Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su kaplumbağamın üstünde beyazlar var

bezelyeninannesii

Yeni Üye
Katılım
5 Eyl 2024
Mesajlar
5
Merhaba. Su kaplumbağamın üzerinde 2 gündür böyle lekeler var. Diş fırçasıyla iki günde bir yıkıyorum, suyunu her gün değiştiriyorum. Akvaryumunun içinde ısıtıcısı var. İyi bir mama kullanıyorum, 1 haftada bir devit sürüyorum kabuğuna. Çeşme suyu kullanıyorum ama uygun ısıya muhakkak getirmiş oluyorum. Nedeni nedir acaba?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_8410.jpeg
    IMG_8410.jpeg
    1.8 MB · Görüntüleme: 8
  • IMG_8409.jpeg
    IMG_8409.jpeg
    2.1 MB · Görüntüleme: 8
Foruma hoşgeldiniz.

Kabuk bir miktar kireç bağlamış bir sorun yok.

Fırçalamanıza gerek yok. Bu hayvanı strese sokar çok yoğun kir (yosun, alg gibi) ve mantar olma durumunda uygulama yaparız.

Suyu her gün değişmeyin. Su değişimlerini emsal sıcaklıkta su ile yapıyoruz. Isı farkları hayvanı hasta eder.

Yemin markası nedir. Açık yem mi, kapalı kutu mu aldınız?

Isıtma lambası yok ise onu acilen alın. Bu konuda bilgi verdim.

Bu konuda da kuru alan örnekleri mevcut.
 
Hayvanın gözlerini önden ve yakından çekebilir misiniz? Enfeksiyon var mı bakayım.
 
Şu an deviti bırakın yavru hayvanlarda emilim fazla olur. D vitamininin fazlası zararlıdır.

Kasım ayına gelince durumuna bakayım gerekirse öneririm.

Yavru hayvanlarda kabuk sertleşmesini istemeyiz. Büyüme aşamasında organlara baskı yapar. Kabuk esnek yapıda olmalıdır. Yemden aldığı miktar yeterlidir.
 
Cem Bey öncelikle daha önce sorduğum soruyu cevaplandırdığınız için çok teşekkür ederim.
Kaplumbağamın gözlerini yakından görmek istemiştiniz, ekledim. Sağlıklı mı?
Akvaryumundaki aydınlatma UVB lamba, yurtdışından temin ettim. 24 saatin 22 saati muhakkak yanıyor ve ısı da veriyor. Suyun derecesi hep söylediğiniz sıcaklıkta. Ekstra bir ısıtıcı kullanılıyor mu bilmiyorum.
Kullandığım yemleri de sormuşsunuz, onları da ekledim. Karidesi haftada bir veriyorum. Diğer mamayı ise elimle bölüyorum, sabah akşam veriyorum.
Kaplumbağamın sağ gözü bundan 2 ay önce kapanmıştı. Yaptığım araştırmalarla bir damla, bir merhem kullandım (onları da ekledim) ve 24 saat içinde açıldı. Bir daha böyle bi sorun yaşamadım. Umarım sağlıklıdır.
Devit kullanmayı bırakmamı söylemişsiniz. Haftada bir kullanıyordum, bir daha kullanmam. Aslında kullanmaya başlama sebebim arka kabuğunda tırnağımla bastırdığımda çok hafif içeri doğru kırılır gibi bükülmesiydi. Kabuğu eriyor sandım, korktum. Size onun da fotoğrafını ekledim. Bilgileriniz ve cevaplarınız benim için çok önemli, şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_8440.jpeg
    IMG_8440.jpeg
    1.6 MB · Görüntüleme: 6
  • IMG_8439.jpeg
    IMG_8439.jpeg
    1.5 MB · Görüntüleme: 6
  • IMG_8438.jpeg
    IMG_8438.jpeg
    1.5 MB · Görüntüleme: 6
  • IMG_8437.jpeg
    IMG_8437.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 6
  • IMG_8435.jpeg
    IMG_8435.jpeg
    1.2 MB · Görüntüleme: 6
  • IMG_8425.jpeg
    IMG_8425.jpeg
    1.7 MB · Görüntüleme: 6
Şimdi akvaryumdan başlayalım. Bu tip akvaryumlara paludaryum diyoruz. Bunlar kullanışlı değil. Yeterli yüzme alanı sağlamıyor. 6 cm kabuk boyu itibariyle akvaryuma geçmeniz gerekiyor bu 50-60-80-100 litrelik bir akvaryum olmalı. Ne kadar büyük olursa o kadar uzun süre gider. Kuru alan açısından düz dikdörtgen olması iyi olur.

Akvaryumu alana kadar kuru alan tabanında 4 cm boşluk kalacak şekilde suyu yükseltin. Hayvan kuru alanın altına girerse yüzeye çıkıp nefes alabilsin.

Şu aşamada uvb ampule gerek yok. 7-8 cm kabuk boyu sonrası kullanırsınız. Gerçi onun gerçekten uvb ampul olduğuna şüpheliyim. Uvb ampuller ısı vermez. Uvb adı altında sahte ampuller dolanıyor.

Eğer gerçek uvb ise uv ampuller radyasyon verir. Hayvan aşırı aldığında bu deride lezyonlar oluşmasına neden olur. Günlük 20 dakika ışıma alması yeterlidir. Hayvan çokluğuna göre en çok çıktıkları saatlerde 2 ila 4 saat yakarız. Ama bu çıktığı saatten eminseniz 1 saat yakma yeterlidir. Hemde ampulün ömrü uzamış olur. 7-8 cm kabuk boyuna gelmesini bekleyin. Yemlerden aldığı yeterli olur.

Bunun yerine ısıtma ampulü kullanırız. Gündüz 12 saat yanar. Gece hayvan su içinde uyumalıdır. Yavrular burunları dışarıda uyur, yetişkinler tamamen su içinde.

Lamba konusunda linki yukarıda vermiştim. Lambayı kuru alana doğru çevirin. İlk yarım saatlik ölçümde 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlayın. Evde kullanılan cam derece de olur.

Yemler uygun. İsterseniz stick yem olarak tropical axolotl yemi de alabilirsiniz. Bu ufak yemdir. Proteini yüksek ve yavrular için öneriyorum. Alırsanız sabahları 3 gün bundan 4 gün RaffyP yemi verin. Ara günlere yayın. Bir biri bir diğeri şeklinde. Akşamları gammarus verin. 1 RaffyP iki gammarusa denktir o şekilde verin. Öğün başı kafa hacminin yarısı kadar olacak.

6 cm kabuk boyunu geçince tropical biorept W yemi alın. Bu mineral yemdir.

Yavru hayvanlarda arka kısım kabuk esnek olur. Ön kısım arka kadar yumuşak değilse kabuk erimesi yoktur. Kabuk incelir. Böyle bir durum hayvanda söz konusu değil. Kabuk yapısı gayet güzel.

Sağ gözünde bir miktar enfeksiyon mevcut. Ama iki gözüne de damlatın. Gentadan sabah akşam her iki gözüne de 2 damla damlatıp kuru yerde 25-30 dakika bekletin. 1 hafta kullanın sonra bakalım. Pomadı kullanmayın bu sudaki kirleri gözüne yapıştırır.
 
Çok ama çok teşekkür ederim. Çok sağolun. Bir sorum daha olacak, özür dilerim. Bahsettiğiniz halojen ampulü aldım ve taktım. Bunu suyun üzerine değil, kuru alana (adasına) doğru çevirdim. Ama benim kaplumbağam suyun içinden asla çıkmıyor ve o parkurun altına bi saklanıyor, koca gün uyuyor. Yani o ışığı göreceğini sanmıyorum.. sorum şu; ampul suyu nasıl ısıtacak? 12 saatin sonunda ampulü kapatınca su soğursa? Hasta olmaz mı?
 
Hayvan hareket olduğunda sudan çıkmaz. Onun için ortamda kimse olmamalı.

Lambayı şimdilik rampaya çevirin ısıyı algıladığında çıkacaktır. Geceleri su içinde uyumalı.

Işık yanarsa hayvan uyumaz. Onun için 40 watt. Mavi yeşil yada kırmızı filamanlı eski tip armut ampul kullanacaksınız.

Akvaryumu bir an önce alıp sistemi kurun.
 
Geri
Üst