Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

yolculuk

martigen

Bronz 5 Üye
Katılım
7 Ara 2008
Mesajlar
28
Arkadaşlar, bir iki gün içinde 12 saatlik bir yolculuğa çıkmam gerekiyor. Gittiğim yerde uzun bir süre kalacağım için Atıl'ı burda birilerine bırakmak istemiyorum. Burada kimsenin ona gereken vakti ayıracağını düşünmüyorum. O yüzden birlikte gideceğiz. Ama onu nasıl götüreceğimi bulamadım :( plastik bir kabın kapağını hava alacak şekilde güzelce delip, kabın içine de yumuşak bir şeyler koymayı düşünüyorum. (ses çıkarıp herkesi rahatsız etmemesi için:)) Bu şekilde dayanabilir mi 12 saat? inanın ne yapacağımı şaşırdım :(
 
aslında birisine bırakmanız daha iyi olur ama güveneceğiniz kimse yoksa mecbur yanınıza almanız gerekecek.. yolculuk için uygun şartları sağlarsanız sorun olmayacaktır ama gittiğiniz yerde akvaryum falan yoksa sorun olabilir. bir de uzun süre kalacaksanız geri döndüğünüzde kaplumbağanızın tekrar yerine alışması da zaman alacaktır.. bence bırakma imkanınız varsa bırakın derim ama yoksa mecburen beraberinizde gitmeniz gerekecek kaplumbağa ile. ve üşütmemesine dikkat etmelisiniz yolda.. bu aralar çok sık karşılaşılmakta akciğer enfeksiyonu ile.
 
Gittiğimiz yerde boş akvaryum var, ekipmanları da burdan götüreceğim. O konuda bir sorunumuz yok yani. Peki söylediğim şekilde götürürsem bir sorun olur mu? Yoksa başka bir yol mu bulmam lazım? Hava alacak kadar delik açtığımda kabın içi de çok soğuk olmaz diye düşündüm. Bir de koku yapma gibi bir ihtimal var mı?
 
koku yapma sorunu olacaktır çok büyük ihtimalle. kabın tabanına sünger ve bir miktarda su koyarak taşıyabilirsiniz suyu çok fazla koymayın zaten zamanla su da soğuyacaktır sadece süngeri ıslatıp hayvanın çok bunalmasını önlese kafi. sadece dışarı falan çıkarırken rüzgara maruz kalmamsına çok dikkat edin sürüngen taşıma kapları satılıyor bazı petshoplarda kapaklı falan bulabilirseniz onlardan da alabilirsiniz.
 
Çok teşekkürler. Umarım kolay ve sağlıklı bir yolculuk yaparız. En yakın zamanda canavarımın fotoğraflarını da paylaşacağım sizlerle :) Teşekkürler tekrar.
 
ben teşeşkkür ederim.. iyi yolculuklar şimdiden.. umarım sorunsuz bir yolculuk olur kaplumbağanız ve sizin için :) fotoları da bekliyoruz en kısa zamanda.. :)
 
Bos bir kutuya koyup icine sicak su bidonu veya onu sicak tutacak herhangi birsey koyun. Kesinlikle su koymayin. Su zamanla soguyacagi icin hasta olur. Onu birde havlu veya tirnaklarinin takilmayacagi bir beze saril, bidonlarin uzerinede bez koyun. Kutunun uzerine hava almasi icin delik acin ama isik gelmesin. Yolculuk boyu karanlik olmasi gerekiyor daha az stressle yolculuk edebilsin diye. Akvaryumda sicak tutmamiz gerektigi gibi yolculuktada sicak tutmaliyiz. :) insALLAH herÅŸey yolunda gider.
 
12 saatlik yolculukta sıcak su bidonundaki su da soğuyacaktır yarım saat ya da bir saat içinde. herhangi bir ısıtıcı kaynağı olmadan 12 saat boyunca suyu sıcak tutmak imkansız. o kadar zaman boyunca susuz durması iyi olmaz az da olsa su koymak gerek zaten kabın içinde havasız bir ortamda kalacağı için ve de kapta zamanla kaplumbağanın artıkları da olacaktır eğer hiç su olmazsa hayvan o kadar saat kendi artıkları ve pisliği içinde kalır sadece. süngeri zaten bu yüzden koyun demiştim en azından pisliği vb. emer ve hayvanı rahatsız etmez.. kendi pisliğinden hasta olma durumu bile olabilir buna dikkat edilmezse.. iç paraziter denilen durum hayvanın kendi dışkısını vb. yemesinden dolayı aldığı parazitlerin vücudunda tekrar aktifleşerek enfeksiyon oluşturmasıyla oluyor. suyu fazla koyarsanız hastalanma söz konusu olabilir ama az miktardaki su sorun olmayacaktır kabı elinizle tutarak bile o suyu ısıtmanız mümkün. zaten belli bir süre sonra su ortamın sıcaklığına eşitlenecektir çok soğuk bir ortamda da değilseniz sorun olmayacaktır.
 
Ya hayir su koymak cok cok yanlis. Veterinerler kesinlikle tavsiye etmiyor. Kaplumbaga suyla yolculuk etmez. Ayrica okadar saat susuz yurt disindan petshoplara gidiyor. Hem hayvani stressten uzak tutmak icin karanlik olmasi en iyisi. Bende veterinere gidince yaklasik bir saat yolda geciriyorum, bir saatte gidip bir saatte geliyorum. Sicak su bidonlari halen koydugum sicaklikta oluyor. Ayrica o su sogunca hayvan bu sefer soguk suda kalacak surekli ondan sonra soguk kapacak. O yuzden kuru olmasi gerekir 12 saat susuzluga dayanir merak etmeyin birsey olmaz. Evde kaybolan kaplumbagalar bazen 2 gun susuz duruyor halen birsey olmuyor. Guvenin bana susuz yolculuk etmesi onun icin cok daha iyi. Hic olmazsa benzin istasyonlarindan sicak su alir.
Ha unuttum soylemeyi. Eger pislemesinden korkuyorsa 2 gun oncesinden yemi keser gitmeden 5 saat once onu sicak suyun icine koyar, bagirsaklari yumusar ve ne kadar pislik varsa hepsini diskilar bu durumdada pislikten korkmaya gerek kalmaz.
 
sıcak su bidonundaki su 1 saatte soğumaz ama 12 saatte soğur emin olabilirsiniz.. sıcak su alıp yenileme olabilir tabi yolculuk esnasında durma imkanı varsa.. petshoplardaki kaplumbağaların nasıl yolculuk ettiği forumdaki fotoğraflarda varı hatırlarsanız yani öyle bir durumu örnek diye nasıl gösterebiliyorsunuz şaşırdım doğrusu.. 2 gün önceden yem kesip dediğiniz gibi yapmayı da gereksiz buluyorum kabın altına sünger konularak pislik sorunu çözülebilir 12 saatlik bir süre için.. bu yüzden kaplumbağanın beslenme düzenini bozmaya gerek yok bence. bazı kaplumbağalar 2 ay aç susuz kalabiliyor bunlar ekstrem örnekler bu yüzden bence bunları gösterge almayın kendinize.. yolculukta zaten soğuk bir ortam olacağını sanmıyorum bu yüzden koyduğunuz az miktardaki su da ortamın sıcaklığına gelecektir kısa sürede. dışarı çıkmanız gerekirse de suyu yenileme imkanınız varsa yeniden sıcak suyla değiştirirsiniz ya da boşaltırsınız. 1-2 saatlik mesafeler için su olmaması sorun teşkil etmeyebilir ama uzun yolculuklarda hayvanı strese sokacak ve bunaltacaktır. kabın içindeki su ortam soğumadıkça ortamın sıcaklığında kalacaktır ısı alış verişinden dolayı.. kaba süngerle beraber 1 parmak kadar da su koyarak taşımınızın en iyisi olduğunu düşünüyorum bu yüzden. gideceğiniz ortam ya da araç da ısınma sorun olacaksa su koymayabilirsiniz ama sanmıyorum zaten havalar da bayağ ısındı. susuz ortamda hem sıcaktan hem havasızlıktan hem de pislik durumundan dolayı hayvan oldukça strese girecektir.. su ve sünger olması pislik sorunuyla hayvanın bunalmasını çözecektir.
 
Ya size mantikli geliyormu hangisini istersiniz. Soguk suda kendi pisligiyle 12 saat yolculukmu yapmasi, yoksa altinda yavas yavas soguyan bidonla temiz bir sekilde yolculukmu yapmasi? Yolculuk bu midesi ve bagirsaklari temiz ve bos olmasi gerekiyor. Yoksa yolculuk stressiyle ic parazit olur ve stressten durmadan pisler. Bence bu yeme seklini degistirmek degil yolculuga hazirlik. Yinede yolculuga cikacak olan arkadas kendi bilir nasil goturecegini fakat sizin dediginiz sekilde pek mantikli gelmiyor bana.
 
iç parazit dediğiniz sebepten olmaz bunu kesinlikle düzeltmek lazım. iç parazite neden olan kaplumbağanın kendi pisliğini yemesi sonucu aldığı mikroorganizma ve pazarzitlerin hayvanın vücudunda aktifleşmesi ile enfeksiyon oluşmasıdır. yoksa stres iç parazite neden olmaz. iç parazit mikroorganizmaların neden olduğu bir durumdur.

sizin dediğiniz şekilde bidonda en sonunda soğuyacakır o zaman ne olcak.. kabın dibine konan sünger zaten pislikleri emecektir.. su da buna yardımcı olur.. ben zaten kabın tamamını suyla doldurun demedim 1 parmak kadar konacak su ile temizlik sorunu da hayvanın bunalmaması da sağlanabilir su soğuduğunda yenilenebilir ya da eğer ortam sıcak değilse en kötü ihtimalle bir kaç saat sonra su boşaltılır. her ne kadar yolculuk için barsaklarını boşaltmaya da çalışsanız stres durumunda yine pisleme durumu olacaktır. yani dediğiniz çözüm olmayacak kaplumbağanın ortamı pislememesini sağlamayacaktır.. sadece barsaklardan atılmıyor çünkü pislik, böbrekler bişeyler yemeseniz bile sürekli çalışır ve kanı temizler bunun sonucu oluşan artıklar da vucüttan idrar olarak atılır suyla seyreştirilerek. bu nedenle her halükarda kaplumbağa 12 saat süresince pisletecektir ortamını.temiz şekilde o kadar saat durması imkansız bu yüzden.. su ve sünger bu durumu düzeltecektir. mevsim zaten kış olsa su koymayı değil yolculuğu bile tavsiye etmezdim ama bu mevsimde 1 parmak suyun kaplumbağayı hasta edecek derece soğuması çok zor bir ihtimal..tabi ki biz sadece fikirlerimiz belirtiyoruz siz kendinize en makul gelen şekli uygulayabilirsiniz..
 
Bana bu yolculuk seklini ve o ic parazit seyini veterinerim soyledi ve buradaki uzmanlarda ayni sekilde soyluyorlar. Bende dediginiz sekilde bir parmak su doldurup goturmustum leylayi veterinere, adam bana kizdi bu sekilde olmaz diye. O zamanda yaz mevsimiydi. Ondan sonra dedigim sekli uyguladim goturdum adam sevindi boyle getireceksin falan diye.
 
iç parazit konusu kesinlikle yanlış stres iç parazite neden olmaz mikroorganizmaların neden olduğu bir rahatsızlıktır iç parazit konusu. bunu türkiyedeki veterinerlere de danışabilirsiniz isterseniz. her zaman dediğimiz gibi asla tek kaynağa güvenmeyin ve mutlaka kendiniz de araştırın. veterinerlerin çoğu kaplumbağalar hakkında bilgisiz bu nedenle emin olmadığınız bir konuyu veterinerinize danışmışsanız bile mutlaka kendiniz de araştırın. tek kaynağa bağlı kalmak insanı yanıltır.. sadece bu konuda değil her konuda bu geçerlidir.
 
Hayir canim alakasi yok burada ozellikle surungenler veterinerleri var. Benim surekli fikir sordugum veteriner ise kaplumbaga uzmani kendiside 4 tur kaplumbaga uretiyor. Veteriner olmasa bile kaplumbagalar hakkinda herseyi bilen arkadaslar var. Ben onlara cok guvenirim hepside degisik degisik ve yararlı bilgiler veriyorlar. Bu yuzden dediginize katilmiyorum, sadece veterinerime degil uzman arkadaslarada soruyorum.
 
Ben sadece sizin veterineriniz için değil genel anlamda konuşuyorum. her konuda tek kaynağa bağlı kalmak insanı yanıltır. Her konuda veterinerim şöyle dedi bunu dedi gibi sürekli veterinerinizin söylediklerini kendiniz de araştırıp sorgulamadan değerlendirmeden burada söyledeğiniz için dedim bunu. bence ne olursa olsun bir konuda karar vermeden önce mümkün olduğunca kendiniz de araştırın yoksa yanlışa düşülebilir.
 
Ya tabi inanicam. Sadece veteriner degil yasamis gormus biri. Burada dediklerimi herkes yapiyor arti ben. Ben yapip gordugum icinde burada tavsiye ediyorum. Ben veterinerimi iyi taniyorum hayvanlariyla nasil hareket ettigini biliyorum. Soguk biri degil. Birbirilerine gidip geliyorlar. O yuzden güvenirim uygularim ve iyi sonuclar cikar.
 
Siz bilirsiniz ben sadece uyardım tek kaynağa bağlı kalmak her zaman kötüdür bu nedenle her konuda her zaman araştırıp en doğrusunu bulmak ve uygulamak, bir kişiye ya da tek bir kaynağa körü körüne bağlı kalıp her dediğini sorgulamadan kabul etmekten ve uygulamaktan iyidir. bu şahsi düşüncemdir tabi ki katılmayabilirsiniz saygı duyarım..
 
uzun zamandır internete giremediğim için yazdıklarınızı yeni görüyorum. oğlumla birlikte çok rahat bir yolculuk yaptık. evden çıkmak üzereyken abimin ve nişanlımın yoğun baskıları sonucunda kabın altına süngerimsi bir şey serdim ve su koymadım. yolculuk boyunca da kabı kucağımda tuttum ve hava alacağı yerleri kapatmadan ceketimle sardım. son 2 saate kadar da kabı tertemizdi. ve kalan 2 saat boyunca da biraz pislettiği halde hiç koku olmadı. epey rahat geçti yani yolculuğumuz. sağlık açısından da hiçbir sorunu olmadı bu zamana kadar. 5 dakika kadar yerini yadırgadı sadece, sonra yine eski haline döndü :) iyi ki getirmişim onu da, burda onu herkes el üstünde tutuyor :)
 
Merhaba yeni konu açmak istemediğim için buraya yazıyorum. Biz 2 kapluşla sabah 6 da yola çıktık. 2ay önce geldiğimiz şekilde geldik gene. O zaman hiçbir sorun olmamıştı. Şimdi 1 günlük başka bir yerdeyiz. Yarın akşam yola çıkıp eve gideceğiz. Bizim sorunumuz yolculuğun başında bayaaa pislettiler kabı. O hariç az önce bir şey var mı diye baktım bir tanesinin boynunun üstüne bir şey olmuş. Kan mı oturmuş anlamadım. Belki diğeri tırmalamıştır diye düşündüm. Bir şey olur mu acaba?
 
Geri
Üst