Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni başlayanlar

muratt

Yeni Üye
Merhaba,

Her zaman kaplumbağaları sevmişimdir. Kızım da doğum günü için balık istemişti. Balık almaya gittiğimizde, kaplumbağayı görünce onda karar kıldık. Bakımı kolay diye de düşündüm. Çünkü satarken de öyle anlatıyorlar. Sonra Instagram'da şans eseri bu foruma denk geldim. Gerçekten bu konuda ne kadar cahil olduğumu farkettim.

Neredeyse bir ay oldu alalı ve şuan iyi durumda ama yine de daha iyisi için uğraşmak istiyorum.

Resimleri de paylaşıyorum.

Sorularım geliyor;

1- Kabuk boyu nasıl hesaplanıyor? Dış kabuk mu yoksa altı mı?
2- Cinsiyetin bir önemi var mı? Bu kadar küçükken bilemeyiz dediler. Belli olsa dişi ve erkek almak istemiştim. Canları sıkılmasın diye :)
3- Küçük tabak gibi birşey de satıyorlar ve çok az su koyuyorlar içine. O şekilde büyütmeye kıyamadım ki benim akvaryumum bile küçük gibi gelmeye başladı sizi görünce. Ve çok az su koyun diyorlar, başta öyle yaptım ama sonra suyu arttırınca hayvan daha güzel yüzmeye başladı. Rampası var nasıl olsa istediği zaman çıkabiliyor.
4- Yemek olarak sattıkları şeyler vasat sanırım. Daha iyisi varsa almak isterim.
5- Kabuk jelinin kötü olduğunu okudum. Bırakmalıyım sanırım
6- Suya damlatmam için verilen damla nasıl? Her hafta suyu değiştirince 15 damla dediler.
7- Cinsi nedir? Bilmem bakımında fark yaratır mı?
8- Koyduğumuz taşların yanlış olduğunu da anladım. Kum diyorsunuz genelde. Nereden alabilirim.
9- Marul verdim 3 kere. Bayağı yiyor severek. Ama emin olamıyorum ne kadar verilir bir zararı olur mu?
10- Normal çeşme suyu dolduruyorum, sorun olmaz sanırım.
11- Önce cam kenarında baktım ama pek kullanilmayan bir odaydi. Daha ortada olsun diye koridora koydum ama burası da ışık almıyor. Sonra özel ampulleri olduğunu gördüm. Cam kenarına koysam dahi özel ampulleri almam gerekir mi? Yoksa güneş yeterli olur mu?

Çok fazla sorum var ama hiç birşeyi atlamak istemiyorum. Gerçekten çok sevimli bir hayvan ve elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

• IMG_20240913_213750.jpg
    IMG_20240913_213750.jpg
    3.6 MB · Görüntüleme: 24
  • IMG_20240913_213612.jpg
    IMG_20240913_213612.jpg
    3.7 MB · Görüntüleme: 24
  • IMG_20240913_213606.jpg
    IMG_20240913_213606.jpg
    2.7 MB · Görüntüleme: 23
  • IMG_20240913_213557.jpg
    IMG_20240913_213557.jpg
    2.8 MB · Görüntüleme: 24
  • IMG_20240913_213534.jpg
    IMG_20240913_213534.jpg
    3 MB · Görüntüleme: 22
  • IMG_20240913_213527.jpg
    IMG_20240913_213527.jpg
    2.9 MB · Görüntüleme: 24
merhabalar, bende yeni girdim bu işe oğlum yüzünden ama iş bana kaldı 😀
akvaryumunuzu nerden aldınız acaba?

Foruma hoşgeldiniz.

1. Kabuk boyu üstbağadan düz şekilde baş kuyruk arası ölçülür. Baş kuyruk dahil değil. Sadece kabuk.

2. Cinsiyet 10 cm kabuk boyu civarı belli olur.

Bu hayvanlar asosyaldir. İkinci hayvana gerek yok. Ayrıca her hayvan maliyeti ikiye katlar.

3. O kaplara ölüm kabı deriz. Sağlıklı gelişim için boyca uzun akvaryum ve akciğer gelişimi için derinlik lazım.

Şu an elinizdeki akvaryuma paludaryum diyoruz. Yaz başı olsa birkaç ay kullanabilirsiniz derdim ama kışa giriyoruz. Isıtma lambası ve tam batan model olmak üzere su ısıtıcı alacaksınız. Su ısıtıcı için minimum 15 cm su derinliği olmalı.

Onun için geç kalmadan akvaryumu minimum 30 litre olmak üzere 50-60-80-100 ne kadar büyük alırsanız o kadar uzun süre gider. Düz dikdörtgen akvaryum tercih sebebi.

O renkli taşları çıkarın salınım yapar.

4. Yavru hayvanlar için tropical axolotl yada omega one juvenile turtle sticks yemi ve sera, tetra ve dajana markalardan birinin gammarusunu alın. Netten alacaksınız. Açık yem kullanmıyoruz. Bayat ve/veya parazit yumurtası taşıyabilir. Sabahları stick yem akşamları gammarus verin.

5. Kabuk jelini direk çöpe atın. Hiçbir faydası yok. Kabuğun hava almasını önleyip deforme ediyor. Ve gözlerine zararlı. Vernik gibi görsellikten öte birşey değil.

6. Dediğiniz damla nedir? Vitamin mi su düzenleyici mi? Vitamin damlayı haftada bir sabah ilk vereceğiniz stick yeme damlatıp suda önüne atın yesin. Tadı değişik olacağı için bunu açken ilk yem olarak veriyoruz. Sonra verirseniz yemeyebilir.

7. Hayvan red eared slider, singapurda ürettikleri için singapur kaplumbağası da deniyor. Bizde kırmızı kulak densede kısaca res deriz.

8. Renkli taşlar salınım yapar. Çakıl taşları aralarına kir alıp göz ve kulak enfeksiyonuna neden olan bakteri üretir. Biz 0.5-1 mm aralığında çapa sahip sarı silis kum kullanıyoruz. Hayvan hazımsızlık çektiğinde yer, bağırsaklarındaki olası parazitleri atar. Altbağadaki eski plakaları ve bacaklarındaki eski derileri sürtünüp atar. Eşelenip vakit geçirir. Vitasand pro78 marka sarı silis kum uygun. Bu sterilize edilmiştir. Sadece tozunu çıkarmak için yıkarız. Piyasada markasızlarda satılıyor ama içinde petrol artığına varana kadar herşey çıkıyor. Ekstra sterilizasyon gerektiriyor.
9. Normalde 6 cm kabuk boyuna kadar protein ağırlıklı beslenirler. Ama hayvan yiyor ise sakınca yok. Yine de haftada iki günden fazla vermeyin bıkmasın. Orta körpe yapraklarından verin.

10.şebeke suyu klorlu ve ağır metal içerir. Bazı şehirlerde kloru fazla kullanıyorlar bu da hayvanların gözünü yakıyor. Klor uçucudur. 5 litrelik petşişeye suyu doldurup kapağını hafif aralayarak oda sıcaklığında en az 1 gün dinlendirin. Daha fazla gün duracaksa ışık görmesin yosunlanır. Fazla ışık görmeyen bir oda yada banyoda durabilir yada üstüne ışık girmeyecek şekilde örtü örtün.

Su düzenleyiciyi alırsanız bu petşişedeki suya damlatın doğrudan akvaryuma damlatmayın.

Daha iyisi arıtma cihazıdır.

İç filtre hava kabarcığı veren model filtre olmalı. Su sirkülasyonu klorun uçmasını hızlandırır.

11. Akvaryum gün ışığını görsün ama doğrudan güneşi görmesin yosun ve alg tutar. Bunun için ısıtma lambası kullanıyoruz. Gündüz 12 saat yanar hayvan istediği zaman çıkar iner. Gece su içinde uyumalı. Yavrular burun dışarıda gövde su içinde uyur. Yetişkinler tamamen su içinde. 18 cm üstü kabuk boyundan sonra ara nefes almadan geceden sabaha su içinden çıkmadan uyuyabilirler. Yine de her hayvanın sevdiği bir köşe vardır. Orayı tercih eder.

Akvaryuma geçince su yüzeyi hizasında olacak şekilde 3 vantuzla küçük oklava yada plastik boru gibi bir şey tutturun. Hayvan tutunup dışarıyı seyreder, dinlenir ve uyur.

Lamba konusunda burada bilgi verdim.

Burada da kuru alan örnekleri mevcut.

Foruma hoşgeldiniz.

1. Kabuk boyu üstbağadan düz şekilde baş kuyruk arası ölçülür. Baş kuyruk dahil değil. Sadece kabuk.

2. Cinsiyet 10 cm kabuk boyu civarı belli olur.

Bu hayvanlar asosyaldir. İkinci hayvana gerek yok. Ayrıca her hayvan maliyeti ikiye katlar.

3. O kaplara ölüm kabı deriz. Sağlıklı gelişim için boyca uzun akvaryum ve akciğer gelişimi için derinlik lazım.

Şu an elinizdeki akvaryuma paludaryum diyoruz. Yaz başı olsa birkaç ay kullanabilirsiniz derdim ama kışa giriyoruz. Isıtma lambası ve tam batan model olmak üzere su ısıtıcı alacaksınız. Su ısıtıcı için minimum 15 cm su derinliği olmalı.

Onun için geç kalmadan akvaryumu minimum 30 litre olmak üzere 50-60-80-100 ne kadar büyük alırsanız o kadar uzun süre gider. Düz dikdörtgen akvaryum tercih sebebi.

O renkli taşları çıkarın salınım yapar.

4. Yavru hayvanlar için tropical axolotl yada omega one juvenile turtle sticks yemi ve sera, tetra ve dajana markalardan birinin gammarusunu alın. Netten alacaksınız. Açık yem kullanmıyoruz. Bayat ve/veya parazit yumurtası taşıyabilir. Sabahları stick yem akşamları gammarus verin.

5. Kabuk jelini direk çöpe atın. Hiçbir faydası yok. Kabuğun hava almasını önleyip deforme ediyor. Ve gözlerine zararlı. Vernik gibi görsellikten öte birşey değil.

6. Dediğiniz damla nedir? Vitamin mi su düzenleyici mi? Vitamin damlayı haftada bir sabah ilk vereceğiniz stick yeme damlatıp suda önüne atın yesin. Tadı değişik olacağı için bunu açken ilk yem olarak veriyoruz. Sonra verirseniz yemeyebilir.

7. Hayvan red eared slider, singapurda ürettikleri için singapur kaplumbağası da deniyor. Bizde kırmızı kulak densede kısaca res deriz.

8. Renkli taşlar salınım yapar. Çakıl taşları aralarına kir alıp göz ve kulak enfeksiyonuna neden olan bakteri üretir. Biz 0.5-1 mm aralığında çapa sahip sarı silis kum kullanıyoruz. Hayvan hazımsızlık çektiğinde yer, bağırsaklarındaki olası parazitleri atar. Altbağadaki eski plakaları ve bacaklarındaki eski derileri sürtünüp atar. Eşelenip vakit geçirir. Vitasand pro78 marka sarı silis kum uygun. Bu sterilize edilmiştir. Sadece tozunu çıkarmak için yıkarız. Piyasada markasızlarda satılıyor ama içinde petrol artığına varana kadar herşey çıkıyor. Ekstra sterilizasyon gerektiriyor.
9. Normalde 6 cm kabuk boyuna kadar protein ağırlıklı beslenirler. Ama hayvan yiyor ise sakınca yok. Yine de haftada iki günden fazla vermeyin bıkmasın. Orta körpe yapraklarından verin.

10.şebeke suyu klorlu ve ağır metal içerir. Bazı şehirlerde kloru fazla kullanıyorlar bu da hayvanların gözünü yakıyor. Klor uçucudur. 5 litrelik petşişeye suyu doldurup kapağını hafif aralayarak oda sıcaklığında en az 1 gün dinlendirin. Daha fazla gün duracaksa ışık görmesin yosunlanır. Fazla ışık görmeyen bir oda yada banyoda durabilir yada üstüne ışık girmeyecek şekilde örtü örtün.

Su düzenleyiciyi alırsanız bu petşişedeki suya damlatın doğrudan akvaryuma damlatmayın.

Daha iyisi arıtma cihazıdır.

İç filtre hava kabarcığı veren model filtre olmalı. Su sirkülasyonu klorun uçmasını hızlandırır.

11. Akvaryum gün ışığını görsün ama doğrudan güneşi görmesin yosun ve alg tutar. Bunun için ısıtma lambası kullanıyoruz. Gündüz 12 saat yanar hayvan istediği zaman çıkar iner. Gece su içinde uyumalı. Yavrular burun dışarıda gövde su içinde uyur. Yetişkinler tamamen su içinde. 18 cm üstü kabuk boyundan sonra ara nefes almadan geceden sabaha su içinden çıkmadan uyuyabilirler. Yine de her hayvanın sevdiği bir köşe vardır. Orayı tercih eder.

Akvaryuma geçince su yüzeyi hizasında olacak şekilde 3 vantuzla küçük oklava yada plastik boru gibi bir şey tutturun. Hayvan tutunup dışarıyı seyreder, dinlenir ve uyur.

Lamba konusunda burada bilgi verdim.

Bu kadar detaylı cevaplar için çok teşekkür ederim öncelikle.

1- Benim ki daha yavru bu durumda ölçmeye gerek yok. 10cm den küçük.

3- Evet, mezar gibi hayvana o kadar küçük alanda bakmak.

6- Damla resimlerde görünüyor. Ortada mama, solda o damla var. Sağdaki de jel. Kötü derseniz onu da atacağım.

9- Marul dışında peki neler verebilirim? Yem dışına çıkmak riskli mi?

10- Evde içtiğimiz suyu da filtreden geçiriyoruz. Onu koysam direkt olmaz mı? Ya da damacana su? Alternatif olarak soruyorum.

11- Evet bir köşesi var ve komple suyun içinde uyuyor. Burnu dışarıda hiç görmedim uyurken.

Aydınlatma için diğer başlıkta da sordum gerçi ama pilli bir seçenek var mı? Priz kullanmam zor olacak gibi.

Su sıcaklığı çok önemli diyorsunuz. Bizim ev yaz kış sıcak zaten küçük çocuk olduğu için. Yine de su için özel bir ısıtıcı gerekir mi?

merhabalar, evet forumda okuduğum yazılardan böylesi değilde akvaryum alınıp kuru alan yapılmalı üstünede daha iyi olacak gibi. teşekkürler bilgiler için

Kabuk boyunu ölçün. 10 cm cinsiyet için kıstas. Diğer taraftan 6 cm kabuk boyu üstü için ek yemler alacaksınız. 8 cm kabuk boyu sonrası günde tek öğüne düşeceksiniz. Onun için kabuk boyunu bilmek gerekiyor.

O yem ne marka bilmiyorum ama kaliteli yem grubundan değil gibi gözüküyor. Jeli direk çöpe atın.

Önerdiğim yemleri alın. Ek olarak haşlanmış yumurta akı verebilirsiniz. Birkaç dakika haşlanmış kıyma parçası verilebilir yalnız tadını aldıklarında yemden uzaklaşıp sürekli et istiyorlar. Onun için hastalığa bağlı iştahsızlıkta son gıda olarak öneriyorum. Tek yönlü gıda sağlıklı değil ayrıca sürekli et ile besleme gut hastalığına sebep oluyor.

Tatlı, tuzlu, yağlı, baharatlı, acı, süt ürünleri, işlenmiş et ürünleri ve roka, tere ve nane gibi kokulu bitkileri vermiyoruz.

Reptiviti haftada bir 1 damla ilk stick yemine damlatıp verin.

Marul kıvırcık yeterli. Hayvan kalsiyum alır. Salatalığın kabuğu soyulduktan sonra ince dikey kesit kesilip verilebilir ama hormonlu olmamalı. Şu aşamada protein ağırlıklı beslenirler. 6 cm sonrası bitkite geçiş yapıyoruz. Ama bu hayvan daha erken başlamış bıktırmayacak şekilde kabuk çapını geçmeyecek kadar verin.

Arıtma cihazı varsa oradan kullanın. Damacana suyun maliyeti yüksek başa çıkılmaz.

Kışın su ısıtıcı lazım. Su sabaha doğru en soğuk haline gelir. Su sabit 28 derecede olmalı. Yazın ısı 28 üstüne çıkıyorsa zaten çalışmaz o vakit yer kaplamaması için çıkarabilirsiniz.

Isıtma lambası yaz kış gündüz 12 saat yanar. Isıtma yanında kabuğu kurutup yosun alg oluşumunu önler. Eski plakaların açılıp atılmasını sağlar.

Diğer konuda yazdım pilli kaldırmaz. Kaldıracak güç kaynakları pahalı ve uzun saat şarj ister.

Duvardan delik açıp kablo uzatın sıva üstü priz alıp takın. Topraklı kablo olacak.

Kumu alacağım fakat ne kadar koymamız gerekiyor akvaryumun içine. 1cm kalınlığında gibi mi düşünelim? Şu anki akvaryumu 1 ay gibi daha kullanacağım. Bu süre zarfında büyük akvaryumu halledeceğim.

Yemi ve kumu hangi siteden alıyorsunuz, özellikle tanıdık bildik bir site yoksa rasgele internetten mi alayım?

Su derinliği ne kadar?

Su ısıtıcı için 15 cm su derinliği olacak. Buna göre az daha yükseltme imkanı var ise 2 cm yükseklik olsun.

En*boy*2/1000= kum kilosu.

Yalnız fazla alın yedekte dursun büyük akvaryumda kullanırsınız.

Şu an hangi sitede satılıyor bilmiyorum.

Vitasand pro78 marka sarı silis kum uygun. Hatırladığım kadarıyla 800 gramlık poşette, 8-10 ve 20 kg'lik kovada satılıyor.

Kabuk boyu 4cm imiş bu arada. Bayağı yavruymus.

Bir de kabuğunun alt kısmının ortaları çok sert değil gibi geldi. Bastırmak da istemiyorum ama yumuşaklık hissettim. Normal midir?

Kum için, dereden alınmış kum kullananlar var. Doğal daha güzel değil mi?

Bir de balıklar için yapılan, içinde doğal bitkilerin olduğu gibi bir akvaryum yapıp içinde kaplumbağa beslenebilir mi? Genelde kaplumbağa akvaryumlari çok boş ve görselden uzak oluyor. Hem doğal ortam hayvan için de güzel, hem de bizim için de güzel bir görsel diye düşünüyorum.

Kum sarı silis kum olacak, bu aslen çöl kumudur. Resler hazımsızlıkta ve olası iç parazitte kum yer. Bu kum topak yapıda olduğu için tahriş etmez.

Marka sorun değil vitasand bildiğim ve kullandığım marka. Markasızlarda petrol artığına varana kadar her türlü pislik çıkıyor. Temizlemesi de emek istiyor.

Dere kumunu yerli tür olan çizgili dere kaplumbağası ve sarı benekli kaplumbağada kullanıyoruz. Bu hayvanlar kum yemiyor ama kendini kuma gömüyorlar.

7 cm kabuk boyuna kadar doğal yada ipek yapraklı dediğimiz bez yapraklı tel dallı bitki konabilir. Bundan sonrasında parçalıyorlar. Canlı bitkileri yiyorlar. Bu hayvanlar geniş ve rahat hareket edeceği alan seviyorlar. Önlerine çıkan her engeli güçleri yeterse atarlar.

Onun için kum ve kök harici akvaryuma birşey koyamıyoruz. Ben buna suda çöl diyorum. Bu hoşlarına gidiyor.

Akvaryum yetersiz kaldığında da ya kaçmaya çalışırlar yada ekipmanları söküp atmaya çalışırlar.

Ben zamanında bitkilere çok masraf yapmıştım şimdi fiyatlarından dolayı yanlarına yaklaşılmıyor.

Kum sarı silis kum olacak, bu aslen çöl kumudur. Resler hazımsızlıkta ve olası iç parazitte kum yer. Bu kum topak yapıda olduğu için tahriş etmez.

Marka sorun değil vitasand bildiğim ve kullandığım marka. Markasızlarda petrol artığına varana kadar her türlü pislik çıkıyor. Temizlemesi de emek istiyor.

Dere kumunu yerli tür olan çizgili dere kaplumbağası ve sarı benekli kaplumbağada kullanıyoruz. Bu hayvanlar kum yemiyor ama kendini kuma gömüyorlar.

7 cm kabuk boyuna kadar doğal yada ipek yapraklı dediğimiz bez yapraklı tel dallı bitki konabilir. Bundan sonrasında parçalıyorlar. Canlı bitkileri yiyorlar. Bu hayvanlar geniş ve rahat hareket edeceği alan seviyorlar. Önlerine çıkan her engeli güçleri yeterse atarlar.

Onun için kum ve kök harici akvaryuma birşey koyamıyoruz. Ben buna suda çöl diyorum. Bu hoşlarına gidiyor.

Akvaryum yetersiz kaldığında da ya kaçmaya çalışırlar yada ekipmanları söküp atmaya çalışırlar.

Ben zamanında bitkilere çok masraf yapmıştım şimdi fiyatlarından dolayı yanlarına yaklaşılmıyor.
Sabırla her soruma cevap verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.

Her söylediğinizin bir mantığı var tabi ki ama bilmediğim için ve hangi kumu neden seçtiğinizi öğrenmek istediğim için detay soruyorum. Ezbere iş yapmak istemiyorum.

Bitkileri ücretsiz alabileceğim bir arkadaşım var. Elinde fazlası oluyormuş ve çöpe atıyormuş. Bu durumda, masrafı olmadığı için denemeye değer. Belki bu yaşlarda alışırsa, büyüyünce de öldürmez bitkileri. Denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum.

Kök dediğiniz, kahverengi ağaç kökü gibi ölü bitkilerden bahsediyorsunuz değil mi?

Bir de en önemlisi, kabuğun altındaki yumuşaklığı sormuştum. Dikkat etmem gereken bir durum var mıdır? Yoksa yavrularda o yumuşaklık normal mi?

O zaman kullanabilirsiniz yalnız bambu kullanmayın bunun kabuğunu dişleyip kökünü yiyorlar. Bu bitkinin özsuyu zararlı.

Mango dediğimiz mangrow kökü. Mopani de buna benzer biraz daha koyu kahverengi lifleri sanki düğümlenmiş gibi olur kabuğu beyazdır.

Bunlar mantar dahil her türlü paraziti taşıyabilir. Onun için önce su altında iyice çukurlarına varana kadar fırçalayıp pisliği çıkarırız. Sonra büyük tencerede 45 dakika-1 saat kaynatırız. Özsuyunu da bırakır. Biolojik oluşumlar ölür. Sonra yine fırçalayıp açılmış lifleri koparıp sivri kenarları traşlar ve yıkayıp akvaryuma koyarız. Başlarda bir miktar özsu bırakacaktır. Bu özsu suyun pH değerini düşürerek dış filtredeki döngü bakterilerine yaşayacak ortam sağlar. Handikapı ise suyu sararttığı için bu amonyak patlamasını gizler. Onun için su sarardığında yenilemek yerinde olur.

Geri