Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

yasam ortamlari

gizemco

Bronz 5 Üye
Katılım
26 Eki 2012
Mesajlar
27
kaplumbagalarin yasam ortamlari icin bikac oneri verilmis isitici kuru alan uv isinlari gibi ama okudukca kafam karisti . 2kaplumbagam var daha 1hafta oldu alali cok nadir yemek yiyorlar kabuklarinda veya gozlerindede bir sorun yok hareketlilerde ama kaplari suan kotu. orta butceli tam olarak almam gerekenleri yazabilirmisiniz??
 
Cvp: yasam ortamlari

Ufak plastik kapta bakıyorsanız yakında hasta olabilirler ve ölebilirler. Hiç elverişli değil ve hemen uygun sistemin kurulması gerekiyor.

Öncelikle 70 lt bir akvaryum almanız gerekecek. Yaklaşık 1-1,5 sene sonra iki kaplumbağa için 200-250 lt bir akvaryum almanız gerekecektir. Yada önce 100 lt bir akvaryum alıp 2 sene sonra 200-250 lt bir akvaryumla da devam edebilirsiniz. Tabi bana sorarsanız ideal akvaryumu baştan alıp tekrar tekrar masraf yapmamak en iyisi. Bu arada ileride kavga ederlerse hayvanları ayırmanız yani ikinci bir sistem kurmanız gerekecektir. Akvaryum büyüklüğü hem normal büyüme için, hem kas gelişimi için hemde suyun çok kirlenmeyip sık değişim yapılmaması açısından iyi.

Bunun haricinde su ısısı 26-28 derece olmalı. Akvaryum hacmine uygun ısıtıcı almanız gerekmekte.

Suyun temizliği için filtre almanız gerekiyor. Hatta dış filtre alırsanız biyolojik döngü içinde imkanınız olur. Tamamen su değişimi zararlıdır. Filtreli akvaryumdan kısmi değişimler yapılarak dengenin korunması gerekir. Aksi halde pis suda yaşamak her türlü hastalığa sebep olur. Yada suyu komple değiştirmek adaptasyon sorunu ve hastalık gibi unsurları doğurur.

Kaplumbağalar soğuk kanlı oldukları için kuru alana çıkıp güneşlenirler. Bu sayede metabolizmalarını dengede tutarlar. Bu sayede sindirim sistemleri uygun çalışır ve iştahlarıda normal düzeyde olur. Bu sebeple krur alan yapıp ısıtma lambası ile güneşi taklit ederek kurumalarını sağlamalısınız. Kuru alan ısısı 31-32 derece olmalıdır. Aksi halde daha düşük ısıda üşütürler yada çıkmak istemezler.

UVB lamba gene güneşteki uvb ışınlarını sağlar. Bu ışınlar kaplumbağaların kabuk ve kemik gelişimi için faydalı D vitamini sentezini yapmalarını sağlar. Bunun olmaması en başta kabuk yumuşaması sorununa sebep olur.

Tabi kaliteli yem kullanılması uygun oranda verilmesi gerekiyor. İlk başta Tetra reptomin ve Sera Raffy I alabilirsiniz. Bunlardan reptomin ana yem Raffy I ek yemdir. Günlük yem miktarı kaplumbağanın kafa hacmi kadar olmalıdır. Ana yem öğünün 2/3 ünü ek yem 1/3 ünü oluşturur. Bu oranda ya günlere bölerek yada gün içindeki öğünü oranlayarak yemleri verebilirsiniz. Zamanla farklı yemler almanız çeşitlilik olarak gerçekten faydalıdır. Bir çok kişi 5-10 çeşit yem kullanmaktadır.
Kaplumbağa vitamini olarakta Sera reptilin alıp haftada bir yeme damlatarak verebilirsiniz.
Kalsiyum desteği içinde mürekkep balığı kemiği verebilirsiniz. Bunu toz haline getirip vitaminli yem verirken bulayıp vermeniz uygundur.

Bir an önce sistemi kurmanızı tavsiye ediyorum.

Bunlar haricinde sorularınız olursa yanıtlarım. Kaplumbağalarınıza sağlıklı ve uzun ömür dilerim.


Birde kaplumbağalar yavru ise günlük öğünü iki seferde verere toplamı kafa hacmi olacak şekilde düzenlemeniz gerekir. Yani sabah ve akşam üzeri gibi.
 
Cvp: yasam ortamlari

ayrintilar icin cok tesekkur ederkim.daha yeni oldugum icin pek bisey bilemiyorum ve sormak istiyorum. kuru alan nasil olusturabilirim birde isiklarinin kac wolt olmali ben tetra yemlerden veriyorum vede kuru karides veriyorum ama daha kucukler ve yemiyolar cok fazla . sularinida akvaryum duzenleyici damlatiyorum . hemen temin etmeye calisicam kaplarinida
 
Cvp: yasam ortamlari

Su düzenleyici kullanmayın. Dinlenmiş su kullanın, yada su hacminiz az ise şu an hazır su kullanın.

Kuru alan için su yüzeyine ulasan bir kaya bulup kaynattıktan sonra suyun içine koyabilirsiniz. Yada hazır satılan kuru alanlardan alabilirsiniz.

Isıtıcı lamba 40 veya 60 watt olmalı. Kuru alanı 31-32 derece yapacak mesafede durmalı. Bunu derece ile ölçmeniz gerekir. Muhtemelen 40 w olanı 18-20 cm, 60 w olanı 20-25 cm mesafede tutmanız yeterli olacaktır.

Kap derken cam akvaryumdan bahsediyorum. Bahsettiğim ölçüleri değerlendirmenizi öneririrm. Kaplumbağalar kareye yakın ölçülerde yaşarlar. Bu sebeple her iki kenar ölçüsüde önemli. Bir camcıya da ölçülerinizi belirleyip yaptırabilirsiniz. Tabi derinlikte gene çok az olmamalı.

Yem konusunda hem ortam elverişsizliği olumsuz etkendir hemde alışma süreci. Küçük olmaları yememelerine sebep değil. Benim iki kaplumbağam 15 gün yem yemedi. 1 haftayı geçince vitamin takviyesi yapmak gerekir. Yeme damlatıp verirseniz iyi olur. Vücut dirençlerini korur. İştahta açabilir.
 
Cvp: yasam ortamlari

birde sunu sorucaktim biri hep gunesleniyor digeri hic cikmiyor . cikmayan cikandan daha kucuk neden olabilir acaba ?
 
Cvp: yasam ortamlari

küçük olduğu için ürküyor ve kendini suda daha güvende hissediyordur. zamanla çıkacaktır.
 
Cvp: yasam ortamlari

1,5 hafta oldu ama net bi sekilde bisey yediklerini gormedim 2hafta oldu.tetra reptomin veriyorum ama olmuyo nesi vardir acaba?
 
Cvp: yasam ortamlari

gerek su, gerek kuru alandaki ortam ısısını dengeleyin. ortama alışınca yemeye başlayacaklardır.
 
Cvp: yasam ortamlari

Uygun sistemi kurmadıkça bir çok sorunlar çıkacaktır. Sistem elverişli olunca da yanlarında fazla durmayınki kendilerini güvende hissedip hareket etsinler.
 
Cvp: yasam ortamlari

baska bikonu basligi altindada sormustum ama simdi benim gece gunduz ve uvb lambasimi kullanmam gerekiyor gunduz 2side acik olsunmu?
 
Cvp: yasam ortamlari

Orada yanıtladım. Gündüz ısınma lambası ve uvb kesin yanmalı. Gecede kaplumbağa kuru alanı kullanıyorsa gece lambası yanmalı.
Bu arada uvb lambayı günde 4-6 saat gibi öğlene denk gelecek sürelerde yakmalısınız. Gündüz ısınma lambası 10-12 saat (ben 12 saat yakıyorum.) gün döngüsü ile yanmalı. Yani 07:00-19:00 arası yanık kalmalı. Gece lambasıda bunun tam tersi saatlerde gündüz lambası sönünce yanmaya başlamalı. Tabi elzem değil.
 
Cvp: yasam ortamlari

cok soru soruyorum ama bu iki lambayi nasil sabitleyebilirim benimkisi camdan yapilmis bi akvaryum yaptirilmis bisey yani isitma lambasini nasil sabitlemeliyim acaba ?
 
Mandallı kitap okuma lambaları var. Bunların duy kısımlarını kontrol ederek alabilirsiniz. Kontrolün amacı aldığınız ampulü takabilin. Akvaryumun kenarına bunları ayrı ayrı tutturabilirsiniz.
 
Cvp: yasam ortamlari

emrenin dediği gibi mandallı veya akvaryumun üstünü aşacak şekilde deveboynu lamba alın. mandallı lambayı taktıktan sonra fişini takın güvenlik açısından ve duyu buji ampule göre almayın.( arka yivi ufak olan ampul) genelde bu iş kullanılan ampullerin yivi büyüktür.
 
Geri
Üst