Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Akvaryum ve Önerileriniz

likable06

Yeni Üye
Merhaba. Yaklaşık 3-4 yıl evvel annemin apartmanda ayağının altında bulduğu ve 4 yıl boyunca plastik bir kapta baktığı Mülayim'in yaşam standardını yükseltmek adına hayvancağızı annemden koparıp kendi maddi imkanım ile akvaryum aldım. Resimleri aşağıda. Tabi buraya yeni üyeyim ve sizlerin tecrübe ve bilgilerinizden faydalanmak isterim. Konuların pek çoğunu okudum forumda yer alan. Kendi akvaryumumdan yola çıkarak bir kaç tavsiyenize ihtiyacım var.
mailto:/2e2o7zk.jpg
mailto:/k54ga1.jpg
mailto:/30ues2e.jpg

Evet arkadaşlar akvaryumun resimleri bunlar. Şelale biçiminde bir iç filtesi mevcut. Kuru alanı mevcut çıkmayı yeni yeni öğrendi ve hala çok sık çıkmıyor nedense. Sorularım ise şunlar:

1. Silis kum almalı mıyım ? Bu akvaryum için almam gerekiyorsa ne miktarda olmalı ?
2. Akvaryumu kuralı bir hafta oldu ancak suyu hemen bulandı dip temizliğini ne sıklıkla yapmalı suyunu ne kadar koymalı ?
3. Yıllarca kapta yaşadığından olsa gerek yüzmüyor pek suyun dibinde oturuyor öyle bu durumu nasıl aşabiliriz ?
4. Sizce bu akvaryum yeterli midir ? Hoş değilse bile yenisi alamam şu an ama suyun temizliğini, hayvanın rahatını ve sağlığını sağlamak adına masraflı olmayacak şekilde neler yapabilirim ?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar. Forumu oluşturanların da emeklerine sağlık çok iyi gerçekten site.

Cvp: Yeni Akvaryum ve Önerileriniz

tecrübeli arkadaşkar diğer konular için yardımcı olucaktır ama bence akvaryum çok güzel

öncelikle mülayim gerçekten de çok şirim her şeyi hakediyor :)

sanırım akvaryumu kaplumbağa akvaryumu geçiyor diye böyle aldınız keşke balık akvaryumu alsayınız yüzme açısından çok rahatlardı mülayim
eğer suyu yükseltme imkanın arsa kaplumbağanın da kaçamayacağı yüksekliğe göre suyu yükseltmelisin

renkli taşlarını tamamen kaldırmanı öneririm tavsiye edilmiyor boyası zararlı olabilir ve suya salınım yapar
tabana silis kum döşeyebilirsin akvaryumunun ölçülerini bilmiyorum ama mesela bu akvaryuma en azından 2 parmak kalınlığında silis kum koymalısın diye düşünüyorum

kuru alanda kaplumbağa en çok nerde duruyorsa lamba o bölgenin üstünde olmalı soft ampul , uva ampul gibi ısıtma lambası olmalı bu lamba.yanında da imkan varsa uvb lamba olmalı alamıyorum dersen ezcaneden devit 3 alıp 1.5-2 haftada bir yemine yedirerek kaplumbağana vermelisin

suda ısıtıcı göremedim ısıtıcı hayati önem taşıyor su sıcalığı 27-28 derecede sabitlenmeli

su bulanıyorsa filtre gücü yetmiyordur muhtemelen daha güçlü bir filtre almayı dene

o yanda gördüğümm pets family yem çöptür ana yem olarak sera raffy p veya tetra reptomin ara yem olarak sera raffy ı almalısın en azından ilerde imkanın olunca çeşitli yemler alırsın

kaplumbağanın suyun dibinde durması pek normal gelmedi tabi 4 yıldır yüzmemekten olabilir siz elinize yem alın camın arkasında tutun o yemi görünce yemeye çalışırsa elinizi sağa sola götürün böylece yüzmeye alıştırabilirsiniz en azından eğer kaplumbağa sürekli yaparsas bunu günde 2 defa deneyin kısa sürede alışır

yemi günde 2 öğün ve toplam kafa hacmi kadar verin ısıtıcı ve ısıtma lambasını biran önce almanızı tavsiye ederim hayati önem taşıyor

dip temizliğini taban pislenmeye yakın yapabilirsin mesela ben haftada 1 yapıyorum bazen daha da esniyor bu

evet sanırım tüm sorularını yanıtladım aklına takılan olursa sorabilirsin mutlaka forumda konulara bak özellikle Emre(aek) ve Cem(cem) abilerimiz bu konuda oldukça tecrübelidir :)

ben de kendi adıma kaplumbağayı ölüm fanusundan kurtardığın için teşekkür ediyorum , eksiğim yanlışım varsa af ola

Samet anlatılacak her şeyi yazmış.

Aldığınız akvaryum kaplumbağa bahçesi olarak satılsada en kötü su seviyesine sahip olanlardan. Bunu Samet' in dediği gibi yukarıda kaçış boşluğu kalacak şekilde doldurun. İöerideki tüm taş çakıl ne varsa çıkarın. Su düzeninin bozulmasını bence en çok bunlar etkiliyor. Bencede iki parmak silis kum iyi olur ama fazlasını koymamalı. Yüzme alanı daralmasın. Taban kenar ölçülerini verirseniz miktar belirlenir.
Akvaryumu cam önünden alıp duvar önüne koyun. Direk güneş ışığı aşırı yosunlanma ve suyun sararıp yeşermesine sebep olur.

Isıtıcı konusunda da ek olarak kuru alanın 31-33 derece olduğunu derece ile kontrol edin. 40-60 w soft uva ampul iş görür. Samet uvb gereksinimini anlatmış. Su ısısıda 26-28 derece olmalı.
Yem olarakta ilave olarak sera mineral yemde almak iyi olur. Haftada bir gün verirsiniz.

Yaz sonuna kadar sizi bu akvaryum idare eder. Ama sonrasında bir değişim gerekir.

Bu akvaryumlar benimde çok hoşuma gidiyor görünüş bakımından ama malesef kaplumbağalarımızın gelişmleri için uzun vadede işe yaramıyorlar :(

Arkadaşlar çok teşekkür ederim sus seviyesi o resimdeki gibi değil şu an maksimum seviyede ve yüzmeye başladı yavaş yavaş. Filtre konusunda ne önerirsiniz peki ?

@samet52 hocam yemi değiştireyim öyleyse petshotpçular üçkağıtçı oluyor en kalitelisini verin demiştim oysaki.

@AEK Maksimum su seviyesinde yüzüyor hayvan iyi gibi durumu ısıtıcı da alacağım yakın bir zamanda fakat İzmir'de hava sıcaklığı epey yüksek sizce yaz ayları için ısıtıcının gereği var mı ? Tabandaki renkli taşları kaldırıp silis kum takviyesi yapacağım dediğiniz gibi

@zeki52 Haklı olabilirsiniz ama en uygun fiyata hayvanın daha rahat yaşamasını şu an için bu akvaryumlu sağlayabilirdim 100 liraya aldım ekipmanları ile birlikte fena bir fiyat değildi doğrusu.

Buna uygun bir iç filtre buluruz. Ancak su miktarı nedir? Yada suyu koyduğunuz yere kadar olan ölçüler nedir? Filtreyi buna göre belirleriz.

Suya ve kuru alana derece koyup ısılarını kontrol edin. Su 24 saat 26-28, kuru alan gündüz 31-33 derece olmalı. Suyu gündüz ölçtüğünüzde 28 derece ise ve gecede 26 altına düşmüyorsa ısıtıcı alana kadar idare eder. Ancak ısı zaten düşük yada gece gübdüz farkı fazla ise hayvanın hstalanma riski çok büyür. Doğada su kütlesi çok büyük olduğu için malesef sabaha kadar sudaki ısı kaybı çok olmuyor. Ama evdeki su miktarı çok az olunca tabi gene miktara göre bir süre sonra sıcaklık ortam sıcaklığına geliyor. Tabi özellikle gündüzleri yazın ısıtıcı çok az devreye giriyor. Dediğim gibi siz bir gece 04:00 gibi birde öğlen 12:00 gibi su ısısına bakın. En düşük ısı 26 ise sorun olmaz.

Hatta taşları çıkarmak için kumu beklemeyin. Kum gelene kadar boş kalsın. Aradaki renkli olanlar zaten yeterince zararlı.

Yem konusu önemli. Kısaca yavru kaplumbağada olması gereken 3 yem grubu var.
1- Ana yem: Tera reptomin yada Sera raffy p.
2- Ek yem: Sera raffy I yada Tetra Gammarus (kurutulmuş gammarus yada karidesler).
3- Destek yem: Sera mineral.
Bunlardan ana yem ve ek yemi her gün iki öğünde ve yem toplamı kafa hacmi kadar vermelisiniz. 2/3 oran ana yem, 1/3 oran ek yem olmalıdır. Günlük ornlamalar zor olursa haftalık oranlamada yapılabilir. 6 gün ana v ek yemi her gün tek tip olacak şekilde bu oranda bölerseniz 4 gün ana yem, 2 gün ek yem komple iki öğünde verilebilir. Bunu 6 gün uygulayıp 1 günde komple mineral yem vermelisiniz. Bu mineral, vitamin ve kalsiyum ihtiyacını karşılar.

şelale filtresi kuru alanı ıslattığı için bence iyi değil

@AEK Anladım hocam. Su miktarı şu görmüş olduğunuz akvaryumda 13 cm bir derinlikte ölçtüm mezura yardımı ile. Mevcut bir filtre var ben şelale filtre. Yalnız şelale filtreyi söktüm ucu vardı bu hortum takılıp içine hava verenlerden onu bağladım. İlginç bir nokta akvaryum köpük atıyor bu aralar sebebini çözemedim.

Diğer ölçülerde gerekiyor. Yani su hacmini bilmek gerekir. Bana sorarsanız daha uygun bir akvaryum almakta fayda var. Zaten yıllarca gelişememiş bu hayvan için iyi bir yüzme alanı olmalı. Şimdi filtreyi bu akvaryuma göre alınca değişim zamanı tekrar filtre yenilemek gerekecek. Filtre akvaryum hacmine uyumlu olmalı.

@AEK anladım hocam. Bugün gidip dediğiniz gibi silis kum aldım gerçekten hem görsel olarak çok iyi durdu hem de hayvan sevdi kumu.
Diğer taşları boşalttım.
Akvaryumun ortasında bir kaya var doğal kaya sizce durmalı mı sökmeli miyim ?
Bunun dışında petshoptan kaliteli yem sordum JBL Agil verdi Sera filan elimde yok dedi bu hayvan için yeterli midir ? Hayvana verdiğimde yiyemiyor ikiye bölüp veriyorum doğru mu yapıyorum ?
Bir de benim kaplumbağam Mülo kayanın üzerine çıkıyor kuru yere hiç çıkmıyor nedenini bir türlü anlamıyorum. Kaya da suyun içinde oysaki ?

mailto:/pet_urunleri.aspx?kat=153

Buradan gerekli yemleri bulabilirsiniz. Agil bîraz serttir ve kabuk boyu 6 cm olduktan sonra daha rahat tüketirler. Bölerek vermek iyi olmuş. Ana yem gibi verilebilir. Ama diğer yemlerde gerekiyor. Sadece agil olmaz.

Kaya bence yüzme alanını daraltıyor. Ufak bîr ipek bitki daha iyi olur. Ama gece uyurkende kullanıyorsa rahatını bozmamalı.

Kuru alan ısısına bakın. 31-33 değerlerinde ise kullanacaktır. Çıkmasını öğrenmesini sağlamak için rampa ve kuru alana bir kaç yem bırakın. Zamanla alışır. Gündüz bulunduğu odada çok hareket olursa kuru alan kullanımında çekimserlik olur.

@AEK Teşekkür ederim hocam, aslında bir kaç kere elimle alıp koydum kuru alana lakin kendisini suya atıyor.

Kayayı çıkaramadım akvaryumun dibine silikonlu çıkarabilsem harika olacak ama çıkaramadım maalesef.

Dediğiniz gibi yüzme alanını daraltıyor şu an. Hem kayayı çıkarırsam kuru alana çıkacaktır.

Şu an kuru alan yerine kayanın üzerine çıkıyor genelde. Silikonu camdan ayırmayı kolaylaştıracak bir şey bilen varsa yardımcı olursanız sevinirim.

gürkan foruma hoş geldin. sametle emre her şeyi söylemiş. kaya gerçekten problem alanı oldukça daralmış. silicon için yapı marketlerde silicon çözücü ürün var. yalnız kenar siliconlarına gelmeyecek şekilde sürüp çıkarmayı deneyebilirsin. ama komple yapıştırılmışsa bu da sorun her katmanı söktükçe tekrar denemen gerek sonrasında iyice yıkamalısın. bu madde hayvana zararlıdır.

buna rağmen uzun ömürlü bir şey değil bunu verip yerine daha büyük akvaryum alabilirsin. hazır ekipmanlarda yokken iyi olur sonradan yenileme masrafın azalır. resmini çekip bir kaç petshopu dene. iyi fiyat verenle değişebilirsin.

şu haliyle kullanayım dersen kuru alana çıkış tarafına yanlamasına bir şey yapıştırıp kaçmasını engelleyerek yukardan 5 cm kalacak şekilde suyu yükseltme imkanın olur.

@Cem çok teşekkür ederim hoşbulduk. Forumu çok sevdim hepiniz çok ilgilisiniz eksik olmayın. Açıkçası petshopçular kabul eder mi şüpheliyim. Su boyunu epey yükselttim zaten son seviyede kaçamayacağı şekilde. Keşke önce buraya üye olup öyle alsaymışım akvaryumu. Artık bir süre bununla idare edeceğiz. Kayayı sökmek için uğraşacağım, onu sökersem epey genişler alan diye düşünüyorum.

görünüş olarak güzel yeni akvaryum karşılığı araştırarak iyi bir fiyat alabilirsin. içindeki herşeyle sat kurtar. taş konusuna gelirsek çıkarmaya çalışırken fazla kastırma camı kırabilirsin. akvaryumun altına bakıp nerelerden siliconlanmış bir gör, her taraf öyle ise hiç zorlama.

taşı çıkarsan dahi sana verebileceği süre bir ay. onun içinde değmez.

mailto:/pet_urunleri.aspx?kat=239

Bu akvaryuma masraf yapmak bence gereksi olur ama filtresizde su değerleri kötü olacağı yada komple değişim gerekeceği için hayvan sıkıntı çekecek. Yukarıdaki linkten ucuz yollu bir iç filtre alıp en kısa zamanda imkanları yeni daha uygun su hacmi olacak projeye yönlendirmeli.

Taş olmadı kalsın. Kaza falan çıkmasın. Nasılsa çıksada fazla bir süre götürmeyecek.

Vallahi tavsiyelerinizde sonuna kadar haklı çıktınız bir arkadaşım tatile ve işe çıkacağı için 3 ay ben de kalacak bir yavru su kaplumbağası ve akvaryum getirdi. Sahiden Mülayim i içine attım sevdi orayı bayağı yüzüyor :)

Fakat sorunlar var: Kuru alana çıkmıyor hayvanlar sebebi ne olabilir ben elimle alıp koyuyorum bazen ?
Bir de bu akvaryum da basit bir filtre var şelale borusu gibi o boruyu kullanınca hava giriyor mu akvaryuma yoksa hava hortumunu mu bağlamak gerek ?

kuru alanda ısıtıcı var mı ? yoksa çıkmazlar. kendi hallerine bırak oda da kimse olmasın.ikincisi birbirleriyle iletişim kurdularsa su içinde bunu davranış olarak geliştirirler. yalnız ilerde ayrılacakları zaman gelince ne olur bilmem. bu sebeple diğeri ortam değişikliği sebebiyle yadırgıyorsa çıkmıyordur seninkide ona uyuyordur.

filtreye gelirsek hemen dibindeki yarım santimlik çıkışı diyorsan. ona serum hortumu takıp hava girişi sağlayabilirsin buda tahminen 20-50 cm arası bir şey olmalı.

@Cem
Çok uyumlu gözüküyorlar. Küçük büyük olanın sırtına biniyor öyle uyuyor geceleri :)) Kuru alana çıkmıyorlar ben çıkarmaz isem ısıtıcı yok bir lamba var o ne kadar ısıtırsa o kadar ısınıyor. Aslında akvaryumda da şu an ısıtıcı yok. Yakın zamanda alacağım elbette ama İzmir'de hava da epey sıcak. Benim kuru alanım ve yeni akvaryum şu şekilde :

mailto:/img405/4684/img20130609175626.jpg
mailto:/img689/1865/img20130609175631.jpg
mailto:/img812/6948/img20130609175637.jpg

Geri