Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni üyeden 1001 soru :/

BaranDeniz

Yeni Üye
Katılım
26 Tem 2016
Mesajlar
5
Merhaba hobi dostlarım :)
Öncelikle ilk mesajın verdiği gururlar sizleri selamlıyor ve mesajımın uzun olmasından ötürü af diliyorum.
mailto:/aEm8GQ.jpg
Bu arkadaş Çorba . Baya , adı Çorba :) Kabuk boyu 16-17 cm civarında.

Elimde büyümedi , petshop boyundan yaklaşık bu boyuna bir akvaryumda 15-20 cm su , iç filtre ve bir ısıtıcı ile beraber 30x25 cm lik bir akvaryumda büyüdü ( hayata tutundu)

Eski sahipleri akrabam olduğu için uzatmadan eski bir akvaryum hobicisi olarak ; tabiri caiz ise darbe yapıp el koydum kaplumbağaya. (Latife ediyorum lütfen yanlış anlamayın :)   )

İmkanlarım dahilinde 100x40x50 h bir akvaryum kurup , DIY bir kuru alan ve üst cam çerçevesini halledip tüm suyunu sıcaklığını ayarladıktan sonra bu arkadaşımızı kuru alana bıraktım ve çekildim.

1-2 dk durduktan sonra kaçarcasına suya atladı.
Ve inatla kuru alanın altındaki kısımda cama doğru yüzüyor. Üstelik zaman zaman üzerinin kapalı olduğunu unutup çık aya çalışırken telaşa kapılıyor. Çıktığında resmen nefes nefese kalıyor.

Sorularıma gelecek olursak ;

1- Bu vatandaş neden inatla kuru alanın üstüne çıkıp azıcık ısınmak varken altında hazine arıyor?
2- Eğim fazla mı diye düşündüm ancak arkadaş baya mutfak kapısından (10cm lik kirişten) zorlanmadan ayaklarıyla geçti. Tırmanabileceğini düşündüm...
3- Kuru alanda tabana koyduğum termometre başlarda 30 derece olmasına rağmen bir ara 40 dereceyi gördüm. Ama elimi tuttuğumda bu sıcaklık yoktu. Sanırım kuru alanın koyu renk olmasından dolayı daha fazla ısınmış olabilir mi?
4- Şimdilik imkanlarımdan dolayı sadece 35 watt lık akkor spot ampul var.

Aşağıda fotoğrafları mevcut. Yorumlarınızı ve önerilerinize gerçekten açığım.
Sistem:
100 watt çelik ısıtıcı (ortalama 27-29 derece arası )
DIY kuru alan
jbl cristal profi e900 ( ayrıca tetratec ex700 de eklenecek)

mailto:/3oQWpM.jpg
mailto:/Ybm8OZ.jpg
mailto:/v4rAJz.jpgmailto:/81AW5A.jpg
 
1- hayvan ortama yeni adapte oluyor ve çekingenliği sebebiyle güvenli olan sudan çıkmak istemiyor. Bu dönemde mümkün olduğunca kendi haline bırakmak ve çevresinde dolaşmamak gerekiyor. Hareket varken kuru alana çıkmak yerine suda kalmayı tercih ediyor.

Diğer taraftan o bölge pencere tarafında ise ışığa ya da güneşe doğru gitme eğilimi gösterirler.

2- kuru alan rampa eğimi max 45 derecedir ama bundan biraz daha tatlı eğim iyi olur. Rampada tutunacağı çentik olmalı. En az kabuğunun yarısı kadar da rampa ucu su içinde olmalı. Hayvan ön ayaklarıyla kendini rampaya çeker. Arka ayak temasına kadar alt bağası ile sürtünür ve arka ayakları ile tutunduğunda rampadan çıkar. Suyu bir miktar daha yükseltebilirsin lakin kayıt üstüne çıkıp dışarı atlayabilir. Buna dikkatle incele.

3- kuru alanda ısıyı ayarlarken hayvanı ikame olarak (kabuk yapısı şekilsiz biçimde tepeleşmiş ama rahatsız edici boyutta değil) iki tane kibrit kutusunu üst üste koyup üzerine cam derece yatır. Bu evde kullanılan derecede olur. Yarım saat bekletip kontrol et 32 derece olduğu nokta uygun mesafedir.

4- ısıtıcı lamba eski armut tip ve soft olan lamba max ne kadar kaldırıyorsa 40-60 W ampul alacaksın. Bauhausta satılan ecolite halosoft ampulde olur. Tekzende wiselite marka da var. Piyasada yerli malı satılanda. Şeffaf değil soft ampul olacak. Birkaç tane yedekli al. Özellikle yerli malı olanlar çabuk gidiyor. Elindeki ampul spot ampul bu aşırı ısıtır. Hayvanı kızartabilirsin.

Lamba olarak horoz elektrikten kıskaçlı max 60 W kaldıran lamba var bunu tercih et.

Cam 8 mm kalınlığında sanırım cam üstü kuru alanda yaptırabilirsin.

Hayvan dişi boyu 30 cm civarlarına gelecektir. Bu da o vakit geldiğinde 40 cm eni olan akvaryumda manevra sıkıntısı çektirecektir. Daha o boylara seneler var.

Hayvanın boyuna bakarsak tahminen 3-4 yaşlarında olabilir. Bugün yarın boş yumurta atabilir. Bu üreme organının aktif hale geldiğini gösterir.

Hayvan bir miktar obez gözüküyor. 8 cm kabuk boyu sonrası günde tek öğün ve kafa hacmi kadar yem veririz. Haftada bir doğal ortamını simüle için aç gün yaparız ama bugünde bir yaprak marul verebilir. Bunun miktarı kabuk boyu kadar olacak. Sarıya çalan orta körpe yapraklardan verebilirsin. Kalın yapraklı koyu yeşil renk marul acı olur. Ondan alma.

Su ısıtıcı filtrenin önünde olacak böylece ısınan suyu dağıtacak. Dereceyi ise ısıtıcıdan en uzak ön köşeye konumlandıracaksın. En uzak bölgedeki su ısı değeri doğru ısıdır.

Tabana vitasand marka sarı silis kum alacaksın. Bu kumu yiyerek sert yemleri midelerinde parçalayıp hazmetmeyi kolaylaştırırlar ve bağırsaklarında parazit varsa onu atarlar. Bacaklarındaki eski derileri atmaya yardımcıdır. Eşelenip vakit geçirirler. Sürtünerek alt bağadaki eski plakaları atarlar.

Yem olarak neler kullanıyorsun ve damla türünde ürün kullanıyor musun ?

Foruma hoş geldin hayvanı kurtardığın için tebrikler.

Not: ana sayfadaki ilgili başlıkların içinde öne çıkan konuları incelemende fayda var.

Cep kullananlar için ana başlıktaki yazıya tıklamak anasayfaya döndürür.
 
Cvp: RE: Yeni üyeden 1001 soru :/

cem' Alıntı:
1- hayvan ortama yeni adapte oluyor ve çekingenliği sebebiyle güvenli olan sudan çıkmak istemiyor. Bu dönemde mümkün olduğunca kendi haline bırakmak ve çevresinde dolaşmamak gerekiyor. Hareket varken kuru alana çıkmak yerine suda kalmayı tercih ediyor.

Di.......

Çok teşekkür ederim Cem Bey ;
Münkün olduğu kadar kendisini yalnız ve rahat bırakmaya çalışacağım. Kendisi benim odamda olduğu için biraz zor oluyor ama daha dikkatli olacağım.

Rampa olarak , şu anki kuru alanım DIY olduğu ve fazlasıyla emek harcadığım için üzerine ekleme yapabilir miyim bilemiyorum. Hali hazırda taş kıvamında olduğu için tutunabiliyor aslında. Benim düşüncem yıllardır "kuru alan " görmediği için kuru alanda hareket etmekte zorlanıyor olabilir belki.

Kuru alanı "tam" olarak cam üstü olmasa da ona yakın diyebilirim. Yani su neredeyse full dolu , ve kuru alanı camlarla (aralık mevcut) çevreli. Evde 4 kedimiz olduğu için ne olur ne olmaz. Keza akvaryumun geri kalan kısmı da pleksi ile kapalı yani herhangi bir yerden kaçamaz.(umarım????) (akvaryum malesef 6 mm , bu sebepten ötürü çokta ağırlık vermek istemiyorum)
Isıtma ve filtre açısından sıkıntım yok. Yaklaşık 8 senedir akvaryumlarla içli dışlıyım. 

Ampul konusundaki tavsiyenizi dikkate alacağım. Gerçi dimmer  bağlı ampule  şimdilik kısarak kullanmayı düşünüyorum. En yakın zamanda temin ederim.


Cevabınıza istinaden bir kaç soru oluştu kafamda ;
*Kabuğunun sıkıntılı olduğunun farkındayım. Ayrıca derisi de adeta bir dansöz kıyafeti gibi üzerinde kalıyor. Ve zaman zaman da tırnaklarını koparacakmış gibi ısırıyor. Bunların sebebi nedir acaba?

*Kum için "göz iltihabı" yapar kullanmayın diye çok okudum. Bir kısmı da deniz kumunu iyice kaynattıktan ve duruladıktan sonra kullanabileceğimizi yazmış. Sizin düşünceniz nedir bu konuda?

*Ve son olarak , yumurta konusunda , bir sabah sahiden yumurta bulma ihtimalim mi var :s



Beslenme olarak sera raffy p ( çok küçük paletler aslında ama büyük boy karides bulamadım bir türlü)
Ve haftanın içerisinde zaman zaman yumurta akı (tam haşlanmış)
Taze alabalık (haşlanmış + ayıklanmış)
Ve bir kere marul.Haşlanmış bezelye denedim , yuttu , sonra geri çıkardı :/ (Bir daha yediremedim herhangi bir sebze)
mailto:/YbmpmD.jpg
mailto:/3oQMQj.jpg


Ayrıca yemleme dışında herhangi bir damla kullanmıyorum :s :eek:
 
Cvp: Yeni üyeden 1001 soru :/

pleksi ile kapalı olan yerleri elektrik bandıyla destekleyin derim zira benim ki pleksiyi kaldırıp kaçma teşebüsünde bulundu  :D
 
Foruma hoşgeldiniz ve canlıyı sahiplendiginiz için teşekkürler.

Kabuk ve deri sorunları sağlıklı güneşlenme sağlayamadıklar için oluşur. Beslenmede önemli etken tabi. Yeni yuvasına alışıp güneşlenme başlayınca zamanla daha iyi olacaktır.
Parmaklarını ısırması soyulan derisini atma çabası olmalı. Akvaryum içinde kaşınabilmesi için mango kökü belki iri taş ve kum kullanarak canlının bu ihtiyacına yardımcı oluruz. Kabuğuna ve deriye başka birşey sürmeye gerek kalmaz.

Kum; kesinlikle kullaniriz. Deri değişiminde hayvana yardımcı olur ve arada az az kum yutar bu hayvanlar normaldir. Sağlam ve temiz bir sistemde kumun zararı olmaz. İçinde pislik biriktirecek aksesuar koymamak lazım.
Silis kum kullanıyoruz en uygun olanı budur. Sarı renkte ince ve ağır kumdur.

Yumurta: daha dün tecrübe ettim ???? Evet birgün bir bakıyorsunuz yumurta. Bu üreme döneminin aktiflestiginin göstergesidir. Döllenmemiş yumurta atarlar.

Beslenme için linkteki konuyu okuyun lütfen mailto:/forum/konu-su-kaplumbagalarinda-beslenme-her-yas-icin.html


Bu kuru alana tirmanabilir bence. Cem'in söylediği gibi kendi haline kalıp zamanla ortama alışması lazım acele etmeyin.

Beslenmede de alışma sürecinde sıkıntı yaratabilir normal. Salatalık verebilirsiniz soyup çekirdeksiz iç kısmı hariç stik yem gibi kesip deneyin.
 
Sığ suda yaşayan hayvanlar derin suya geçtiğinde ciğerlerini kullanma yetisi gelişmediği için derinlik sarhoşluğu ve boğulma hissiyatında olabilirler bu zamanla gelişir. O boydaki hayvan derin suda yaşamış olsaydı. Geceden sabaha nefes almadan su içinde uyuyabilirdi bu zamanla olacaktır. Bir tane oklava veya boru, çıta vb'ye vantuz takıp su yüzeyine yakın koyarsan tutunup uyuyabilir yorulduğunda dinlenebilir.

Silis kum incedir. Hayvan eleleyip kiri içine gömmedikçe girmez. Tabandaki pislikleri dip sifonu ile çekeriz. Çekerken bir miktar kumda gelir onun için akvaryuma ait temiz bir kova olsun. Kovadaki pis suyu kumu boşaltmadan döküp temiz su ile çalkaladıktan sonra kumu tekrar akvaryuma boşaltırsın kum kaybı olmaz.

Göz kulak enfeksiyonuna neden olan küçük çakıl taşı gibi olan kumlar aralarına kiri hapseder bu da zararlı bakterilerin üremesine neden olur. Kullandığımız silis 0.7 mm'dir.

A vitamini fazlası, büyüme ve ısıtıcı veya uv ampul altında kalma deri değişimine yol açar. Bu olağandır. Bu kaşıntı yapar. Kaşındığı içinde ısırarak koparmaya çalışırlar. Silisi aldığında bunu kum ile halledecektir. Bu aynı zamanda su içinde uzun süre kalmasını da sağlar. Nefes tutabilme yeteneğini de geliştirir.

Yumurta bulacaksın. Ama hayvan yiyebilir böylece kalsiyum almış olur. Kalanı alır atarsın. Bir tanede kepçen olsun.

Tatlı, tuzlu, baharatlı, yağlı yiyecekler vermiyoruz. Verdiğin balık tatlı su balığı olsun. Alabalığı 15 günde bir den fazla verme kalsiyumu çekip kemik yumuşaması yapar. Bu veya dondurulmuş karidesi kaynatıp o şekilde vereceksin.

Ama bunun yerine jbl energil veya sera raffy royal alıp verebilirsin. Bu 1000'lik kutuda satılır. Son kullanma tarihi 2018'den önce olmasın ancak biter.

Ayrıca alacağın yemler sera raffy P var demişsin. Tetra reptomin veya eheim professional food, jbl agil, sera mineral.

Aslında reptomin ile eheim'ı birlikte al. Akabinde ot türevli olan sera vitale geçeceğiz. Hayvan ot türevliye alışsın. Bunları 250'lik al. Bitme durumuna göre sonraki aşamada 1000'liğe geçebilirsin.
 
Ampul dimmer kullanımına uygun mu ?
 
Cvp: Yeni üyeden 1001 soru :/

nick burns' Alıntı:
pleksi ile kapalı olan yerleri elektrik bandıyla destekleyin derim zira benim ki pleksiyi kaldırıp kaçma teşebüsünde bulundu  :D

Pleksi kısmı kuru alanda  15 cm sonra başladığı için destek alabileceği birşey yok , ama her ihtimale karşı bir bantla sağlamlaştıracağım :)

olivia-peter' Alıntı:
Foruma hoşgeldiniz ve canlıyı sahiplendiginiz için teşekkürler.

Kabuk ve deri sorunları sağlıklı güneşlenme sağlayamadıklar için oluşur. Beslenmede önemli etken tabi. Yeni yuvasına alışıp güneşlenme başlayınca zamanla daha iyi olacaktır. 
Parmaklarını ısırması soyulan .......

cem' Alıntı:
Sığ suda yaşayan hayvanlar derin suya geçtiğinde ciğerlerini kullanma yetisi gelişmediği için derinlik sarhoşluğu ve boğulma hissiyatında olabilirler bu zamanla gelişir. O boydaki hayvan derin suda yaşamış olsaydı. Geceden sabaha nefes almadan su içinde uyuyabilirdi bu zamanla olacaktır. Bir tane oklava veya boru, çıta vb'ye vantuz takıp su yüzeyine yakın koyarsan tutunup uyuyabilir yorulduğunda dinlenebilir. 

Silis kum incedir. Hayvan eleleyip kiri içine gömmedikçe girmez. Tabandaki pislikleri dip sifonu ile çekeriz. Çekerken bir miktar kumda gelir onun için akvaryu............

Öneri ve yorumlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim. 
Yem konusunda malesef bütçem el verdiğince çeşit alabiliyorum. Verdiğiniz linklerdeki yemlerin en fazla bir belki ikisini alabilirim. İmkanım oldukça çeşiti arttıracağım :/

Bu arada evet ampul dimmer uyumlu , taktığım ampul UV değil sadece aydınlatma ve ısı için. Önümüzdeki günlerde retpi glo 5.0 (floresan tipte ) almayı düşünüyorum.

Son olarak , akvaryumda 5 cm kum koyabilmem için 20 litreye yakın kuma ihtiyacım var. 20 kg lık paket yeterlü olur mu?
Ve deniz kumunu iyice kaynatıp (kaya tuzu ile) durulasam uygun olur mu kaplumbağa için? Olur diyen de var imkansız diyende var. Açıkçası 20 kg lık vitasand + kargosu için şu aralar bütçem imkansız. O yüzden çözümler üretmeye çalışıyorum ::/

Tekrardan çok teşekkür ederim :)
 
Hangi şehirdesiniz ?

Deniz kumu olayı bana pek olası gelmiyor tuzdan arındırmak imkansız. Bu canlılar tatlı su da yaşar ve tuz bünyelerine uygun değildir. Dezenfekte etmekten ziyade tuz olayı sorun
 
Silis pahalı birşey değil. Sarımsı renk olması şartıyla bir ara 10 kg'luk poşette15 tl'ye satılıyordu. Tabi sterilizasyonu biraz daha fazla oluyor.

Deniz kumu sağlıklı olmaz. Ağır metalde barındırabilir mantarda.

Florasan alma bizimkiler için kullanışlı değil.
 
Jbl agil ve sera mineral yem öncelikli alınacak yemler. Mineral yem mineraller, vitaminler ve kalsiyum içerir. Agil ise kemik ve kas doku gelişimini sağlayan lizin amino asidi içerir.
 
Cvp: RE: Yeni üyeden 1001 soru :/

olivia-peter' Alıntı:
Hangi şehirdesiniz ?

Deniz kumu olayı bana pek olası gelmiyor tuzdan arındırmak imkansız. Bu canlılar tatlı su da yaşar ve tuz bünyelerine uygun değildir. Dezenfekte etmekten ziyade tuz olayı sorun

cem' Alıntı:
Silis pahalı birşey değil. Sarımsı renk olması şartıyla bir ara 10 kg'luk poşette15 tl'ye satılıyordu. Tabi sterilizasyonu biraz daha fazla oluyor.

Deniz kumu sağlıklı olmaz. Ağır metalde barındırabilir mantarda.

Florasan alma bizimkiler için kullanışlı değil.

Önceden bir akvaryumumda deniz kumu kullanmıştım. Bahsettiğim şekilde kaya tuzuve kaynatma + iyice durulama sonucunda suya ph ya da organizma açısından bir değişim göstermedi.
İstanbuldayım. Bugün vitasand kum sordum yakındaki petshoplara , bir tanesi bildiğiniz inşaat çuvalını gösterip kilosu 5 lira dedi , diğeri de 20 kiloluk paketi için 75 lira dedi. Biraz internete baktım ve hepsiburada sitesinde de 20 kilosunun 65 lira olduğunu gördüm.
Açıkçası kargosuyla baya pahallıya gelir , o yüzden yeni çözümler aramaktayım.
Ama eğer asla kullanma derseniz , imkanım olana kadar bekleyeceğim.
Floresan derken 26 wattlık tasarruflu ampul gibi olanlardan bahsediyordum.
 
Cvp: Yeni üyeden 1001 soru :/

gittigidiyordan 10 kg 23 e bulabilirsiniz ben öle 30 kg kadar aldım kargo dahil


umarım hayvanın güneşlenmesi için kullanmıyorsunuz 23 wattlık kompakt florasanı?
 
Onlarda abartmış kilosu 5 liraya kum mu olur üstelik açık satıyor hepsi tutturduğuna satıyor.

Juenpetmarkette 800 gramlık poşette satıyorlar. Kaç kilo alırsan al. Başka ihtiyacın olan ürünlerle 150 tl'ye tamamlarsan. Kargo ücretsiz oluyor. Ağırlık önemli değil. Olan kargo elemanına oluyor. Ben 40 kg almıştım adam tısılaya tısılaya getirmişti. Kum 5-6 cm yüksekliğinde olacak şekilde al.
 
Cvp: Yeni üyeden 1001 soru :/

nick burns' Alıntı:
gittigidiyordan 10 kg 23 e bulabilirsiniz ben öle 30 kg kadar aldım kargo dahil


umarım hayvanın güneşlenmesi için kullanmıyorsunuz 23 wattlık kompakt florasanı?



Hayır hayır ???? herşey karıştı sanırım kafanızda.
Şu anda akkor spot lamba kullanıyorum. Sadece ısınması ve aydınlatması için (kuru alanı)
Ancak arkadaşlar uyardı soft normal ampul alacağım onun yerine.
UV IŞIK içinde Repti Glo 5.0 alacağım. Tasarruflu ampul şeklinde olanlardan ( floresanlar kaplumbağalar için verimli olmuyormuş.) 


mailto:/download/high_res/products/images/PT2187_Repti_Glo_50_Compact_Set.jpg
cem' Alıntı:
Onlarda abartmış kilosu 5 liraya kum mu olur üstelik açık satıyor hepsi tutturduğuna satıyor. 

Juenpetmarkette 800 gramlık poşette satıyorlar. Kaç kilo alırsan al. Başka ihtiyacın olan ürünlerle 150 tl'ye tamamlarsan. Kargo ücretsiz oluyor. Ağırlık önemli değil. Olan kargo elemanına oluyor. Ben 40 kg almıştım adam tısılaya tısılaya getirmişti. Kum 5-6 cm yüksekliğinde olacak şekilde al.
Hemen bakacağım , normalde petburada dan alırdım mama vs leri. Sizi gayet iyi anladım. YK elemanı 30 kg mama ve 10 kg kedi kumu taşımak zorunda kaldı 4 kat ( şansızlığı asansör bozuktu ????)


cem' Alıntı:
Onlarda abartmış kilosu 5 liraya kum mu olur üstelik açık satıyor hepsi tutturduğuna satıyor.

Juenpetmarkette 800 gramlık poşette satıyorlar. Kaç kilo alırsan al. Başka ihtiyacın olan ürünlerle 150 tl'ye tamamlarsan. Kargo ücretsiz oluyor. Ağırlık önemli değil. Olan kargo elemanına oluyor. Ben 40 kg almıştım adam tısılaya tısılaya getirmişti. Kum 5-6 cm yüksekliğinde olacak şekilde al.

Son bir soru olarak 1 paketi (800 gr ) ne kadar litreye tekabül ediyor acaba?
Ya da 20 litrelik alan için ( akvaryumda 5 cm için) kaç paket uygun olur ?
 
100*40*5/1000=20 kg
(boy*en*kum yüksekliği/1000)

25*800= 20.000 gr= 20 kg = 25 poşet

İstersen birkaç torba yedekte alabilirsin.
 
Uv ampule uygun çanaklı lamba lazım. Alt beyaz plastik kısmı geniş olduğu için her çanağa uymuyor. Ağır olduğu içinde körüklü lamba taşıyamıyor. Bu ampul için deveboynu uygun olur.
 
Cvp: Yeni üyeden 1001 soru :/

ben silis kumumu merak edip ölçmüştüm; 1litre kum 1,5 kilo 2,5 litre kumda 4 kilo gelmişti tam bir ölçüm olmasa da fikir veriyor
 
Silis normalde diğer kumlardan ağırdır. Biz hacim oranını baz alıyoruz.
 
Cvp: Yeni üyeden 1001 soru :/

bende onu diyorum, kullanılan oran isteneni vermiyor, benim akvaryum da bahsedilen formül üzerinden giderek yaptığımda 20 kilo kullanmam gerekiyor ama 20 kilo kurtarmadığı için ben bir 10 kilo daha ek yaptım boşuna bir daha kargo parası filan ödemek yerine baştan 25-30 kilo alnması daha uygun olucaktır, akvaryumum konuda geçen akvaryum ölçülerine yakın
 
Geri
Üst