Cvp: yeni yem programı
enes1907' Alıntı:
cem' Alıntı:
royalin kokusuna mı dayanamadın. :smile: gerçekten pis kokuyor zamanla koku düzeliyor. hepsine günde tek öğün yapacaksın. küçükte olmuş artık çoğunluğa uysun. büyüklere aç gün yap bir günü ufağı ayrı kapta beslersin o gün.
Sera raffy p
aç gün (bugünde kabukları kadar marul, kıvırcık vb birini verirsin.) küçüğe repto ver.
Sera royal
Sera raffy vital
Sera raffy p bu biterse yenisini alana kadar repto ile devam edersin.
Sera mineral
Tetra reptomin
Annem royalın kapağını evde acmama izin vermiyor kokuyor diye

programı kağıda yazdım bir günü daha vital yapayım o zaman. Tesekkur ederim.
AEK' Alıntı:
Büyüklerde bir raffp p günü daha vital olsun derim. Hayvanlar çok büyük. Hatta aç güne alışsınlar yakında ikinci aç gün uygulaması gelir.
2. ac gün ne zaman başlıyor? Buyuklere 2. Raffy p gununu vital yaptım tesekkur ederim
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagalarinda-beslenme-her-yas-icin.html
Bizim programa göre 15 cm olunca başlar, ancak daha önce hiç uygulama yapılmadıysa birden bu düzene geçmek uygun değil. Bu sebeple ben hemen geçilmesini önermem. Artık büyüme yavaşladığına göre bence bir sene sonra da başlayabilirsin Enes.
Yada Ali Sarp ın dediği gibi 6 ayda yapabilirsin. Ama 3 ay erken, 6 aydan önce ikinci güne geçme.
Himura Kenshin' Alıntı:
Benimkine sabah 5 6 tane öğle de 8 tane veriyorum. Hep tek öğün besle diyorlar ama öyle yapmayı denedim hayvan çok fazla çırpınıyor. Walla dayanamıyorum veriyorum.. Aç gün falan da yapmadım şimdiye kadar. Hep aklıma takıldı bunlar ama fırsat bulamadım sormaya. Sizce zarar mı veriyorum istemeyerek ?
[Kabuk boyu tahmini 8 10 cm. Ortalama 9 diyelim. ]
Konuyu şöyle yapman uygundur demeden önce neden yapılması gerektiğini anlatayım.
Bu hayvanlar soğukkanlı familyadandır ve diğerleri gibi erişkin olduklarında daha seyrek ama oldukça fazla yerler. Yavru iken ufak avları sık sık tüketir. Genede hayvan büyüdükçe vücuduna göre oransal ana miktarda düşüş yaşar. Bu sebeple günlük kafa hacmini aç gün uygulaması yapılan dönemde gene aşmıyoruz. Buda hayvanda enerji sarfiyatlarının yaş ilerledikçe düşmesi ile alakalı. 3-5 cm boydaki kaplumbağanın akvaryumda camdaki çırpınma hızı ile 8-10 cm boydakinin çırpınma hızının farkından bile harcadığı enerji farkını görürsün. Ben yavruların camda çırpınırken ayaklarını zor görüyorum. İşte bu sebepten erişkinken aç günlerde vermediğimiz kafa hacmini diğer günlere dağıtamayız. Aksi halde hantal hayvanın yakacağından fazla yem vermiş olur ve kilo almasına sebep oluruz. Bu hayvanlar yaradılışı gereği seyrek yerler. Bu sebeple sindirim sistemleri buna uygun yaratılmıştır. Hatta kum yemeleri ve güneşlenmelerinin dahi sindirimde olumlu faydası vardır. Bu beslenme ile sindirim sistemleri aç kaldıkları dönemlerde dinlenir. Büyüdükçe daha uzun zamanda yediklerini sindirirler. Biz her gün yemlersek sistemi aşırı zorlarızki buda kesinlikle zararlıdır.
Belgesellerde görmüşsündür, Örnek olarak soğukkanlı familyadan olan timsahı vereyim. Bu hayvan yavru iken suda kafası kadar balık yada çekirge gibi hayvanları günde belki iki tane yerken erişkin timsah kafasının iki katı geyik gibi hayvanı haftada bir belki yer. Oranlarsan yavru günlük ortalamada boyutuna göre daha fazla besin tüketiyor ve gene yavru iken gelişim için sık tüketiyor. Tabi enerjisi ve av seçenekleride buna göre yaratılmış.
Kafa hacmi vermemizin sebebi akvaryum ortamında ortalama harcadıkları enerji ile ihtiyacı olan besin miktarının buna tekabul etmesinden kaynaklıdır. Belki doğada günlük ortalaması bir buçuk kafa hacmidir ama orada harcanan sınırsız enerji ile evdeki boy ölçüşemez. Böylece ne fazla verip obez olmasına sebep olmalıyız, nede az verip hayvanın besinsiz bırakıp gelişimine olumsuz etki etmeliyiz. Bu sebeple günlük kafa hacmi uygundur.
Sana bunu anlatırken sayende bakım kılavuzunu da güncelledim. Orada yazılanlarada açıklama getirmek en iyisi.