Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

YARDIM-Tosbinin Sağlık Durumu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan BERRA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

BERRA

Yeni Üye
Merhabalar Efendim,
Bir tane sevimli mi sevimli bir kırmızı yanaklı su kaplumbağam var. Yatağımın yanı başında olduğundan sorunları direkt gözüme çarpıyor ve üzülüp endişeleniyorum. Eğer yardım ederseniz çok memnun olurum.
Birincisi: su kaplumbağamı alalı 1 yıl 7 ay oldu neredeyse ve Tosbim bir türlü suya batamıyor ilk başta hafif olmasından dolayı düşünmüştüm ama bir-iki kere suyun dibine rahatça inip çıktığını görmüştüm. Bu yüzden o seçeneği iptal ettim. Neden batmadığını merak ediyorum. Batmadığından dipteki parçalanan yemleri alamıyor, bu da su kirliliğine sebep oluyor aynı zamanda saklanamıyor ayrıca suyun dibine batmadığından geniş bir alanı kalmış olmuyor.
İkincisi: Tosbim başlarda ağzını açıp ses çıkarmazdı ama nedense bu Aralık sonu gibi 3,5 dakikada bir ağzını açmaya başladı fakat ses çıkarması 10,15 dakikada biri bulmuştu. Sanki nefes almakta zorlanıyormuş gibi. Bu ay biraz daha uzun sürüyor ağzını açması ve ses çıkarması ama bir sorun var mı merak ediyorum. Üçüncüsü ve son olarak kabukta 3,4 beyaz leke oluşması. Mantar olmasından korkuyorum çünkü farkı bilemiyorum ve normal bir şey mi değil mi anlamıyorum. NOT :sabah akşam düzenli yemeklerini bitirmekte ve kabuk uzunluğu 4.5 cm
TEŞEKKÜR EDERİM...SAĞLICAKLA KALINIZ.

Ekli dosyalar

• * Image 2026-04-19 at 20.01.40 (1).webp
    * Image 2026-04-19 at 20.01.40 (1).webp
    211.2 KB · Görüntüleme: 39
  • * Image 2026-04-19 at 20.01.40 (3).webp
    * Image 2026-04-19 at 20.01.40 (3).webp
    263.7 KB · Görüntüleme: 39
  • * Image 2026-04-19 at 20.01.40 (4).webp
    * Image 2026-04-19 at 20.01.40 (4).webp
    190.3 KB · Görüntüleme: 38
  • * Image 2026-04-19 at 20.01.40.webp
    * Image 2026-04-19 at 20.01.40.webp
    91.4 KB · Görüntüleme: 36
Moderatör tarafında düzenlendi:
Aynı konuyu ikinci kez açmak yerine ilk konuya cevap yazmanız gerekirdi. Madem yeni konu açtınız, buradan devam edelim.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Foruma hoş geldiniz,

Maalesef anlattıklarınız akciğer enfeksiyonuna işaret ediyor. Akciğer enfeksiyonu çok tehlikeli bir hastalıktır.

Akvaryumunuzun ve kaplumbağanızın birkaç resmini atabilir misiniz?

Su ısıtıcınız, kuru alanınız, ısıtma lambanız var mı? Bunlar olmadan hayvan iyileşemez.

Hayvanın kabuk boyu kaç cm? Yem yiyor mu? Hangi yemlerden veriyorsunuz?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-Öncelikle boydan başlayalım. Bir yıl yedi aydır beslediğiniz hayvan hala 4.5cm ise hiç büyüyememiş demektir. En az 10-12cm olmalıydı.

-Suya batamama, esner gibi ağız açma, ciklemeye benzer ses çıkarma halleri akciğer enfeksiyonunun belirtisidir. Doğru şartlarda yaşamayan, üşüyen hayvanlar uzun vadede akciğer enfeksiyonu olur. Akciğer enfeksiyonu iyi tedavi edilmediğinde yavru kaplumbağaların önemli kısmında ölümle sonuçlanır. Akciğer enfeksiyonuna karşı eczaneden Gentagut damla alın. Ne sıklıkta ve kaç damla kullanmanız gerektiğini @cem bey söyler. Ancak aşağıda yazdığım eksikleri gidermezseniz ilacın tek başına işe yaramayacağını da unutmayın.

-Yemlerini yiyor olması iyi haber. Hastalık çok ilerlediğinde hayvan iştahtan kesilir. O raddeden sonra iyileşme ihtimali iyice düşer. Raffy P`ye ek olarak kapalı kutuda satılan, markalı gammarus alın (örneğin Raffy I). Açıkta satılan yemler parazit yumurtası taşıyabileceği için tehlikelidir. Sabahları hayvanın kafa hacminin yarısı kadar Raffy P, akşamları da kafa hacminin yarısı kadar gammarus verin. Takviye olarak Deepfix Reptivit vitamin damlası da alabilirsiniz.

-Gördüğüm kadarıyla su ısıtıcınız yok. Su kaplumbağalarının sağlıklı olması için suyun sürekli 28C`de tutulması gerekir. Acilen bir su ısıtıcısı almalısınız. Bu akvaryumun en, boy, yükseklik ölçülerini yazarsanız uygun bir ısıtıcı öneririm.

-Isıtma lambanız da yok. LED lambalar ısı yaymadığı için bizim işimize yaramaz. Kuru alana çıktığında ısınamayan hayvan üşüyüp hasta olur. Isıtma lambası ile kuru alanı 32C sıcaklıkta tutarız. Yine acilen bir ısıtma lambası almalısınız. Isıtma lambası hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki konuyu okuyun:

-Kabuğun durumuna gelince, su ısıtıcısı ve ısıtma lambası olmadan hayvanın kabuğu sağlıklı şekilde büyüyüp eski plakaları atamaz. Biriken eski plakalarda kireç lekeleri oluşur. Yine de emin olmak için kabuğu kurulayıp alt ve üst bağayı ( kabuğun alt ve üst parçalarını) açıkça gösteren resimler atın, bakalım.

-Kuru alandaki yapay çim pislik ve bakteri tutabileceği için hasta bir hayvan için uygun değil. Onun yerine gıda ile temasa uygun silikon mat kullanmanız çok daha sağlıklı olur.

-Kaplumbağanıza bundan sonra daha iyi bakabilmek için eksik bilgilerinizi tamamlamanız da çok önemli. Bu sebeple aşağıdaki konuyu baştan sona okumalısınız:

Başka sorularınız olursa bu konuya cevap yazarak sorabilirsiniz.

Allah şifa versin!

Sorularıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Yeni bir mesaj daha attığım için kusura bakmayın öncekinde konuyu yanlışlıkla şikayet seçtiğimden cevap yazmama izin vermedi. Bu nedenle tekrar attım. ( Başlığa Yardımm yazdığımız içinde kusura bakmayın babam yaptı) Öncelikle Tosbimin akvaryumun da ısıtıcı bulunmakta eski bir fotoğrafı koyduğumdan gözükmemiş. Önerdiğin vitaminleri ve yemlere de yakın bir zamanda almayı planlıyoruz. Önerdiğiniz Raffy I bizde var ama maalesef suya atar atmaz batıyor. Birkaçı su yüzeyinde kalsa bile hayvanım küçük bir dokunuş sergilediğinde direkt batıyor. Sizin sayenizde Tosbim çok daha iyi olucak İyi Günler

Ekli dosyalar

• IMG-20260420-WA0001.webp
    IMG-20260420-WA0001.webp
    120.8 KB · Görüntüleme: 21
  • IMG-20260420-WA0000.webp
    IMG-20260420-WA0000.webp
    242.1 KB · Görüntüleme: 21
  • IMG-20260420-WA0002.webp
    IMG-20260420-WA0002.webp
    108.5 KB · Görüntüleme: 20
Bu resimde kabuğun durumu açıkça görülüyor. Isıtma lambası olmadığı için hayvan eski plakalarını atamamış.

Kabuğa bakım yapmak için temiz bir diş fırçasını akvaryum suyu sıcaklığında suyla ıslatıp üzerine biraz sofra tuzu dökün ve bu tuzlu fırça ile kabuğu fazla bastırmadan fırçalayın. Fırçaladıktan sonra su ile durulayın ve peçete ile kurulayın. Bir de fırçalama sonrası fotoğraf çekin ona da bakalım.

Bu işlemden sonra eczaneden Devit3 damla alın. Kabuğa bir-iki damla Devit3 damlatıp güzelce ovun. Hayvanı kuru ve sıcak bir yerde ( ısıtma lambası aldıysanız lambanın altında) 20-25 dakika bekletin. Sonrasında damlanın fazlasını silip tekrar akvaryuma koyabilirsiniz. Haftada 2 kez bunu uyguladığınızda plakaların yenilenmesi kolaylaşır.

Genta yada gentagut göz damlası alın. Bunu sabah akşam yiyorsa ilk stick yemine 2 damla damlatıp suda hemen önüne atın yesin. Yemezse 45 derece açıyla tutup ağzına ikişer damla damlatın. Açmazsa dik tutup 10-15 saniye arayla üçer damla ruj sürer gibi ağız çevresine sürün bir iki dakika öyle tutun ağız aralığından girsin.

Deep fix reptivit vitamin damla alın bunu da her gün bir damlar genta/gentagut gibi uygulayın.

Sistem eksiklikleri ve kaliteli beslenmemesi sebebiyle ufak kalmış. Hastalıkta iyice berbat etmiş normalde boyu 3 katı olmalıydı.

Su 28 derece sabit kuru alan ilk yarım saatlik ölçümde 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlayın. Hayvanı kurtarabilirsek büyük bir akvaryuma geçersiniz. Sağlıklı gelişim için bolca yüzeceği alan olmalı. Haşlanmış kıyma da verin. Hatta güniçi öğün artırın. Hayvan zayıf yağ stoğu da yok. İştahsızlık evresine girerse bünye zayıf olduğu için kurtulması zor olur. Yiyip güçlenmeli.

Artık hem suda hemde kuru alanda ısıtıcımız var. Mesafesi iyi mi? Hayvan korktuğundan kenara çekildi Ayrıca damlaların aciliyeti var değil mi?

Ekli dosyalar

• IMG-20260421-WA0000.webp
    IMG-20260421-WA0000.webp
    497.5 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG-20260421-WA0001.webp
    IMG-20260421-WA0001.webp
    398.8 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG-20260421-WA0002.webp
    IMG-20260421-WA0002.webp
    314.1 KB · Görüntüleme: 17
Evet genta ve deepfix reptivit damlalarını acilen temin edin. Genta/gentagut her eczanede bulunur.

Size kabuğunu fırçalanmış ve d vitamini damlatıldıktan sonraki görüntüsünü attım herhangi bir sorun var mı ?

Deviti bırakın ihtiyaç yok hayvan bir de beklerken iyice hastalanmasın. Eski plaka katmanı var o da zaman içinde atılır. Durum normal.

İlaçlar acil yoksa hayvan ölür.

Lamba altına alana kibrit kutusu yada o ayarda birşey koyup üzerine cam derece yatırın. Tam yarım saat sonra 32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlayın. Ne çok yakın ne çok uzak olsun.

Gece su yüzeyine yakın tutunacağı bir tünek olsun. Böylece gövdesi su içinde üşümemiş olur. Vantuzlarla plastik boru yada o tarz birşey yapın. Böylece gece boyu lamba yanmamış olur.

Gentagutu aldık. Yemine damlattım hemen de yedi. Gentagutu bir kere mi kullanıcaz yoksa daha mı fazla ? Aynı zamanda Deepfix bende olan damlayla aynı işlev görüyormuş Eczanede çalışanlar söyledi bizde almadık. O zaman bizde olan su damlasını yeme damlatıp veriyim mi Gentagut gibi ? Ayrıca Tosbimin kabuğunu tuzlu su ile fırçalamayı her hafta yapmalı mıyım ne sıklıkla olmalı Eğer Şu dibe batma sorununu çözerek suyun dibine kabuğunu temizlemesi için bişey koymayı düşünüyorum.

Gentagut Cem beyin dediği gibi sabah akşam ikişer damla verilecek. Bir hafta devam edin. Bir gelişme olursa buraya yazın.
Reptivit bir kaplumbağa vitamini. Eczanedekiler Reptiviti ne bilsin? Reptiviti petshoptan veya internetten almanız gerekir. Hayvanın bünyesinin kuvvetlenmesi için bu damla önemli.

Fırçalama işini şimdilik bırakın. Hayvanın ciğerleri toparlansın kabuğa sonra bakarız.

• Beğen
Tepkiler: cem
Bana çok yardım ettininiz teşekkür ederim ☺️ Artık kaplumbağamı kabuğu daha çok yenileniyor artık ağzını açıp ses bile çıkarmıyor. O şuan çok mutlu sizin sayenizde Su damla konusunda bizde olan damlayı yeme damlatsak olur mu? Petshopdakilerde bizde olanla aynı işlevi gördüğünü söyledi. Bununda Gentagut gibi bir hafta sabah,akşam damlatayım mı? Ayrıca rampayla cam arasındaki mesafe çok az (3,5 cm) .Tosbi çıkmakta çok zorlanıyor Petshopdakilerde zamanında o kuruma alanını eklemişti normalde yoktu. Onu nasıl halledicez bilemiyorum benim istediğim yeşil alanın yarısını almak Güney kısma değilde Doğu kısmına rampa koymak. O yeşilleride kaldırmak istiyorum çok dökülüyor ve dediğiniz gibi zararlı onun yerine önerdiğiniz kullanmak istiyorum O silikon mati nerede bulabilirim

Ekli dosyalar

• IMG-20260423-WA0003.webp
    IMG-20260423-WA0003.webp
    372.4 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG-20260423-WA0004.webp
    IMG-20260423-WA0004.webp
    325.4 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG-20260423-WA0005.webp
    IMG-20260423-WA0005.webp
    275.7 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG-20260423-WA0006.webp
    IMG-20260423-WA0006.webp
    97.9 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG-20260423-WA0002.webp
    IMG-20260423-WA0002.webp
    91.3 KB · Görüntüleme: 9
Reeflowers Turtle Fresh bir su düzenleyici. Suda biriken amonyağın daha az zarar vermesini sağlıyor. Bunu hayvana içiremezsiniz. Bizim bahsettiğimiz Reptivit hayvanın yemine veya doğrudan ağzına damlatacağınız bir vitamin damlası. İki ürünün aynı işe yaradığını her kim söylediyse bir daha o kişinin sözüne itibar etmeyin.

İki örnek ürün linki:

Kuru alan ve rampanızın ölçüsüne göre kesip akvaryum silikonu ile yapıştırabilirsiniz. İnternetten almak zorunda değilsiniz. Mutfak eşyaları satan yerlerde veya milyoncu tabir edilen mağazalarda da bulunur. Gıda ile temasa uygun malzemeden yapıldığına, plastik kokusu yaymadığına dikkat edin.

O damla olmaz hayvanı öldürürsünüz. Onu doğrudan hayvan akvaryumda iken değil beklettiğiniz petşişelere damlatacaksınız. Su düzenleyici ayrı vitamin ayrı. Vitamin hayvanın kırgınlığını alıp iştahını açacak.

Deepfix damlayı aldık şimdi ne yapmamız gerekiyor? Bir tane Raffy P yemi ikiye bölsem 2 gr olur mu ?(Deepfix in arkasında yazıyor) birine iki damla Gentagut damlatsam diğerine Deepfix damlatıp ikisini suya atsam olur mu ? Deepfix de Gentagut gibi sabah akşam vericek miyim kaç damla olucak?

Sabah bir parça Raffy p'nin üzerine iki damla gentagut damlatıp hemen kaplumbağaya verin. Bunu yemesini bekleyin.

Sonra bir raffy p'nin üzerine bir damla reptivit damlatıp bunu da yedirin.

Sonra her sabah verdiğiniz kadar raffy p verin.

Akşam olduğunda da bir parça raffy p'ye iki damla gentagut damlatıp hayvana yedirin. Ardından akşamları hangi yemi veriyorsanız ondan verin.

Bir hafta boyunca aynı şekilde devam edin. Yemlerini yediği sürece iyileşme ihtimali devam eder.

Geri