelikle sahibinin dikkatini kendi üzerine çekmek istediğinin sinyalini veriyor. Şayet kaplumbağada akciğer iltihabı varsa bu ses boğuk ve kaba çıkar, aksi takdirde çıkardığı normal ses küçük/yavru bir kuşun ötmesi gibidir.
Su yüzeyinde çırpınması ve huysuzca yüzmesi: Şayet kaplumbağa huysuz bir şekilde akvaryum camı boyunca bir o yana bir bu yana kürek çekiyorsa ve bu arada akvaryumdan/sudan çıkmak istiyormuş gibi çırpınıyorsa, ya birbirleri arasında stres vardır, ya akvaryumu/su kabı küçüktür veya hastadır yada daha fazla yem istiyor.
Suda çırpınması, huysuzca yüzmesi, akvaryum camına tırmanma tavrı: Siz akvaryumun kenarında iken bir o yana bir bu yana gider gibi yaptığınızda sizin hareketlerinize göre o da sizinle birlikte aynı istikamette bir o yana bir bu yana hızla yüzüyorsa; karnı aç veya akvaryumdan çıkmak istiyor.
Suda yan yüzmesi, sağa veya sola eğik, yatık yüzmesi: Orta veya ileri derecede akciğer iltihaplanması.
Yemini/yiyeceğini reddetmesi (şayet kış uykusunda değil ise): Suyu soğuk (su sıcaklığı 26-30° C arası, yetişkinlerde en azından 25° C olmalı) veya verdiğiniz yem/yiyecek bayat (son kullanım tarihine bakınız). Kaplumbağalar değişiklik istedikleri gibi, küçük parçalar halinde yağsız ve damarsız dana eti veya kıyması veriyorsanız ve bunu da orijinal ambalajında değil de sokakta pazarda açıkta aldıysanız, verdiğiniz aslında dana eti olmayabilir. Diğer nedenleri: Kaplumbağanız dişi ve yumurtaları var. Veteriner hekime göre; yumurtalar ona tokluk hissi veriyor veya kaplumbağanız hasta, veteriner hekiminize başvurunuz.
Gözlerini ovalaması: Vitamin A eksikliği veya yeterli miktarda su değişimi yapılmadığından suyun kalitesi kötü, filtre kapasitesi düşük, suyun dibi çakıl serili
Zemini eşelemesi: Dişi ayakları ile zemini eşeliyorsa, kazmak istiyorsa, yumurtlayacağı anlamına geliyor. Çakılı eşeliyorsa biraz canı sıkılmış veya yem arıyor. (Dikkat: Akvaryum zeminine çakıl serilmesi tavsiye edilmez; zira burada suyun kalitesini oldukça kötüleştiren yemek atıkları depolanır).
Boynunu kıvırarak hareket ettirmesi: Erkek Amboina su kaplumbağasının çiftleşme isteği tavrı. Ardından boyundan/boğazdan ısırma gelir. Böyle bir tavırda erkek ve dişi kaplumbağalar derhal ayrı tutulmalı.
Taş yemesi: Su kaplumbağalarının çakıl veya küçük taş parçacıklarını yemesi D3 vitamini eksikliğini gösterir (burada tekrardan dikkate çekilir; çakıl ve taş kırıntıları akvaryumun su kalitesini büyük ölçüde azaltır/kötüleştirir ve bunları yutması bağırsak tıkanıklığına, dolayısıyla ölümüne neden olur, bu nedenle çakıl ve taş kırıntılarını sudan daima uzak tutunuz). Taş kırıntısı veya çakıl beyazımsı bir renkte ise, tıpkı vitamin eksikliğinde ihtiyaçları olan vitamin-kalk karışımı formundaki kalsiyum gibi, bu durumda vitamin iğneleri yapılmalı
Sırtını/bağasını taşlara, sert yerlere sürtmesi: Daha da büyümek için bağasını sürtüyor, bundan çok zevk alıyorlar, -kim sırtını kaşıtmaktan zevk almaz ki
Bağasının pullarının ve vücut derisinin ip şeklinde dökülmesi: Bu bir hastalık değildir, kaplumbağanın büyümekte olduğunu gösterir.
Kaplumbağanın gözünün renk değiştirmesi: Kaplumbağalar Bir şeye heyecanlanırlarsa vb durumlarda daha da göz rengi parlar fosfora yakın bir renk alır. Özellikle yemek verdiğinizde ve çok sevdiği bir yemekse eğer yada sizi gördüğünüzde başını da aşağı doğru çekerse sizden korktuğunu başını yukarı doğru çıkartırsa yemek istediğini yada sizinle ilgilendiğini gösterir.
Su Kaplumbağasının Hoşlandıkları
Okşanmak: Parmağınız ile gıdıklarının (çene altının, boğaz kısmının) hafifçe okşanmasından hoşlanırlar, bu arada daha iyi okşanmak için boynunu kimi kez uzatır ve çeker. Ayrıca elinizde veya kucağınızda iken sırtlarının avuç içi ile hafifçe sıvazlanmasından/okşanmasından hoşlandığı gibi avuçlarınızın arasında tuttuğunuzda, avucunuzun sıcaklığı onun size karşı olan güvenini artırır; tıpkı taze balığı yemesi için elinizle verdiğinizde size olan güvenini artıracağı gibi.
Fırçalanmak / Su masajı: Orta sert temiz bir dış fırçası ile sırt hizasını biraz aşan suyun içinde bağasının (bilhassa sırtı olmak üzere arada bir hafifçe karın ve kenar kısımları) fırçalanması onları zevkten çıldırtıyor. Bence bağası henüz sertleşme safhasında olan yavru kaplumbağalarda yapılmamalı! Sadece yetişkin ve bağası sertleşmiş küçük kaplumbağalarda yapılmalı Dikkat: Fırça derilerine gelirse zarar verebilir. Sağlıklı yavru kaplumbağalar (genelde 2 aylık ve üzeri) ve yetişkinler su masajından hoşlanırlar.
Su Kaplumbağasının Korkuları
[size=large][size=medium][size=large][size=medium][size=large][size=large][size=medium][size=medium]Yabancılardan korkarlar. Ayrıca; ani ses değişikliği, yüksek sesler, bağırışmalar, karşısına aniden birinin çıkması, ani hareketler onu korkutur. Böylesi durumlarda ona yanında ve yakınında olduğunuzu hissettiriniz.[/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size]
[size=medium][size=large][size=large]Kaynak:[size=large]www.wasserschildkroete.de[/size][/size][/size][/size][size=medium][/size]