Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum büyüteceğim dış filtre vs

EmirhanErms57

Gümüş 4 Üye
Selamlar Cem Bey. Nihayet akvaryumu büyütmem konusunda ailemi ikna edebildim. Şimdiki Akvaryumum 60 litre. Sıfırdan akvaryum dolabı alıp ortalama 150-200 litre ömürlük bir akvaryuma geçeceğim. Soracağım bir kaç soru var

Sanırım artık dış filtre kullanmam gerekecek ve bu konu hakkında hiç bir tecrübem yok nasıl yapacağım ? Ve dış filtreyi alınca akvaryumu komple boşaltıp temizleme olayı iptal mi oluyor ? Çünkü şuanki 60 litre akvaryumda bile çok zorlanıyordum ağırlıktan sanırım 150 litrelik boş akvaryum bile zor taşınır diye düşünüyorum. Dış filtre ile birlikte suyun sararması sorunu ortadan kalkar mı ya da su buharlaştıkça eklemek mi gerekir ? Çünkü şuanda su sıcaklığından ötürü günde ortalama 1 litre su buharlaşıyor. Şuan kullandığım bana önerdiğiniz filtre yeterli olur diye düşünüyorum. Isıtıcıyı büyütüp dış filtre alınca sanırım bir eksik kalmıyor. Ek olarak tavsiyeniz varsa alabilirim. Hayvan şuan çok büyüdüğü için 60 litrelik yeni değişmiş akvaryumu 1 hafta içinde suyunu sapsarı yapıyor. Yani ben büyük akvaryumda bu sistemi giderebilir miyim?

150-200 litrelik akvaryum alırsanız sonunda tekrar ömürlük almanız gerekecek. 100*50*60h ve 10 mm cam kalınlığında bir akvaryum yaptırsanız evladiyelik gider.

Buna dış filtre olarak ya tetra ex 1000 plus yada daha düşük kalitesi olan lifetech 838 alacaksınız.

Su ısıtıcıda jbl protemp 200 watt yada eheim thermocontrol 200 watt uygun olur. Jbl'de plastik koruma var.

Hayvan tek ve uygun filtre malzemeleri ile 3-6 ay arası filtreyi açmadan sadece kısmi kir alma ve su eklemeleri ile kullanırsınız. Malzemelerin işlevi bittiğinde suda sararma olacaktır bu durumda genel yemizlik lazım olacak. Suyu kovaya doldurarak boşaltabilir yada tuvalete gidecek kadar uzunlukta hortum ile boşaltacaksınız. Bu olay en kabasıyla senede 3-4 kereyi geçmez.

Su buharlaşması her daim oluyor. Su ekliyoruz.

Akvaryumu taşımayın hele ki içinde su varsa ağırlıktan kırarsınız. Büyük akvaryumlar zaten yerinde temizleniyor.

İç filtre hangisiydi?

150-200 litrelik akvaryum alırsanız sonunda tekrar ömürlük almanız gerekecek. 100*50*60h ve 10 mm cam kalınlığında bir akvaryum yaptırsanız evladiyelik gider.

Buna dış filtre olarak ya tetra ex 1000 plus yada daha düşük kalitesi olan lifetech 838 alacaksınız.

Su ısıtıcıda jbl protemp 200 watt yada eheim thermocontrol 200 watt uygun olur. Jbl'de plastik koruma var.

Hayvan tek ve uygun filtre malzemeleri ile 3-6 ay arası filtreyi açmadan sadece kısmi kir alma ve su eklemeleri ile kullanırsınız. Malzemelerin işlevi bittiğinde suda sararma olacaktır bu durumda genel yemizlik lazım olacak. Suyu kovaya doldurarak boşaltabilir yada tuvalete gidecek kadar uzunlukta hortum ile boşaltacaksınız. Bu olay en kabasıyla senede 3-4 kereyi geçmez.

Su buharlaşması her daim oluyor. Su ekliyoruz.

Akvaryumu taşımayın hele ki içinde su varsa ağırlıktan kırarsınız. Büyük akvaryumlar zaten yerinde temizleniyor.

İç filtre hangisiydi?
Teşekkürler Cem Bey. Akvaryumu olabilecek en büyük şekilde ölçü aldığımda 210 litreye tekabul ediyor eğer daha fazla büyütürsem odanın kapısını engelleyecek düzeye geliyor sanırım uzun yıllar yeterli olur 210 litre eğer sorun yaşarsa yine büyütmeye çalışırım. Dediğiniz filtreler astronomik rakamlar bu normal mi ve bu filtrelerin çalışma prensibi nasıl ? Harici akvaryum dışında farklı bir bölme falan mı oluyor benim gördüklerim öyle oluyordu. Çünkü ben özel dolap yaptıracağım bu Akvaryuma göre tüm alanı kullanmam gerekiyor.
Isıtıcı bi şekilde alınır ancak dış filtre için 6 bin biraz fazla geldi tabiki başka seçenek yoksa alacağım orası ayrı ama bi sormak istedim.

Ek olarak size zahmet kum ne kadar koymalıyım kuru alanı kendim yapacağım yine.

İç filtrem sobo 808c siz önermiştiniz. Zeolit ve elyaf ile doldurmuştum içini.
Ayrıca dış filtre alınca iç filtreyi çıkarmak olumsuz etkiler mi sizce ?

Ben 13 sene önce ömürlük akvaryumu kurduğumda en pahalı ürün dış filtreydi. Şu an da öyle. Türk lirasının değeri kalmadı o yüzden fiyatlar bu kadar uçmuş durumda. Eheim, sera ve jbl her zaman başa oynayan firmalar haliyle kaliteleri de tartışılmaz. Tetrayı yanlış hatırlamıyorsam sera satın aldı. Kalitede ödün vermediler ama biraz daha ucuza satarak piyasadaki talep görüyor.

Fluval italyan marka bunlarla emsal yalnız parçaları çok pahalı ve kolay bulunmuyor bundan dolayı pek talep görmüyor. Yine de büyük akvaryumlar için FX5 ve FX6 modelleri efsanedir.

Akvaryum dolabı yaptırırken dış filtre ölçüsünü hesaplayarak yaptırın. Dış filtre boyu + hortumların fazla katlanmayacağı su akışının rahat olacağı şekilde dolap içi yükseklik olmalı. Dış filtrenin konacağı dolabın arka yukarısına doğru 7 cm'lik delik açılacak hortumlar buradan çıkacak. Ben tetra ex 1200 için 60 cm iç yükseklik yaptırmıştım.

Çalışma prensibi, kirli su girer, seramik ağır kirleri tutar elyaf ince toz kirleri, zelite idrar kaynaklı amonyak türevlerini (nitrit, nitrat), aquaclay suyu berraklaştırır ve üzerinde döngü bakterisi oluşturur, karbon malzeme ağır metalleri ve carbonu tutup oksijeni açığa çıkarır. Aynı zamanda ölü bakterileri tutar. Lavtaşı ve sustratta döngü bakterilerinin oluşşacağı kolonileri oluşturur. Yosun önleyici malzemelerde var bu ilerleyen dönemde duruma göre kullanılır.

Bir de sump sistem var bu akvaryum şeklinde cam bölmeli ve her bölmeye malzeme konuyor. Motor olarak dalga motoru kullanılıyor. Dolap içini komple kaplıyor. Nem yaptığı için dolap arkasına bilgisayar fanı konuyor. Handikapları, çok malzeme yiyor. (Hatta zeolite yerine diatomite içerikli parfümsüz kedi kumu kullanan var) temizlemesi alan darlığından sıkıntılı. Odanın nem oranını yükseltiyor. Fan olsa da dolabı küfletme riski var. Fan ve motor itibariyle gürültülü.

Bu akvaryumu ayrı bir odaya koymanız iyi olur. Yatak odası için rahatsız edici olur. Nem ve amonyak kokusu açığa çıkıyor.

Kum için akvaryumun en*boy*5 cm kum yüksekliği /1000 = kum kilosu.

İç filtreyi çıkarmayın. Dış filtre ile aynı yöne çevirin bu suda uçuşan deri ve kirler için gerekli. Yani çöp olmaz. Dış filtreninde kir anlamında ömrünü uzatır.

Ben 13 sene önce ömürlük akvaryumu kurduğumda en pahalı ürün dış filtreydi. Şu an da öyle. Türk lirasının değeri kalmadı o yüzden fiyatlar bu kadar uçmuş durumda. Eheim, sera ve jbl her zaman başa oynayan firmalar haliyle kaliteleri de tartışılmaz. Tetrayı yanlış hatırlamıyorsam sera satın aldı. Kalitede ödün vermediler ama biraz daha ucuza satarak piyasadaki talep görüyor.

Fluval italyan marka bunlarla emsal yalnız parçaları çok pahalı ve kolay bulunmuyor bundan dolayı pek talep görmüyor. Yine de büyük akvaryumlar için FX5 ve FX6 modelleri efsanedir.

Akvaryum dolabı yaptırırken dış filtre ölçüsünü hesaplayarak yaptırın. Dış filtre boyu + hortumların fazla katlanmayacağı su akışının rahat olacağı şekilde dolap içi yükseklik olmalı. Dış filtrenin konacağı dolabın arka yukarısına doğru 7 cm'lik delik açılacak hortumlar buradan çıkacak. Ben tetra ex 1200 için 60 cm iç yükseklik yaptırmıştım.

Çalışma prensibi, kirli su girer, seramik ağır kirleri tutar elyaf ince toz kirleri, zelite idrar kaynaklı amonyak türevlerini (nitrit, nitrat), aquaclay suyu berraklaştırır ve üzerinde döngü bakterisi oluşturur, karbon malzeme ağır metalleri ve carbonu tutup oksijeni açığa çıkarır. Aynı zamanda ölü bakterileri tutar. Lavtaşı ve sustratta döngü bakterilerinin oluşşacağı kolonileri oluşturur. Yosun önleyici malzemelerde var bu ilerleyen dönemde duruma göre kullanılır.

Bir de sump sistem var bu akvaryum şeklinde cam bölmeli ve her bölmeye malzeme konuyor. Motor olarak dalga motoru kullanılıyor. Dolap içini komple kaplıyor. Nem yaptığı için dolap arkasına bilgisayar fanı konuyor. Handikapları, çok malzeme yiyor. (Hatta zeolite yerine diatomite içerikli parfümsüz kedi kumu kullanan var) temizlemesi alan darlığından sıkıntılı. Odanın nem oranını yükseltiyor. Fan olsa da dolabı küfletme riski var. Fan ve motor itibariyle gürültülü.

Bu akvaryumu ayrı bir odaya koymanız iyi olur. Yatak odası için rahatsız edici olur. Nem ve amonyak kokusu açığa çıkıyor.

İç filtreyi çıkarmayın. Dış filtre ile aynı yöne çevirin bu suda uçuşan deri ve kirler için gerekli. Yani çöp olmaz. Dış filtreninde kir anlamında ömrünü uzatır.
Çok teşekkür ederim Cem Bey. Benim anlamadığım tek olay şöyle. Dolabı yaptırdım diyelim ben dış filtreyi dolaptan çıkarıp akvaryuma nasıl sokacağım Akvaryumun altını falan mı deleceğim hortum giriş çıkışı için ?

Bu akvaryum kardeşimin odasında olacak yatağının yanında sump sistemini ilk defa duyuyorum kesinlikle yapmam sizin anlatmanızdan sonra.
Normal şekilde yaparsak yine de koku vs çok olur mu ?

Parça konusunda nasıl oluyor acaba bu filtreler çok çabuk bakım isteyen şeyler mi ? Ben mesela sıfıra yakın ikinci el alırsam dikkat etmem gereken neler var burda ?

Isıtıcı olarak uyguna 200w tetra buldum o iş görür mü ?

Benim tek kafamı kurcalayan dış filtreyi nasıl kuracağım oldu. Çünkü hayatımda görmedim bile içindeki malzemeleri falan hiç bilmiyorum aldıktan sonra herhangi bir masraf çıkarır mı bana ? Çok teşekkür ederim

Ayrıca küçük bir sorum daha var dış filtre olarak Jbl Cristal Profi E901 Greenline Dış Filtre 900l/h nasıldır

Dolabın arka tabakasının üst kısmına doğru delik açıp hortumları oeadan çıkartıp akvaryuma monteleyeceksiniz. Hortumlar arkada olacağı için gözükmeyecek.

Yatak odasında tutma olayını tasvip etmesem de koku olacaktır. Zamanla biz alışıyoruz ama dışarıdan gelene koku ağır geliyor. Odada olacaksa nem alıcı yada mukavva kutuda meşe mangal kömürü nemi belli oranda azaltır.

Dış filtreler öyle kolay kolay elden çıkmaz. İkinci elde kırık çıkığa bakmak lazım. Kapak kilitleri sağlam mı aparat tırnaklarında kırılma kovada çatlak gibi. Yani temiz kullanılmışsa ikinci el daha hesaplıya gelir. Süngerler haliyle aşınıyor o yeniden alınır.

Filtre malzemelerinin belli ömrü var tabi. İşlevi bitince yenisi alınıyor. Sadece seramik gerçek seramikten yapılmışsa evladiyelik gider. Sinterlenmiş olanı 6 aylık ömre sahip. Benim zamanımda fazla pahalı değildi kaliteli olanlar. Şimdi ucuza yöneldik.

Dolabın arka tabakasının üst kısmına doğru delik açıp hortumları oeadan çıkartıp akvaryuma monteleyeceksiniz. Hortumlar arkada olacağı için gözükmeyecek.

Yatak odasında tutma olayını tasvip etmesem de koku olacaktır. Zamanla biz alışıyoruz ama dışarıdan gelene koku ağır geliyor. Odada olacaksa nem alıcı yada mukavva kutuda meşe mangal kömürü nemi belli oranda azaltır.

Dış filtreler öyle kolay kolay elden çıkmaz. İkinci elde kırık çıkığa bakmak lazım. Kapak kilitleri sağlam mı aparat tırnaklarında kırılma kovada çatlak gibi. Yani temiz kullanılmışsa ikinci el daha hesaplıya gelir. Süngerler haliyle aşınıyor o yeniden alınır.

Filtre malzemelerinin belli ömrü var tabi. İşlevi bitince yenisi alınıyor. Sadece seramik gerçek seramikten yapılmışsa evladiyelik gider. Sinterlenmiş olanı 6 aylık ömre sahip. Benim zamanımda fazla pahalı değildi kaliteli olanlar. Şimdi ucuza yöneldik.
Çok teşekkür ederim Cem Bey. Peki yukarıda belirttiğim jbl filtre nasıldır ? İnternette 2000tl ye var onu alsam iş görür mü ?

Akvaryum 210 litrelik. O akvaryuma olur.
İkinci el sıfır gibi lifetech 835 ile yukarıda belirttiğim “sıfır” Jbl arasında kaldım. Fakat siteye pek güvenemedim açıkçası istanbul pet shop diye bir sitede satılıyor bu site güvenilir mi acaba ?

İstanbul petshopu duymadım. Jbl, lifetech ile kıyaslanmaz. Jbl her anlamda üstündür.

İstanbul petshopu duymadım. Jbl, lifetech ile kıyaslanmaz. Jbl her anlamda üstündür.
Cem bey İstanbul petshop kredi kartı kopyalayan sahte bir firmaymış iyiki alışveriş yapmadan önce bakmışım. Dün lifetech 835 modelini aldım. Filtrenin içi dolu ve sıfır gibi. Bu içindeki malzemelere ellemem gerekir mi yoksa olduğu gibi kullanayım mı ? Küçük beyaz silindirler kum gibi bir küçük taş torbaları ve süngerler ile dolu 3 katmanda. Özellikle suyun olabildiğinde berrak olması için ek olarak bir tavsiyeniz var mı ?

Isıtıcı olarak tetranın 200wsi almayı düşünüyorum 1000tl civarında başka öneriniz varsa söyleyebilirsiniz yine.

Birde kum ve kökleri yeniden alacağım sizin bana önerdiğiniz kum vitasand pro 78 diye hatırlıyorum fakat hiç bir yerde bulamadım. Harici bir kum ve kabuk kaşıma için yöntem önerir misiniz? Çok teşekkür ederim tekrardan inşallah bu hafta kuruyorum akvaryumu

Yok tavsiye etmem. Camda 5 marka kalitelidir. Sera, tetra, jbl, eheim ve fluval. Gerisi basit düzen standart cam kullanır. Bunları da hayvan büyüyüp kabuğunu vurduğunda kırar.

Akvaryumda dijital olayına pek girmeyin. Bozulma açısından ikinci bir sebep yaratır. Analog her zaman sağlamdır.

Filtrede silindir olanlar seramiktir bu yoğun kiri tutar. O taş dediğiniz beyaz ise zeolite dir, sanırım. Yine de resmini atın bakayım.

Diğer süngerleri çıkarın. Elyaf kullanacaksınız.

Su giriş şekline göre ilk sepete seramik > sünger.
İkinci sepete eurostar aquaclay alın bu altlı üstlü elyaf olacak.
Son sepete de elyaf>zeolite >elyaf yapın. Malzemeleri ve kovayı iyice yıkayın. Elyafı koymadan önce ıslatıp kabarıklığını alın. Sepet kenarlarını sıkılayın kaçak yapmasın. Sepet ne boş kalsın ne de üstteki sepeti şişkinlik yapıp havada bırakmasın. Kapak kapanmaz.

Yok tavsiye etmem. Camda 5 marka kalitelidir. Sera, tetra, jbl, eheim ve fluval. Gerisi basit düzen standart cam kullanır. Bunları da hayvan büyüyüp kabuğunu vurduğunda kırar.

Akvaryumda dijital olayına pek girmeyin. Bozulma açısından ikinci bir sebep yaratır. Analog her zaman sağlamdır.

Filtrede silindir olanlar seramiktir bu yoğun kiri tutar. O taş dediğiniz beyaz ise zeolite dir, sanırım. Yine de resmini atın bakayım.

Diğer süngerleri çıkarın. Elyaf kullanacaksınız.

Su giriş şekline göre ilk sepete seramik > sünger.
İkinci sepete eurostar aquaclay alın bu altlı üstlü elyaf olacak.
Son sepete de elyaf>zeolite >elyaf yapın. Malzemeleri ve kovayı iyice yıkayın. Elyafı koymadan önce ıslatıp kabarıklığını alın. Sepet kenarlarını sıkılayın kaçak yapmasın. Sepet ne boş kalsın ne de üstteki sepeti şişkinlik yapıp havada bırakmasın. Kapak kapanmaz.
Teşekkür ederim Cem Bey Allah razı olsun siz olamasanız danışacak kimse olmuyor bu konularda. O zaman ısıtıcı olarak dediğiniz markalardan 150W ya da 200W alıyorum. Sormak istediğim bir kaç soru var

1- Aquaclay yazınca bitki kumu çıkıyor onu anlayamadım bunu Akvaryum kumu olarak mı kullanacağım filtreye mi koyacağım ?

2- Filtredeki bahsettiğiniz sıralama benim bildiğim Lifetech filtrede su alttan başlayarak üste çıkıyor diye biliyorum o zaman dediğiniz sıralamayı alttan üstte yapıyorum.

3- Altlı üstü elyaf dediğiniz bitki kumu aynı sepetin içinde tost mantığı ile mi yapacağım ?

4- Birde vitasand pro78 kum bulamıyorum. Akvaryum semin silis kumu olarak başka bir marka ya da en azından boyut önerebilir misiniz? Çünkü yemesi için ölçülere dikkat edilmesi gerek diye biliyorum. Şuanda Çay’ın kabuk boyu 15cm olmuştur diye tahmin ediyorum.

5- Kuru alan olarak internette çok araştırdım kapaklı bir saklama kabını ters şekilde Akvaryum üstüne oturtup kapağını ortadan kesip suya rampa sarkıtacağım. Gördüğüm en mantıklı yapma şekli öyle geldi. İnternette çok aşırı kısa kadife gibi yapay çim ile kaplıyorlar onlarla mı kaplamalıyım rampayı yoksa pvc paspas ile devam mı etmeliyim ?

6- Dış filtrenin içine faydalı bakteri koyanlar var bende koymalı mıyım ?

7- Akvaryum kısmi temizlik esnasında hayvan akvaryumda olsa sorun olur mu ?

8- Her şey bittikten sonra seramik ısıtıcı lamba dışında uvb koymamı önerir misiniz ? Şuana kadar kullanmadım ama bilemiyorum

— Gün içinde filtrenin iç fotoğrafını atacağım tam içeriğini

Tekrardan çok teşekkür ederim yardımlarınız için ♥️

1. Eurostar aquaclay filtre malzemesi diye aratın.

2. Alttan yukarı doğru ise dediğim şekilde en alta seramik üstü sünger üstlerde dediğim gibi

3. İki elyaf arası filtre malzemesi

2. Alttan yukarı doğru ise dediğim şekilde en alta seramik üstü sünger üstlerde dediğim gibi

3. İki elyaf arası filtre malzemesi
Teşekkür ederim Cem Bey.
Alternatif silis kumda önerirseniz aklımdaki soru işaretleri gidecek inşallah çok teşekkür ederim ☺️

3. Elyaf aralarına filtre malzemesi olacak.

4. Atakan petshopta uygun çapta var

5. Pvc paspas daha iyi o tüylü oluşumlar kir, gıda artığı tutuyor hayvan kokusunu alınca yemeye çalışıyor.

6. Gerek yok. İlk başta su klorlu olacak bakteriler ölür. Su dinlenip klor uçmalı. 28 günlük süre zarfında nitrifikasyon bakterileri oluşmaya başlıyor.

7. Kısmi temizlikte hayvanı çıkarmaya gerek yok. Yalnız hayvan yetişkin ise yyakınana eli götürmemek lazım ısırıp deriyi kanatıyor.

8. 7-8 cm kabuk boyu sonrası uvb konabilir. Ama illa almakta zorunlu değil. Pahalı ürün. Kullandığımız yemler gerekli ihtiyacı karşılıyor. Kemik erimesi söz konusu olduğu hallerde vitamin takviyesi uyguluyoruz.

5. Pvc paspas daha iyi o tüylü oluşumlar kir, gıda artığı tutuyor hayvan kokusunu alınca yemeye çalışıyor.

6. Gerek yok. İlk başta su klorlu olacak bakteriler ölür. Su dinlenip klor uçmalı. 28 günlük süre zarfında nitrifikasyon bakterileri oluşmaya başlıyor.

7. Kısmi temizlikte hayvanı çıkarmaya gerek yok. Yalnız hayvan yetişkin ise yyakınana eli götürmemek lazım ısırıp deriyi kanatıyor.

8. 7-8 cm kabuk boyu sonrası uvb konabilir. Ama illa almakta zorunlu değil. Pahalı ürün. Kullandığımız yemler gerekli ihtiyacı karşılıyor. Kemik erimesi söz konusu olduğu hallerde vitamin takviyesi uyguluyoruz.
Teşekkür ederim Cem Bey. Yarın akvaryum inşallah geliyor. Isıtıcı olarak tetra ht200 sipariş vereceğim. Bahsettiğiniz kumu 5kg alıyorum sanırım yeterli olur. O formülü kafam tam almadı matematiğim kötüydü kusura bakmayın🤣
Akvaryumu iyice sildikten sonra her şey hazır olunca 2-3 gün sonra canlıyı içine koyacağım

Silis kum olarak bu nasıl sizce ? Önceki mesajlarda 0.5mm ile 1mm aralığında ideal yazmışsınız onu gördüm

Ekli dosyalar

• IMG_1860.png
    IMG_1860.png
    1.3 MB · Görüntüleme: 12
Geri