Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

330lt. Hacimli Akvaryum İçin Ekipman

annie

Elmas 3 Üye
Merhabalar.
Bir arkadaşım için yeni bir akvaryum kuruyoruz bende ona yardımcı oluyorum fakat bazı konularda benimde sorularım var.Bunları netleştirirsek memnun olurum :)

Akvaryum 100x60x55 ölçülerinde 12mm kalınlıkta camdan üretilmiş.Bu akvaryum için tanıdığı bir akvaryumcuya bizim kuru alan örneklerini verip yaptırıcaz.

1.Uygun dış filtre(eheim veya yerini tutabilecek bir alt kalite) ve yanında alınması gereken malzemeler nelerdir?(Kullanımı ve kurulumu ile ilgili konu varsa link)
2.İç filtre: Eheim olabilir veya bir alt kalite
3.Isıtıcı:Eheim 300w diyorum ben ama gene bi alt kalite olabilir
4.Mango kökü hangi ebatta olmalı(link verilirse iyi olur)
5.Silis kum kaç kg. yeterli olur?
6.İpek yapraklı bitki(link verilirse iyi olur)
7.Emre abinin kuru alanı gibi bir kuru alan olucak.Buna uygun armatürler nedir?Mesela bende horoz armatür var ama bu o kuru alana pek uyacağını sanmıyorum.Uygun konumlandırma yapılabilecek armatür.UVB 26watt ve şu bizim kullandığımız holojen ısıtma ampülüne uygun olmaları lazım tabi.
8.Bunun dışında yeni kurulan bir akvaryum için diğer gerekli ürünler(biotopol t vb.) ve gerekli olabilecek ıvır zıvırlar(dip sifonu vb).

Yem konusunu hallettik bunlar kaldı.Eğer unuttuğum birşey varsa yazarsanız tek kalemde işi bitirebiliriz.Şimdiden yardımlar için teşekkür ederim.

Cvp: 330lt. Hacimli Akvaryum İçin Ekipman

1) JBL Cristal Profi e1501 / Seramik - Sünger - Elyaf - Nitrat ve Fosfat tutucu kimyasal filtrasyon malzemeleri / Dış Filtreler Hakkında
2) JBL tercih edilirse Top Clean 2 kullanılabilir.Genel olarak balık avkaryumlarında kullanılsa da tavsiye isteme sebebin olan deri atımı için faydalı olabilir.Aksi durumda Tetra IN800 olabilir.Bu arada kaplumbağanın tabandaki hareketleri ile uçuşan kalıntılar filtrenin girişi ve çıkışı doğru konumlandırıldığında dış filtre tarafından neredeyse tamamen çekiliyor.Bu sebeple dış filtre konusunda JBL Cristal Profi e1901 de tercih edilebilir.
3) JBL ProTemp S 300 / EHEIM thermocontrol 250
4) Kökü gidip yerinden almak faydalı olacaktır.25-30 cm uzunluğunda belirli bir genişliğe ve yüksekliğe sahip kök tercih edilebilir.Şeklinin kabuk atımına yardımcı olacak şekilde olması seçim konusundaki ana faktör.
5) 40 kg'lık paket yeterli olacaktır.
6) NamibaTerra'nın gittigidiyor ve sanalpazar gibi sitelerde ipek yapraklı bitkileri mevcut.Tercih edilebilir.
7) Tekzen'de iki farklı armatür görmüştüm.Birinin boynu kısa olduğu için konumlandırma konusunda sorun olmaz.Horoz Elektrik'in armatürü için de kuru alanın tek bir kenarına yatay cam eklenirse rahat kullanım imkanı sağlayabilir. Link 1 - Link 2
8) Deep Fix Dezopur - JBL Biotopol T

Tavsiyelerin için teşekkürler Furkan abi diğer yorumlara göre karşılaştırma yapalım.Cem abi felan ne diyicek onlarıda merak ediyorum :)

Akvaryum kaplumbağa için değil mi , Çünkü balık ise silis kum kullanma.

Kaplumbağa sedat abi 3 taneler en azından şimdilik 300 litre akvaryum kullanıcak bi sorun olursa yedek akvaryumu var.

1. bu ölçülere göre max 300 lt su olacak. eheim 2217 uygun olur ama fiyatı yüksektir.
mailto:/Product/eheim-2217-020-dolu-dis-filtre-/JPM011299
furkanın dediği jbl 1501 de kullanılabilir. 1500 modeline göre elektrik tasarrufu çok iyi.
mailto:/Product/jbl-greenline-cristal-profi-e-1501-dis-filtre/JPM015085?kat=240
tetranın yeni çıkan modelinde eksiklikler giderilmiş ama her yerde satılmıyor. genelde bizim kullandığımız modeller var. bunlarda alisarpla beni bunalttı.

kullanılacak malzemeleri ben genel yazayım. filtre ile gelenleri almazsınız.
seramik, iki çeşitten üretiliyor. birincisi bildiğimiz normal seramik diğeri naftalin gibi olan sinterlenmiş. bunun emici özelliği var ama uzun ömürlü gitmiyor. diğer seramik ise kaynar su ile yıkanarak ömür boyu kullanılabilir.

jbl silicate ex veya jbl clearmec akvaryumdaki yosun oluşumlarının önüne geçer. silicate'ın farkı kahverengi algde de etkili olması.

zeolit olacak. bu da amonyak ve türevleri için gerekli.

carbon. kireç dahil her türlü ağır metal ve bakterileri öldürür. suyu temizler. 1-1.5 ay ömürlüdür.

substrat veya lav taşı. carbon sonrası carbon yerine kullanılacak. ayrıca seachem matrix ilk zeolit olarak işini görür sonrasında substrat ve lav taşı gibi döngü yaratan bakteriler için alan oluşturur.

elyafta jbl symec alın. seranınkine göre biraz daha kalın liflidir. dolayısıyla yüzeyde tutunması da

2. iç filtrede 600-650 lt/h debiden yukarı olmayacak orta boy ve tercihen hava kabarcığı veren bir filtre olsun. benim jenecayı tercih etme sebebim seramik mili olması. seramik mil aşınmaz. ama kullandığım filtresi şu an piyasada yok.

3. eheimın tam batan bir modeli vardı. 300 W ve 1000 lt suya kadar hakimdi. geldiği gibi bitti. şu an piyasada yok. jagerlar dik konumlandırılmalı. su azalmasına karşı koruması var. su azalırsa devreden çıkıyor. sakıncası kışın evde olunmadığı bir zamanda su azalır ve devreyi keserse su soğumaya başlar.

diğer alternatif jbl protemp 300 W bu 1 metreye kadar tam batabiliyor.

ayrıca sera veya jbl cam 0-50 iç dereceden iki tane alınıp ön iki köşeye konumlandırılmalı. 1 metre ve üstü akvaryumlarda iki tane derece gerekli.

4. mailto:/Product/mango-koku-medium/JPM004203?kat=287
mangoyu gidip yerinden bakıp seçerek almak uygun olur.

5. silis 40-42 kg uygundur. ama yedek düşünülürse 45 kg'ye kadar alınabilir. eğer sana da lazım olursa iki tane 25 kg'lik çuval alabilirsin. böylesi daha ucuz olur.

6. buna alisarp baksın. şu an en büyük sıkıntımız. büyük bitki bulma. n11.com sitesinde var demişti.

7. uvb 25-26 W ampullerde horozun kıskaçlı ağırlığı kaldırmıyor. deveboynu tarzı bir lamba bu işi görüyor. sapı uzun olanlardan. mimarların tasarım masasında kullandıklarından. İKEA'da vardı bir ara. yada tepeden asma armatür kullanılabilir.

8. şebeke suyu kullanılacaksa biotopol T ayrı bir damacanaya su doldurulup uygun miktarda damlatılabilir. dezopur yani metilen mavisi dış filtre olduğu için akvaryuma damlatılmaz ama akvaryuma konacak ürünlerin sterilizasyonunda ayrı bir kap içinde sterile edilecek ürüne damlatılabilir.

karbon filtre kullanılacaksa bu varken biotopol T'yi kullanmaya gerek yoktur. carbon filtre çıkarıldığında kullanın. carbon biotopol T'nin görevini görür.

bir de 6 wattlık dalgıç florasan alın. mavi renk olsun.

Abi sana zahmet bu dış filtre malzemelerini varsa juenden link atarmısın benim daha önce dış filtre kullanmışlığım yok.Uyar uymaz yanlış olur felan.

carbon:percellin karbonu diğerlerinden ayrı olarak döngüyü sağlayan bakterileri öldürmez. yani lav veya substrat ile birlikte kullanılabilir.
mailto:/Product/eheim-ehfi-karbon-filtre-malzemesi-1-lt/JPM003518?kat=242
mailto:/Product/percell-bambu-karbon-filtre-malzemesi-800-gr/JPM008248?kat=242
mailto:/Product/sera-super-karbon-filtre-mazemesi-250-gr/JPM001162?kat=242

lav taşı:
mailto:/Product/eheim-ehfi-lav-filtre-malzemesi-1-lt/JPM004365?kat=242

zeolite: bir tek bu var.
mailto:/Product/prodac-zeolite-filtre-malzemesi-700-gr/JPM006528?kat=242

seramik: gramajı düşükleri 1 kg yada 1 lt'ye tamamlayın.
mailto:/Product/eheim-ehfi-mech-seramik-filtre-malzemesi-1-lt/JPM003524?kat=242
mailto:/Product/percell-hexagon-ceramic-filtre-malzemesi-800-gr/JPM008250?kat=242
mailto:/Product/sera-biopur-seramik-filtre-malzemesi-750-gr/JPM001165?kat=242
mailto:/Product/fluval-biomax-seramik-filtre-malzemesi-500-gr/JPM011167?kat=242

yosun oluşumuna karşı:
mailto:/Product/jbl-clearmec-plus-filtre-malzemesi-600-ml/JPM011869?kat=242
mailto:/Product/jbl-silicat-ex-filtre-malzemesi-500-gr/JPM016078?kat=242
mailto:/Product/hagen-green-fosfat-giderici-filtre-malzemesi-300-gr/JPM016980?kat=242

ayrıca hazne ya da sepet yeterinden az ise bu karma kullanılabilir.
mailto:/Product/fluval-zeo-karbon-filtre-malzemesi-1200-gr/JPM013568?kat=242

elyaf: 250'lik 1 sene götürür ama alıp kurtarayım dersen 500 gr da alabilirsin.
mailto:/Product/jbl-symec-filtre-elyafi-250-gr/JPM011872?kat=242
mailto:/Product/jbl-symec-filtre-elyafi-500-gr/JPM011871?kat=242

bu filtre torbasından da birkaç tane alın. bazı ürünlerin içinde torba çıkmıyor.
mailto:/Product/ti-sert-filtre-malzeme-torbasi/JPM006679?kat=242

seramikler poşette durmayacak açık şekilde sepete yayılacak. yoğun kirin üste çıkmasını önleyecek.

Abi kurulumda zaten yine rahatsız edicem :) Çok sağol..

JBL Cristal Profi e1501 4 (1901'de 5 sepet var) sepetlidir.Filtrenin içinde aşağıdan yukarıya doğru JBL Cermec - JBL Micromec - JBL Micromec - Sünger vardır.En üstte yer alan sünger sepeti T sepet olarak adlandırılır.JBL Cermec ve Micromec aynı işleve sahip farklı kalitedeki ürünlerdir.Cem'in dediği gibi kimyasal filtrasyon malzemeleri olan JBL Clearmec ve SilicatEx farklı sepetlere yayılabileceği gibi aynı sepette de kullanılabilir ancak JBL'deki sepet hacmi buna izin vermeyebilir.SilicatEx şebeke sularında yoğun miktarda bulunan silikat asidi ve fosfatı absorbe ederek diyatome algi oluşumunu engeller ki illet bir şeydir.Tek başına Clearmec pek etkili olmuyor.Mutlak surette yanında SilicatEx gibi farklı bir ürün de kullanmak gerek.

kadir juenden alacağın için oradakilerden işe yararları yazdım yoksa malzeme çeşidi çok.

micromecten ben pek haz etmedim. bende pek işe yaramadı. yıkayıp sonrasında seramik içindeki boşluklara parti parti doldurarak kullanıp bitirmiştim.

silicate ex'in alternatifi bir tek prodacta var o da gramaja vurduğunda silicate'dan pahalıya geliyor.
mailto:/Product/prodac-fosfat-ve-silikat-giderici-akvaryum-filtre-malzemesi-200-gr/JPM006533?kat=242

jbl silicate ex, benim filtre malzemeleri içinde tek geçtiğim olmazsa olmaz malzeme. tek kusuru max 3 ay kullanılabilmesi. yosun için alternatif çok ama alg konusundaki tek malzeme bu ikisi. özellikle filtre hortumlarında alg oluşumunu önlüyor eğer oluşmuşsa onların üstünü kaplayıp izole ederek yayılıp çoğalarak tıkanmasını önlüyor.

bir sonraki filtre değişimimimde clearmec ile fluval zeo-carbonu bir arada kullanıp performansını değerlendireceğim. hagen green kullandım. şimdi clearmec ile hagen greenin performansına bakıp hangisi daha iyi bakacağım.

Abi jeneca ipf 2253 ic filtre olurmu

onun gücü konusunda emin değilim bendeki 1253 modeli tek hazneli 650 lt/h 15 watt gücünde. 300 litrelik akvaryumda 260 lt suda hayvanları rahatsız etmeden kiri alıyor. 5200 L modelini de kullandım. sirkülasyonu bayağı güçlü tabandaki kirleri de kaldırıyor ama sirkülasyon hızında kiri buna göre daha yavaş topluyor. bu kendinden ziyade dış filtreye kiri gönderiyor. mesela 1253 tek dönüşte yakalarken diğeri 2 veya 3. turda topluyor. yinede 2253 modeli watt olarak güçlü gözükse de 5200 L'nin motoru yeni versiyon olduğu için debisi daha yüksek. akvaryumun eni 60 cm olduğuna göre 2253 kullanılabilir. hatta tek hazne kullansın biri aşınırsa diğerini sonra kullanır. bir de sarı süngerdense siyah olan daha iyiymiş ben sarıya heveslenmiştim ama siyah kadar kiri içine almıyor.

2253 modelinde şelale aparatıda var. bunu motora takarsa sirkülasyon ön cama doğru azalarak gider. ama hava hortumunu kullanırsa 90 derecelik köşe borularını çıkarıp sadece düz uzun borusunu kullansın. köşe borular takılıyken suyu hortuma basıp suyu dışarı atıyor.

Tamamdır abi

Exo Terra Teptile UVB 100 26W piyasadan kaldırıldımı ne oldu hiçbir yerde bulamadım.

kadir sende 5200 almıştın sanırım. istersen 2253'den bir tane de sen al. 20 tl'ye inmiş fiyatı. bunların üretimi durdu. bitti mi daha çıkmaz. ben bile düşünüyorum bir tane almayı. bu siteye bakayım başka bir şeyler lazım olursa beraberinde alırım bende. siz önden alın. stokta kalmadıysa arkadaşında ortada kalmasın. petshoplarda 50-60 tl civarı gidiyor.

linki atmayı unutmuşum.
http://www.mamaci.net/U1426,244,jeneca-ipf-2253-akvaryum-ic-filtresi.htm

Bende isitici olarak jbl protemp oneririm. Ipek yaprakli bitki olarakta n11 de kaliteli buyuk yapraklilar satiliyordu ancak tukenmis, istanbuldaysaniz dukkan onerebilirim.

Filtre malzemeleri olaral bende kendi favorilerimj yazayim
1) berraklik icin sera purigen kesinlikle essizdir ancak artik olmadifi icin bunu diatomitle yapiyoruz, ornegin carli kedi kumunda var ve gercekten yararli bir urun.
2) Zeolit olarak jbl ammo oneririm ama bulunamazsa prodac da iyidir.
3) Silicate ex i bende oneririm yine clearmecten bende okadar memnun kalmadim.
4) Substrat olarak kesinlikle sera siporaz oneririm.

Ebayden alabilirsiniz.

Bitkiyi juende bulduk ali 40 cm ama bilmiyorum alalımmı almayalımmı?
Cem abi bende dusunuyordum zaten tukendigini soyleyince iyice gozum dondu ???? uvb bulamadık ya

Link atarsan bir bakiyim, juendekiler pek kaliteli degil genelde ben dukkandan bakiyorum da. Birde ben alisarp kullaniyorum ya :)

Tamam oyleyse alisarp :)
İste bu: mailto:/Product/quik-sari-yesil-yaprakli-ipek-akvaryum-bitkisi-40-cm/JPM015560

Bu arada elektrikdeposunda ecolite 42ler bitmiş 52 alicaz mecbur.Bide uvb icin bu uyarmı acaba e27 duy ama?
mailto:/ARMATUR-HOROZ-HL074-MENGENELI-E27-KIRMIZI,PR-111244.html

Geri