Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Az masraf ve eldeki imkanlarla yapabilecek en iyi ortam

Bordois

Bronz 5 Üye
Katılım
26 Mar 2013
Mesajlar
39
Merhaba arkadaşlar; forumda yeniyim. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki maddi açıdan sıkıntıdayım. Ailem işsiz, ben de öğrenciyim ve elime geçen tek para da KYK kredisi. Bu yüzden küçük dostum Toto'ya (kırmızı yanaklı su kaplumbağası) yaşaması gereken düzeneği kurmakta sıkıntı çekiyorum. Onun akvaryuma, ısıtıcıya, filitreye, kuru alana ihtiyaci olduğunu biliyorum fakat bunları sağlamak benim için çok zor. Şimdilik ona şöyle bir ortam kurdum;

mailto:/29e14sm.jpg
mailto:/zsv7us.jpg

Plastik bir kutu içerisinde, içindeki içme suyu, tabanda daha önceden denizden topladığım taşlar var. Fotoğrafta gördüğünüz gibi kaloriferin önünde. Az da olsa suyu ısıttığına şahit oldum. Aynı zamanda UV ışığım olmadığı için en azından camın önünde güneş ışığı alsın diye düşündüm. (direk güneş ışığı değil) Solda üst köşede birkaç taşı üst üste koydum, buraya çıkıp kuru alanda durabiliyor. Yemini kurutulmuş karides olarak veriyorum, yaklaşık haftada 1-2 kez vitaminini damlatıyorum ve kabuk temizleme jelini önce kabuğunu diş fırçasıyla hafifçe ovalayıp sonra kurutup sonra da jeli kulak pamuğuyla kabuğuna dağıtıyorum, 15 dakika bekledikten sonra kaplumbağayı durulayıp yerine koyuyorum.

Kendi çapımda böyle bir ortam kurdum ama elimdeki ortama fazla para harcamadan kaplumbağa için en uygun hale nasıl getirebilirim, tavsiyeleriniz varsa yardım ederseniz çok memnun olurum. Bakabileceğim en iyi şekilde bakmak isterim. Ayrıca kullandığım bakım ürünlerinde veya beslenme şeklinde bir yanlışlık varsa veya öneriniz varsa onları da duymak isterim. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Su seviyesini yükselt kuru alan olarak taşları üst üste koyarak yapabilirsin 15tl biriktirip acil ısıtıcı almalısın havalar çok soğudu
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Isıtıcısız bır sure ıdare edebılırsın bahardayız artık ancak lutfen kabuk sertlestırıcıyı cope at hayvana cok zarar verıyorsun onunla


Isıtıcı ısını soyle cozebılırsın ayrıca bır pet sıseye sıcak su doldur kapagından delık ac suyu da 6 saatte bır tazele sısedekı senı bır sure ıdare eder
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Taşlar salınım yapar büyük ihtimal, taşları hemen çıkartın. Kaloriferin yanında olması görece iyi ama suyun ısısını ayarlamanız çok zor. İstanbul'daysanız bende fazladan bir tane ısıtıcı var 50 w, onu kontrol edip çalışıyorsa size vereyim. En önemli şey suyun ısısının sabit olması.

Cam önünde olması uvb için ortam yaratmaz, zira direk güneş ışığı ancak uvb ihtiyacını karşılar. Camdan geçmiyor yararlı olan ışınlar.

Kuru alan için cd kabından bir şeyler yapabilirsiniz, forumda bunu yapan arkadaşların fotoğrafları var, bir bakın.

En acil ihtiyaçları ısıtıcı ve kuru alanda kuruyup ısınabileceği bir lamba. Diğerlerini yavaş yavaş halledersiniz. Ek olarak karidesin yanında *en azından* raffy P adlı yem verin. Bu üçü şimdilik en acil ihtiyaçlar. Isıtıcıyı benden temin edemeseniz de ucuza bulabilirsiniz otuz.com veya juenpetmarket gibi sitelerden. Aynı şekilde raffy P'lerin de fiyatları bu sitelerde çok uygundur.
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

yasemin hanım bizim öncelikli görevimiz burada varolan yada oluşturulan her ortamı veya yaşam alanını eleştirip şevk kırmak değil ama gerçek her zaman gerçektir bunu unutmayalım
çok iyi niyetle ve bir sevgiyle yola çıktığınızı düşünüyorum maddi sıkıntı derseniz ara ara hepimizde olmuştur ve elbette olacaktır
fakat bizim beslediğimiz bu tatlı canavarların aynı biz insanlar gibi olmazsa olmazları var özellikle sizin elinizde bulunan bebek kaplumbağada oldukça hassastır
nedir bu olmazsa olmazlar?
soğuk hava ve soğuk suyu pek sevmiyorlar,eğer böyle bir ortamdaysa kısaca 'hayata küsüyorlar'
gerinerek rahatça yüzebilecekleri bir su sevyesi onlara çok gereklidir tabi bu suyun sıcaklık derecesi ve hijyenide çok önemli,yaşadığı su derinliği (bence) en az 15cm olmalı ,su sıcaklığı ise mümkün olduğunca oda sıcaklığı üzerinde tutulmalı örnek 25-30 derece
bizim görevimiz pet shoplarda acımasızca bir ticari tema olarak görülen ve inanılmaz kötü şartlarda yaşam mücadelesi veren bu tatlı varlıkları alıp ailemize kabul edip şartlarımız dahilinde güzel bir hayat yaşatmaktır
kalorifer yanında bulunması en azından kuru alanda avantaj sağlayacaktır
su seviyesini yükseltin ortaya biraz daha büyük bir obje (doğal bir obje tabi ki) koyun
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

İmkansızlıkta kaplumbağa beslemek zordur. Olması gereken şartları biliyorsunuz. İleride bu siztemi oluşturmanız gerektiğinide. Bu sebeple size acil yapmanız gerekenleri belirteyim.

Öncelikle kabuk sertleştiriciyi atın. Kabuğun gözeneklerini kapatan zararlı bir ürün.
Daha büyük bir doğal taş bulup iyice kaynatın ve o taş yığınının olduğu tarafa onu koyun. Böylece su seviyesini yükseltebilirsiniz. Sığ suda hem genel hemde kas gelişimi durur.
Bu kayalık bölge uva ışını içeren lamba ile ısıtılmalı. Bu lambalar 13-15 tl fiyatındadır. Ancak bunu yapma imkanı yoksa elektrikçiden normal soft 40-60 w ampul alıp bir masa lambasına takarak gündüz yakarak o bölgenin ısınmasını sağlayabilirsiniz. Isı 31-33 derece olmalı ve bunu bir derece ile kontrol edin. Bu olmazsa olmazdır. Bu sudan yüksek ısıya sahip bölgede ısınarak vücut ısılarını yükseltir ve metabolizmalarını dengelerler. Buda iştah, sindirim, hareketlilik, bağışıklık gibi bir çok konuda önemlidir. Masa lambanız vardır sanırım. Bahsettiğim ampulde çok ucuzdur.
Gene bu kuru alana uvb ışını verilerek d vitamini sentezi yapması sağlanır. Bunun doğal yolu güneşlenmedir, ancak bu cam arkasından yapılmaz. UVB ışını camdan geçmez. Bu uvb lambalar çok pahalı olduğu için yerine eczaneden devit 3 vitamin alarak kullanabilirsiniz. Bunu haftada bir kez yeme damlatıp direk ağızdan vermelisiniz. Yemi suya atmadan ağzına uzatın. D vitamini sentezi kabuk ve kemik gelişimi için gereklidir.

Gelelim su ısısına. Suyunuz 26-28 derece ısıda olmalı. Cam bir derece ile su ısısı kontrol edilmeli. Kalorifer sürekli yan ıyor ve ısı sabit kalıyorsa sorun değil. Ancak evinizde kaloriferin sabit yandığını sanmam. Buda sürekli ısı değişimi demektir. Hayvanın vücudu adaptasyon sorunu çeker ve bu hastalık sebebidir. En ucuzundan 50w bir ısıtıcı alıp 24 saat çalışarak suyu ısıtmalısınız.

Yem olarak sürekli karides yemesi hiç uygun değil. Tetra reptomin veya sera raffy P alıp ana yem olarak bunlardan birini kullanın.

Ancak bunlar aşırı acil olanlar. Bana göre filtrede bir o kadar acil. Sık ve komple su değişimi hiç uygun değil. Bu sebeple filtre ile su temizlenmeli ve kısmı su değişimleri ile yenilemeler yapılmalı.

Yani para vereceğiniz normal soft ampul, su ısıtıcısı, devit 3 ve sera raffy P yem var. Toplamı 20-30 tl eder etmez. Uygun fiyatlı filtrede alsanız 40 tl yi geçmeyen acil ihtiyaçları çözersiniz.


Unutmayın hemen büyük bir kaya ve orayı ısıtacak lamba ve su ısıtıcısı bulamazsanız hayvan kısa süre sonra hasta olacak ve iştah gidecek. Akciğer enfeksiyonu ilk sıradakidir. Bu kısa vadede bırakın vicdani sıkıntıyı ilave veteriner ve tedavi masrafı ile daha zor bir süreçtir.
Filtre olmazsa da biraz daha uzun bir sürede yukarıdaki örneğin yanında kulak iltihabı gibi daha meşakkatli hastalıklara yakalanma ihtimali var demektir. Buda bırakın tedaviyi operasyon gerektiren bir süreç demektir. Masraf katlanacaktır.
Beslenme de önemli bir konu. Buda ileride dönüşü olmayan ve yıllarca uğraşılması gereken sorunlara yol açar. Bahsettiğim ana yem önemli.
Neticede şimdilik 30-40 tl ile minimum gereklilikleri tamamlamış olursunuz. Aksi halde çokta uzak olmayan bir zamanda hem çok daha ücretli veteriner ve tedavi masrafları çıkacak hemde o zaman gene bu ekipmanlar alınması gerekecek. Tabi ayrıca vicdani sıkıntıda doğacak.
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

pek bir sorun olmaz su seviyesi biraz az yaz geldi ısıtıcıya gerek yok
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Cemal su seviyesi sorun olmaz olurmu. Hep diyoruzya bu hayvanlar bolca yüzmeliki hem büyümeleri doğru olsun hemde kasları gelişsin. Su ısısı en az 26 olduktan sonra tabi sorun değil, ama derece ile kontrol edilip gecede bunun altına düşmediği gözlenmeli.
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Cemal bey muhalefet etmek istemem ama verdiğiniz bilgi eksik diyebiliriz.
Yazın ısıtıcı kullanmamak diye bir tabir olamaz bu tespit hem gece-gündüz dengesi açısından hemde yaşadığımız ev ve bulunduğumuz bölgeye göre değişir
örneği şöyle verelim gündüz 24-26 derece olan su gecede bu sevyedemi olacak?
peki bu gündüz-gece dengesinin kaplumbağa üstündeki etkisi ne olacak?
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Yaz-kış ve gece-gündüz dengesi çok teferruatlı diyebilirim. Bunun için en büyük sorun gene su hacminde oluşur. Örnek olarak doğayı kendimize referans alalım.

Kışın zaten soğuyan suda uykuya yatıyorlar. Bunun evdeki modelinde biz ısıyı hem gece ve gündüz normal altında olduğu için ısıtıcı ile ısıtarak sabitleyebiliyoruz.

Gelelim yaz mevsimine. Zaten doğada çok büyük bir su kütlesinde yaşıyorlar. Su ısısı gündüz 30 derece iken gece sabaha kadar bir yada iki derece soğuyabiliyor. Sabah tekrar ısı artınca döngü 24 saatte 1-2 derece değişimle tamamlanıyor. Yazın bizdede gündüz ısıtıcılar neredeyse tamamen devredışı kalıyor. Benim akvaryumlar geçen yaz 30 derece ısıyı rahatlıkla buldu. Tabiki gece önemli kayıp olmasada akvaryum hacmi doğadakine göre çok daha küçük olduğu için daha çok ısı kaybı verebilir. Benim akvaryumlarım hacim olarak 100 lt ve üzerinde olduğu için geçen yaz gece ısı kaybım 1-2 dereceyi geçmedi. Tabi evde hapis olan havada dışarıya göre daha sıcak. Buda soğuma hızını düşürüp sabahı az bir kayıpla yakalamasına sebep oluyor. Küçük hacimlerde su daha hızlı soğuyacağı için bu ısı kaybı daha çok olabilir. Bu sebeple ısıtıcı takmak daha uygun. Nasılsa gündüz hiç devreye girmeyeceği için enerji çekmeyecek. Benim sökme sebebim vantuzları temizledikten sonra sonbahara kadar akvaryumda durmaması içindi.
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Öncelikle şunu söylemek istiyorum; biliyorum, eğer bakamayacaksan niye alıyorsun diyebilirsiniz fakat petshopta 50 kaplumbağa minicik bir alanda yaşıyor ve içinde ölü olanları bile olabiliyor. Petshopta çalışanlar farkında bile değiller ve söylediğim zaman "Ha öyle mi, Allah rahmet eylesin o zaman." şeklinde cevap veriyorlar. Ben de kusursuz şekilde bakamasam da en azından petshoplardan daha iyi baktığımı düşünüyorum ve açıkçası elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Yeterince bilgim olmadığı için de kendi çapımda uygun ortam yaratmaya çalıştım. Tabii ki yeterli olmadı fakat sizler sayesinde ancak bilgilenebildim. Herkese yardımları için teşekkür ediyorum.

idil varış' Alıntı:
Isıtıcı ısını soyle cozebılırsın ayrıca bır pet sıseye sıcak su doldur kapagından delık ac suyu da 6 saatte bır tazele sısedekı senı bır sure ıdare eder

Maalesef 6 saatte bir sıklıkta değiştirebilecek kadar evde olmuyorum.


dbasol' Alıntı:
Taşlar salınım yapar büyük ihtimal, taşları hemen çıkartın.
AEK' Alıntı:
Daha büyük bir doğal taş bulup iyice kaynatın ve o taş yığınının olduğu tarafa onu koyun. Böylece su seviyesini yükseltebilirsiniz. Sığ suda hem genel hemde kas gelişimi durur.


Unutmayın hemen büyük bir kaya ve orayı ısıtacak lamba ve su ısıtıcısı bulamazsanız hayvan kısa süre sonra hasta olacak ve iştah gidecek.



İki çelişkili cevap gelmiş, acaba taşlar kalsın mı yoksa çıkartayım mı? Bir de acaba daha büyük doğal taşı bulabileceğim bir yer var mıdır? Ben de doğal büyük bir oval taş koyayım diye düşündüm fakat nereden bulabileceğimi bilmiyorum.


dbasol' Alıntı:
İstanbul'daysanız bende fazladan bir tane ısıtıcı var 50 w, onu kontrol edip çalışıyorsa size vereyim. En önemli şey suyun ısısının sabit olması.

İlginiz için çok teşekkür ederim. Evet, İstanbul/Kadıköy'de oturuyorum. Size özel mesaj atmaya çalıştım fakat bende bir sorun var sanırım, atamadım. Eğer çalışıyorsa ve verebilirseniz çok minnettar olurum.

Taşlarla ilgili sorum dışında iki şey daha sormak istiyorum:
1) Filitre veya uva lambasını plastik kaba nasıl takacağım ya da ısı plastik kabı eritir mi?
2) Koyduğum su içme suyu olduğu için sıkça o miktarda suyu değiştirmek masraflı olacaktır. Sizler de içme suyu mu kullanıyorsunuz? Ya da sanırım filitre kullanırsam bu kadar büyük miktarda suyu baştan döküp yenisi koyma ihtiyacım kalmayacak mı acaba?
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Boyalı taşlar suya zararlı salınım yapar. Karadan toplanan bazı taşlarda suda çözünebilir. Ancak sizdeki doğal taşlar salınım yapmaz. Bir inşaattan büyükçe bir kaya bulup iyi bir temizleme ve kaynatma sonrası kaba koyabilirsiniz. Ancak dikkatli koyunki yuvarlanma riski olmasın.
Sizin kabın tabanındaki taşlar doğrudan sorun çıkarmaz ancak sayıca fazla olması aralarında dışkı ve yem artığı toplamasına ve suyun çabuk kirlenmesine sebep olur. Tabi filtreli sistemden bahsediyorum. Bu sebeple ufak taşların sayısı azaltılabilir.

Sorulara gelince:
1- Filtreyi kabın yanına takabilirsiniz. Eğer tutmazsa tabana monte edip suyu veren kısmı hafif çapraz yapabilirsiniz. Ancak su seviyesi yükselince verim alabileceksiniz.
2- İçme suyu kireç anlamında daha avantajlı tabiki. Ama sürekli bunu almak zor. Ben hatta sırf hayvanlar için Göztepe' deki çeşmeden kaynak suyu getiriyordum. Ama büyük akvaryuma geçince buda imkansız oldu. Musluk suyunu dinlendirip kullanabilirsiniz. En azından klor uçar. Tabi filtre yapacağı temizlik ile bahsettiğim su değişimlerini kısmi yapmanıza böylece daha uygun şartlarda bakmanızı sağlayacak.
Mesaj atabilmek için talebinizi [email protected] adresine yazabilirsiniz. Bu durum için geçici bir süre açılabilir.
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Emre yanılmıyorsam arkadaş taşları denizden topladığını söylemişti, o nedenle salınım yapacağını düşündüm. Akvaryum.com'da denizden toplanan taş ve hatta midye kabuklarının dahi sula nasıl salınım yaptıklarına dair çok ciddi yazılardan sonra ben kolay kolay koymuyorum denizden alınmış herhangi bir maddeyi.

Ben ısıtıcıya bugün yarın bakayım, çalışıyorsa hemen size vereyim ortak bir yerde buluşup.
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

dbasol' Alıntı:
Emre yanılmıyorsam arkadaş taşları denizden topladığını söylemişti, o nedenle salınım yapacağını düşündüm. Akvaryum.com'da denizden toplanan taş ve hatta midye kabuklarının dahi sula nasıl salınım yaptıklarına dair çok ciddi yazılardan sonra ben kolay kolay koymuyorum denizden alınmış herhangi bir maddeyi.

Ben ısıtıcıya bugün yarın bakayım, çalışıyorsa hemen size vereyim ortak bir yerde buluşup.

Denizin daha derin ve iç kesimlerindeki taşlar yapı itibariyle buna daha müsait. Kıyı taşları salınım yönünden sorunsuz. Kabuklular konusunda salınım varsa riski sevmeyen biri olarak sana katılıyorum. Hatta geçen bir yorumumda kabukların çoğunu akvaryumdan çıkarın demiştim. Salınımıda bırak dışkı ve yem artığı barınağı olarak su değerleri için yeterince sorun teşkil ediyor.
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Bugün devit3 ü ve uva sağlayan ışığı aldım. Fakat adam doğru mu verdi emin olmak için buraya da bir danışmak istiyorum. Bu ışık doğru mudur?

mailto:/img832/6700/photomar26191838.jpg

Yine sorularım olacak;
1) uvb ışığı yerine devit3 ü haftada bir kez yemine damlatıp ağızdan vermem gerektiğini söylemiştiniz. Elime aldığımda genelde kafasını içeri soktuğu için acaba elle yedirmek için özel bir püf nokta var mı?
2) Elimdeki kuru karidesin markası "Tetra Dr. Wu", dediğiniz gibi "Raffy P" yi de en yakın zamanda almaya çalışacağım. Peki yemi ne sıklıkta ne mikarda doğru olur? Her gün ikisini birden birer tane mi vermeliyim? Ya da arada vermem gereken canlı yem veya kurutulmuş olmayan herhangı bir yem var mıdır? Veya ortamda olması gereken bir bitki, yosun vs.
 
RE: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Isıtma lambası uygun.
1- Uvb yerine devit 3 önerdim, ama geçici bir süre kullanmak bence daha uygun. Bu ürün ağızdan alınmadıkça faydalı olamaz. Şunuda yapabilirsiniz yeme damlatıp biraz çekmesini bekleyin. Hayvanı akvaryum suyu ile ufak bir kaba koyun. Orada yemi suya atıp yemesini bekleyin. Zamanla elinizden yemeye alışırsa bu konu daha rahat çözülür.
2- Günde iki öğün verebilirsiniz. Günlük toplam yem miktarı kafa hacmi kadar olmalı. Ana yem yani raffy p öğünün 2/3 miktarını, ek yem yani gammarus öğünün 1/3 miktarını oluştursun. Örneğin 2 karides bir raffy p ediyor diyelim. Toplam 3 raffy p de kafa hacmi kadarsa 2 raffy p 2 karides ile günlük yem tamamlanır. Bunu ister öğünlerde birer tane ister yem cinsini ayırarak öğüne bölebilirsiniz. Yani iki raffy p sabah iki gammarus öğleden sonra gibi.

Zamanla yem çeşitliliğini artırmak iyi olur. Özellikle jbl calcil, jbl agil, sera mineral ve sera vital gibi yemler ek besin olarak çok faydalı olur. Canlı yeme karşıyız. Canlı bitki de kaplumbağa akvaryumlarında sağ kalmıyor. Ama sebze olarak arada kıvırcık vererek alıştırabilirsiniz.


Ek olarak bu konuları okursanız hemen hemen her detayı bulabilirsiniz.
Kaplumbağa bakımı:
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html
Beslenme:
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagalarinda-beslenme-her-yas-icin.html
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Yasemin arkadaş sen durumu toparlayana kadar görüştüğümüzde bendeki Raffy Mineral'den de bir-iki ay idare edecek kadar koyarım ısıtıcının yanına. Bu aralar yoğunum ancak sen Mecidiyeköy veya Beykoz tarafına gelebilirsen ben olmasam da kızarkadaşım sana elden teslim edebilir ısıtıcı ile raffy mineral'i.

Genelde bu tür akvaryum canlılarıyla ilgilenen insanlar hep birbirlerine yardım ederler, ben de benzer yardımları çok aldığımdan dolayı biraz biz, biraz sen bir şekilde şimdilik idare edecek bir şeyler yapabiliriz.
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

dbasol' Alıntı:
Yasemin arkadaş sen durumu toparlayana kadar görüştüğümüzde bendeki Raffy Mineral'den de bir-iki ay idare edecek kadar koyarım ısıtıcının yanına. Bu aralar yoğunum ancak sen Mecidiyeköy veya Beykoz tarafına gelebilirsen ben olmasam da kızarkadaşım sana elden teslim edebilir ısıtıcı ile raffy mineral'i.

Mecidiyeköy'e gelebilirim benim okul da Zincirlikuyu'da zaten.
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

Bordois' Alıntı:
dbasol' Alıntı:
Yasemin arkadaş sen durumu toparlayana kadar görüştüğümüzde bendeki Raffy Mineral'den de bir-iki ay idare edecek kadar koyarım ısıtıcının yanına. Bu aralar yoğunum ancak sen Mecidiyeköy veya Beykoz tarafına gelebilirsen ben olmasam da kızarkadaşım sana elden teslim edebilir ısıtıcı ile raffy mineral'i.

Mecidiyeköy'e gelebilirim benim okul da Zincirlikuyu'da zaten.

Sitede özel mesaj kapalı, herkese açık ortamda mail adresimi veya telefonumu da yazmak istemiyorum, size nasıl ulaşabilirim?
 
Cvp: Fazla masrafa girmeden elimdeki imkanlarla yapabileceğim en iyi ortam

yasemin adminin (byteorist) ismine tıklayıp oradan özel mesaj göndere basıp isteğini bildirebilirsin.
 
Geri
Üst