Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeniden başlıyorum sizlere sorum var

aytekingoksoy

Platin 4 Üye
Katılım
23 Şub 2014
Mesajlar
343
ÖNCE ANLATİM SONRA SORUMU SORUCAM
Arkadaşlar öncelikle merhaba ben daha az önce üye oldum ve bu kaplumbağa beslemede henüz sizin kadar fikir sahibi değilim. Benim sizlere hem sorularım var hemde söylemem gerekenler. Öncelikle ben bundan 4-5 sene önce kadar mersindeyken petshoptan klasik ölüm setini almıştım.O zamanlar yaşım 13-14 olduğundan hayvan acı çekermi bilemedim ve aldım. 2 tane kaplumbağa bir plastik kapta yaşatıyordum. Ancak onlara o kadar güzel baktımki. Suları zaten mersinin havasından hep sıcaktı ve sürekli güneş doğduğundan batana kadar güneş görüyordu.Hiç yem kullanmadım. Babam dondurulmuş balık yetirmişti hergün onları verirdim ve artık parmağımı uzattığım an saldırırlardı.Suya pek girmezdi sürekli değiştirirdim.ikisini kucağıma koyardım karnımda gezerlerdi. 1.5 sene baktım ve en sonunda bizim tatile çıkmamız gerekti ve bırakacak daha doğrusu güveneceğim kimse yoktu. Kafasında siil gibi bişey çıkmıştı ilaç falan kullandım geçti. Herneyse bende aldığım yere götürdüm sağolsunlar aldılar geri.Özledim onları ve tekrar başlamak istedim. Bu sefer 15 liralık bi kapta 1.5 yıl bakmak istemedim. Gerçekten bi öğrenciye göre büyük masraf yaptım çoğu malzeme kargoyla geldi.Hepsi internetten. Başlıyorum :
1-50x30x30 5mm kalınlığında bi akvaryum sipariş verdim 25TL KARGO 5 tl 30TL
2-UVB LAMBASI 65 TL EXO TERRA REPTILE UVB100 COMPACT 25W 5.0 UVB
3-tetra reptoheater ısıtıcı rht50 50TL
4-exo terra sürüngen mağarası 10tl
5-sera reptil carnivor professional yem 15 tl
6-Penn Plax Turtle-Pier Kaplumbaga Adası 29x24x31 40tl
7- çakıl taşı
8-exo terra kalamar kemiği 5tl
9-mango kökü 10tl
10-azoo kabuk sertleştirici 10tl
11-tetra reptomin yem

Yani demek istiyorumki arkadaşlar kargoyla beraber 300tl yi buldular. Çokmu dedim önce fakat kendimi bi an onun yerine koydum. Beni alıyorlar bi yere götürüyorlar sadece yemek verip şu alanda gez diyorlar. Bunlar olsun istemedim. Sizlere bazı sorularım var ve danışıp sohbet etmek istediklerim


1- Ben kaplumbağalarım için (henüz almadım en son tabikide herşeyi tamamlayınca 1 haftayı bulur) canlı yem üretmek istiyorum ne önerirsiniz karides besleyip vermek istiyorum un kurdu olabilir fasulye böceği olabilir su piresi vb balık yetiştirip ver dedilerde ben nedense balık katili olmak istemiyorum tamam un kurdu hatta su pireside canlı ama ne bilim o balığın parça parça yenmesini görmek istemiyorum
2-Ben eskiden beslerken hiç günde 1 öğün falan demezdim yani verirdim yerlerdi hiç bi sorunda olmadı dediğim gibi yem kullanmadım sadece balık eti. Ama artık yem var ve ne kadar vermelyim gene içimden geldiği gibimi sonuçta bunlar doyunca balık gibimi hep yermi
3-artık istanbuldayım ve odam pek güneş almıyor. uvb lambam var ne kadar çalıştırıp güneşe ne kadar çıkarmalıyım.
4-kabuk sertleştirici sürüp. yemine devit3 ve kalamar kemği döküpmü vermeliyim
5-kendim bir turşu bidonundan dış filtremi yapmalıyım yoksa gerek yok günde azar azar değiştirmi önerirsiniz
6-yemek listesini nasıl yapmalıyım ben havuç marul falan vermek istiyorum hani tek korkum bu sevimli canavarların hep yemeleri.Yemek listesi lazım bana şunları falan ver diye. Ben onlara karides havuç marul elma falan vermek isterim ne düzenle vermeliyim
7-Kurutulmuştansa canlı yem ver diyorlar prrotein miktarı azalıyormuş öylemi yapmalıyım yani un kurdu falan yetiştirip canlı canlı suya atmak.
 
Cvp: Yeniden başlıyorum sizlere sorum var

Sana ilk söylemek istediğim kabuk sertleştirici kullanma demek olacak. Çakıl taşı yerine silis kumu tercih et derim. Canlı yem hakkında hiçbir bilgim yok. Ben kullanmayi tavsiye etmiyorum. Tabii ki bu sizin kararınıza kalmış bir şey. Bu konuda moderatörler yardımcı olacaklardır. Şimdi hayvanlarının boy ölçülerini vermek zorundasınız. Elinizde hangi yemler var bunlara dayalı olarak hazırlanır yem listesi. Ben bu uvb işini bilmiyorum. O yüzden moderatörler yardımcı olurlar. Kabuk sertleştirici kullanma. Devit bu lambadan yararlanamayanlar için diye biliyorum. Onu yemlerine damlatip kullaniyorsunuz. Kemiği ise ilk once suda kaynatılır. Bundan önce kara yerleri varsa kazilir. Isterseniz yem gibi görünüş verin ya da toz hale getirerek yeme sürün bu seçim size kalmis. Bu kaplumbağalar tatli bir şey yemez. Marul kıvırcık gibi sebzeler verilir. Yem türlerini çoğaltmalisin. Mineral vitamin gibi bir çok yem seçenekleri var.

Tebrikler. Hayırlı olsun.
Yanlış bilgi verdiysem kusura bakmayın...
 
Merhaba
Kabuk sertleştirici kaplumbağalar için çok zararlıdır sakın kullanma uvb lamban olduğuna göre devit3 kullanmana gerek yok. Uvb lamba günde 4-6 saat yakılmalı bunun yanında ısıtıcı lamba olmalı (soft ampul) bu lamba da günde 12 saat kadar açık kalacak. Canlı yem vermeni önermem canlı yemlerde parazit riski olabiliyor. Akvaryumun küçük o yüzden şimdilik dediğin gibi kendi yaptığın bir filtreyle ya da sadece iç filtreyle idare edebilirsin. Çakılların yerine 0.5-1 mm arası silis kum alman çok daha iyi olur hem kaplumbağaların rahat eder hemde temizlik çok daha kolay olur. Ben başta bu hataya düşüp çakıl almıştım ama arasına o kadar çok pislik giriyor ki ve dip çekimi de yapamıyorsun su sararıyor. Başlangıç olarak ana yem serra raffy p ve mineral yem ve kurutulmuş karides alman iyi olur yemleri aldığın zaman burada yardımcı oluruz program hazırlamana. Bir öncekinde çoğu şeyi yanlış yaptığını söyleyebilirim birincisi zaten ölüm labında bakman 2.si sürekli balıkla beslwmen zararlı. 3.sü hayvanlar zorunlu durumlar haricinde akvaryumda çıkarılmamalı bir de akvayum için bir ipek bitki alırsanız çok iyi olur. Listede ısıtıcı göremedim ısıtıcı mutlaka gerekli sabit ısı 25-28 derece arasında olmalıdır
İnşallah kaplumbağanıza bir an önce kavuşursunuz (bu arada bu kaplumbağaların büyüdüğünde kaplumbağa başına 100 litre su hacmi gerektiğini unıtmayın ileridw çok büyük bir akvaryum kuramayacaksanız tek kalumbağa alın tek bakılmalarını istemesemde küçük bir yere sıkışmalarından daha iyi)


Pardon ısıtıcınız varmış
 
Foruma hoşgeldiniz öncelikle :) aldığınızın yemlere ilave yemler alınması lazım sera raffy p gibi.. Ayrıca 45 litrelik bir akvaryuma dış filtre gerekmek iyi bir iç filtre alırsanız yeterli. Ayrıca mango kabuğu temizliği için forumu inceşeyip ona göre temizliğinizi yapın.. Taş yerine kesinlikşee silis kum öneriyoruz..Uvb niz tamam ama uvblerin ömrü 1 yıldır hatta 9 ay.. Bu işe iyi bir başlangıç yaptınız tebrik ederim :)


Ayrıca akvaryumun cam kalınlığı ideal değil ama zaten yaz sonuna kadar yeni akvaryum ihtiyacı doğar o zaman beraber buluruz
 
Cvp: Yeniden başlıyorum sizlere sorum var

foruma hoş geldin aytekin. sıradan cevaplayayım.

1- henüz daha almadıysan forumda sahiplendirmek isteyenlerden alabilirsin. hem o hayvanlar ortada kalmamış olur hemde petshop satışlarına ket vurmuş olursun. bu sürede de forumdan bilgilerini pekiştirirsin. sahiplendirme bölümünden bakabilirsin.

özlem arkadaşımız un kurdu yetiştiriyor. konusundan bilgi alabilirsin. diğerlerine girme hiç, temizlik en önemli konudur.
mailto:/forum/Konu-yem-yeme-sorununu-canli-yem-ile-asmak-isteyenlere.html?highlight=canl%C4%B1+yem

2- yem 6-8 cm kabuk boyuna kadar günde iki öğün ve kafa hacmi aşılmamalıdır. kış uykusuna yatan grup canlılardan oldukları için sürekli yeme isteği ve depolama güdüsündedirler. buna gerek yok. yazdığım ölçü yeterli olur.

3- uvb ampul günde kışın 4; yazın 5 saat açık kalmalı. buna göre en yoğun olarak çıktıkları zaman 10:00-14:00; yazın 10:00-15:00 'dir bu zamanlarda açık kalmalı bu ampuller ısı vermez dolayısıyla ısıtıcı ampulde alman gerekecek. uvb ampul 25 W olduğuna göre kuru alana mesafesi 27 cm olmalı.
mailto:/forum/Konu-isitma-ve-gunduz-isigi-icin-ampul-ecolite-52-w.html

4- kabuk sertleştirici zararlı ve öldürücüdür. kabuğu vernik gibi kaplar ve hava almasını engeller, gelişim açısından kabukta tahribat yapar, göze gelmesi durumunda kör eder. petshopların önerilerine kulak asma bir çoğu bu konuda bilgisizdir, yanlış yönlendirmelerde bulunurlar. onu ya iade edip metilen mavisi al veya alamazsan direk çöpe at.

devit uvb ampul olmadığı durumlarda geçici olarak çaredir gerek yoktur. sera mineral yemde kalsiyum; mineral ve vitamin vardır. bu haftada bir gün tam öğün verilir. bu hayvan için yeterlidir. kemiğe gerek yoktur. ayrıca damla vitaminde almana gerek yok. hastalık durumlarında zamanı gelince gerekli önerilerde bulunuruz.

5- dış filtre her zaman iyidir. gerekli filtre malzemeleri alınarak doğal döngü yaratılır. bu amonyağı nitrit ve nitriti nitrata çeviren bakterileri üretmeye yardımcıdır. bu suyun zehirlenmelere karşı iyileşmesine yardımcı olur. yalnız bu durumda metilen mavisi kullanılmaz bakterileri öldürür. su değişimleri musluk suyu kullanacaksan bir damacanaya alınıp iki gün dinlendirildikten sonra ve oda sıcaklığında olması kaydıyla 3'te 1 oranında değiştirilir. çok kirlenme durumunda hayvan/hayvanlar akvaryum suyu ile ayrı bir kaba alınıp gerekli temizlik yapılıp su eklendikten sonra ısı değeri dengeye gelince akvaryuma alınmalılar.

6- hayvanlara tatlı ve tuzlu yiyecekler verilmez. özellikle meyveler ve işlenmiş etler, tavukta malum bunlar yasaktır. verilecekler 6 cm kabuk boyunu geçince daha önce yemez protein ağırlıklı beslenir. marul ve kıvırcığın orta kısımlarındaki körpe yapraklardan kabuk boyu kadar ve şimdi hormonlu olduğundan yazın salatalığın kabuğu soyulduktan sonra yan yüzeyinden ice ve uzun bir kesi alınıp verilmeli. çok ince havuç dilimi verilebilir. bu hayvanın/hayvanların damak tadına bağlıdır. iki günde birden az verilmemelidir. veya haftada iki veya üç.

7- günümüzde artık kaplumbağa yemleri çeşitlendi. illa canlı yem vermeye gerek yok. alacağın yemler. ilk başta sera raffy P; raffy I ve tetra reptomin olsun. raffy P'deki kırmızılar mineral yemdir. carnivor almışsın ondaki göbek kısmındakilerde mineral yemdir. bunlar varken ayrıca mineral yemi almana gerek yok bittiklerinde alırsın. açık kurutulmuş yem alma. bayat olma olasılığı olabileceği gibi sinek veya parazit yumurtası taşıma ihtimali olabilir. her şeyi kutusunda al. alacağın yemlerde sera, tetra, jbl ve tropical yemlerin dışında marka alma. en kaliteli olanlar bunlar. alacağın veya sahipleneceğin hayvan/hayvanların kabuk boyunu yazdığında ekstra alacaklarını da yazarız. şu an için yukarıda saydıklarım yeterli.

ayrıca bu konuyu da oku.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

çakılda olmaz en iyisi silis kumdur. çakıl hayvanın yutması halinde tehlike arz edebileceği gibi tabanda kirde barındırır. buda hayvanın/hayvanların göz ve kulak enfeksiyonuna yakalanmasına neden olur.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13104&ad=vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm

mango kökünü su altında iyice fırçala ve bir tencerede 45-1 saat kadar kaynat içindeki parazit bakteri ölsün ve sarı salınımı suya aksın sonra çıkarıp tekrar su altında fırçala ayrılmış lifleri kes, yıka ve akvaryuma al.
 
Hoş geldin. Arkadaşlar gerekenleri anlatmış. Kum ve kök konusunda bilgilendirmişler. Kemiğe ve devite gerek yok. Devitin görevini uvb ampul yapacak. Ama yedekte dursun. Başka görevlerde kullanılabilir. Kemikte kargo ile geldiyse iadesi zor olur. Yumuşama olursa takviye için kullanılır.
Gereken tek yem şu an sera raffy I yani kurutulmuş gammarus. Raffy p yi carnivor bitince alırsın. İçi mineral dışı raffy p dir carnivorun. Bu yemlerle şu programı uygulayabilirsin.
Ptesi: reptomin
Salı: carnivor
Çarşamba: raffy I
Perşembe: carnivor
Cuma: reptomin
Ctesi: raffy I
Pazar: carnivor

Bu arada hem kuru alanın hem suyun ısısını cam derece ile kontrol etmeli. Bu sebeple civalı cam derece almalısın.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=1141&ad=sera-vantuzlu-cam-derece-0-50-c

Birde kolaylık için ısıtma ve uvb lambalarını kontrol etmek için elektrikçiden yada bauhaustan basit mekanik iki zamanlayıcı almak iyi olur. Böylece lamba açık kaldı eve gideyim uvb kaç saat oldu söndüreyim karmaşası olmaz. Büyük kokaylık. Çoğumuz bunu kullanıyor. Pilli vs dijital olanlara gerek yok. Elektrik kesintilerinde durunca sadece zaman kayar. Arada kontrol edip düzeltirsin olur biter. Hem ısıtma lambası hem uvb için iki tane almayı unutma.
http://online.bauhaus.com.tr/Catalog/Products/Index/7042
 
Cvp: Yeniden başlıyorum sizlere sorum var

tüm arkadaşlar gerçekten çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için bu forumu çok sevdim.
dediğiniz yemlerden internetten sipariş verdim. Hem ayrıca bugün okumadım bilseydim vermek isteyenlerden sahiplenirdim ama petshoptan 2 tane aldım akvaryum yarın gelicek şuanlık büyük bi leğendeler yalnız hareketsizler yem verdim yemediler zamanla alışırlar ama ya :) tekrar çok sağolun
 
Cvp: Yeniden başlıyorum sizlere sorum var

ilk günler yeni ortama girdikleri için alışma sürecinde iştahsız olabilirler. zamanla iştahları yerine gelir. bir de akvaryum ve ekipmanları kurarsan değme keyiflerine şimdiden hayırlı olsun.
 
Cvp: Yeniden başlıyorum sizlere sorum var

Su ısısıda henüz sağlanamadığı için metabolizmaları yavaşlamıştır. Durgun olmaları normal. Leğende çıkacakları kuru bir kaya vs vardır muhtemelen. En azından onu bir masa lambası vs tutarak ısıtmalı.
 
Geri
Üst