Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yoldaki minik kaplumbağa

aragorn

Bordo Bereli
Katılım
30 Eyl 2008
Mesajlar
2,176
Her zamanki gibi yine biraz hava almak için dışarıya çıkmıştım öğleden sonra. Tam yolda giderken yavru bir kaplumbağaya benzer bir şey gördüm ezmemek için direksiyonu kırdım son anda, zaten güneş yansıdığı için yol çok net görünmüyordu geçince umarım yanılmışımdır kaplumbağa değildir ya da inşallah ezmemişimdir diye geçirdim içimden ama bayağ da tedirgindim ezdiysem diye. Hemen geri dönüp geldim aynı yere ve bu kez emin olunca kaplumbağa olduğundan arabayı durdurup indim. Tam da teker izinin olduğu kısmındaydı yolun, yol pek işlek bi yer değil zaten dağ yolu olunca :) Çok küçüktü en fazla bir kaç aylık ancadır sıcaktan bayağ bunalmış gibiydi muhtemelen de baraj kenarına gidiyordu ancak bayağ yolu vardı daha kıyıya. Arabadan su getirip yavaşça kafasına doğru döktüm başta korktu fakat su olduğunu anlayınca başını sonuna kadar çıkarıp içmeye başladı :) Suyun boğazından geçişini bile görebiliyordum bayağ susamıştı. Sonra biraz da kabuğuna döküp serinlemesini sağladım hiç korkmuyordu yavru olmasına rağmen. Yolun kenarına kadar taşıyıp bıraktım güvenli bir yere. Bu esna da da bir iki fotoğrafını çekebildim minik yavrunun.
mailto:/img406/2212/mct0166.jpg

mailto:/img440/5033/mct0167.jpg
 
çok tatlı iyiki bilinçli davranmışsınız sıradan birisi olsaydı hiç umursamadan ezerdi :S
 
Ay çok tatlıı:) keşke alıp eve götürseydin:p
İyiki dikkat etmişsin ezilmemiş:)
 
Evet çok minik bir şeydi zaten :) Çok şirin bir yavruydu. Doğal ortamlarında böyle hayvanlar gördükçe insan evdeki hayvanlara aslında iyilik değil eziyet yaptığını daha iyi anlıyor.
 
Ellerine sağlık benim aklıma kesinlikle su vermek gelmezdi. Allah razı olsun senden.
 
bence kapluş çoooook şanslıymış. bilinçli biri bulmuş onu.:)
 
Çok şanslıymış bıcırık =)
Kesinlikle haklısın,doğalarında ne kadar da mutlular :(
 
RE: Yoldaki minik kaplumbaÄŸa

Bencede dogasinda kalmasi en iyisi. Dogru olanini yapmissiniz cihan bey. Kara kaplumbagasi olunca is degisiyor turkiyede nasil bilemiyorum ama burada citessiz kara kaplumbagasi bakarsan para cezasina carptirilip kaplumbaga elinden aliniyor. Yani dusunun kara kaplumbagasi buldum disarida eve alipta besliyim denmiyor burada. Ayrica ne tur oldugunu bilmeden almakta mantiksiz cunku cogu kara kaplumbagalari cok fazla buyuyor ve teraryumda bakilmaz hale geliyor. Sonuc yine yer olmadigi icin dogaya birakma gibi bir seyde olabilir.
 
Teşekkürler. Maalesef burda doğadan yavru kaplumbağaları toplayıp satan petshoplar bile var. Hangi hayvan için olursa olsun bence doğalarında kalmaları en iyisi.
 
RE: Yoldaki minik kaplumbaÄŸa

Birde su var bazi kaplumbagalarin dogasi burasi degil. Bu yuzden burada dogada kalmalarini istememizde dogru cunku bu kaplumbagalarin burada yasamalari mumkun degil. Bu yuzdende evinde yeterince yeri olanlar dogadan alip evde daha iyi sartlarda bakiyorlar.
 
Kendi doğasında olmayan kaplumbağalar oralara nasıl geliyolar peki? Ben söyleyim petshoplardan alınıp bakılamayan ve sonra da doğaya salınan hayvanlar onlar. Onlar petshoplara nasıl geliyor derseniz yurt dışından ithal ediliyor ve doğaları olmayan ülkelerdeki petshoplara geliyor. Yani doğalarından koparılarak para kazanmak uğruna başka ülkelere götürülüyor. Çiftliklerde üretilmiş olsalar bile yoktan var olmuyorlar sonuçta üretim yapabilmek için de belli bir potansiyel olmalı bunu da doğadaki hayvanlardan sağlıyorlar. Sonuçta kendi doğası dışında bulunan hayvanların olmasının nedeni yine doğalarından koparılan hayvanlar. Bu da ticaretin sona ermesiyle sonlanabilir ancak. Ticaret devam ettikçe etrafınızda doğası olmayan yerlerde yaşayan hayvanlar görmeniz kaçınılmaz. Ticaret sonlanırsa doğası dışında yaşayan canlılar da olmayacaktır, o hayvanları doğaları dışında yaşamaya mahkum edenler de bilinçsiz insanlar. Ticaret sonlandığında her hayvan kendi doğasında mutlu bir şekilde yaşayacaktır, onları doğadan alıp evde beslemek de çözüm değil bana göre çünkü kalıcı ve etkili bir yol değil bu. Sonuçta yine ticarete çıkıyor bunun da ucu ne yazık ki görüldüğü gibi. Çabalarımız da zaten bu yüzden hep bu ticareti azaltmak için.
 
Tabi ki biliyorum ben sadece dogasi bura olmayan kaplumbagalari eve almakta bir sakinca olmadigini belirttim. Ayrica illa ticaretle gitmesi gerekmiyor burada yanlislikla yumurtadan çikan binlerce kaplumbaga var (kumlu kuru alanda yumurtalarini bulamayipta 90 gün sonra minik bir süprizle karsilasmak gibi) Bazi kaplumbagalarda yumurtlama yeri bulamadiklari için ''kaçiyorlar'' Yada burada üretilip önce iyi bir sekilde bakilip sonra sokaga atan hayvanlar. Üreticiler iyi niyetle satipta sahiplerin bir zaman sonra sIKILMASINDa sorunu buluyorum çünkü buradaki üreticileri taniyorum ve gözleri kesinlikle para degil ben kizarsam kaplumbagayi sokaga atanlara kizarim üreticilere degil.
 
Üreticilere bu denli güvenmeyin derim daha önce bu konuda yanılmıştınız siz de hatırlarsınız yemek olmak için kaplumbağa üreten çiftlikler vardı. Sizin bahsettiğiniz bir iki kişdir bundan daha fazla değildir dünyadaki üretim yapan çiftliklerin yanında onların sayısı yok denecek kadar azdır yani araştırabilirsiniz.

Yanlış zamanda yumurtadan çıkan kaplumbağalar doğal ortamları dışında olmuyorlar ki sadece doğal seleksiyon bu her hayvanın neslinin devamının sabit tutulması için bir kısım yavrular yaşarken bir kısmı ya yanlış zamanda yumurtadan çıkarak ya da yem olarak ölür. Doğanın kanunudur bu. Doğalarından başka yerlerde bulunan hayvanların doğal ortamları dışında olmasının tek nedeni insanlardır yoksa doğadaki denge şaşmaz asla ve bu tip yanlışlıklara yer vermeyecek kadar mükemmel bir sisteme sahiptir. Yeter ki insan faktörü işin içine girmesin.
 
üretim çiftliklerine birsey diyemem görmedim gezmedim, fakat bu isi kendi evinde yillardir yapan çok kisi var üretici birkaç ay sonra hayvan ne durumda diye ziyaret bile ediyor. Buradaki evde üreten kisilerin hiç birinin para pesinde olmadigini biliyorum hepsi bir foruma toplaniyor, yavrularin anne babasinin resimlerini falan koyuyorlar kendi çocuklari gibi. Bu yüzden güvenim onlara sonsuz fakat üretim çiftliklerine kötü gözle bakmaktan baska birsey yapmam gidip nasil yaptiklarini izlemem bile çünkü yürekten o isi yapmadiklari belli, bu arkadaslar bu isi yürekten yapiyorlar. Kaplumbagalari birbirilerine bile birakanlar var tatil zamanlarinda, bende ex leylayi birakacaktim yani bu forumda oldugu gibi diger forumda da büyük bir aileyiz ve kandirma isleri asla olmuyor.
 
konuyu daha önce okumuştum ama cevap yazmamıştım.şimdi yazayım dedim.
Tebrik ederim Cihan.sana yakışır bir davranışta bulunmuşsun.kapuşu alıp sevseydin biraz :D çok şirinmiş kapuş.su dökmeyi iyi aklına getirmişsin.tekrar tebrikler.seni bu ayın kahramanı ilan ettim :D
 
Çok sevimli gerçekten. Su vermeniz ne kadar büyük sevap olmuş. Allah kabul etsin. Onları doğal ortamlarında bırak evet en iyisi:)
 
Geri
Üst