Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

ticaretin bu kadarı da olmaz!!!

vicdan

Bronz 2 Üye
Katılım
16 May 2009
Mesajlar
92
geçenlerde bir petshop'ta küçük bir kavonozun içinde karıncalar gördüm. ne olduğunu sordum. adam bunları sattığını söyledi. kedi köpek ticareti kötü, kaplumbağa ticareti iyice kötü:( şimdi bir de başımıza karınca ticareti çıktı:(:( hem de 30 tl. git sokaktan topla koy bir kaba en azından para vermessin. istediğin zaman da sokağa bırakırsın.
not: birkaç ay önce okulumza Orhan Kural geldi. söyledikleri çok acıydı. o petshoplarda kedi köpeklere yemek vermiyorlarmış. bu nedenle hayvanlar dışkısını yiyiormuş. ne kadar acı. bize o yüzden almamamızı söyledi. bilmiyorum, onları kurtarmak için mi almalıyız yoksa onları kapluşlar gibi kendi hallerine mi bırakmalıyız????
 
Bence Akvaryumcuya göre değişir yem verme işi adam işini seviyorsa yem falan verir.Köpek ve kediye bence yem verilir.Ama kaplumbağ kücük bi akvaryumda dolu olduğu icin hemde uzun süre aclığa dayandığı icin bence yem vermiyorlardır.
Millet karıncayı napacak ki :(
 
karınca çiftlikleri yeni birşey değil aslında. hatta internete satışını gördüğüm özel jöleleri içerisinde küçük ışıklı çiftliklerde var. belki senin gördüklerinde bu tür birşeydir. oradaki karıncalar jölelerini bitirdikten sonra yaşamıyorlar (3-4 aylık bir süre). bunlarla beraber özel cam alanlarında yaşam simülasyonlarını oluşturup bakacak olmayı da "barbarlık" olarak görmüyorum.
orhan kural kimdir bilmiyorum araştırmadım da ama petshopdaki kedi köpeklere yem verilmiyorsa nasıl dışkılıyorlar neyi dışkılıyorlar o halde diye sormak isterdim. bu şekilde tüm petshopları zan ve töhmet altında bırakacak bir şeyin dayanağını da sormak iyi olurdu.

EDİT: gördüğüm kadarıyla karınca çiftliklerinden sadece vicdan habersiz değilmiş. karınca çiftlikleri bizim ülkemizde çok bulunmayan birşey. geniş olmayan ama yüksek olan bir cam yapı içerisinde karıncaların oluşturdukları tünelleri ve yaşayışlarını görmenizi sağlayan bir alan içerisinde bakılıyorlar.
 
işte sorunda bu!!! gözümüze sokmaya çalışıyorlar!!! ve alanlar da varmış
 
klasik iktisat teorisi vicdan; her arz kendi talebini doğurur - her malın bir alıcısı vardır.
paniğe gerek yok. sadece yeni öğrenmenin şaşırmışlığını yaşadığını düşünüyorum.
 
Talep oldukça bu talebi karşılayacak arz da olacaktır bu da bu tip kirli ticaretlerin sonu gelmeyecek demektir insanlar almaya devam ettikçe. Tek bir çözüm var, almamak.
 
karınca cıftlıklerını neden kırlı tıcaret olarak gordugunuzu anlamadım. karıncalar rasgele yasamayıp kolonı ıcerısınde etkılesımde olan canlılardır. sosyal bır yapıları vardır yanı. bu da bu kucuk hayvanların meraklılarının veya bakmayı hobı olarak gelıstıren ınsanların olmasını saglar. kaldı kı ben turkıyede bahsettıgım cam yapı ıcerısındekı cıftlıklerden degıl de kucuk, ısıklı ve ıcerısınde "jole" olan kaplarda satılanlarını gordum. yanlıs bılmıyorsam eger o jolelerın degıstırılmesı gıbı bır durum da var veya kapların agzı acılıp hayvanlarda dogaya salınabılır. tabı dogadakı dıger kolonı uyelerı tarafından öldurulme rısklerı de var.
netıcede ben bunun "kırlı tıcaret" oldugunu dusunmuyorum. yoksa herhangı bır hayvanın sorumlulugunu da alamaycak bırısının aldıgı herhangı bır hayvanın tıcaretı de kırlı olurdu.
tabı tum hayvan tıcaretı kotu olarak goruyorsanız bır sey dıyemem.
 
Zevk olarak karıncıların hayatını izlemek oluşturduğu yapıları izlemek için bir miktar karıncayı evde beslemek doğalarından koparmak bence doğru değil, sadece karıncılar için değil pek çok hayvan için durum böyle. İnsanların zevkleri uğruna ölen hayvanlar ve bunlar üzerinden kar sağlamaya çalışan bir zihniyet bana göre kirli ticaret demektir size göre öyle olmayabilir tabi ki saygı duyarım bu şahsi fikrimdir benim.

Bir hayvanın sorumluluğunu almaktan kastınız ne bilemiyorum ama tam anlamıyla onun sorumluluğunu hiç kimse alamaz bence onlara doğalarını veremedikçe bunu yapamazsınız. Ortamını hazırlayıp yemini vermek temizliğini yapmak o hayvanın sorumluluğunu almak değildir diye düşünüyorum. Elimizden gelenin en iyisini yapmaktır sadece bizlerin yaptığı. Bu nedenle başta kaplumbağalar olmak üzere çoğu hayvanın canı üzerinden para kazanılmasına, doğa nedir bilmeden petshoplarda, bilinçsiz insanların elinde ölmek üzere üretilen milyonlarca hayvanın göz göre göre ölmesine kirli ticaret derim. Bu iş kaplumbağalarda biraz daha ön plana çıkıyor sadece yoksa hemen hemen her hayvan için aynı şeyler geçerli.
 
Dogalarinda birakmak elbette iyidir fakat o kaplumbaga dogasinda kötü bir haldeyse bu hastalik olabilir onu eve alip iyilestirip buldugunuz yer musait ise tekrar birakmak en iyisidir.
 
"bır hayvanın sorumlulugunu almak" derken sanırım asırı genıs tutmusum tanımı. "evcıl bır hayvanın" veya "evde yasamına uygun sartların olusturulabılecegı bır hayvanın sorumlulugu" demelıydım.
bu konu ınsan dogası ve onun dogayı kendıne uydurma gudusune kadar gıden bır tartısmaya ya da herseyın tıcaretının yapılabıldıgı zıhnıyete bır lanet okumaya dönusebılır. bende havanda su dövmek ıstemem :) netıcede bunun gıbı konularda bu ortamdakı hemen hemen herkes yakın fıkırdedır. etrafta dövulecek bagcı yok :) bunun yerıne bır heves veya sımarıklıkla hayvan sahıbı olmak ısteyen bır cocuk gorursem onunla mutlaka konusma yolunu ızlıyorum.
evde ıguanaya hayır. adam gıbı bır karınca cıftlıgıne evet :)
misssevda, mesela ben kaplumbagamı o kotu ortamından kurtardıgım ıcın aynen senın soyledıgındekı gıbı bır haz yasıyorum.

DÜZENLEME: anlatımı duzelttım.
 
elrohir' Alıntı:
"bır hayvanın sorumlulugunu almak" derken sanırım asırı genıs tutmusum tanımı. "evcıl bır hayvanın" veya "evde yasamına uygun sartların olusturulabılecegı bır hayvanın sorumlulugu" demelıydım.
bu konu ınsan dogası ve onun dogayı kendıne uydurma gudusune kadar gıden bır tartısmaya ya da herseyın tıcaretının yapılabıldıgı zıhnıyete bır lanet okumaya dönusebılır. bende havanda su dövmek ıstemem :) netıcede bunun gıbı konularda bu ortamdakı hemen hemen herkes yakın fıkırdedır. etrafta dövulecek bagcı yok :) bunun yerıne bır heves veya sımarıklıkla hayvan sahıbı olmak ısteyen bır cocuk gorursem onunla mutlaka konusma yolunu ızlıyorum.
evde ıguanaya hayır. adam gıbı bır karınca cıftlıgıne evet :)
misssevda, mesela ben kaplumbagamı o kotu ortamından kurtardıgım ıcın aynen senın soyledıgındekı gıbı bır haz yasıyorum.

DÜZENLEME: anlatımı duzelttım.

Ya zaten yeriniz uygunsa ve dogada yardima ve bakima muhtaç bir kaplumbaga varsa onu eve alipta iyilestirmek bana göre çok güzel bir davranis doganin havyani diyipte onu o hasta haliyle orada birakmak vicdanimi sizlatir ve ben günlerdir uyuyamam. Evde iguanaya hayir demissiniz valla suan beslemek istedigim hayvanlardan biri iguana ve ismini bilmiyorum ama resim koyuyum
Baardagaam%20gedrag.jpg
Bu hayvan eger yerim olsaydi genisce kesinlikle alirdim. Sunuda belirtmek istiyorum bazi evde bakilan hayvanlar dogaya göre çok daha lüks, güvende ve saglikli yasiyorlar. Yine hayvan almak istersem ya daha fazla bakamayan birinden alirim yada üreticisinden, bunun iki nedeni var biri petshoptakine göre çok daha saglikli oluyorlar ve ikincisi daha ucuz oluyorlar.
 
''Doğaya göre evde daha güvende ve lüks yaşıyorlar'' fikrinize katılmadığımı belirteyim. Hiç bir hayvana doğasındakilerden daha lüks şartları veremezsiniz. Sonuçta her hayvanın yaşadığı ortam o hayvanın ihtiyaçları ve vazifesi düşünülerek yaratılmıştır, bizler değil yaratıcının sağladığı doğal ortamından daha lüks bir ortam vermek, o ortamı taklit etmeye bile çalışamayız. Size göre lüks olan şey aslında o hayvan için doğadaki şartların yüzde birine bile sahip olamamaktır. Güvende yaşaması konusuna gelince evet evde güvende oluyorlar fakat bu uğurda sağda solda bilinçsiz kişilerin ellerinde ölen petshoplarda ölen diğer binlercesini de düşününce acaba hangisi daha güvenli? Doğada bir denge vardır ve mutlaka bazı hayvanların yaşaması için bazılarının ölmesi gerekir. Bu aslında bizlerin de çoğu hayvanın da yararınadır. İnsanlar için zararlı olan pek çok hayvanın sayısı, onları tüketen diğer hayvanlar sayesinde sabit tutulmaktadır. Doğada bir amaç ve denge uğruna ölen hayvanların sayısı emin olun bilinçsizce evcil hayvan olarak üretilip satılırken ölen hayvanların sayısından daha azdır.

Kötü şartlarda bakılan hayvanları başkalarından almak zaten güzel ve yapılabilecek en iyi şey. Üreticiler hakkında fikrim olmadığı için o konuda bir şey diyemeyeceğim fakat petshoplardan alınmasına karşıyım sonuna kadar.

Petshoplarda kötü ortamda bakılan bir kaplumbağayı alarak onu o kötü ortamdan kurtardığınızı düşünebilirsiniz ancak o aldığınızın yerine gelecek yeni kaplumbağaların durumunu da düşünmeniz gerek. Bir tanesini kurtarmak için alırken birden fazlasını ölüme terk ediyorsunuz bunun da farkında olmak lazım petshoplardan alırken.

Karınca ve iguana konusuna gelince, görüldüğü gibi kimine göre iguana beslemek normalken karınca beslemek doğru gelmeyebilir ya da tam tersi ya da ikisi de doğru gelebilir. Bence hemen hemen her hayvan için evde beslemek doğru değil. Çok kötü durumda olan yaralı olan vs gibi uç örnekler hariç tabi ki. Evdeki hiç bir hayvana doğadakini bırakın, doğadakine benzer bir ortamı bile tam anlamıyla veremezsiniz. İşte bu yüzden de ben hiç bir hayvana ''evcil hayvan'' demem, her hayvanın yaşam alanı doğasıdır evlerimiz değildir. Evcil hayvan derken de yani değişen bir şey yok aslında. Bu yüzden evcil hayvanın sorumluluğunu almakla bir hayvanın sorumluluğunu almak arasında bence fark yok. Tabi ki bunlar benim kendi fikirlerim çok garip ya da abartılı gelebilir size katılmayabilirsiniz tabi ki saygı duyarım ancak bence durum böyle.
 
valla yeterince yer varsa bir insanda istedigi hayvani beslemesinde sorun gormuyorum
 
Sevda Hanım bazı konularda doğasında yok, doğasına uymaz fln diyorsunuz..ama sizin bir hayvan için yeterli gördüğünüz yere bakın birde doğasına :)
Hayvanlar doğasında mutluyken bakıma ihtiyaçları varmıs gibi birde evde daha lüks yasayacaklarına inanıp alınmasını çok anlamsız buluyorum..Hayvanların nerde bakılırsa bakılsınlar doğadaki ortamlarından daha lüks,daha güvende,daha sağlıklı olcağına inanmıyorum.
 
RE: ticaretin bu kadarı da olmaz!!!

Birde su var dogalarinda bisuru onlar icin tehlikeli olan hayvanlar var cogusu fazla yasayamiyor bile. Bazi insanlar varki cok kral sekilde bakiyor 2 metrelik havuzda avlanma derdi yok istediklerinde bir lepistes veya herhangi bir balik yakaliyorlar hastalandiklarinda hemen veterinere goturuluyor. Ya bu benim dusuncem ama bu hayvanlar dogadakinden daha iyi bakiliyor ve yasiyor istedikleri onlerinde istemedikleri arkalarinda. Her evde bakilan hayvan degil dogru sekilde bakilan hayvanlar dogadakinden cok daha iyi yasiyorlar. Bu benim dusuncem.
 
Allah'ın hayvanları doğada yaratması sebebinin alıp insanlar onlara daha iyi baksın gibi bir düşünce olduğunu sanmıyorum ki öyle olsa çok savunmasız,içgüdüsü olmayan,kendini koruyamayan varlıklar olurdu bu saydığım üç şeye rağmen doğada diğer hayvanlara yem olan hayvanlarda var elbette ama bununda nedeni hayvanın etçil olması ot yiyememesi beslenme tarzının bu olması yani bu bir döngü gayet normal birilerini yiyerek beslencek..ama tabii hayvanların kaçma şansıda olcak bir akvaryumun içine bir tane kaplumbaga koyup bir tanede yenmeyi bekleyen hasta lepistes gibi değil hem şöyle düşünün doğada bir kaplumbaga bir balığı yem için yiyecek bu sizinde dediğiniz gibi balık için tehlike oluşturacak ama yine sizin dediğiniz gibi 2 metrelik havuzda kaplumbagaya verdiğiniz balık için hiç bir tehlike olmuyor değilmi yada doğada yenmesini bekleyen bir balığa tehlikeli oluyor diye acıyorsunuz fakat kendiniz o balığı verince hiç bir şey olmuş olmuyor..hatta neden canlı yem diye sorulduğunda rahatlıkla kurutulmuş yemlerden hoşlanmıyorum diyebiliyorsunuz.Bende bunu anlayamıyorum :)
 
misssevda umarım discovery veya natıonal georaphıc fılan seyretmıyorsun. aslan belgesellerınde genelde o aslanlar tarafından avlanan antılopları gosterırler. baslarda bunları seyrederken yahu oradakı adamlar neden buna engel olmayıp seyredıyorlar dahası bırde cekıp anlatıyorlar dıye hayıflanırdım. fakat sonra anladım kı "doganın kanunu" bu. olması gereken bu zaten. "korumamız" altına aldıgımız bır hayvan besın zıncırınde alt kademelerde bır yerdeyse belkı dedıgın gıbı dusunerek kendımızın ıyı hıssetmesını saglayabılırız ama o hayvanında ıcgudu ve kollektıf bılıncın gelen bazı seylerını alıp gotururuz.
dersen kı muhabbetı kusu... o apayrı bırsey derım. cunku onlar zaten dogada yasamaya elverıslı canlılar degıller. nasıl ortaya cıkmıslar bır fıkrım de yok gercı.
@aragorn: ıguanaya hayır karıncaya evet deme sebebım. bırısının dogal yasam ortamını sımule etmek daha kolay ve basarılı olur dusuncesıyleydı.
 
Doğaya bıraktığınızda yaşayabilecek hayvanları evde beslemenin doğru olduğunu düşünmüyorum.Elrohir'inde dediği gibi mesela bir muhabbet kuşu ve bu tip hayvanlar,evde en iyi şartlarda beslenmeli.Ama gördüğüm kadarıyla doğada yaşayamayacak olanlara ilgimiz daha az.Bir muhabbet kuşu için evlerde verilen emekle,doğada yaşayabilecek bir kaplumbağaya verilen emek aynı değil.Kısacası evde korunmak zorunda olan hayvanlar dururken yeni bir uğraş çıkartıp doğasında mutlu olan bir karıncayı alıp beslemek ve daha lüks bir hayat vaadediyorum diye düşünmek ne kadar mantıklı ?

Karıncaya gelince bende bir çok arkadaşın düşündüğü gibi düşünüyorum.Evde beslemeyi doğru bulmuyorum.Doğada yaşayabilen ve mutlu olan bir hayvanı doğasından koparıp zevk için yeni bir yaşam vaadetmek o hayvanı zaten öldürmekle eşdeğer olduğunun fikrindeyim.
 
Evde karıncanın ortamını hazırlamak daha kolay da olsa bence her hayvanın doğasında yaşaması daha güzel.

Herkesin düşüncesine sonsuz saygımız var tabi ki ancak gerçek şu ki her hayvanın en rahat ettiği yer doğasıdır ve doğanın kanunu gereği sürekli bir kısım hayvan ölürken bir kısmı yaşar, insanların ve doğal dengenin yararınadır bu. Eğer doğada hiç bir hayvanın birbirini yememesi gerekseydi zaten ona göre yaratılırlardı. Bence doğada ya da diğer her şeyde ne olursa olsun bir yanlışlık bir eksiklik aramamak gerek çünkü yoktur herşey mükemmel bir denge ve nizamla yaratılmıştır. Evde doğadan daha rahat ederler düüncesine hangi hayvan ve hangi şartlar olursa olsun karşıyım şahsen ve evde mükemmel şartlarda bakılsa bile hiç bir hayvanın doğadaki gibi rahat etmediğine inanıyorum.
 
peki hepiniz dogada yasasin diyorsunuzda neden evde hayvan besliyorsunuz o zaman?
 
Geri
Üst