Cvp: Akvaryum bulanıklığı
Arkadaşlar ben biraz kendi deneyimlerinden bahsedeyim yalnız ne yazacağım diye düşünürken farkettim ki bilgi kullanılmadıkça çürür bu nedenle bir yanlışım olursa artık affedin.
Şimdi konuyu açan beyefendiye önerim dış filtreyi açıp malzemeleri bir güzel çıkartıp artık zeolitiyle substratıyla tekrar kurmasıdır zaten akvaryumu ilk kurduğumuz, kumunu döktüğümüz vakit bence bir 24 saat tortu ve o uçuşan parçacıklar gidene kadar elyaf, sünger ve belki seramikle suyu çevirmek daha sonra tekrar açıp kurulumu yeniden yapmaktır.
Diğer konulara gelince oturmuş suda kum ve substart içerisinde anaerobik bakteri oluşumu ve su içerisinde aerobik bakteri oluşumu başlar ve bu amonyak-amonyum-nitrit-nitrat daha sonrada havaya karışma döngüsüne yardımcı olur bu döngüyü oluşturabilmek için bir biyolojik filtrasyona yani dış filtreye ve dolayısıyla substrat ya da lav kırığına ihtiyaç duyarız. Dış filtre olmadığı durumlarda belki tam su değişikliği zaruri olsa da bu zaten benim önermediğim bir olaydır, bu zamanlarda tam su değişikliğinin zaruri olmasının nedeni tamamlanamayan azot döngüsü yani filtrasyonunuzun yalnıca mekanik bir filtrasyon olmasıdır. Ayrıca şahsi görüşüm ne dip çekimi ne haftalık su değişimi suyun oturduğu bir akvaryumda gereklidir çünkü bu hayvanlar dışkılarını yemektedir yalnızca buharlaşan su tamamlanmalıdır. Filtremizin yetersiz kaldığı suyun sararmaya başladığı zamanlarda yalnıza filtre ve malzeme değişimi (substratın yarısı korunarak) yapılabilir daha sonra bu yeterli olmazsa kısmi su değişimlerine gidilmelidir. Mikrobik bir hastalık olduğunda ise akvaryum boşaltılır malzemeler değiştirilir akvaryuma yeniden su doldurulur ve kloru düzenleyiciler ya da mavi damla ile giderilir artık bu akvaryumda döngü sıfırdan başlamıştır. Ben bu dediklerimi yaparak şuan tam su değişimi bir kere bile yapmadan 1,5 tonluk sistemimin yanılmıyorsam 1,5. yılındayım.
Yosun konusuna gelince fosfat ve nitratı düşüren cem abinin önerdiği ürünleri kullanmak yerinde olacaktır ama yine bir miktarı özellikle güneş gören akvaryumlarda bir süre sonra gözüküyor. bunları elle temizlemek mümkün.
Tekrar söylüyorum bir yanlış yaptıysam affola.