Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Aynı Oranda Beslenmelerine Rağmen Küçük Kalan Kaplumbağam ve Kırılan Alt Çenesi (Gagası)

ugur.altnsy

Yeni Üye
Katılım
15 Haz 2026
Mesajlar
12
Merhabalar,

Yaklaşık 3-4 aydır baktığım iki yavru su kaplumbağam var. Bana geldiklerinde kabuk boyları 2-2.5 cm civarındaydı.

Akvaryum ve Bakım Şartları:
  • Tank Ölçüleri: 60x40x45h (yaklaşık 35 cm su yüksekliği, ~65-70 litre net su).
  • Filtrasyon: Dış filtreli mekanik, kimyasal ve biyolojik filtreleme sistemi mevcut.
  • Kuru Alan: Isıtma lambası ve kuru dinlenme alanları bulunuyor.
  • Beslenme: 2 farklı kaliteli pelet yem (Sera vb.), haftalık ödül olarak Gammarus ve tankta tükettikleri zehirsiz canlı bitki (Vallisneria).
Karşılaştığım Durumlar:
  1. Boyut Farkı: Yavrulardan küçük olanı yaklaşık 1-1.5 ay önce hafif bir akciğer enfeksiyonu atlattı ve tamamen iyileşti. Şu an son derece enerjik, yüzüyor, dalıyor ve iştahı çok açık. Ancak diğer kaplumbağa ciddi şekilde büyürken bu yavru neredeyse ilk boyutlarında kaldı. Enfeksiyon sürecinin gelişimini bu denli durdurması normal midir, arayı sonradan kapatabilir mi?
  2. Alt Çene Kırığı: Bugün yemleme yaparken fark ettim; ufaklığın alt çene gagası (ranfotheka) uç kısmından kırılmış/düzleşmiş. Ağızda herhangi bir kanama, açık yara, iltihap veya acı çekme belirtisi yok. Yemini iştahla yemeye devam ediyor. Bu kırılma neden kaynaklanmış olabilir (darbe, kalsiyum eksikliği vb.) ve bu keratin doku zamanla alttan kendini yeniler mi?
Konuyla ilgili tecrübesi olan hobici arkadaşların veya hekimlerin görüşlerini rica ederim. Fotoğrafları da ekliyorum. Şimdiden teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_2726.webp
    IMG_2726.webp
    1.1 MB · Görüntüleme: 7
  • IMG_2724.webp
    IMG_2724.webp
    1.1 MB · Görüntüleme: 7
  • IMG_2720.webp
    IMG_2720.webp
    807.7 KB · Görüntüleme: 7
  • IMG_2719(1).webp
    IMG_2719(1).webp
    811.9 KB · Görüntüleme: 7
  • IMG_2722.webp
    IMG_2722.webp
    804.3 KB · Görüntüleme: 7
Kaplumbağalar hasta olduklarında boy uzamaları durur. Tüm enerji hastalığa kanalize olur.

Bir diğeri ise 10 cm kabuk boyu civarı cinsel gelişim süreci başlar bu dönem tamamlanana kadar da boy uzama durur.

Hayvan iyileştiğinde büyüme kaldığı yerden devam edecektir. Bir de büyüme potasına girerse olduğundan daha hızlı da büyüyebilir. Erkekler cinsel gelişim öncesi, dişiler cinsel gelişim sonrası daha hızlı büyürler.

Yavruların gaga yapısı esnektir. Sert bir cisim yada yemi ısırdıklarında kırılma çatlama olabilir. Bu zamanla toparlanır. Ama eski haline tam anlamıyla dönemeyebilir.

Gammarus ödül yem değildir. 6 cm kabuk boyuna kadar sabahları stick yem akşamları gammarus veririz.

Stick yemleri ikiye kırıp bir damla su damlatıp yumuşamasını bekleyerek verin.

Bir raffy P yem iki gammarusa denktir. Yemleri ona göre verin. Haftada bir iki kez haşlanmış yumurta akı da verebilirsiniz yumuşaktır. Sarısını vermeyin suya dağılıp kirletir.

Yemler ne marka?

Vitamin damla veriyor musunuz?
 
1-2 Ay oldu neredeyse hastalığını atlatalı yinede bu kadar uzun süre gelişim durabilir mi? Kullandığım yemler bunlardır.
Sabahları;
- Turtle Stick: 6-8 Adet
- Sera: 4 adet
- Gammarus: 10 adet

Gibi veriyorum ikisine afiyetle yiyorlar, vitamin damlam maalesef yok.
 

Ekli dosyalar

  • IMG_2732(1).webp
    IMG_2732(1).webp
    1 MB · Görüntüleme: 6
Tam anlamıyla iyileşene kadar boy uzamaz. Boy atan hayvan sağlıklıdır.

Sabahları 4 gün RaffyP verin, ara 3 gün ahm yapın akşamları gammarus olsun.

Kabuk boyları kaç cm?

Tropical nitri active bakteri ise onu şimdilik kullanmayın. Klor bakterileri öldürür. Dış filtre zamanı gelince kullanırsınız.
 
Tam anlamıyla iyileşene kadar boy uzamaz. Boy atan hayvan sağlıklıdır.

Sabahları 4 gün RaffyP verin, ara 3 gün ahm yapın akşamları gammarus olsun.

Kabuk boyları kaç cm?

Tropical nitri active bakteri ise onu şimdilik kullanmayın. Klor bakterileri öldürür. Dış filtre zamanı gelince kullanırsınız.
Merhabalar, detaylı geri dönüşünüz ve yönlendirmeleriniz için teşekkür ederim.

Genel Durum ve İyileşme Belirtileri:Ufaklığın tam anlamıyla toparladığını düşünüyorum çünkü davranışları oldukça stabil. 35 cm su derinliğinde rahatça ve tamamen düz yüzüyor, dakikalarca dipte kalıp lodos odunlarının arasına saklanabiliyor. Yemleme anında yemi yüzeyden kapıp hemen suyun dibine inerek iştahla tüketiyor; enerjisinde veya dalış dengesinde hiçbir problem yok.

Kabuk Boyları:
  • Büyük olan: 50 mm (5 cm)
  • Küçük kalan: 38 mm (3.8 cm)
Akvaryum ve Filtrasyon Detayları:
  • Tank & Hacim: 110 litre akvaryum (kuru alan payı nedeniyle net ~65 litre su dolu, su yüksekliği 35 cm).
  • Dış Filtre: Valkyrie HW-603B (400 L/h debi).
  • Filtre İçeriği & Biyolojik Düzen:
    • Fiziksel: Filtrenin kendi süngerleri ve çift kat elyaf.
    • Kimyasal: Zeo-Karbon.
    • Biyolojik: Bakteri tutunması için seramik halkalar ve tankta yer alan 2 adet ~35 cm'lik büyük lodos odunları.
  • Su Değişimi: Dinlenmiş su kullanıyorum ve her değişimde klor/ağır metal riskine karşı mutlaka su düzenleyici ekliyorum.
Isıtma ve Kuru Alan:
Önerdiğiniz 4 gün Raffy P, 3 gün AHM ve akşamları kontrollü Gammarus diyetine geçiş yapıyorum. Bu boy farkı ve çenedeki kırılma sürecinde ek olarak dikkat etmemi önerdiğiniz bir detay var mıdır?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_2749.webp
    IMG_2749.webp
    1.2 MB · Görüntüleme: 3
  • IMG_2750.webp
    IMG_2750.webp
    1.1 MB · Görüntüleme: 3
  • IMG_2747.webp
    IMG_2747.webp
    2 MB · Görüntüleme: 3
Su düzenleyiciyi dinlenen suya koyacaksınız. Hayvan akvaryumdayken akvaryuma damlatmayın. Arıtma cihazı kullanırsanız daha iyi olur. Su düzenleyici fiyatları arttı.

Küçük olan da yiyebiliyorsa yemi 1 adet artırın. Hayvan canlı ve hareketli bu büyüme potasına gireceğini gösterir. Havalar soğuyana kadar büyüme biraz daha hızlı gidecektir.

Dış filtrede su alttan yukarı doğru çıkıyorsa eurostar bio seramik fix üstü sünger, üstüne elyaf eurostar aquaclay elyaf, üstüne carbon-zeo üstü elyaf. Pervane elyaf arası bir plastik koruma yoksa bu turşu bidonlarına konan yuvarlak plastik var ondan koyun, pervane elyafı çekmesin. Fazla süngeri saklayın.

Kökü iyice kaynattınız mı? Salınımı var su rengini değiştirmiş. Bu renk olduğunda kısmi su değişimiyle rengi inceltin. Bu amonyak patlamasını gizler. Kıymık parçası varsa sökün. Isırıp koparmaya çalışırlar.
 
Su düzenleyiciyi akvaryumun içine direkt olarak uygulamıyorum, 5lt lik su bidonlarında dinlendirdiğim suları akvaryumda dip çekimi yaptıktan sonra azalan suyu dolduruken bidon içine 2-3 damla koyup o şekilde uyguluyorum. Valla hayvanlar yamyam gibi açlar her zaman versem 1 kutuyu bile yerler artı 1 adet yemi hemen yerler :)

Dış filtre yukarıdan su alıyor akış şu şekilde
Su girişi -> Zeo Karbon karışımı -> Süngerler -> Elyaf -> Bakteri taşları -> Su çıkışı

Filtrenin kendisinde üste ve alta bahsettiğiniz pilastiklerden mevcut.

Kökleri yakşalık 1.5 ay önce koydum koymadan da 4 gün 6 saat ara ile sürekli kaynar su ile kaynattım, suya tanen salınımı yapıyorlar ama hala daha eskisi kadar çok olmasada, dip çekiminde yeni su eklediğim için sürekli seyrekleşiyor.
 
Geri
Üst