Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağası Bakımında Temel Bilgiler

AEK

Bordo Bereli
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
14,348
Merhaba,
Uzun zamandır sıkça sorulan sorulara genel bir cevap yada genel bir bilgilendirme amaçlı bu yazıyı yazmayı uygun buldum. Su kaplumbağası besleyenler için herkesin faydalanabileceği detaylı bir özet olduğunu düşünüyorum.
Olması kesinlikle gereken malzemeler; cam akvaryum, filtre, su ısıtıcısı, kuru alan ve kuru alan ısıtma lambasıdır.

Cam akvaryum almalısınız. Plastik kaplar sağlıklı değildir ve seyahat yada tatil gibi kısa süreli kullanımlar için uygun olabilir. Kaplumbağa akvaryumlarında hem en hem boy önemlidir. Yapısı itibariyle kareye yakın akvaryumlar uygundur. Ne kadar büyük olursa gelişimleri o kadar doğru devam eder ve huzurlu olurlar. Bir kaplumbağa için ömürlük akvaryum 100 lt ve üzeri olmalıdır. Eğer daha küçük alıp ileride değiştiririm derseniz 60 lt ile başlayabilirsiniz. Küçük ile başlamanın avantajı ekipmanlar buna göre ve biraz daha uygun fiyatlı olur. Baştan büyük ile başlamanın avantajı daha önce aldığınız ekipmanlar ve akvaryum atıl duruma gelip tüm masrafları baştan yapmazsınız. Bir diğer avantajı rahatça dış filtre kullanabilme olanağınız ve bununla birlikte biyolojik döngü sağlama şansınız olması. Gerek ısıtıcı gerekse filtre su hacminize göre olmalı. Az olup yetmeyeceği gibi fazla olup sorunda meydana getirebilir.
Yani 50 lt su için 50w bir ısıtıcı gerekir, fazlası ısı dengesizliği yapar. Gene 50 lt su için 200 lt debili bir filtre gerekir, bununda fazlası suda rahatsız edici akıntı yapar. Yani akvaryumu ufak alıp ekipmanları ileriye yönelik alma şansınız yok. Bunu baştan belirtmek isterim.
Eğer 100 lt ve üzeri bir akvaryum alacaksanız buna 100w bir ısıtıcı ve saatte 300-400 lt su çevirebilen bir dış filtre uygun olur. Ölçü olarak 80*50*40 (160 lt) bence uygundur. Eğer 50-60 lt bir akvaryum alacaksanız markaya göre 50-75 w bir ısıtıcı ve saatte 200 lt su çevirebilen bir askı yada iç filtre uygun olur. Ölçü olarak 50*40*40 (80 lt) bence uygundur. Hacimlerin biraz fazla olması yukarıda bırakmanız gereken boşluktan kaynaklı. Kaplumbağa akvaryumlarını sonuna kadar dolduramazsınız. Çünkü bunlar firar etme alışkanlığı olan hayvanlardır.

Zaman zaman kısmi su değişimleri ile dipteki görünen yem artıkları ve dışkıları alıp taze su girişi yapmak gerekir. Bu şekilde artıkları toplamak su değerlerinin hızlıca bozulmaması için faydalı olur. Bahsettiğim gibi suyunda yenilenmesini sağlar. Bunun için değişim oranı 1/3 kadardır. Yani akvaryum suyunun 1/3 oranını dipten çekerek alır ve aynı oranda yeni su eklersiniz. Ancak değişen bu uygulamanın yapılma sıklığıdır. Sebebi akvaryum boyutlarımız ve canlı oranımızın farklı olduğu gibi filtrasyon sistemimizde bunda dorudan etkendir. Örneğin 840 lt tankta 3 tane ortalama 8 cm kaplumbağa var. Başka bir tankta aynı kaplumbağalar 200 lt hacimde. Bir başkasında 100 lt hacimde. Filtrasyonda aynı etkide temizliyor diyelim. 840 lt de kısmi su değişimini 6 ay sonra yapacakken, 200 lt de 2 ay sonra, 100 lt de 1 ay sonra yapılacaktır. Kirlenme ve su kalitesi bozulma zamanları farklı. Yada aynı tank ve kaplumbağaların olduğu iki farklı akvaryumdan birinde mekanik temizliğin yanında biyolojik döngüde yapılabilen dış filtre var diğerinde sadece mekanik temizlik yapan iç filtre var. Tabiki amonyak tutunması ve uygun bakteri düzeni ile dış filtre olan akvaryumda bu değişim zamanı daha sonra gelecektir. Akvaryumdaki buharlaşma ile ayrıca taze su girişi sıkça yapılmaktadır.
Isıtıcı ile suyu 26-28 derece yapmanız gerekmektedir. Derece ile kontrol edilmelidir.

Bunun dışında bu hayvanların güneşlenmesi ve kurumaları için kuru alan gerekmektedir. Bunun için su üzerinde duran kaplumbağa adaları vardır. Bir diğer yöntemde doğal kayaları güvenli şekilde üst üste dizerek kuru alan hazırlamaktır. Başka bir yöntemde su yüzeyinin hemen üzerine cd kabından yada daha iyisi camdan kuru alan yapmaktır. Bu kuru alanı soft bir ampul ile 31-33 derece arasında yapmalısınız. Çok sıcak olmamalı ve özellikle su ısısından yüksek olmalı. Kuru alan zeminine yaklaşık 20 cm uzaklıktan 60w bir ampul bu ısıyı sağlar. Derece ile ısıyı kontrol etmeniz gerekir. Soğukkanlı hayvanlar olduklarından yaptıkları bu ısınma ile vücut ısılarını düzenler ve metabolizmalarını dengelerler. Bunun sonucunda sindirim sistemleri düzenlenir, iştah yerinde olur, cinsel dürtüleri ve hareketlilikleri doğru seyreder. Kuru alanda kullanılan bir lambada uvb lambadır. Bu hayvanlar güneşlenerek D vitamini sentezi yaparlar. Böylece kabuk sertliklerini korur ve kemik gelişimleri sağlıklı ilerler. Bunun hemen edinilmemesi durumunda haftada bir kez devit 3 vitamin yemlerine damlatılarak verilmelidir. Ancak sağlıklı ve doğal olan güneşlendirmektir. Tabi bizim iklimimiz bu hayvanların yaşadığı iklimden farklı ve güneş özellikle kışın yetersiz olduğu için bu gibi ürünlerle D vitamini sentezini yaptırıyoruz. Yazın doğal güneşlendirmeyi uygun koşullarla yaptırabilirsiniz. Gerçi ben yerlerinden çok çıkarmak istemediğim ve vakitsizlikten dolayı uvb ampulle devam ediyorum. UVB ampul de güneşten sonra en etkili yöntem. Devit 3 gerçekten bu iki imkanın olmadığında kullanılabilir. Birde kabuk yumuşaması yaşanırsa destek amaçlı.

Bu hayvanlar akciğer solunumu yapar. Bu sebeple hava motoru kullanılmasına gerek yok. Ancak ben nemli hava sevdikleri için kullanıyorum. Su yüzeyine çıkan hava kabarcıkları sıçradıkça yüzeyde nem artışı sağlıyor. Bir diğer avantajı sudaki bakteri kültürünü oksijen sağlayarak uygun hale getiriyor. Bir diğer avantajıda daha fazla su buharlaşmasına sebep olduğu için yeni su ekleme sıklığının artması. Ama bahsettiğim gibi akvaryum, su ısıtıcısı, filre, kuru alan ve ısıtma lambası kadar hayati değil.

Akvaryum zeminine ince silis kum serebilirsiniz. Hem görüntü için iyi olur, hem pislik ve yem artığını üzerinde tutarak uçuşmasını engeller, hem de kum yiyerek sindirime kolaylık sağlayabilirler. Bu hayvanlar gene sindirime faydalı olsun diye taş yutma yada kum yeme eğilimindedirler. Ben küçük taşların boğazında kalma riskine karşı konulmasını pek önermiyorum. Deri değişiminde de kum çok faydalı oluyor. Ellerini kollarını sokarak yada sürtünerek ölü derileri daha rahat atıyorlar. Akvaryum içine doğal kaya, ipek yapraklı bitki, mango kökü koyarak hem görüntüyü güzelleştirebilirsiniz hem de gizlenme istekleri ve uyurken gece onlara tırmanıp/tutunup rahatça yüzeyden nefes almalarını sağlayabilirsiniz. Mango kökü akvaryum suyunu sarartır ama zararsızdır. Suyun ph değerini düşürerek uygun değere de gelmesini sağlar. Plastik dekorlardan ve boyalı taşlardan sakınmalısınız. Zira bunlar suya salınım yaparak değerlerin bozulmasına sebep olur ve zararlıdır.

Yavru kaplumbağa sabah ve akşam üzeri olmak üzere günde iki kez beslenir. Toplam günlük yem hacmi kafa büyüklüğü kadardır. Ana ve ek yem olarak öğün düzenlenmelidir. Ana yem olarak tetra reptomin yada sera raffy p uygundur. Ek yem olarak gammarus içerikli sera raffy I yada jbl pro baby vermelisiniz. Diğer markalarda da bu mevcut. Yani kurutulmuş gammarus ve tatlı su karidesi. Bunlardan ana yem öğünün 2/3, ek yem öğünün 1/3 miktarını oluşturmalıdır. Tabi bunlara ilave çeşitli yem miktarlarını artırmak daha faydalıdır. Sera mineral, sera vital, jbl rugil, jbl agil, jbl calcil gibi yemler ile desteklemek faydalı olur. Kaplumbağa 5 cm olana kadar bu şekilde devam edilir. 5-8 cm arasında da öğün teke çevrilir. Gene yem kafa hacmi kadar olacak. 8 cm den sonra bitkisel besinler taze sebze aç bırakılan günlerle öğün düzenlemeleri devam edecektir.

Beslenme konusunda burada daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Sera reptilin yada JBL aqua kaplumbağa vitamini alıp haftada bir kez yemlere damlatarak verebilirsiniz. Doğadan edinemediği eksikliği gidermiş olursunuz. Birde mürekkep balığı kemiği alarak kalsiyum desteği sağlayabilirsiniz. Buda kemik gelişimine faydalıdır. Bunu da toz haline getirip iki haftada bir kez ıslak yani vitaminli yeme bulayıp direk yemi ağzına uzatarak suya dağılmadan verebilirsiniz.

Size örnek olması açısından kendi akvaryumlarımın tanıtım konusunun bulunduğu linki de veriyorum.

Unutmadan söylemekte fayda var; kaplumbağalar evcil hayvan değildir ve akvaryumlarından çıkarılıp sevilmeleri strese sokar, evde gezdirilmeleri mikrop kaparak hasta olmalarına sebep olur. Fazla cana yakın bir hayvan olmalarını beklemeyin. Uygun ortamı sağlarsanız hem huzurlu hem sağlıklı olurlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Su Kaplumbağası Bakımında Temel Bilgiler

Anlaşılan elektirik faturanız 500 tl üstü geliyor :D
Tebrikler çokk iyi bir anlatım.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakımında Temel Bilgiler

Teşekkürler :) Bu konu yeni başlayanlara ve akılda soru işareti kalanlara bayağı yardımcı olur diye düşünüyorum.

Üç akvaryumda toplam 10 lamba, 4 filtre, 3 ısıtıcı ve 3 hava motoru çalışmasına rağmen yazın 120 tl civarı geliyordu, kışın 220 tl oldu. Muhtemelen ısıtıcılar tamamen devreye girince gerçek fatura oluştu. Genede çok kötü değil.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakımında Temel Bilgiler

Calcil nasıl bir yemdir ? bende almayı düşünüyorum
 
6 cm ve üzeri kaplumbağalar için uygun kalsiyum destekli yem. İri ve sert olduğu için yavrular yemekte zorlanır.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakımında Temel Bilgiler

Gerçekten muhteşem bi akvaryum olmuş umarım benimkide böle olur zamanla :smile::smile:
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakımında Temel Bilgiler

Benim akvaryumumun biri çok büyük, 840 lt kapasiteli ancak 96 lt olan iki akvaryumum daha var. Şu an birinde 2 adet yavru var. Kaplumbağa sayınız 2 ise buradaki 96 lt olan akvaryum gibi bir sisteme geçmenizi öneririrm.
mailto:/forum/Konu-150x80x70h-840-lt-ve-diger-iki-akvaryumum.html
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakımında Temel Bilgiler

Merhaba, bende yemleri ve vitaminleri hakkında bir soru soracaktım. Kaplumbağalarım geleli çok kısa bir zaman oldu, yani çok küçükler. Aşağıda resimlerini koyduğum "sanyu turtle" yemi ve "sera reptilin" isimli vitamini kullanıyorum. Bu vitamini 2-3 günde bir yemlerine 3 damla damlatarak onlara vermeye çalışıyorum. Bu markalar hakkında düşünceniz nedir? Bu yaşlardaki kaplumbağalar için uygun mudur? ve bu yemleri inceleyebileceğim bildiğiniz uygun bir site var mı?

Teşekkürler

mailto:/img811/9189/fotoraf2651.jpg
mailto:/img600/3175/fotoraf2650.jpg
 
Vitamin en kalitelisi. Ancak kaplumbağa başına haftada bir yeme damlatarak verilir. Elinizdeki yem genelde hiç tercih etmediğimiz bir marka. Ana yem olarak tetra reptomin ek yem olarakta sera raffy I yani gammarus. Ana yem günlük öğünün 2/3 miktarı ek yemde günlük öğünün 1/3 miktarı olacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Sabah ve akşam üzeri olarak iki öğün vermek yavru kaplumbağaların beslenme biçimidir. Tabi toplam günlük yem kaplumbağa başına kafa hacmi kadar olacak. Bahrttiğim oranı sabah bir çeşidi akşam bir çeşidi belirttiğim oranda verecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Yani sabah ana yem akşam ek yem gibi. Bir diğer kolay yöntemde iki gün komple ana yem verip bir gün komple ek yem vermektir. Hangisi kokayınıza gelirse yapabilirsiniz. Önemli olan yemlerin oranı, günlük miktarıdır.
Eğer yem çeşitliliğinize ilave isterseniz bunlara ek olarak sera mineral yemi öneririm. Gerçi bunu elinizdeki vitamin bitince alabilirsiniz. Vitamin ve mineral katkıları içerir.


mailto:/pet_urunleri.aspx?kat=153
Bu siteden bir çoğumuz alışveriş yapıyoruz.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakımında Temel Bilgiler

hayvanlar ufak bu aşamada ana yemde sera raffy p ve tetra reptomin uygun olur. ve kaliteli yemlerdir.
 
Geri
Üst