Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağası Akvaryumunda Aydınlatma

ecemkoten

Bordo Bereli
Spot ampül ve UVB lamba konusunda fazla soru geliyor bu sebeple bunları özetleyen bir not yazalım dedim. Daha önce forumda benzer konular mevcut fakat hepsini içermiyor ve daha anlaşılır bir dille anlatmaya çalıştım.

Arkadaşlar kaplumbağalarımız karada yaşayan suda egzersiz yapan canlılardır. Bunu göz önünde bulundurursak kuru alan ve kuru alan aydınlatması hayati önem taşır.

Isıtma Lambası
İdeal bir akvaryumu ele alalım. Suyumuz 28 derece. Kuru alananımızda lamba olmak zorunda ki kaplumbağalarımız üşümesin, sıcaklık farklılığından akciğer enfeksiyonuna yakalanmasın. Sizde denizden çıktığınızda kara daha sıcak olmazsa üşüyorsunuz bunu düşünün. Bunun yanında kaplumbağalarımızın kuru alana çıktığında kabuklarını kurutması gerekir. Aksi takdirde kabuk yumuşaması (raşitizm) gibi hastalıklar ortaya çıkar. Bunun için kuru alanı ısıtmamız gerek. Bunu kuru alanın üzerine yerleştirdiğimiz spot ampüllerle sağlıyoruz.

Isıtma lambasında olması gereken özellikler ;
-Kuru alanı 32 derece yapacak kadar ısı vermeli
-Göz yormamalı
-Soft ışık vermeli

Isıtma lambası ile kuru alan arasındaki uzaklıklara kendiniz karar vereceksiniz. Kuru alana bir derece koyun ne zaman 32 dereceyi yakalayabilirseniz o uzaklıkta tutun.
Önemli bir bilgide bu ısıtma lambasını ne kadar süre ile açık tutmamız gerektiği, gün dönümü izleyeceksiniz. Yani sabah açık, gece kapalı. Ortama 12 saat ışık açık kalacak. Elinizde olmayan sebeplerle ışığı açık tutamıyorsanız minimum 8 saat açık kalmalı.

Isıtma lambalarını petshoplardan edinebileceğiniz gibi, elektrikçilerde satılan spot lambalarda işinizi görür.

Elektrikçilerde satılan spot lamba

JBL Reptil Spot Neodyum ( Petshoplarda bulunur.)

JBL Reptil Blue Solar ( Petshoplarda bulunur. )

UVB LAMBALAR
İdeal bir akvaryumda mutlaka bulunması gereken uvb lambalardır.

UVB lambalar ne işe yarar ;
-Kaplumbağalarımızın kabuklarının sertleşmesine yardımcı olur.
-Kabuk renklerinin doğal ve güzel olmasını sağlar.
-D3 vitamini sentezlenmesine yardımcı olarak metabolizmayı hızlandırır, hareketlendirir, çiftleşme güdüsünü kuvvetlendirir. ( D3 vitamini eksikliğinde ortaya raşitizm hastalığı çıkar.)

Bu lambalar 2.0, 5.0 ve 8.0 olmak üzere ışık şiddetlerine ayrılır.

2.0: Gün ışığı
5.0: Tropikal Işık
8.0: Çöl ışığı

Kaplumbağalarımız tropikal bölgelerde yaşadıkları için onlara 5.0 uvbler onlar için ideal olanıdır. Gün ışığı az, çöl ışığı fazla gelecektir.

UVB lambalar florasan ve kompakt olarak iki şekilde satılır. Florasan lambalar uzun olduklarından ışığın gereksiz yayılmasına sebep olur. Bu sebeple ışınları tek noktada toplama amaçlı kompakt olanı daha çok tercih etmekte yarar vardır. (Tabi kuru alanınız florasanın boyutlarındaysa bu dediğim geçerli değil.)

UVB lambalar genellikle 20 cm uzaklıktan kullanılır. ( Bunun için gerekli uzaklık uvb lambalarının kutularının üzerinde mevcuttur.)
Kullandıkça etkileri azalır. Genelde ömürleri 1 yıldır. Süre geçtikçe bu 20 cm uzaklık kuru alana yaklaştırılabilir çünkü zamanla etkisini yitirir.
Kaç saat açık kalması gerektiği konusunda henüz tartışmalar sürsede 6 saat açık kalması idealdir diye düşünüyoruz.

Karma Lambalar
Hem uvb hemde ısı veren lambalarda mevcuttur. Akkor ve uvb birleşimi olan bu lambaların dez avantajları çok yüksek fiyatlı olmaları ve 1 yıl sonra değiştirmek zorunda kalınmasıdır. Isıtıma lambasının daha fazla açık kalacağını göz önünde bulundurursak bu açıdanda kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.

Exo Terra Repti Glo 5.0 (Florasan UVB lamba)

Exo Terra Repti Glo 5.0 (Kompakt UVB lamba)

JBL UVB Spot (Karma Lamba)

Cvp: Su Kaplumbağası Akvaryumunda Aydınlatma

Yararlı ve gerekli bir yazı emeğinize sağlık

Gerçekten çok yararlı teşekkürler

ben bunları aldım diyelim peki nasıl takcam hiç bir bilgim yok

Ampüller lambaya takılır. Başka bir yere takılmaz.

Floresan alırsanız floresanlar için olan sistemi kurcanız, ampul alırsanızda masa lambası -mandallı- oraya takcaksınız.

Ecem, gerçekten çok güzel özetlemişsin. Herkesin bahsettiklerin kadar sık kullanmadığı ama faydalı bir başka lambayı da tanıtmayı düşündüm.
Gece lambası (Night Glo):

Bu lamba gün içinde yaktığımız lambanın tam tersi uygulama ile gece yakılır. Gece kuru alanda dinlenmek isteyen kaplumbağalar için ay ışığı görevi ve ısı sağlar. Ben day light ve night glo ampullerimi 12 şer saat birbiri arkasından yanacak şekilde çalıştırıyorum.

mailto:/a/img42/1475/pt2130nightgloset.jpg

Tabi ben bu ürünün 50 W olanını öneriyor ve kullanıyorum.

Eline sağlık Emre :) Sen ekle dedin diye ekleyecektim gerek kalmamış sen eklemişsin :)

Esas senin eline sağlık. Belki eklemeyi unutmuşsundur diye ben tamamladım :)

yani simdi bi gunduz lambasi bi uvb lamba bir de gece lambasi alicam gunduz uvb ve gunduz gecede gece yanacak oylemi 2 lamba ayni anda gunduz cok sey olmazmi peki?

UVB lamba ısı vermeyecek. D vitamini sentezini yapmasına yardımcı olacak uvb ışınlarını verecek. Bu sayede kemik ve kabuk sağlığı, gelişimine faydası olacak.
Gündüz ısınma lambası da ısı vererek kurumalarına ve vücut ısılarını artırarak metabolizmalarını dengelemelerine yardımcı olacak. Bu sayede üreme, iştah, sindirim gibi unsurlar düzenli işleyecek. Yani bu iki lamba gerekli olanlar.

Gece lambası ise kuru alanda gece uyumak isteyenlerin üşümemesi için kullanılıyor. Bu uygulamayı yapmayan kaplumbağa için şart değil. Ama evde bulunmasında fayda var.

Cok guzel olmus ilk hangisini almam gerek ve ben bunu nereye takacagim elektrikle calisiyordur kesin kablo falan nereaine bagli olacak

hangi ürünü söylüyorsun. ampuller deveboynu vey kıskaçlı lambaya. florasanlar için çeşidine göre uygun balast lazım. en iyisi uvb+uva olanlar tabi bu ısı vemez bu yüzden yanına normal ısıtıcı ampul gerekli. sade uva ampuller ışınım verdiği gibi sıcaklıkta verir.

Merhaba,
Akvaryumumu ufaktan dizmeye başlıyorum bu hafta. Lambadan başlayayım dedim. UVB için bir iki çeşit bulabildim, hangisini seçeceğimi bilemedim.
Kaç watt olduğunun bir önemi var mı ? 13, 23 ve 26 wattt seçeneklerini bulabildim bu fiyatlara. Sanırım UVB konusunda ülkemizde biraz sıkıntı var, önerilerinizi bekliyorum.

Ayrıca en önemlisi, Penn plax Rep600 platformundan alacağım ve bana lambaları takabilmem için kıskaçlı-mandallı lamba armatürü lazım, nette yaptığım aramalarda 40 ve 60 W 'a kadar dayanabilen armatürler buldum. UVB için sorun yok ama UVA için sorun olacak bu armatürler çünkü almayı düşündüğüm ampul JBL Reptil Blue Solar Ampul 100 Watt

Gerçekten 100W gerekli mi ? Gerekli değilse Exo Terra Sun Glo Neodymium Daylight Lamp 40 Watt alacağım.
Düzenek Penn plax rep600 tanıtım filmindeki gibi olacak. tıkla

Bulduğum mandallı armatür ise şuradaki.

Gerek ampül, gerek mandallı armatür hakkında varsa önerileriniz bekliyorum.

namiba ve exo uygun ürünler yalnız namibanın plastik beyaz kısmı geniş olduğu için her lambanın çanağına uyumlu olmaz. bunlardan birini aldıktan sonra normal bir mümkünse camı buzlu ampul ısıtıcı olarak kullanılabilir diğerlerine fazla para vermeye gerek yok. bunlarda da 40-60 w uygundur. ecolite marka 52 w buzlu camı olan ampul kullanışlı. 100 w fazla geleceği gibi lambalar kaldırmaz. gösterdiğin lambanın ne kadar güç kaldıracağını bilmek lazım. bu konuda "elektrikdeposu" adlı siteye bir bak.

Exo terra olanlar kalmamış. Namiba uvb ışını daha fazla verdiği için günde 4 saat ısıtma lambası ile aynı anda yanmalı. 23 w güç yaklaşık 25 cm uzaklık ister daha yakın yada uzak olmasın. Güvenli bir aralık 24-28 cm uzaklık olarak verilebilir. Linkteki mandallı lamba 40 w güç kaldırıyor. Exo terra olan alınıp 15-18 cm mesafeden konumlandırılabilir. Gabi oda ısısı gibi etkenler mesafeyi ayarlamakta etken olacağı için derece ile ölçüp mesafe ufak ayarlamalarla düzenlenmeli. Bu lamba gündüz sabahtan akşama 10-12 saat sabit yanar. Bu araa namiba ampulün dibindeki beyaz kısım mandallı lambalara oturmasına genelde engel oluyor. Bu sebeple bu ampul için ya deve boynu lamba alınmalı yada oturmazsa elektrikçiye gösterilmeli. Isıtma ampulü 100 w tamamen gereksiz. O çöl hayvanları için daha çok ısı versin diye üretildi. Alırım uygun lambaya takarım derseniz mesafe yaklaşık 40 cm olur ve elektrik sarfiyatı boşa fazla olur.

Kuru alan güzel ama o kuru alanın oturması için için belirli akvaryum genişliği gerekir. Sizinkine uyuyorsa en iyi hazır kuru alan derim.

Tamam 100W olan iptal, Exo UVB'ler zaten stokta kalmamış(dün bir tanesi stoktaydı). Nambia ampülü de armatür üzerinde denemeden bilmek zor sığıp sığmayacağını, bana da olmayacak gibi geliyor ama. Mesajımdaki tüm ürünler için alternatif önerileriniz olursa beklemekteyim, akşam sipariş vereceğim, sadece bunları bulabildim. Mandallı armatür bulmak ne kadar zormuş yahu.

mailto:/Mandalli-Spotlar,LA_2635-2.html#labels=2635-2
Benim hatırladığım bu mandallı spotlar 60 w için ama arayıp sormalı. 40 w içinse bunlardan yada sizin linkteki olur. Yada bauhausa giderseniz orada e27 duylu beyaz mandallı lambadan alabilirsiniz. Ben kullanıyorum ve 60 w için uygun. Daha güçlü ampuller için bu alınabilir. Ama linkteki mandallı ile exo terra 40 w olan ampul uyumlu.

mailto:/forum/Konu-uva-uvb-lamba.html
Bu konuda gene sizin verdiğiniz mandallı lamba ile namiba nın uyumlu olduğu yazıyor. Her ikisinide almanız mümkün.
Kuru alan için bana akvaryum ölçüleri ile kaplumbağa sayı ve ölçülerini verir misiniz?

Geri